tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Apoteket bidrar inte till onödiga läkarbesök

Apoteket AB erbjuder en tjänst som kompletterar vårdgivaren och 1177 – i de fall kunden kommer till Apoteket och upptäcker att receptet gått ut, replikerar Apoteket:s chefsfarmaceut Louise Skalin.

Publicerad: 17 juni 2021, 09:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Våra uppskattningar visar att mer än tio procent av alla receptärenden inte kan fullföljas på grund av ogiltiga recept,” skriver Louise Skalin. Foto: Roger Vikström/TT


Ämnen i artikeln:

NätläkareRegionernas ekonomiApotek

Artikelförfattarna förtydligar att statliga Apoteket varken ska bidra till att uppmana till onödiga läkarbesök eller att väcka frågetecken om relationen mellan förskrivare och försäljare av läkemedel. Helt riktigt.

Vi erbjuder däremot en tjänst som kompletterar vårdgivaren och 1177, i de fall kunden kommer till Apoteket och upptäcker att receptet gått ut. Om allt hade fungerat perfekt i vårdsystemet skulle denna tjänst inte behövas. Våra uppskattningar visar att mer än tio procent av alla receptärenden inte kan fullföljas på grund av ogiltiga recept. Detta är besvärande, eftersom kunden besöker Apoteket i avsikt att få medicin att fortsätta sin behandling med. Om inte nytt recept kan ordnas snabbt ökar risken för behandlingsavbrott vilket kan leda till ökad belastning på vården.

LÄS OCKSÅ: MP: Apoteken ska inte bidra till att urholka svensk sjukvård  

Och som tillägg i debatten: När patientavgift införs kommer de digitala vårdgivarnas möjlighet att göra receptförnyelse att förändras. Då ökar trycket på att fysisk vård är tillgänglig med samma servicegrad som nätläkare. Resultatet kan bli att fler patienter riskerar att stå utan behandling.

Vi vill ge den bästa service och rådgivning i samband med att kunden hämtar ut sina läkemedel och känner oss trygga i det höga förtroende vi har hos våra kunder. Det handlar till syvende och sist om att säkerställa en läkemedelsanvändning som når avsedd effekt med så få biverkningar som möjligt. Vi för gärna en konstruktiv dialog med vårdgivare och regioner för att nå dit.

 Louise Skalin, Chefsfarmaceut, Apoteket AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev