Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Vinster i välfärden
Debattsvepet
Fyra skolledare kräver stopp för besparingar i skolan, vårdpersonal i Göteborg oroas över bemanningen i sommar och Miljöpartiet vill se en kraftsamling mot dödsskjutningar. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Vård och skola är dominerande ämnen på dagens debattsidor. Fackförbund kräver bättre arbetsmiljö i välfärdsyrken. Oppositionsrådet i Blekinge tycker att regeringens vårdsatsningar hamnar fel. Lärare, och skolministern, kritiserar marknadsskolan i olika debattartiklar.
Skola
Vinsterna ska bort, köerna avskaffas och kommunerna rustas med veto. Nya skolministern går till storms mot friskolorna. Samtidigt bedyrar hon: Inte en enda skola ska behöva stänga.
• Lina Axelsson Kihlblom om slöseriet med resurser.
• Så kommer kommunerna runt boendesegregationen.
• Då tänker skolministern att förslag om vinstförbud är klart.
Debattsvepet
Att inte testa fullvaccinerade för covid-19 strider mot WHO:s rekommendationer, skriver 22 forskare. Barn- och ungdomskultur, Moderaternas skolpolitik och vinster i välfärden är andra debattämnen på fredagen.
Debattsvepet
Miljö- och klimatfrågor är heta debattämnen i dag. Grön ungdom vill göra Sverige till ”vegolandet”. Dessutom skriver flera debattörer om mäns våld mot kvinnor. Psykisk ohälsa och vinster i skolföretag engagerar region- och kommunpolitiker.
Debattsvepet
Att skolvinsterna delar Centerpartiet är tydligt på debattsidorna i dag torsdag då Centerstämman inleds. Debattörer från olika håll vädjar om ett förbud – men flera centerpartister varnar för att gå på ”S skolbluff”.
Debattsvepet
Dagens prövning av misstroendeförklaringen mot regeringen debatteras förstås, men också Centerpartiets hållning till vinster i välfärden. Andra ämnen i debatten denna måndag är höghastighetståg, pensionssystemet, skatter och äldrevården.
Skola
Som moderat var hon alltid motvalls och ser sig själv som en ”usel politiker”. Nu har docent Anne-Marie Pålsson fått i uppdrag att utreda hur börsnoterade skolkoncerner kan fasas ut från skolmarknaden. Och protesterna är redan här: ”Det handlar om mycket starka krafter och mycket pengar”, konstaterar hon.
Debattsvepet
Januaripartierna ger besked om Arbetsförmedlingens reformering. Regeringens utredare lägger förslag som ska ge fler barn rätt till assistans. Och SD:s ja till vinstjakten sviker arbetare, menar Kommunal och S.
Debatt
Zombiekoncernen John Bauer som nu över sju år efter sin konkurs kräver kommuner på skattepengar är ännu ett exempel på att vinstjakten i svensk skola har gått för långt. Det behövs en majoritet i riksdagen för att öka likvärdigheten och bryta skolsegregationen, skriver ordföranden i utbildningsutskottet Gunilla Svantorp (S).
Debatt
Jag blev lärare för att jag tror på kunskap och bildning och på utbildningens emancipatoriska kraft. Men i dagens skola är elever och föräldrar i stället kunder vars preferenser ska tillfredsställas på en marknad. Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén förklarar varför hon skrivit under läraruppropet ”Vi anklagar!”.
Gästkrönika
När vänstern och socialdemokratin kunde bygga breda majoriteter av ”vanligt folk” var det logiskt för borgerligheten att nischa in sig som näringslivets representant. Men vilken klass ska högern bygga sin strategi på nu?
Gästkrönika
Vi känner till alla nackdelar med de privata aktörerna i välfärden, ändå tycks det omöjligt att samla politiska majoriteter för att justera avigsidorna. Helt enkelt för att för många på insidan tjänar på dagens system.
Debatt
Genom valfrihetssystem skapas förutsättningar för kvalitetskonkurrens, till stor nytta för medborgarna. Förra mandatperiodens drev mot vinstsyftande välfärdsföretag får inte upprepas, skriver Christina Cedergren och Anders Morin i en slutreplik.
Debatt
Valfriheten inom välfärden har ensidigt gynnat kommersiella aktörer på bekostnad av idéburna verksamheter. Därför är det rimligt att kommuner och regioner kan ge idéburna aktörer en särställning, skriver företrädare för den idéburna sektorn i en replik till Svenskt Näringsliv.
Debatt
Både kommunala skolor och friskolor behöver ha ett överskott i sin verksamhet. Det behöver finnas en buffert om något oväntat händer. Skolan måste kunna klara tuffare år utan att det drabbar eleverna och det måste finnas resurser för att långsiktigt kunna utveckla verksamheten, replikerar Internationella engelska skolans tf vd Cecilia Marlow.
Debatt
Nätläkarna får sänkt ersättning från 650 kronor till 500 kronor. Det beslutade SKL i förra veckan. Ett välkommet beslut men långt ifrån tillräckligt. De vinstdrivande nätläkarbolagen tar resurser från primärvården, ställer fel diagnoser och skriver ut antibiotika i onödan, skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm.
Debatt
När vårdmomsen införs 1 juli blir det från en dag till en annan 25 procent dyrare att anlita vårdpersonal som arbetar genom egna bolag eller hyrs ut via bemanningsföretag. Men bara för privata vårdgivare – den offentliga vården kan dra av momsen. Vården sticker ut som en bransch där förutsättningarna styrs av om det är en privat eller offentlig huvudman, skriver fem företrädare för privata vårdgivare.
Debatt
Vi liberalfeminister har ett särskilt viktigt uppdrag: Tillsammans ska vi stå upp och försvara de rättigheter som generationer av kvinnor innan oss kämpade för – så att vi kan bana väg för nästa generation av starka och modiga kvinnor, skriver Gulan Avci avgående ordförande för Liberala Kvinnor.
Gästkrönika
För första gången någonsin tror jag faktiskt på en rödgrönblå regering. Jag har tidigare tänkt att det bara kan bli dåligt – men har nu tänkt om. Och flera saker, bland annat sosselobbyisternas allt intensivare dans i medierna, talar för att det kan bli så.
Demokrati
Det är alarmerande, och inte särskilt tidsenligt, att regeringen närmast omyndigförklarar de medborgare som tar del av välfärdstjänster genom att inte ta deras åsikter på allvar, skriver Christian Gadolin, doktor och lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.
Sjukvård
Alliansen går till val på att utöka det kritiserade vårdvalssystemet. Man vill införa vårdval för ”seniorvård” och inom den specialiserade slutenvården, alltså den vård som ges på sjukhus. Det är fel väg att gå. Vårdvalen har inneburit dramatiska kostnadsökningar, allvarliga konsekvenser för forskning och utbildning av nya läkare samt ökad ojämlikhet i vården.
Sjukvård
Friheten att få välja sin egen omsorg, vård eller skola är viktig för alla. Mest värdefull är den för invånare som på olika sätt skiljer ut sig från majoriteten. För den som är annorlunda är hotet mot mångfald och valfrihet allvarligt, skriver Rasmus Jonlund och Robin Tapper från Liberalerna.
Skola
Trots det rekordstora antalet elever i friskolor så är det alltjämt många som inte känner till att man kan välja skola. Ett välgrundat skolval kräver att det finns bra informationsunderlag om skolorna, då kan individen hitta den skola som passar bäst för hen, skriver Ulla Hamilton, vd friskolornas riksförbund.
Organisation
Som vänsterpartister ser vi det absurda i att en stor del av sjukvården nu är ute på börsförsäljning. Vi tycker inte att vården ska vara vilken marknad som helst, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V), och Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholms läns landsting (V).
Demokrati
Lönsamhet och kvalitet verkar gå hand i hand bland friskolorna. Regeringens förslag på att stoppa nya skolföretag och att begränsa de befintliga skolföretagens vinster framstår därför som helt verkningslösa åtgärder för att förbättra skolan, skriver Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl från Institutet för Näringslivsforskning.
Kommunpolitik
Skolverkets kräver samling kring vad de kallar skolans ödesfrågor. Tyvärr bortser myndigheten från att statens regler om fri etablering av vinstsyftande skolor sätter käppar i hjulet för kommunernas arbete mot segregation. Det känns inte seriöst, skriver utredaren Boel Vallgårda.
Demokrati
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) använder olika retoriska grepp för att svartmåla privata välfärdsföretag – som att kalla vinst för stöld. Men för oss företagare är vinst ett kvitto på att ha lyckats kombinera nöjda kunder med ett överskott, skriver entreprenören Dan Olofsson.
Gästkrönika
Skolpolitiken på nationell nivå är tyvärr handlingsförlamad. Men en stor del av skolpolitiken är kommunal och i den kommunala verkligheten händer som tur är mer. Ett av de mest positiva exemplen är S i Malmö, som valt att rikta om skolvalet i en mer integrerande riktning. Bland annat satsar man på att bygga skolor i gränsområden mellan stadsdelarna, för att elever från olika bakgrunder ska mötas.
Demokrati
Prata med varandra, återupprätta ett utredningsväsende som öppet och noggrant redovisar konsekvenser av framkastade förslag och lyssna på väljarna, skriver vd:n Johan Andersson, apropå riksdagens omröstning om vinster i välfärden.
Gästkrönika
Vill Socialdemokraterna att det politiska samtalet ska handla om något annat än migrationsfrågor finns det bara ett sätt. Partiet måste leverera välfärdsreformer som skapar större känslor än migrationen, skriver Daniel Suhonen som lanserar ett program för valseger i september.
Demokrati
Svenskt Näringsliv slår på stora trumman för att mota regeringens försök att begränsa vinsterna i välfärdsföretagen – men argumenten ekar tomt. Skattefinansierade bolag som Engelska Skolan, Academedia och många andra är extremt lönsamma, skriver ekonomijournalisten Per Lindvall.
Kommunpolitik
Under tisdagen läggs två propositioner på riksdagens bord som går till kraftfull attack mot privata välfärdsverksamheter. I praktiken ska ett ”vinstförbud” införas för icke-offentliga alternativ. Regeringen har valt att basera detta på det mindre vanliga måttet ”operativt kapital”, men välfärdsverksamheter är i grunden tjänsteverksamheter där kvaliteten och styrkan huvudsakligen utgörs av kunnig, kompetent och engagerad personal snarare än dyra inventarier.
Kommunpolitik
Att Vänsterpartiet vill avveckla privata företag och införa offentliga monopol är kanske naturligt, men notan för detta har betalats av en hel bransch som under flera år fått leva under ett existentiellt hot, skriver entreprenören Dan Olofsson, som är kritisk mot regeringens vinstbegränsningsförslag – som dessutom sågas av Lagrådet.
Gästkrönika
Moderata välfärdsentreprenörer är ofta lika mycket entreprenörer som Putins oligarkvänner i Ryssland är företagare. De har helt lämnat kapitalismens grundprincip: att investera. De plockar bara ut. Att vinsten i regeringens förslag blir obefintlig beror på att friskolor är kapitalism utan investeringar.
Gästkrönika
Egna pengar betyder makt, varför skulle kvinnor bry sina små hjärnor med sådant? Så tänkte länge lagstiftarna i vårt land. Förändringen kom när att kvinnorörelsen kring förra sekelskiftet krävde jämlikhet, politiskt, socialt och ekonomiskt. Men ännu lever den uråldriga traditionen att vinst är okvinnligt – det vittnar inte minst förslagen i Reepalu-utredningen om.
Demokrati
Svenskt Näringsliv har uppdragit åt PwC att göra en förnyad analys av den föreslagna vinstregleringens effekter och det kan konstateras att även nuvarande förslag i realiteten blir ett vinstförbud, som skulle tvinga många utförare att avveckla sina verksamheter.
Demokrati
Medan SD har låtit sig bjudas på middag av lobbyisterna har vi haft träffar med professionen och facket, läst forskningsrapporter och deltagit i seminarier hos elevorganisationerna. Utifrån det lägger vi en mängd förslag för att säkra alla barns rätt till en jämlik, likvärdig och högkvalitativ utbildning uppfyllas, skriver Daniel Riazat, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson, Vänsterpartiet i en replik.
Demokrati
De centerpartistiska kommundagarna i helgen är en utmärkt chans för Annie Lööf att komma i kontakt med sina gräsrötter och kanske få en lite mer nyanserad syn på vinstfrågan, skriver tankesmedjan Katalys, som uppmanar Centerpartiet och Alliansen att öppna för en blocköverskridande överenskommelse istället för att värna skolföretagens intressen.
Perspektiv
Det folkliga stödet för vinstuttag i välfärdssektorn är stabilt litet. Ändå är det parlamentariska stödet för samma privatisering stabilt stort, inte ens en vinstbegränsning samlar en riksdagsmajoritet. Stefan Svallfors och Anna Tyllström, Institutet för framtidsstudier, har undersökt hur det kan komma sig.
Kommunpolitik
Det förslag som regeringen och Vänsterpartiet presenterat innebär att välfärd i privat regi ska bedrivas på ett sätt som helt avviker från de rekommendationer SKL ger för offentlig verksamhet. Den regel för vinstbegränsning som föreslås är nämligen i de flesta fall omöjlig att kombinera med SKL:s rekommendationer om 2 procent överskott för att täcka framtida investeringsbehov. Antingen är regeringen okunnig eller så gör man helt enkelt vad som helst för att av ideologiska skäl eliminera privata alternativ i välfärden istället för att lägga fokus på att medborgarna får mesta och bästa möjliga välfärd för varje skattekrona.
