Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Vindkraft
Debattsvepet
Kommuner utan omfattande brottslighet ska inte tvingas att kartlägga och ha förebyggande samordnare, anser SKR. Läkare hinner inte forska, hävdar Läkarförbundet. Övrigt i dagens debatt: utsatta områden, vindkraft och bristande politiskt intresse för techbranschen.
Debattsvepet
Södertälje ska införa ett nytt kontrollsystem för att förhindra att kommunen anställer personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Psykologer är bekymrade över hårdare tag mot bråkiga elever. Desinformation, avfall och barnomsorg är andra ämnen i debatten.
Hållbarhet
Många är stolta – andra anser att det är ”något galet” med vindkraften i Piteå. 750 vindsnurror på en av landets blåsigaste platser ska producera enorma mängder förnybar el i Sveriges huvudstad för vindkraft.
Dagens Samhälle åkte till Markbygden för att ta reda på hur politikerna fått Piteborna att acceptera satsningen.
Debattsvepet
Organisationen Sveriges Kommuner och Regioner verkar inte i medborgarnas intresse, anser docent Louise Bringselius och professor Bo Rothstein. Friskolor står redo att ta emot barn på flykt och de som har kö vill få möjlighet att låta flyktingar gå förbi den.
Hållbarhet
En politiker mordhotas, styrande Alliansens samarbete gnisslar och S-politiker kallas på Facebook för pack och svikare. Den infekterade frågan om två vindkraftsparker i Söderhamn ser nu ut att sluta med en folkomröstning i samband med valet.
Demokrati
Ska politikerna verkligen lyssna om 38 procent eller mycket mindre röstat? När DS granskar den senaste tidens ovanligt många folkomröstningar syns ett överraskande trendbrott. Statsvetarprofessor varnar för att alltför lättvindigt fråga folket – med ett undantag.
Debattsvepet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre bör införas i Sverige, skriver pensionärsorganisationer. Idag publicerar också en rad svenska tidningar ett upprop till stöd för fria medier i Ukraina och Ryssland.
Kommunal ekonomi
Det extremt höga elpriset betyder att ägarkommunen kan se fram mot rekordvinst i Skellefteå Kraft, som är en stor elproducent. I Helsingborg behöver kommunstyrelsen akut godkänna 1 miljard högre kreditlöfte till Öresundskraft för att säkra elinköpen.
Debattsvepet
Trafikverkets nationella plan för infrastrukturen kritiseras av miljöpartiet denna måndag. Vi ser också mycket debatt på energiområdet. Här finns förslag om bidrag för omställning från eluppvärmning, debatt om vindkraftskritik och kärnkraftens ställning i EU.
Debattsvepet
En ny rapport av Arena Idé visar att bara sju procent av dem som antogs till det traditionella industriprogrammet antogs till en friskola. Utöver det handlar debattsvepet om yrkesprogrammen, arbetskraftsinvandring och skuldsättning.
Hållbarhet
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) uppger att han har en arbetsgrupp på gång med Moderaterna.
Den ska se om det går att göra tillståndsprocesser för allt från vindkraftverk och elkablar till gruvor snabbare och mer förutsägbara.
Infrastruktur
Pengarna från vind- och vattenkraft ska stanna i kommunerna. Det kräver medlemmarna i Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och regioner (FSV).
Nu vill de att fastighetsskatten kommunaliseras och regionaliseras.
Debattsvepet
Det får vara nog med illa förtäckta nedskärningar i landets kommuner och regioner, skriver Kommunal. Det är upp till oss att säkerställa att vi lyckas använda de digitala verktygen, skriver Läkemedelsverket. Andra ämnen som diskuteras på debattsidorna de senaste dagarna är bland annat: elförsörjningen, VA-näten, arkitektur och religiösa friskolor.
Infrastruktur
Det kommunala vetot har de senaste åren stoppat över 1 200 vindkraftverk. Nu ska ”bromsen” ersättas, och det oroar kommunpolitiker. Falun använde nyligen vetot för att säga nej till en vindkraftspark – det skapade huvudbry i grannkommunen Sandviken.
Hållbarhet
Kommunerna har sagt sitt om vindkraftsutredningen. Delar av förslaget skjuts ner – kritiker hävdar att regeringens önskemål begränsar lokal demokrati och öppnar för oönskad exploatering. Andra välkomnar förändringen.
Så tycker kommunerna om: • Översiktsplanens nya betydelse • Ekonomisk kompensation • Lokal opinion • Hotat kommunalt självstyre.
Hållbarhet
I elbristens Skåne finns inga planer på ny vindkraft. Faktum är att det inte inkommit några ansökningar på landbaserade snurror på flera år.
– Det är bekymmersamt, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Kommunala bolag
Kommunala energijätten Skellefteå Kraft går från röda siffror i fjol till rekordvinst i år. Det högt uppdrivna elpriset är mumma också för ägaren Skellefteå kommun, som väntas få en rekordutdelning på 288 miljoner kronor.
Hållbarhet
Gärna vindkraft, men inte här. Ytterligare några kommuner använder nu vetorätten för att säga nej till etablering av vindkraftverk. Nya regler ska tvinga kommunerna att ta ställning tidigare än de behöver göra i dag i processen kring tillstånd.
Debatt
Motståndet mot vindkraft rymmer så mycket mer än att den tar plats i landskapet. Det handlar om frihet att leva i den miljö vi valt att leva i replikerar företrädare för föreningarna Färingtofta Norra och Svenskt Landskapsskydd.
Debattsvepet
Kommunerna har en nyckelroll när det gäller grön el, skriver vd:n för Svensk Vindenergi. Stärkt tillgång på bra läromedel är det enklaste sättet att öka likvärdigheten, anser skoldebattörer. Sekretess inom upphandlingar är ett annat debattämne denna morgon.
Debatt
Utbyggd vindkraft är ett måste för att möta industrins behov av förnybar och billig el. Kommunerna spelar en avgörande roll för att göra denna utbyggnad möjlig, skriver Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi.
Kommunal ekonomi
Trots pandemin bidrog de kommunala bolagen med 13 miljarder i vinst förra året, vilket skickar upp kommunkoncernernas totala resultat till rekordhöga 49 miljarder kronor. Bolagen gick med vinst i 245 kommuner och överskotten är spridda över hela landet.
Debattsvepet
Forskare föreslår en linje 2 för att komma tillrätta med problemen med hyressättningen. KD vill se över momsreglerna på välfärdsområdet. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat det kommunala vindkraftsvetot, regeringskrisen och demensvården.
Debattsvepet gör ett sommaruppehåll och återkommer måndagen den 16 augusti.
Debatt
Havsbaserad vindkraft kommer att kunna leverera stora kvantiteter el inom rimlig tid och vara en del av lösningen när det gäller behovet av ny elproduktion i Skåne och södra Sverige. För att det ska kunna ske måste regeringen agera, replikerar Svensk Vindenergis styrelseordförande Linda Burenius.
Debatt
Regeringen måste agera i den kommande budgetpropositionen. Kommunerna behöver få resurser för att identifiera lämpliga placeringar för vindkraften, deras vetorätt måste reformeras och de bör få ta del av fastighetsskatten från vindkraften, skriver företrädare för nätverket Vindkraftens klimatnytta.
Debatt
Klimatutmaningen ska mötas, men det finns ingen anledning att införa stora subventioner till icke förnybara energislag när det finns förnybara alternativ som kan byggas ut på marknadsmässiga grunder, replikerar Svensk Vindenergis vd Charlotte Unger Larson.
Hållbarhet
Vi behöver påskynda utbyggnaden av vindkraft och annan förnybar elproduktion. Då blir det lättare att gå från fossilt till eldrift i transportsektorn, och lättare att stänga av klimatvidrig kolkraft i våra grannländer, slutreplikerar Anders Wijkman, Johan Rockström, Mattias Goldmann och Linda Burenius Magnusson.
Hållbarhet
Det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar har varit starkt kritiserat sedan det infördes för snart tio år sedan. Regelverket har visat sig vara både rättsosäkert och ineffektivt. Tillämpningen har försvårat och förlängt tillståndsprocessen – tvärt emot dess syfte, replikerar Annette Eriksson, vd, Vasa Vind och Johan Cederblad, advokat, Advokatfirman Vinge.
Hållbarhet
Ingen annan industri i modern tid har i vårt land åtnjutit ett större stöd än utbyggnad av vindkraft. Ändå tycker Anders Wijkman, Johan Rockström, Mattias Goldmann och Linda Burenius Magnusson inte att det räcker, utan kräver total underkastelse från kommunerna, skriver Färingtofta Norra ideell förening.
Hållbarhet
Kommunerna har ansvaret för markanvändningen och väger många intressen mot varandra. Ibland resulterar det i att man säger nej till ett vindkraftverk, men det innebär inte att kommunerna är negativa till utbyggnaden generellt. Tvärtom är Sveriges kommuner drivande i utvecklingen av ett mer klimatsmart Sverige, svarar SKL.
Hållbarhet
Grön Ungdoms språkrör Axel Hallberg har fel i sak när han påstår att Centerpartiets politik inte leder till ett bättre klimat. På alla de områden där Hallberg klappar sig själv på axeln för att Miljöpartiet tar omställningen på allvar har Centerpartiet gått före och lägger mer kraftfulla förslag, skriver Magnus Ek och Victor Rundqvist från Centerpartiets ungdomsförbund.
Hållbarhet
I vanliga fall uppdateras inte myndighetsinstruktioner när en ny lag instiftas. Men klimatlagens övergripande målsättning kräver nya instruktioner för att hjälpa myndigheterna att nå lagens mål. Det räcker inte att politiken är överens, skriver Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi.
Hållbarhet
Klimatförändringarna, vår tids ödesfråga, gör förnybar energi till en stor affärsmöjlighet för Sverige. Miljardinvesteringar i ny elproduktion ökar tillväxten och stärker vår konkurrenskraft genom långsiktigt lägre elpriser än övriga EU-länder. För att potentialen ska realiseras måste dock hinder undanröjas och myndigheterna måste medverka till att nå de politiska målen.
Skatt
För att uppfylla åtagandena i Parisavtalet måste den förnybara elproduktionen byggas ut. I Sverige kan hundratals miljarder kronor komma att investeras i energiomställningen fram till 2040. Men investeringarna förutsätter att kommunerna är positiva till utbyggnaden och att det omgärdande regelverket blir tydligare, tillståndsprocesserna mer rättssäkra och ledtiderna kortare, skriver Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi.
Hållbarhet
Intresseorganisationen Svensk Vindenergis sammanställning av de inkomna remissvaren är grovt felaktig - svenska kommuner vill ha kvar vindkraftsvetot. Vi har gjort en korrekt sammanställning av svaren, och nu väntar vi på propositionen.
Hållbarhet
Snabb vindkraftsutbyggnad i norr i kombination med nedstängd kärnkraft i södra Sverige innebär att kapaciteten i stamnätet måste öka. Dessutom måste tillståndsprocesserna kortas avsevärt om inte elnäten ska försvåra omställningen till ett förnybart elsystem.
Hållbarhet
Svenskt Landskapsskydd anser att kommuner när som helst ska kunna backa från tidigare beslut om vindkraftsetableringar. Det kommunala vetot går dock stick i stäv med svensk rättspraxis, och riskerar att ge allvarliga konsekvenser för klimatarbetet.
Hållbarhet
Åre är ett exempel i raden på hur det kommunala vetot mot vindkraft skapar ett oacceptabelt lotteri för dem som vill investera i förnybar energi. Trots att en majoritet vill ha vindkraft har etableringen i kommunen offrats i politiska uppgörelser under två mandatperioder. Regelverket kring det kommunala vetot måste ändras så att prövningen blir rättssäker och förutsägbar för alla som berörs.
Kommunpolitik
Att Sverigedemokraterna inte ställer sig bakom satsningar på förnybar energi är inte förvånande. Argumentationen är dock ihålig och ensidig. Dessutom äventyrar deras politik Sveriges oberoende och våra säkerhetspolitiska fördelar för att istället gynna stora energibolag. Släpp stuprörstänket på elsektorn som avskärmad från resten av samhället.
Kommunpolitik
Idag offentliggörs Energikommissionens betänkande och de förslag man nått fram till. Det finns förslag i överenskommelsen som är bra och avgörande, bland annat borttagandet av de ensidiga straffbeskattningarna av kärnkraft och vattenkraft, vilket även vi drivit på för. Men betänkandet innehåller också flera förslag som är direkt destruktiva, vilket gör att vi inte kan ställa oss bakom överenskommelsen, skriver Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.
Hållbarhet
Den bästa uttolkaren av lämplig lokalisering för ett nytt vindkraftverk är den berörda kommunens företrädare, vilket också var det resultat riksdagen kom fram till 2009. I det ligger också möjligheten att helt avvisa etableringen – ett kommunalt veto. Det är ett bra exempel på fungerande lokal demokrati.
Hållbarhet
Om Sverige ska klara klimatmålen krävs omfattande investeringar i förnybar energi, bland annat vindkraft. För att det ska bli verklighet måste lagstiftningen ändras så att prövningen av nya vindkraftsverk blir förutsägbar och rättssäker, skriver Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi.
Hållbarhet
Kommuner har sedan 2009 vetorätt mot vindkraftsutbyggnad, vilket fyllt en viktig funktion. Det är emellertid en ordning som företagen i branschen vill ändra på med, som det verkar, stöd av regeringen, skriver Jan Hedman, ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd.
Arbetsvillkor
Energikommissionen har varit tydlig med vattenkraftens betydelse – i dag och framåt. Men är det samma sak som att säga att vattenkraftens roll nu är tryggad? Nej, tyvärr inte. Det finns två tydliga orosmoln, bland annat handlar om det om subventionerna som ger fortsatt mycket låga elpriser, vilket drabbar både kärnkraften och vattenkraften.
Kommunpolitik
Det är fortfarande för tidigt att tvärsäkert uttala sig om vilka effekter energiuppgörelsen kan få. Att både vattenkraften och kärnkraften har fått nedsättningar i sina skattesatser är bra ur ett konkurrensperspektiv för vårt elsystem som behöver kraftproduktion med olika egenskaper.
Kommunpolitik
Sverige har goda förutsättningar för en förnybar elproduktion. Men i dag tränger subventioner till mogen teknik tillsammans med skatter på vatten- och kärnkraft ut annan kostnadseffektiv, leveranssäker och koldioxidsnål elproduktion.
Hållbarhet
Den planerade vindkraftsparken till havs vid Blekinges kust är ett exempel på det Sverige behöver mer av - ett näringsliv som skapar jobb och bidrar till omställningen till ett fossilfritt samhälle. Men för att det ska komma till stånd krävs att regeringen agerar och slutar dra frågan om tillstånd i långbänk.
Kommunpolitik
För oss är ett ansvarstagande för framtiden av största vikt. Just därför måste vi fortsätta utbyggnaden av den förnybara elproduktionen för att säkerställa en långsiktig trygghet, skriver Charlotte Unger, ordförande i Förnybarhetsrådet, i en replik till Svensk Energi.
Kommunpolitik
Det är nu dags att kavla upp ärmarna, lägga partipolitiken åt sidan och komma överens om långsiktiga spelregler för Sveriges viktigaste infrastruktur - elförsörjningen. Behovet av en blocköverskridande energipolitik är akut. Framför allt måste effektskatten på kärnkraft slopas.
Kommunpolitik
Nej, vi siffertrixade inte för att framställa den tyska energiomställningen som lyckad i sin helhet. Poängen var att lyfta fram EEG:s betydelse för att möjliggöra en utveckling som är nödvändig för att hantera klimatutmaningen, skriver professorerna Staffan Jacobsson och Volkmar Lauber i en slutreplik till Jasenko Selimovic (L).
Hållbarhet
Sanningen är att Tyskland har stora problem med sin omställning. Ett av Tysklands misstag är att beslutet att avveckla kärnkraften inte samordnades med andra EU-länder. Om alla länder enbart försöker lösa sina egna problem kommer vi att förvärra klimatet och öka beroendet av rysk gas, skriver Jasenko Selimovic, Liberalerna, i en replik.
Kommunpolitik
I den svenska debatten kring energislag och styrmedel påstås ofta att den tyska energiomställningen har varit misslyckad och dyr. Den bilden motsägs emellertid av många forskare, skriver professorerna Staffan Jacobsson, Chalmers och Volkmar Lauber, Salzburgs universitet.
Demokrati
Vi vill än mer effektivt kunna producera el från förnybara och utsläppsfria energikällor som biobränslen, vatten-, sol- och vindkraft. Men tyvärr saknas de rätta förutsättningarna eftersom domstolar och myndigheter tillämpar lagstiftningen på ett omodernt och kontraproduktivt sätt, skriver cheferna för tre stora kraftbolag.
Arbetsvillkor
I en färsk undersökning från ekonomikonsultföretaget Copenhagen Economics svarar våra folkvalda att de anser att satsningar på Forskning och utveckling (FoU) är den viktigaste åtgärden för att klara omställningen till ett hållbart energisystem. Subventioner till exempel via det så kallade elcertifikatsystemet som drivit på framväxten av framförallt vindkraft, ser enbart 25 procent av ledamöterna som rätt väg fram.
Hållbarhet
Ett något högre elcertifikatpris till följd av kvotjusteringar är inte höjda subventioner utan snarare en återgång till mer normala och marknadsmässiga elcertifikatpriser. Åtgärder som är direkt nödvändiga för investeringsklimatet och måluppfyllelsen i systemet.
Kommunpolitik
Den svenska energipolitikens utformning är av stor betydelse för industrins konkurrenskraft och för jobben, men också för energibranschens möjlighet att verka, planera och investera. Därför behövs en bred överenskommelse inom detta område.
Demokrati
Stoppklossen för fortsatt utbyggnad av förnybar energi ser ut att ha lyfts undan. Regeringens nya proposition om ambitionshöjningen i elcertifikatsystemet är en pragmatisk lösning som skapar bättre förutsättningar för såväl vindkraften som solenergin. Det förutsätter dock att Centerpartiet står fast vid samma lösningsorienterade linje partiet visat under våren.
Kommunpolitik
Under flera år har egenproducerad vindkraft haft extra subventioner i form av obegränsad skattefrihet. Undantaget för vindkraften är olagligt, eftersom det strider mot EU:s statsstödsregler, visar en rättsutredning. En anmälan till EU kan leda till att kommuner som äger dagens skattebefriade anläggningar beskattas retroaktivt.
Kommunpolitik
Att styra om stödet till framtidens energikällor gör dem inte dyrare. En tidig satsning på tekniker som har stor potential att bli marknadsmässiga innebär att sådan elproduktion snabbare blir konkurrenskraftig mot andra elproduktionsanläggningar, vilket ger lägre kostnader för konsumenterna.
Hållbarhet
Det är fel att måla upp en konflikt mellan vindkraft och naturhänsyn. Tvärtom kan vi fortsätta bygga ut vindkraften med stor hänsyn till både människor och naturmiljö – en utbyggnad som är nödvändig för att klara omställningen till ett hållbart energisystem.
Hållbarhet
Vindkraften kan inte generellt avvisas som ett av alternativen i den framtida produktionsmixen, men produktionssättet måste nyttjas med förnuft. Politiker av alla kulörer – dra i nödbromsen nu, skriver företrädare för Naturskyddsföreningen och Ornitologiska föreningen i Dalarna.
Kommunpolitik
Per Åhlström skriver att den förnybara energin inte har ”bestått provet mot verkligheten” och att den enda vägen framåt för att bevara Sveriges välfärd är att satsa på en utbyggnad av kärnkraft eller fossil energi. Men lyckligtvis tål inte hans argument från verkligheten en närmare granskning.
Kommunpolitik
För att skapa en så effektiv framtida svensk förnybar elproduktion som möjligt behöver stödsystemen göras om. I stället för att stötta redan färdiga och kommersiella anläggningar behöver det riktas om till utveckling av ny teknik som havsbaserad vindkraft och biobränslen, skriver tre energiexperter.
Kommunpolitik
Huvudspåret för framtidens svenska energipolitik måste vara att fortsätta utvecklingen av de förnybara alternativen i energisektorn, inte att återigen bygga fast oss i de gamla spåren, skriver Gunnar Kjelldahl i en replik till Per Åhlströms artikel på Perspektiv om den svenska energipolitiken.
Perspektiv
Den nya energikommissionen har bara två realistiska alternativ för att klara elförsörjningen: att ersätta dagens reaktorer med nya, moderna och säkrare reaktorer eller med fossileldade kraftverk. Oavsett vilket alternativ som väljs kan ett system som ersätter dagens kärnkraft inte vara i drift före 2035 och besluten måste tas baserat på dagens teknik, skriver Per Åhlström.