Vattenkraften, elproduktionen, klimathotet och den biologiska mångfalden är alla frågor som miljölagstiftningen hanterar. Behöver den moderniseras för att klara avvägningarna mellan olika intressen?
Hållbarhet
Moderniseringen av landets vattenkraftsverk rör upp känslor och det höga elpriset eldar på debatten. Nu kräver fyra riksdagspartier att arbetet läggs på is. ”Det är olyckligt om riksdagen väljer att gå den vägen”, säger ett kommunalråd i Östersund.
Infrastruktur
Pengarna från vind- och vattenkraft ska stanna i kommunerna. Det kräver medlemmarna i Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och regioner (FSV).
Nu vill de att fastighetsskatten kommunaliseras och regionaliseras.
Debattsvepet
Pop-up-stationer för vaccination visar att mycket går att göra utanför sjukhusen, anser regionråd i Skåne. Forskare varnar för att vården missar demenssjuka. Dagens debatt handlar också om hederskultur i förskolan, arbetsmiljön i vården och att rankningen av bästa skolkommun läggs ner.
Hållbarhet
All energiproduktion påverkar närmiljön och vi och andra elproducenter vill så långt som möjligt kombinera effektiv elproduktion och hänsyn till biologisk mångfald. Men det största hotet mot den biologiska mångfalden är i dag klimatförändringarna. Att bortse från detta vore både kortsiktigt och oansvarigt.
Demokrati
I dag vet vi att det inom vattenkraften är fullt möjligt att både producera förnybar energi och samtidigt miljöanpassa den så att skadorna på den biologiska mångfalden minimeras. Låt oss hålla fast vid detta, istället för att vända tillbaka till en ålderstigen syn på hur vattenkraften kan miljöanpassas.
Demokrati
Vi vill än mer effektivt kunna producera el från förnybara och utsläppsfria energikällor som biobränslen, vatten-, sol- och vindkraft. Men tyvärr saknas de rätta förutsättningarna eftersom domstolar och myndigheter tillämpar lagstiftningen på ett omodernt och kontraproduktivt sätt, skriver cheferna för tre stora kraftbolag.
Demokrati
Pratet om ”klimatneutral produktion” kontra ”lokala miljövärden” är ett fult sätt att förringa de enorma skador på biologisk mångfald som vattenkraften ger ”lokalt” i hela landet, och som slagit ut ekosystem på landskapsnivå.