Arbetsvillkor
I dag styr och leder vi utbildning, vård och omsorg så att effektivisering ska ge ekonomisk vinst. En idé som vi hämtat från företag som producerar skolböcker, röntgenapparater och hjälpmedel. Denna idé har sedan 1990-talet blivit alltmer förankrad i vår världsbild och nu kommit nära en naturlag. Tänk om den är fel och i stället skapar svårigheter och problem inom dessa områden?
Demokrati
Regeringen väljer att gå vidare med ett förslag om att begränsa vinsterna i välfärden – trots att den utredning som Ilmar Reepalu (S) presenterat har sågats av ett stort antal tunga remissinstanser. Vinstbegränsningsförslaget kommer i praktiken innebära att många privata företag inom skola och äldreomsorg tvingas lägga ned.
Sjukvård
Stockholms landstingspolitiker verkar ha tappat kontrollen över länets sjukvård. Redan innan jul och nyår är 704 vårdplatser stängda, vilket motsvarar ett sjukhus. Under helgerna kan man iskallt räkna med att ytterligare ett hundratal platser kommer att stänga.
Skola
Kvaliteten i hela välfärdssystemet blir lidande som en följd av marknadiseringen. Men mer av kontroll, vilket Svenskt Näringsliv föreslår, leder fel. I stället för konkurrens och vinstdrift krävs ett system baserat på tillit och samverkan.
Demokrati
Det är tydligt att det är konkurrensen som Olle Burell inte tycker om. Självklart skulle hans jobb som skolborgarråd vara lättare om föräldrarna inte hade något annat alternativ än att sätta barnen i stadens skolor, skriver Lotta Edholm i en slutreplik.
Kommunpolitik
Ett börsnoterat skolbolag har sökt extra bidrag till alla elever, och samtidigt delat ut 45 miljoner i vinst till ägarna. Så kan vi inte ha det, och det är precis vad den så kallade vinstdebatten handlar om, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Kommunpolitik
De fristående aktörerna är helt avgörande för att integrationen i Sverige ska fungera. Men många kommuner betalar i dag för dålig kvalitet i undervisningen. Inför ett friskolesystem inom vuxenutbildningen med Skolinspektionen som tillsynsmyndighet, föreslår fyra M-kommunalråd.
Demokrati
När regeringen i vår med stöd av Vänsterpartiet lägger fram ett förslag om vinstbegränsningar undantas verksamhet som drivs av kyrkor, föreningar och kooperativ. Det är alldeles utmärkt. Men det räcker inte med att undanta dessa verksamheter. De bör tvärtom stimuleras och ges fördelar. Ny lagstiftning krävs som ger tydliga fördelar till kooperativ och medarbetarägda företag, skriver styrelsen för Jämlikhetsfonden.
Kommunpolitik
Att lösa framtidens välfärdsekvation kommer vara en nog så utmanande uppgift, även när de privata utförarna får vara med och bidra till välfärden, som de gör idag. Om regeringen därutöver kraftfullt avser att begränsa möjligheten till företagande i välfärden blir situationen ohållbar för kommuner och landsting.
Arbetsvillkor
Ilmar Reepalus förslag om begränsningar av vinster för företag i välfärden tangerar konfiskation. Ofta är det branscher med stor andel kvinnor som hotas politiskt. Redan på 1800-talet konfiskerades skolor som kvinnor drev. Historiskt har kvinnligt företagande och entreprenörskap alltid varit utsatt, skriver Catarina Higgins, historiker och rektor.
Demokrati
Om Ilmar Reepalus förslag om vinstbegränsning införs skulle vår skolverksamhet tvingas att gå med förlust. Jo, så galet blir det. Någon som tror att det går att bedriva en verksamhet på det sättet? undrar rektorn Maria Jacky.
Skola
Ju längre debatten om vinster i välfärden rasar, desto mer tycks den förskjutas. Från att ha handlat om ett vinsttak, vilket är vad Reepalu föreslår, har den tack vare ihärdig lobbyverksamhet från höger, kommit att handla om ett helt och hållet påhittat vinstförbud.
Demokrati
Alltmer tyder på att den rödgröna regeringen i höst går vidare med stopplagen för välfärdsföretag – trots massiv kritik. Förslagen till begränsningar av vinster i välfärden kommer i praktiken att innebära nästintill ett förbud mot vårdföretagande. Det kommer att drabba vården och patienterna hårt – inte minst i Stockholms län, där en tredjedel av vården drivs av privata vårdgivare.
Kommentar
Regeringen ändrar sig om vinsterna i välfärden och föreslår ett vinsttak. Det har Magdalena Andersson bestämt. Finansministern vill inte riskera att hennes valbudget, späckad med feta reformer, faller på grund av ett brutet löfte till Jonas Sjöstedt.
Play
Välfärdsutredningens förslag om vinsttak har kallats ”dödsstöt” och ”fiasko”. Måste vinstmöjligheterna vara obegränsade för företagen? Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.
Kommentar
Vinsterna i välfärden är en av politikens mest laddade frågor. Regeringen planerade att lägga fram en proposition i höst. Men det kommer sannolikt inget förslag i år, enligt mina källor. Det är osäkert om det över huvud taget blir något vinsttak i välfärden. Trots löftet till Jonas Sjöstedt.
Sjukvård
Trots krympande ersättningar, stigande lönekostnader, personalbrist och politisk osäkerhet omsatte de tio största vård- och omsorgsbolagen in 68 miljarder kronor 2016, samtidigt som de stärkte sina vinstmarginaler. Bakom vinsterna ligger en allt effektivare verksamhet, enligt experter.
Demokrati
Utredningsförslaget om vinsttak faller på sin egen orimlighet, då det skulle vara för kostsamt och ineffektivt för kommunerna att ta över privata verksamheter på ett enda bräde. För Västmanlands del handlar det om cirka 900 privata utförare i kommunerna och om 127 privata utförare inom landstinget.
Demokrati
Regeringens särskilde utredare Ilmar Reepalu visade ingen ödmjukhet när han presenterade välfärdsutredningens slutbetänkande. Tyvärr tog inte den ansvarige ministern, Ardalan Shekarabi, tillfället att höja nivån. Hur ser regeringens plan för att lösa välfärdsbehoven ut?
Kommunpolitik
Om demokratin som styrelseform ska betraktas som legitim av medborgarna så måste de politiska aktörerna anstränga sig för att kommunicera med väljarna och lyssna när åsikter och oro kommer till uttryck. Men i det här fallet vänder de flesta partierna väljarna ryggen.
Demokrati
En proposition som har små utsikter att antas av riksdagen – eller en kompromiss med de borgerliga och risk för svekdebatt. Det är regeringens alternativ i frågan om vinster i välfärden, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Demokrati
S-kongressen fattade nyligen beslut om att "det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”. Vi i TCO vill inte heller se aktörer som ger sig in i den skattefinansierade välfärden med syftet att göra stor vinst. Men istället för att prata om vinstjakt önskar vi att debatten kunde fokusera på kvalitetsjakt. Här har vi konkreta förslag.
Sjukvård
Regeringens förslag att förmånsbeskatta sjukvårdsförsäkringar kommer slå hårt mot den privata vårdsektorn. Det slår även mot innovationskraften av nya lösningar för sjukvården. I förlängningen innebär det att regeringens egna mål inom e-hälsa hotas.
Kommunpolitik
Vi är övertygade om att vi och Lärarnas Riksförbund i grund och botten har samma mål. Vi vill skapa den bästa skolan för alla. En skola där alla inte bara når de formella målen utan också får utveckla sina talanger. För att lyckas med det måste vi alla arbeta tillsammans. Fack och arbetsgivare, offentliga huvudmän och fristående.
Kommunpolitik
Ett tak för vinster i välfärden kan leda till att så många som åtta av tio välfärdsföretag läggs ned. Men beredskapen att ta över verksamheten är liten i kommunerna, visar en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra.
Skola
Vi i Lärarnas Riksförbund har vågat ifrågasätta vinster. Vi klassas därmed som motståndare till friskolor. Men det är lika befängt som att kräva att man ska bortse från problemen i en verksamhet man i grunden är positiv till, skriver ordförande Åsa Fahlén.
Skola
Vi är många företag inom välfärdsområdet som inte delat ut en enda vinstkrona utan låter alla pengar stanna i företaget. Vi använder pengarna som buffert och till utveckling. Det borde rimligen alla som värnar välfärden tycka är bra, skriver Academedia i en replik.
Kommunpolitik
Hela 78 procent av tillfrågade socialchefer menade att de fristående utförarna bidrar till att utveckla kvaliteten inom socialtjänsten. Med rätt kvalitetskontroll kan privat företagsamhet leda till effektivitets- och produktivitetsvinster med bibehållen eller ökad kvalitet.