Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Akut läge kräver akuta åtgärder för biomedicinska analytiker”

Utan biomedicinska analytiker, ingen kapacitet i de labb som är avgörande för att klara en pandemi. Åtgärda ohållbara lönestrukturer, kräver företrädare för Naturvetarna, annars slutar ännu fler.

Publicerad: 19 juli 2021, 07:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bild 1/2  Erik Petré, förbundsordförande, och Marita Teräs, utredare, på Naturvetarna  kräver bättre villkor för biomedicinska analytiker.


Ämnen i artikeln:

HälsaLönerFramtidens kompetensförsörjning

Pandemin har tydligt visat hur beroende hälso- och sjukvården är av laboratorieverksamheten. För att klara vården och smittskyddet framöver krävs stora satsningar för att få upp lönerna för biomedicinska analytiker samt ett rejält kompetenslyft. 

Regionernas ovilja och oförmåga att ge sina medarbetare en rimlig löneutveckling har nu gått så långt att det får konsekvenser för Sveriges smittskyddsberedskap och den vård som kan ges. Alltför många erfarna biomedicinska analytiker lämnar yrket och idag är bara två tredjedelar av de legitimerade biomedicinska analytikerna kvar i vården.  

Under pandemin har kompetensbristen bidragit till att det varit omöjligt att snabbt få i gång en storskalig testning i Sverige. Arbetsbelastningen inom laboratoriemedicinen var redan före pandemin hög och under pandemin har vi sett hur övertiden skenat. Enligt en nyligen publicerad rapport uppgick övertiden i 12 regioner 2020 till hissnande 241 000 timmar. Det motsvarar 116 årsarbetskrafter.  

 För Naturvetarna, som även organiserar biomedicinska analytiker utanför hälso- och sjukvården, har det under lång tid varit uppenbart att det finns en konkurrens om de biomedicinska analytiker som utbildas. De är efterfrågade inom all slags laboratorieverksamhet, av läkemedelsindustri och djursjukvården. Att de lämnar regionerna är därför inte förvånande.  

Det är stora skillnaden i lön och möjligheter till löneutveckling i regionerna jämfört med privat sektor för biomedicinska analytiker. I regionerna är medellönerna för de som är medlemmar hos Naturvetarnas 30 600 till 36 600 kr per månad, vilket kan jämföras med medellöner på 34 900 till 52 700 kr i privat sektor.  

Biomedicinska analytiker är med sin kompetens helt centrala för hälso- och sjukvården. I stort sett alla läkarbesök resulterar i att någon form av test behöver göras och de tester som görs blir också alltmer avancerade. Under pandemin har vi till exempel sett att det inte längre räcker med att konstatera smitta, utan också vilken variant av covid-19 det handlar om. PCR-analyserna har snabbt blivit oumbärliga och en hel del komplicerade kemiska analyser har gjorts åt intensivvården.  

Den laboratoriemedicinska verksamheten har ställt om helt under pandemin. Tillsammans har medarbetarna utvecklat nya metoder och byggt upp industriell testkapacitet för covid-19 i ett läge där det var brist på i stort sett allt. De har tagit fram ersättningsprodukter och kompetensutvecklat både befintliga och nya medarbetare.  Det är en enorm bedrift, som i en verksamhet där lönesättningen fungerar borde ge rejäl utdelning i form av högre lön. Nu är det upp till bevis för regionerna. Kan de klara av att skapa en hållbar lönestruktur, som gör det till en lönsam investering att utbilda sig till yrket?  

För att förhindra att bristen på biomedicinska analytiker eskalerar föreslår Naturvetarna:  

1. Att de ohållbara lönestrukturerna inom laboratoriemedicin snarast åtgärdas, då det är av nationellt intresse att kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården fungerar.

2. Att regionerna arbetar för utökade möjligheter för fort- och vidareutbildning för medarbetarna på labb.

3. Att möjligheterna att utbilda sig och validera sig för att bli legitimerad biomedicinsk analytiker stärks. Såväl grundutbildning som kompletterande utbildning bör kunna erbjudas på fler orter än i dag. 

 

Erik Petré, förbundsordförande, Naturvetarna  

Marita Teräs, utredare, Naturvetarna  

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev