måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Är bilar viktigare än mänskliga rättigheter?”

Stockholm måste ta fram statistik på huruvida människor får det stöd de behöver och har rätt till, skriver Anna Quarnström och Sandra Lindquist från Funktionsrätt Stockholms stad.

Publicerad: 27 maj 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Quarnström, ordförande, och Sandra Lindquist, intressepolitisk ombudsman, båda Funktionsrätt Stockholms stad.

Foto: Jannis Politidis


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenLSSFunktionshinder

Är bilar viktigare än mänskliga rättigheter? Det är socialtjänstens uppdrag att säkerställa att alla i vår stad som behöver stöd får det. Detta inbegriper goda levnadsvillkor för den som har rätt till stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och en skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen – som ett absolut minimum. 

Det är din granne, din arbetskamrat, hon i trapphuset eller din bror. Endast ett fåtal av oss behöver stöd i vardagen i form av insatser enligt LSS eller socialtjänstlagen, men för dem av oss som behöver det så är det av helt grundläggande betydelse att stödet fungerar.

LÄS MER: Vision: Socialtjänsten går på knäna – trots rekordvinsterna

Vi som företrädare för funktionshinderrörelsen får varje vecka höra talas om individer som ifrågasätts och blir fråntagna nödvändigt stöd. De som inte kommer ut om dagarna för att handläggaren tycker att de kan få sitt veckobehov av motion i hemmet. De som istället för stöd vid förflyttning för att kunna uppsöka toalett rekommenderas blöja. Det äldre paret som inte kan låta sin vuxna son flytta hemifrån eftersom han då skulle gå utan stöd efter socialtjänstens senaste beslut.

Funktionshinderrörelsen sitter inte på alla svar. Men vi vet att frågan om huruvida stockholmares rättigheter tillgodoses eller inte behöver utredas och tas på allvar. Därför tycker vi att det är så bekymmersamt att staden inte för statistik över stöd enligt socialtjänstlagen och LSS, och alltså inte kan berätta vilka ärendetyper, stadsdelar eller annat som faktiskt kan vara behäftade med problem.

Det saknas data i staden över hur många som får delavslag och avslag i sina beslut, varför och vad detta leder till. På grund av detta saknas det också möjligheter att göra korrekta analyser av hur stödet fungerar. 

Stockholms stad älskar statistik och siffror och det finns uppgifter om det mesta, inte minst när det gäller bilars in- och utfart genom tullarna. Men det saknas statistik om huruvida människor får det stöd de behöver och har rätt till enligt lagen. 

Det är svårt att känna stolthet för en stad som visar sådan likgiltighet för människors livsvillkor. Vi kräver att staden genast ombesörjer att denna statistik tas fram och tar ansvar för sina medborgare. 

Anna Quarnström
Ordförande, Funktionsrätt Stockholms stad

Sandra Lindquist
Intressepolitisk ombudsman, Funktionsrätt Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev