Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Arbetsförmedlingen mäktar inte med en utsatt grupp”

De långtidsarbetslösa med funktionsnedsättning tillhör de stora förlorarna när Arbetsförmedlingens nya arbetsmodell tar form. Nu måste regeringen agera, skriver Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.

Publicerad: 4 februari 2022, 07:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ge Arbetsförmedlingen tillräckligt med resurser så personer med funktionsnedsättning får tillgång direkt till en personlig handläggare/SIUS-konsulent med särskild kompetens, skriver tre företrädare för FUB.

Foto: Charlotte Rueckl, Linnea Bengtsson


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningArbetslöshetArbetsförmedlingen

När reformeringen av Arbetsförmedlingen påbörjades 2019, försäkrade regeringen att personer med funktionsnedsättning inte skulle drabbas av förändringarna. Något annat förhållningssätt hade varit orimligt då 40 000 långtidsarbetslösa har en funktionsnedsättning. 

Tyvärr måste Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (FUB) konstatera att denna grupp är de stora förlorarna nu när Arbetsförmedlingens nya arbetsmodell tar form. Nyligen lämnade Arbetsförmedlingens analyschef sitt uppdrag i protest mot just denna utveckling.

Arbetsförmedlingens misslyckande drabbar personer med funktionsnedsättning hårt, i synnerhet personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Arbetssökande tvingas in i digitala processer som inte fungerar för många personer med IF. I myndighetens egen rapport ”Unga med funktionsnedsättning på Arbetsförmedlingen” (november 2021) framgår det att man inte ens kan uppge att man har en funktionsnedsättning vid den digitala självinskrivningen. Bemötande blir därefter. En del hänvisas till privata upphandlade aktörer inom det som kallas KROM (Rusta och matcha) som ofta helt saknar erfarenhet av att arbeta med personer med IF. Andra hänvisas till hårt kritiserade Samhall.

Men för de allra flesta arbetssökande med intellektuell funktionsnedsättning har det blivit svårt att ens komma i kontakt med de SIUS-konsulenter som har i uppdrag att stödja arbetssökande med funktionsnedsättning. Detta drabbar särskilt unga vuxna med IF som lämnar gymnasiesärskolan med stor längtan att få börja arbeta. I stället ställs vuxenlivet på vänt på obestämd tid. Utifrån detta perspektiv är det särskilt alarmerande att gruppen förstagångsinskrivna med funktionsnedsättning har minskat stadigt sedan 2013.

LÄS MER: Han tar strid med regeringen om AF-reformen - ”Det har blivit kaos”

I takt med att Arbetsförmedlingen blir allt sämre på sitt uppdrag att stödja personer med IF, hänvisas allt fler till daglig verksamhet, trots att de har förutsättningar för att kunna arbeta på den öppna arbetsmarknaden om de får tillgång till rätt stöd. Därför framstår det i det närmaste obegripligt att Arbetsförmedlingen år efter år lämnar tillbaka miljarder i oförbrukat medel som är öronmärkta för personer med personer med funktionsnedsättning. Lika oförklarligt är att endast 15 procent av Sveriges kommuner har samverkansavtal med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som skulle underlätta övergångar från daglig verksamhet till arbete.

Den svenska arbetsmarknaden är stark trots pandemin. Men gruppen långtidsarbetslösa med funktionsnedsättning förblir arbetslösa oavsett låg- eller högkonjunktur och regeringen och Arbetsförmedlingen står handfallna. Därför har FUB följande krav på regeringen:

Ge Arbetsförmedlingen tillräckligt med resurser så personer med funktionsnedsättning får tillgång direkt till en personlig handläggare/SIUS-konsulent med särskild kompetens.

Satsa på – i stället för att motarbeta – lokala samarbeten med arbetsintegrerande sociala företag (ASF) och andra aktörer som erbjuder jobb som fungerar väldigt bra för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I dagsläget har ett stordriftstänk helt tagit över, där de aktörer som upphandlas helst ska vara rikstäckande. 

Se till att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan tecknar avtal med alla kommuner, för att ge möjlighet till övergång från daglig verksamhet till arbete. 

Hittills har reformeringen av Arbetsförmedlingen varit en katastrof för personer med funktionsnedsättning. Regeringen måste snarast dra i bromsen, ta den avgående analyschefens kritik på största allvar och ge nya direktiv till Arbetsförmedlingen. 

Anders Lago
Ordförande för Riksförbundet FUB

Markus Petersson
Ordförande för Inre Ringen Sverige (FUB:s medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning)

Christina Heilborn
Förbundssekreterare i Riksförbundet FUB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev