söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Anna Ekström: Nu är det slut på hoten mot lärare!

Till höstterminen träder nya skrivningar i läroplanen i kraft, som betonar elevernas plikt att visa respekt för sina lärare och klasskamrater. På samma sätt som elever ska ställa höga krav på sin skolgång, ska skolan ställa höga krav på eleverna och deras vårdnadshavare, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).

Publicerad: 27 mars 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Fortfarande är det för många barn som inte lär sig läsa, skriva och räkna ordentligt. Lektioner störs av sms, mobilspel och sociala medier. Kunskapsklyftorna växer mellan elever.”

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

EleverKunskapAnna EkströmSocialdemokraternaLöfven 2HotLärareSkolstöket

Under den socialdemokratiskt ledda regeringen har kunskaperna stigit. Fler lärare har återvänt till läraryrket och barngrupperna är mindre än på decennier. I dag arbetar 28 000 fler i skolan jämfört med när Moderaterna regerade landet.

Samtidigt är skolan inte utan problem. Fortfarande är det för många barn som inte lär sig läsa, skriva och räkna ordentligt. Lektioner störs av sms, mobilspel och sociala medier. Kunskapsklyftorna växer mellan elever. Det duger inte.

Skolan är hörnstenen i bygget av ett starkare samhälle. Sverige har tidigare haft ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen. Dit ska vi ta oss igen. Då krävs fokus på kunskap och bildning. Trygghet och studiero. Höga förväntningar på alla barn. Extra stöd för de elever som behöver mer tid och nya utmaningar för de elever som vill springa före.

Lärare ska känna att de har backning av hela samhället när de utför sitt arbete. Från såväl rektorer, skolhuvudmän, skolmyndigheter som politiken. De ska inte vara rädda för att göra sitt jobb eller ingripa mot elever när situationen kräver det. De ska ha fler kollegor och stöd från exempelvis socionomer och lärarassistenter, så att lärare kan fokusera på undervisning och på att få trygghet och studiero i klassrummet.

För mig som utbildningsminister är trygghet och studiero i alla klassrum prioriterat under mandatperioden. Därför kommer regeringen att stärka skolans kunskapsfokus:

Till höstterminen träder nya skrivningar i läroplanen i kraft, som betonar elevernas plikt att visa respekt för sina lärare och klasskamrater. På samma sätt som elever ska ställa höga krav på sin skolgång, ska skolan ställa höga krav på eleverna och deras vårdnadshavare. Vi behöver vara tydliga med att i svensk skola så har elever en självklar plikt att anstränga sig och visa respekt för sina lärare och klasskamrater.

Regeringen ska ta fram en nationell plan för trygghet och studiero. Vi kommer till exempel att införa mobilförbud under lektionstid för att öka elevernas fokus på undervisningen. Vi kommer även att ta krafttag mot hot och våld i skolan – inte minst det som riktas mot lärare – genom att bland annat göra det enklare att omplacera eller stänga av elever.

Alla barn förlorar på en skola som inte tar tag i stök, skolk och sena ankomster. Men allra värst blir konsekvenserna för barn från hem med svaga studietraditioner, som inte kan få samma hjälp och stöttning hemifrån.

Det finns inga genvägar till att höja kunskaperna i den svenska skolan. Det handlar om att öka kvaliteten i undervisningen. Om att förbättra mötet mellan lärare och elev. Det är ett delat ansvar. Elever ska ställa höga krav på sin skolgång, men skolan ska också ställa höga krav på elever. Denna kombination av rätt och plikt är viktig för oss socialdemokrater. Vårt mål är att bygga ett starkare samhälle med en jämlik kunskapsskola där det är varje elevs ansträngning som avgör vilka kunskaper hon får med sig i livet – inte vilka föräldrar hon är född med eller vilken skola hon har valt. Då krävs trygghet och studiero i varje klassrum.

Anna Ekström, Utbildningsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev