Debatt
Akuta åtgärder behövs för att skydda vårdpersonalen
Kommuners och regioners bristande framförhållning när det gäller materiel, skyddsutrustning och personal gör att våra medlemmar och andra professioner i vården riskerar sina egna liv för att rädda andras. Den starka ansvarskänslan gentemot patienterna får inte utnyttjas, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Publicerad: 2 april 2020, 02:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Kommuner och regioner måste skydda sin personal från att smittas om de ska klara uppdraget gentemot invånarna,” skriver Sineva Ribeiro. Foto: Dan Lepp/Vårdförbundet
Just nu tar alla vårdens medarbetare ett enormt ansvar i kampen mot corona. De yrkesgrupper Vårdförbundet representerar är nödvändiga för att vården ska fungera patientsäkert, och det görs stora insatser av sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor inom infektion och intensivvård och röntgensjuksköterskor som röntgar lungor. Tusentals biomedicinska analytiker analyserar prover för att vi ska kunna spåra smittan. Skolsköterskor och distriktssköterskor ger råd och stöd. Barnmorskor vårdar kvinnor med misstänkt eller konstaterad infektion i samband med graviditet och förlossning.
Nya avdelningar öppnas, gamla görs om till pandemiavdelningar. På äldreboenden och i hemsjukvården ges vård som vanligt, ibland utan tillräcklig patientinformation och skyddsutrustning. Alla mobiliserar för att kunna ge en bra och patientsäker vård.
Vi har ställt krav på regeringen och kan konstatera att den har gått oss till mötes på flera punkter. Men tyvärr kan vi också konstatera att det är kommuners och regioners bristande framförhållning när det gäller materiel, skyddsutrustning och personal som gör att våra medlemmar och andra professioner i vården kan få rädda andras liv medan de riskerar sina egna.
Vi ser regioner som ändrar i föreskrifter för skyddsutrustning mitt under brinnande pandemi, där skyddskraven sänks. Vårdförbundet är djupt kritiskt till ett sådant agerande. Kommuner och regioner måste skydda sin personal från att smittas om de ska klara uppdraget gentemot invånarna. Utan personal – ingen vård. Och nu behöver vi varenda vårdutbildad person för att klara av att möta den intensivvårdspuckel som vi alla vet kommer.
Men mer krävs för att vårdsystemet ska klara krisen. Personalen hade en ansträngd arbetssituation redan före pandemin, det finns ingen luft i systemet. Arbetsgivare som har lagt varsel behöver dra tillbaka dem så att personalen kan fokusera på att bota och lindra, i stället för på var de ska hitta sin försörjning i framtiden.
Regioner och kommuner behöver ta ansvar för att våra medlemmar får möjlighet till vila och återhämtning för att inte riskera patienternas säkerhet. Våra medlemmar har familjer som också behöver dem, och om det skulle bli aktuellt att stänga skolor måste varje kommun ha beredskap för att organisera en god barnomsorg för de nyckelgrupper som regeringen precis har pekat ut och där Vårdförbundets medlemmar ingår.
Vi deltar centralt, regionalt och lokalt i arbetet med att mobilisera vården för att klara coronakrisen. Det är en självklar del av våra professioners yrkesetik. Den starka ansvarskänslan gentemot patienterna får dock inte utnyttjas och utsätta medarbetarnas hälsa för stora risker. Vi vill helst slippa vårda våra kollegor också, så som skett i exempelvis Italien och Frankrike.
Det finns ett före, under och efter coronakrisen. Just nu handlar allt om att lösa den akuta situationen. När vi väl är ute på andra sidan får ingen glömma vikten av den långsiktiga kompetens- och materielförsörjningen. Tyvärr har regionerna och kommunerna brustit i sitt ansvar och därför menar vi att staten behöver ta ett hårdare tag om tyglarna framåt.
Vårdens arbetsmiljö, villkor och löner måste förbättras för att höja yrkenas attraktivitet så att vi kan rusta oss både för nuvarande och kommande pandemier och utmaningar. För de kommer, var så säkra.
Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.