Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Alkoholskador är allt annat än hippt, M

Moderaterna visar inte bara på en stor dos av okunskap när de föreslår söndagsöppet på Systembolaget, utan också arrogans inför alla de i Sverige som har alkoholproblem.

Publicerad: 13 september 2019, 11:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Är det här en testballong inför förslaget att helt skrota Systembolaget, undrar Karin Rågsjö (V).

Foto: Arne Forsell, Bildbyrån / Denny Lorentzen


Ämnen i artikeln:

FolkhälsaAlkoholBeroendevårdModeraterna

Enligt Moderaternas partiledning är förslaget att införa söndagsöppet på Systembolaget en stor frihetsreform. Men på frågan om det finns ett tryck i frågan om söndagsöppet på Systembolaget finns inger svar.

Det här är ren populism och visar att Moderaterna inte riktigt har koll på att alkohol inte är vilken vara som helst samt att folkhälsotänket inom partiet är kraftigt underutvecklat.

Vi är många som i familj och släkt har personer som har alkoholproblem – sedan generationer tillbaka. Oavsett om söndagsmiddagen består av hjortstek eller falukorv är beroende en folksjukdom som återfinns i alla samhällsklasser. Alkoholberoende är en sjukdom som slår hårt mot hälsan och mot de barn och ungdomar som växer upp i beroendemiljöer.

Många undersökningar pekar på ett tydligt samband mellan tillgänglighet till alkohol och alkoholrelaterade skador. Ju större tillgänglighet desto fler skador. Alkoholens skadeverkningar drabbar många fler än den som dricker. Det gäller bland annat fosterskador, barn som far illa, våldsrelaterade skador och trafikolyckor – allt med stora samhällskostnader som följd. Det finns även en förhöjd risk för att barn och unga som växer upp i beroendemiljöer själva hamnar i beroende, även risken för psykisk ohälsa ökar. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can, har uppskattat att omkring 400 000 barn och unga växer upp i familjer med riskabel alkoholkonsumtion, även om den siffran är omdiskuterad. Enligt Systembolagets alkoholrapport växer 60 000 barn upp i familjer där föräldrar har kontakt med beroendekliniker eller vårdas på sjukhus för sitt beroende. För de barnen är det ingen frihetsreform om Systembolaget har öppet på söndagar.

2 000 personer per år dör av alkoholrelaterade orsaker. Alkohol ligger dessutom bakom närmare 4 000 nya fall av cancer per år.

Alkohol är inte vilken vara som helst och måste därför hanteras som en folkhälsofråga. Moderaterna visar inte bara på en stor dos av okunskap när de föreslår söndagsöppet, utan också arrogans inför alla de i Sverige som har alkoholproblem samt deras anhöriga som skulle få ta smällen om vi ökade tillgängligheten till alkohol.

Systembolaget har redan en enorm service för sina kunder. På vardagarna är öppettiderna 10 till 19 på mitt Systembolag och 10 till 15 på lördagar. Dessutom går det att få hemleverans när du handlar lite större volymer. Det finns med andra ord redan oceaner av tid att köpa alkohol på från måndag till lördag.

Kanske tyckte Moderaterna att detta var ett ”hippt” förslag som skulle gå hem i stugorna. Eller så är det en testballong inför nästa fråga i Moderaternas kamp för frihet; att förslå att Systembolaget ska skrotas och att vi alla ska kunna köpa vin i matvaruaffären. Kopplingen Moderater och folkhälsa är svag, medan kopplingen till de lobbyorganisationer som jobbar för just ett sådant förslag är desto tydligare.

I stället för att lyssna på näringslivet, föreslår jag att Moderaterna gör ett studiebesök på Ersta Vändpunkten i Stockholm och tittar på det arbete de bedriver för barn och unga med beroende föräldrar. Den verksamheten företräder verkligheten och är alkoholens baksida. För de barnen och ungdomarna drömmer om en annan frihet; frihet från ständigt påverkade föräldrar.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev