Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Alliansens snålhet bakom ännu en skandal”

Alliansen i Region Stockholm betraktar av gammal vana upphandlad verksamhet som bättre och billigare – men snålheten bedrar visheten. Avslöjandet om 1177 Vårdguiden har ställt oss inför en förtroendeskandal och tyvärr får de som vill förstatliga vården nu vind i seglen.

Publicerad: 19 februari 2019, 12:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Svensk sjukvård blir starkare av att kunna ta hänsyn till de mycket skilda förutsättningar som råder mellan olika delar av vårt land.”

Foto: Peter Holgersson, Bildbyrån / Magnus Selander


Ämnen i artikeln:

It-säkerhetMolntjänsterPatientsäkerhetSekretessAlliansen1177-läckan

Medborgarnas tilltro till samhället är kanske den värdefullaste tillgången som svensk sjukvård har. Medborgarna irriterar sig över långa väntetider och dåligt bemötande, men tilltron till att man ändå får vård av yttersta kvalitet när man väl behöver det sitter djupt. Medborgarna utgår också ifrån att vårdens personal behandlar de känsliga och ofta intima personliga uppgifter som vi delar med oss av på ett säkert och konfidentiellt sätt. Vi förväntar oss att sjuksköterskan och läkaren inte skvallrar med andra om våra sjukdomstillstånd.

Mot den bakgrunden så är det föga förvånande att folk blir förbannade, irriterade och besvikna när ytterligare en skandal grundad på snålhet uppenbarar sig. 2,7 miljoner samtal från hjälpsökande medborgare som kontaktat 1177 Vårdguiden har legat vidöppna för alla på internet. Vem som helst har kunnat gå in och avlyssna privatpersoners samtal med 1177.

Det har inte gällt alla i Sverige. Det handlar om tre landsting (nu regioner), Värmland, Sörmland och Stockholm, som valt att lägga ut tjänsten på upphandling. Övriga landsting bedriver 1177 Vårdguiden i egen regi.

Motivet för upphandlingen har varit att det går att få tjänsten billigare. Med hårda upphandlingskrav så ska man kunna garantera kvalitet och sekretess.

I mitt hemmalandsting, i dag Region Stockholm, beslutade den styrande alliansen 2017 att upphandla tjänsten. Några av oss i opposition protesterade. Vi menade att vårdupplysning var att betrakta som en strategisk, integrerad del av sjukvården. Det var som att tala för döva öron. Alliansen i Region Stockholm betraktar av gammal vana upphandlad verksamhet som bättre och billigare än egenregi.

Men nu står vi med en förtroendeskandal. Snålheten bedrog visheten. I mitt nya uppdrag i Sveriges riksdag så möter jag politiker som ständigt hävdar att allt blir bättre om staten tar över. Jag tycker att de har fel.

Svensk sjukvård blir starkare av att kunna ta hänsyn till de mycket skilda förutsättningar som råder mellan olika delar av vårt land. Men självstyrande regioner som inte kan säkerställa medborgarnas integritet kommer definitivt ge vind i seglen åt dem som vill förstatliga vården.

Dag Larsson, riksdagsledamot (S), fd landstingsråd i Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev