torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”AT-läkare tvingas arbeta ensamma på psykakuten”

Vi närmar oss nyårsdagen, den dag då flest människor försöker begå självmord. Men vården är inte rustad för dessa patienter, bristen på specialistläkare i psykiatri gör att psykakuterna bemannas av olegitimerade läkare, skriver Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och Suicide Zero.

Publicerad: 30 december 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Intresset för psykiatri bland unga läkare ökar men det är fortfarande svårt att få läkare att stanna kvar, skriver Rickard Bracken och Madeleine Liljegren vid Suicide Zero och Sylf. Foto: Bildbyrån/Erik Simander och Tomas Melin


Ämnen i artikeln:

IvoSjälvmordPsykiatriLäkare

SOS Alarm rapporterar om en ökning av samtal om självmord samtidigt som såväl primärvård som psykiatri saknar resurser för att ge patienter rätt stöd.

Nästan 40 procent av AT-läkarna arbetar stundtals helt ensamma på landets psykakuter. Det är oacceptabelt. Att stå ensam, utan handledning, med svåra medicinska beslut är patientosäkert. Dessutom riskerar det att ge läkaren dåliga erfarenheter, vilket kan leda till att hen väljer bort psykiatri som sin framtida specialitet.

IVO har fastställt att vårdskador, exempelvis felaktig läkemedelsbehandling eller förlängt sjukdomsförlopp, ofta uppstår på grund av bristande handledning och bemanning. I ett uttalande konstateras att AT-läkare endast i undantagsfall ska vara ensam läkare på plats. Tyvärr respekteras detta inte.

Ett aktuellt exempel: I Örnsköldsvik vittnade AT-läkare om att de i princip stod ensamma i situationer med akuta bedömningar efter självmordsförsök. Till sin hjälp hade de en surfplatta, med specialistläkare via videolänk, trots att mobil täckning saknades på delar av sjukhuset. För många av patienterna var det flera år sedan de senast mötte en specialistläkare - i stället bollades de runt mellan olika AT-läkare. 

LÄS MER: ”Tillsätt haverikommission vid barns självmord” 

Intresset för psykiatri bland unga läkare ökar men det är fortfarande svårt att få läkare att stanna kvar. Brist på handledning är en viktig orsak. En konsekvens av för få läkare är att det försvårar teamarbete och uppföljning kring patienten utifrån såväl medicinska, psykologiska som sociala perspektiv. Psykiatrin skriker efter läkare — men varför ska de unga läkarna välja psykiatri när de möts av usla arbetsförhållanden och tvingas medverka till en patientosäker vård? 

Tiden som AT-läkare inom psykiatri är viktig också av andra orsaker: personer med allvarlig psykiatrisk sjukdom har en betydande överdödlighet och översjuklighet i kroppsliga sjukdomar och högre risk att dö i självmord. De har svårare att bli tagna på allvar när de söker vård. Idag missar vården tyvärr att människor är självmordsnära. Granskning av Lex Maria-fall visar att cirka hälften av dem som tar sina liv har träffat en läkare månaden före. Det är oerhört viktigt att alla läkare får lära sig att fånga upp signaler, oavsett vilken typ av vård som söks. Den psykiatriska placeringen under AT måste uppvärderas!

LÄS MER: Ökat intresse för att förebygga självmord

Nedprioritering av personer med psykiatrisk sjukdom och oacceptabla arbetsförhållanden för unga läkare måste få ett stopp, annars riskeras fler liv. Låt Örnsköldsvik visa vägen; efter massiva protester återinfördes en senior kollega på plats och handledning till AT-läkarna utökades. Samtliga regioner måste omgående garantera samma stöd.

Vi kräver följande: 

■ Säkerställ att legitimerad läkare finns på plats på de psykiatriska vårdenheterna.

■ Tillse att alla olegitimerade läkare har en namngiven handledare att få stöd av i sin professionella utveckling.

■ Låt Nationella vårdkompetensrådet få i uppdrag, likt de fått inom allmänmedicin, att ta fram rekommendationer för hur många ST-läkare i psykiatri som behövs i varje region, för att säkra återväxten och handledningen.

Bättre villkor för underläkarna ger en bättre vård för patienterna. Med dessa enkla åtgärder tror vi att fler liv kan räddas under det nya året.

Madeleine Liljegren
Ordförande i Sylf

Rickard Bracken
Generalsekreterare i Suicide Zero

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev