Debatt
Angrepp mot bevakningstjänst är angrepp mot rättssamhället
Sedan ett år tillbaka omfattas polis och räddningstjänst av blåljusskyddet. Regeringens pågående utredning om att stärka det straffrättsliga skyddet för fler samhällsfunktioner måste också omfatta den verksamhet som personal i auktoriserade bevakningsföretag utför, skriver Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.
Publicerad: 9 februari 2021, 18:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”När allt fler uppdrag bygger på att vi arbetar tillsammans med polis, räddningstjänst och andra är det dags att alla medarbetare känner sig lika skyddade av lagen.” Foto: Fredrik Sandberg/TT
Säkerhetsföretagens personal, som till exempel väktare, ordningsvakter och parkeringsvakter, arbetar ofta i miljöer med en hög risk att möta våld och ordningsstörningar. De senaste åren har dock våld som syftar till att stoppa medarbetarnas yrkesutövning ökat. Att medarbetarna hotas på sociala medier och möts av stenkastning mot sig själva, bilar och hundar är inte acceptabelt. Våldet har också eskalerat, med flera incidenter där medarbetare beskjutits.
Därutöver har dock också regeringen ett ansvar att signalera att de ökade våldssituationerna som medarbetarna möter tas på allvar av rättsstaten. Vår verksamhet bedrivs genom små minutoperativa enheter på samma sätt som polis och räddningstjänst, genom att våra medarbetare agerar som ”first responders” i allt från ordningsstörningar till brott och bränder. När väktare och ordningsvakter utsätts för hot och våld som saboterar, hindrar och stoppar brottsbekämpningen är det inte bara den enskilde medarbetaren som drabbas, utan hela kedjan som ska skapa trygghet och säkerhet störs.
Att begå brott i syfte att avbryta dessa funktioner måste därför anses vara grund för att blåljusskyddet också bör omfatta bevaknings- och säkerhetspersonal. Detta är särskilt viktigt i takt med att fler uppgifter och högre förväntningar på exempelvis ordningsvakternas del i rättssamhället och att de ska agera för allmänhetens säkerhet. Totalt arbetar ungefär 18 000 medarbetare i säkerhetsföretag, som varje år utför 2,9 miljoner händelser. Att de är nödvändiga för att skydda liv och egendom märks varje dag. Från medlemsföretagen i Säkerhetsföretagen rapporteras om skadegörelse mot fordon, våld mot hundar och andra angrepp för att hindra verksamheten.
Angrepp mot bevakningstjänst är angrepp mot rättssamhället och verksamhet som allmänheten förväntar sig ska skydda enskilda personer och egendom från våld, hot, skadegörelse och stölder. Att angripa denna verksamhet måste i högre grad straffa sig. När allt fler uppdrag bygger på att vi arbetar tillsammans med polis, räddningstjänst och andra är det dags att alla medarbetare känner sig lika skyddade av lagen.
Det är dags för regeringen att föreslå lagstiftning om att brottet sabotage mot blåljusverksamhet även bör omfatta den verksamhet som branschens medarbetare och auktoriserade bevakningsföretag utför.
Joachim Källsholm, ordförande Säkerhetsföretagen
Tommy Wreeth, ordförande Svenska Transportarbetareförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.