lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

AF sviker unga när de bryter avtal med kommunen

Samarbetet Basun har varit en stark bidragande faktor till att ungdomsarbetslösheten minskat med 50 procent i Botkyrka. Chocken var därför total när Arbetsförmedlingen utan förvarning valde att lämna samarbetet med kommunen förra våren. Vi kräver att Arbetsförmedlingen tar sitt ansvar och följer ingångna avtal, skriver Botkyrkas kso Ebba Östlin (S) och kommunalråd Ing-Marie Viklund (L).

Publicerad: 1 april 2021, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När Arbetsförmedlingen bryter avtal och framtidslöften är kostnaderna katastrofala,” skriver Ebba Östlin och Ing-Marie Viklund.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetSamverkanArbetsförmedlingenKommunerCovid-19

Även i brinnande kris måste vi planera för morgondagen. Pandemin har fått många konsekvenser, en av de mest oroande är att unga riskerar att bli långtidsarbetslösa. Nationellt har ungdomsarbetslösheten ökat från 9,7 procent (januari 2020) till 11,8 procent (januari 2021).

Botkyrka har tillsammans med Arbetsförmedlingen (AF) under flera år fört ett framgångsrikt arbete för att få unga i jobb. Det avtalade samarbetet har gått under parollen Basun och varit en central bidragande faktor till att ungdomsarbetslösheten minskat med 50 procent. Därför var chocken total när Arbetsförmedlingen utan förvarning valde att lämna samarbetet under våren 2020. En situation som nu även kan uppstå runt om i landet.

Vid starten 2017 var målsättningen att halvera ungdomsarbetslösheten från 16 till 8 procent, vilket lyckades. ”Basun” implementerades därför i ordinarie verksamhet och ett samarbetsavtal med Arbetsförmedlingen skrevs. Men i mars 2020 lämnade AF:s anställda den gemensamma lokalen och det pågående arbetet. Samtidigt varnades arbetslösa ungdomar för att de skulle förlora sin ersättning om de tog hjälp av Basun.

Arbetsförmedlingen hävdar att agerandet ingår i myndighetens regeringsuppdrag, vilket är raka motsatsen till verkligheten. Regeringen har varit enormt tydlig kring Arbetsförmedlingens ansvar och roll att se till att unga kommer i arbete – särskilt under rådande kris.

Arbetsförmedlingen hävdar också att avtalet är ogiltigt, men har inga bevis för att påvisa detta. I stället har den juridiska expertisen meddelat att det rör sig om ett glasklart avtalsbrott. Men då detta gäller en statlig myndighet är kommunernas mandat och röst näst intill obefintlig. Hade situationen gällt två kommersiella bolag hade tidningarna fyllts med artiklar om svidande miljonviten för den som brutit mot det avtalade. Men här går den felande parten fri på bekostnad av Botkyrkas unga.

Nu får i stället hela samhället betala notan. Samhällsvinsten av att en ung person kommer i jobb är fram till pensionen 7,5 miljoner kronor. Vid arbetslöshet skapas i stället kostnader i form av bidrag och social sårbarhet. För individen innebär det ett försenat inträde i vuxenlivet, lägre livsinkomst och lägre framtida pension. När Arbetsförmedlingen bryter avtal och framtidslöften är kostnaderna därmed katastrofala.

Arbetsförmedlingen är under reformering, men detta kan inte ske genom att brutalt kapa fungerande samarbeten med kommunerna. Vi kräver att Arbetsförmedlingen tar sitt ansvar och följer ingångna avtal. Det är de skyldiga Sveriges och Botkyrkas unga.

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S) i Botkyrka

Ing-Marie Viklund, ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden & kommunalråd (L) Botkyrka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev