Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Vetenskap
Arbetsvillkor
Skadlig samförståndsanda och osunt nätverkande. Enligt Claes Sandgren, tidigare ordförande för Institutet mot mutor, finns stor risk för maktmissbruk i kommunerna.
Professor emeritus om:
• Kritiken mot en paragraf i kommunallagen
• Så bör kommunerna jobba med policys
• Då blir upphandlingen riskfylld
Debattsvepet
Kommunal efterlyser bättre scheman och höjda löner i äldreomsorgen. Biståndsorganisationer kräver svar från regeringen om vad som ska gälla framöver och apoteken som de fungerar i dag är en fara för patienterna, varnar läkarorganisationer. Insyn i friskolebolag och forskningsetik är andra ämnen på tisdagens debattsidor.
Juridik
Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken är enligt Gotlands tingsrätt inte att bedöma som terror.
Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.
Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Sjukvård
Mikaela Waltersson (M) belönas för sitt engagemang för att lyfta forskningen i vården. Hon ser det som extra viktigt i en tuff ekonomisk tid: ”Vi står inför enorma utmaningar, då måste man orka satsa på forskningen.”
Debattsvepet
I debatten i dag: Både kommun- och rikspolitiker borde prioritera ungas läsning. Avskaffa inkomstpensionen, anser Timbro. Hjälp ungdomar som talar förortssvenska att också tala ”ordentlig” svenska, skriver en moderat kommunpolitiker.
Juridik
KD-vilden i Södertälje David Winerdal har polisanmälts av en tidigare partikamrat som anklagar honom för sexuellt ofredande, rapporterar tidningen LT.
Han säger till DS att han ångrar sin jargong, men att han inte har något minne av att ha smekt kvinnan.
Äldreomsorg
Lagen om meddelarskydd i privat verksamhet prövas nu för första gången i domstol. Två chefer på Attendo och en hr-specialist står åtalade för att ha gett ett vårdbiträde en erinran när hon berättat för Expressen om bristande smittskydd.
Debattsvepet
God tillgång på vatten av god kvalitet kan inte tas för givet, skriver en rad experter. Politiker lyssnade inte på varningar kring gängkriminalitet, anser tidigare S-politikern Nalin Pekgul. Övriga debattämnen i dag: bostäder, väljare i glesbygd och medicinsk forskning.
Juridik
Region Sörmland publicerade förra året ett Facebookinlägg med syftet att få fler unga män att vaccinera sig mot covid-19. Nu får regionen bakläxa av Justitieombudsmannen, något SVT Nyheter var först att rapportera om.
Juridik
Ökade skyldigheter för socialtjänsten, mobilförbud i skolan och enklare att stänga skolor med brister. I dag, 1 juli, träder en lång rad nya lagar i kraft. Dagens Samhälle listar de mest relevanta för kommuner och regioner.
Debattsvepet
Kommuner utan omfattande brottslighet ska inte tvingas att kartlägga och ha förebyggande samordnare, anser SKR. Läkare hinner inte forska, hävdar Läkarförbundet. Övrigt i dagens debatt: utsatta områden, vindkraft och bristande politiskt intresse för techbranschen.
Ledarskap
Forskaren Maria Fors Brandebo vet vad som kännetecknar en destruktiv chef. Motsatsen är att leda med tillit – men ibland kan gränsen vara hårfin.
• Så får ledaren medarbetaren att anstränga sig lite extra.
• Undvik nybörjarmisstagen.
• Då är det omöjligt att skapa tillit.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina fortsätter att prägla debatten, som i dag handlar om bostäder åt flyktingar, hur de som söker skydd i Sverige ska fördelas och svenskt Natomedlemskap. Bonus i hemtjänst och gruvan i Kallak är också debattämnen.
Integration & segregation
Levnadsstandarden har sjunkit kraftigt i invandrartäta områden trots att allt fler arbetar. På landsbygden är inkomsterna mera stabila men servicen försämras, visar ny studie. ”Skillnaderna har nått en problematisk nivå”, säger nationalekonomen Martin Nordin.
Juridik
Handläggaren på ett socialkontor avslöjade tid och plats för sitt möte med en kvinna i ett vårdnadsärende, varpå kvinnan utsattes för mordförsök av sin före detta sambo. Röjandet av denna uppgift var dock inte tjänstefel, slår hovrätten fast.
Upphandling
Efter ett överklagande ska upphandlingen av äldreboendet i Färjestaden göras om – igen. Socialnämndens ordförande är kritisk till att LOU inte är tillräckligt tydlig i hur en kommun kan upphandla med kvalitetskrav: ”Trots oerhörda ansträngningar hamnar vi ändå här.”
Integration & segregation
Hon kallar sig folkbildare och har som mission att öka integrationen. Framtidsforskaren Bi Puranen anser sig ha svaren på många svåra frågor och tycker att staten borde ta större ansvar. ”Magnituden av problemen som kommunerna lämnas med är så stor att de inte klarar av det.”
• Om flerbarnstillägg: ”Destruktivt”
• Här har nyanlända lättast att integreras
• Så borde staten göra i stället
Debatt
Klimatåtgärder som är riktade och utformade för mindre samhällen med cirka 10 000 invånare är det effektivaste sättet att minska utsläppen av växthusgaser, skriver företrädare för nätverket Hållbar agenda i Forshaga och Munkfors kommuner.
Debatt
Vi riskerar årligen att få över 70 000 nya fall av anmälningspliktig antibiotikaresistens enbart i Sverige. Vi uppmanar därför regeringen att vidta tre åtgärder för att stärka Sveriges arbete mot resistens och rädda liv, skriver skribenter från Forska!Sverige, Uppsala universitet och ReAct Europe.
Juridik
Regiondirektören i Skåne lät sig bjudas på middag av blivande leverantören Vårdinnovation. Att ha kontakter med näringslivet ingår i uppdraget för tjänstemän och politiker – men var går gränsen? Hayaat Ibrahim, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor, förklarar.
Juridik
Får kommuner dela på en jurist eller ett it-system? Tre år efter lagändringen som gör det möjligt att samarbeta mer är det fortfarande högst oklart vad kommuner får och inte får göra. Lagen om offentlig upphandling krånglar till det, enligt professor Olle Lundin.
Gästkrönika
Varje gång medier medverkar till att sprida myter och desinformation om borrelia undergrävs infektionsvården. SVT borde därför aldrig ha tagit in dokumentären ”Fästingkriget” som är full av faktafel och dessutom sprider konspirationsteorier.
Debattsvepet
Unga undervisas om Förintelsen men ges inte förståelse om antisemitismens roll, skriver forskare och uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att tydliggöra sambandet. Andra debattämnen i dagens svep: S-politiker vill införa ”Sluta skjut”, Lars Vilks konstverk Nimis och lagen samt artister som varnar för att planeten är i kris och kräver höjda röster.
Hållbarhet
Med björkved på golvet och en film från vacker bokskog skapas en rastplats för dem som jobbar mitt i Helsingborgs centrum. ”När städerna förtätats behöver vi rum för återhämtning”, säger projektledaren Anna Kowalik Tidblad.
Debatt
För att skapa en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen krävs en ökad nationell samordning. Därför samlar nu Nationella vårdkompetensrådet berörda aktörer i en gemensam nationell konferens för att diskutera hur vi kan gå från ord till handling.
Debatt
Förändringar i utlänningslagen har skapat en osäkerhet om framtiden för många kompetenta och talangfulla forskare från andra länder. Nu riskerar vi tappa denna kompetens till andra länder, skriver Karolinska Institutets rektor Ole Petter Ottersen.
Ledarskap
”Sluta med all onödig skit”. Professor Mats Alvesson sågar visionsarbete, värdegrunder och tillitsbaserad styrning. Och han tycker att chefer ofta är anpasslingar som fördummas av alla möten. Med humorns hjälp sprider han beska budskap till ledare i offentlig sektor.
Debatt
Ansvar och resurser måste följas åt för att möjliggöra goda förutsättningar för medicinsk FoU, skriver 18 debattörer från stiftelsen Forska!Sverige, universitet, regioner, intresseorganisationer och läkemedelsindustrin.
Kommunal ekonomi
När glesbygdskommuner ska stötta det lokala näringslivet är de dåliga på att definiera vilka problem som ska lösas – vilket gör att åtgärderna riskerar att bli verkningslösa. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.
Demokrati
Sverige har inte samma polarisering mellan stad och land som Storbritannien och USA – skillnaderna finns snarare mellan tätort och landsbygd i en och samma kommun. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.
Juridik
Tio kommuner använde den tillfälliga lagen för att begränsa allmänhetens tillträde till allmänna platser för att hejda spridningen av covid-19. I Örnsköldsvik skedde det inför vårens bilträffar och kommundirektör Magnus Haglund tycker att lagen borde fått vara kvar.
Juridik
Bidragsbrott och felaktiga utbetalningar slår hårt mot välfärdssystemet. I kampen mot fusket lägger nu fem myndigheter fram ett gemensamt förslag om hur de i ökad utsträckning ska kunna dela uppgifter med varandra när misstankar uppstår.
Juridik
Föräldrar till skolbarn i Solna och Danderyd har fått rätt i domstol. Enligt två färska domar har de två kommunerna inte visat att de tagit hänsyn till barnens bästa i enlighet med FN:s barnkonvention när de beslutade om skolnedläggningar. Därför upphävs besluten.
Juridik
Staffanstorp hade ansvar för att hjälpa en nyanländ familj som kommunen för några år sedan ordnade bostad åt i Malmö. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom, där två av fem ledamöter var oeniga. Kommunstyrelsens ordförande kräver en lagändring.
Juridik
En ny lag ska tvinga kommunerna att arbeta brottsförebyggande och för det ska de få drygt 200 miljoner kronor i extra statsbidrag. Det föreslår utredaren Ann-Sofie Hermansson, som också vill att en särskild insatsgrupp stöttar kommuner som har särskilt utsatta områden.
Juridik
Knivsta vill behålla digitala möten. Fullmäktige ska under onsdagen rösta om nya mötesregler som ska gälla även efter pandemin. ”Jag förstår inte vad problemet varit hos andra kommuner”, säger kommunstyrelsens ordförande, Klas Bergström (M).
Juridik
Små detaljer och ”gamla lador” får inte hindra bygglov. ”Vi vill ju ha tillväxt i kommunen”, säger Kirunas kommuntopp Gunnar Selberg (C) som själv går in och stoppar remisser i byggärenden. Agerandet strider mot grundlagen, menar förvaltningsrättsprofessor Olle Lundin.
Debattsvepet
Socialdemokraterna presenterar hur de vill stärka välfärden efter pandemin. Föräldralediga missgynnas på jobbet – arbetsgivare måste ta tag i frågan, skriver bland andra Unionen. En student beskriver konsekvenserna av ett år med distansundervisning och i DN skriver 26 forskare om farhågor för en fjärde covid-våg.
Debatt
Fler elever kommer att få en utbildning som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet när Sveriges skolhuvudmän tar över det fristående forskningsinstitutet Ifous, skriver företrädare för SKR, Friskolornas riksförbund, Idéburna skolors riksförbund och Ifous.