Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Allt är inte positivt med ändrade strandskyddsregler

Kommuner och framför allt byggnadsnämnder borde tänka till lite. Med lättade strandskyddsregler är risken stor att fler stränder blir privata, replikerar Gert Höglund (SD).

Publicerad: 18 november 2020, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Längs Garnsviken har markägarna, stängt av för oss villaägare som bor här med staket, bommar, skyltar med ”Privat område”, skriver Gert Höglund.

Foto: Carsten Medom Madsen/Colourbox


Ämnen i artikeln:

StrandskyddBostäderKommuner

Angående den statliga utredningen om strandskyddet, som tas upp i artikeln ” Ändrade strandskyddsregler får inte bli ett nytt misslyckande” tycker jag att man ska vara försiktig att bara se förändringarna som positiva. Vi har som ni alla vet en allemansrätt, och den krockar ibland med förslagen att lätta på strandskyddet. Låt mig ge ett exempel på hur det kan vara och hur det kan det kan bli ännu värre med ändringen.

Jag bor i Sigtuna, och i ett område som heter Charlottenberg. Flera bostadsområden ligger ihop här längs sjön Garnsviken. Vi har till exempel Svalängen, Hagaberg med flera. Det är villor inom alla dessa bostadsområden. Vi har ett växande bestånd av barnfamiljer i villorna. Nu till problemet.

Vi bor, som sagt, samtliga här längs sjön. Garnsviken är barnvänlig då vattnet oftast är varmt, och grunt. Det finns ett flertal båtbryggor med mera. Allt skulle med andra ord kunna vara underbart om det vore normalt, men tyvärr. Jag har själv bott här i min villa i flera år, och på sommaren träffar jag ofta flera barnfamiljer och andra när jag är ute och går. Alla har samma fråga: var kan man bada?

Pinsamt att behöva svara, sorry, hela strandlinjen på vår sida av Garnsviken är privatägd, likaså alla bryggor. Det finns ingenstans du kan bada i sjön, utan du får åka in till Sigtuna. På sommaren är det dock nästan omöjlig att hitta en parkeringsplats i Sigtuna, för vi har enormt mycket turister då.

Men längs Garnsviken har markägarna, stängt av för oss villaägare som bor här med staket, bommar, skyltar med ”Privat område”. Man kan väl jämföra oss med hur de har det i USA, där alla badvänliga ställen längs kusterna är avstängda för vanligt folk.

Detta har dessutom kommunen godkänt med bygglov med mera under alla år. Och det är nu jag verkligen har blivit orolig för att reglerna för strandskydd ska ändras. Hur ska det bli nu, tror ni?

Nej, kommuner och framför allt byggnadsnämnder borde tänka till lite. För risken är nu att markägarna säljer mark och flera villor byggs längs strandlinjerna.

Det finns bra kommuner som anlagt promenadvägar längs sina sjöar för invånarnas trevnad. Men alla bor inte i sådana kommuner – och framför allt inte i vårt område i Sigtuna.

Gert Höglund, boende i Sigtuna och ledamot i kommunstyrelsen (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev