Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Återställ respekten för ordningsmakten”

Stat och kommun måste genast återställa respekten för ordningsmakten. Men det görs inte genom frivilliga samtal med ungdomar som begått brott. Inför en lagändring och gör samtalen inom ramen för socialtjänsten obligatoriska.

Publicerad: 7 januari 2019, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Redan vid första stenen mot blåljuspersonal är våldsmonopolet förlorat.”

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KriminalitetBrottsofferTerrorismSocialtjänstenPolisen

SLUTREPLIK En gång blev en person jag känner väl, då 14 år, kallad till polisförhör efter att olovligen ha uppehållit sig i och gjort åverkan på en lägenhet. Polisen - en liten kvinna, enögd och torr som en barkbit - spände sitt seende öga i honom och beskrev krasst konsekvenserna av hans handlande. Efter det samtalet begicks inga fler dumheter.

Socialborgarråd Jan Jönsson (L) slår sig för bröstet för att det blågröna styrets myndighetssamarbete kommer att få bukt med ungdomskriminaliteten, men han beskriver självklarheter. Att tidigare politiker var ännu sämre innebär inte att nuvarande gör tillräckligt.

Ironiska generationer fnyser åt ordet ”allvarssamtal”. Kalla det ”polissamtal” då uniformerad polis är med. Eller helst polisförhör. Låt polisen leda samtalet och socialtjänsten ta anteckningar.

I dag utgår alla insatser inom ramen för socialtjänstlagen från frivillighet. Inför en lagändring och gör samtalen obligatoriska. Det finns inget frivilligt i att utsättas för brott, varför den som begår brott - vare sig milda förseelser eller grövre lagöverträdelser - likaledes ska fråntas sin frivillighet.

Skräm skiten ur de där ungarna mellan 11 och 16 år genom att inpränta att de ensamma ansvarar för sina val och aktivt väljer att avsluta sina, sina vänners och oskyldiga förbipasserandes liv i en blodpöl om de går den till synes breda vägen. Pressa dem ur villfarelsen att deras livsöden styrs av ”grupptryck”, ”strukturellt förtryck”, ”rasism”, ”orättvisa”.  Visserligen är de minderåriga men är man kapabel att försätta sig i en dålig sits kan man också fatta kloka beslut.

Statligt våldsmonopol är det demokratiska samhällets hörnsten, polisen medborgarnas trygghet. Redan vid första stenen mot blåljuspersonal är våldsmonopolet förlorat.

Enligt en artikel i Expressen var det ingen hemlighet för berörda myndigheter – polis och kommun – att den 20-åring som nyligen sköts till döds i förorten Dalen i södra Stockholm redan som 15-åring hade förklarat krig och hotat ”stena” polisens bilar. Politikers undfallenhet och flathet är orsak till hans död.

Bara talet om att hota polis eller att kasta sten på polis- och vaktbilar ska göras brottsligt. Vid minsta skrapning i lacken ska statens fulla våldsresurser sättas in. Ordspråket säger att små sår och fattiga vänner aldrig ska föraktas men såren har ignorerats och samhällskroppen lider av kallbrand.

De åtgärder Jönsson beskriver är i långa loppet också en satsning mot terrorism. Många radikaliserade är ungdomar på glid, inte toppstudenter. Stat och kommun måste genast återställa respekten för ordningsmakten. Det görs inte med frivilliga samtal.

Anna Ekelund Nachman, krönikör Dagens Samhälle, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev