Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Vårdval
Debattsvepet
Klimatpolitiska rådet varnar för att regeringens kommande klimathandlingsplan inte kommer att räcka för att nå upp till klimatlagens krav. Öppna för att söka vård i hela landet, tycker Gunnar Hökmark. Bistånd, företagshälsovård och tågtrafik är andra ämnen på fredagens debattsidor.
Upphandling
På tio år har kommunernas utbetalningar till privata utbildningsföretag fördubblats. Mellan 2019 och 2020 var ökningen 5 procent, enligt ny statistik. Inom vård och omsorg sker inte samma ökning.
• Län för län – de köper mest verksamhet av företag.
• Så mycket har utbetalningarna ökat till skol- och vårdbolag.
• Så går det för idéburna sektorn.
Demokrati
Désirée Pethrus är barnbarn till Kristdemokraternas grundare Lewi Pethrus och tror sig veta vad hennes farfar skulle ha tyckt om partiet i dag.
Nu har hon återvänt till regionpolitiken – men avgår gärna om KD:s förslag om statlig vård blir verklighet.
Désirée Pethrus om:
• Kritiken från Stockholms sjukvårdsupprop
• Partiets frikyrkliga rötter
• Samarbete med SD
Sjukvård
Vårdköerna är valets viktigaste fråga, enligt de flesta regionpolitiker. Men ska de klaras genom mer privat vård eller genom mer resurser till den egna verksamheten? DS har tagit tempen på den regionpolitiska valrörelsen, där tillitsbaserad styrning är en bubblare.
Lista: Hetaste stridsfrågorna i regionvalet
Upphandling
Covidtester gav bolaget miljardskjuts. Nykomlingen fakturerade offentlig sektor mer än flera av vårdjättarnas dotterbolag och finns nu med på DS lista över de privata bolag som levererat mest inom vård och omsorg 2021.
• Läs om de dominerande bolagen
• Vårdjättens nya tillväxtstrategi
• Störst inom idéburen sektor
Debattsvepet
Det går att klara vårduppdraget bra med färre vårdplatser, skriver Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör. Aida Hadžialić, oppositionsregionråd i Stockholm, berättar om sina erfarenheter av krig och hur Putins metoder påminner om Serbiens metoder på 1990-talet: ”Vi som överlevde Bosnien ser det hända igen i Ukraina.”
Debattsvepet
Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU vill höja pensioner med stöd av Sverigedemokraterna, Liberalerna vill ge svenska språket en viktigare roll i integrationen. Övriga debattämnen idag är vårdköer, äldreomsorg och arbetslöshet.
Demokrati
Vid valet nästa år har det gått 20 år sedan Socialdemokraterna senast röstades fram till makten i Region Stockholm. Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) hoppas på ett regionalt januariavtal med C, L och MP men tycker att S behöver vara självkritiska om det inte ska bli fyra år till med moderatlett styre.
Debatt
Vi kritiserar inte Region Stockholm för brist på intentioner, utan vår kritik gäller hur regionens regelsystem slår i verkligheten. Gynnandet av vårdcentraler med kraftig digital profil hotar vården för våra sköraste patienter, slutreplikerar distriktsläkarna Ylva Sandström och Marina Tuutma.
Debatt
Stockholmarna behöver fler vårdcentraler och husläkare. Patienterna behöver ökad tillgänglighet till vården, både digitalt och fysiskt. Därför välkomnar vi etableringar av nya vårdcentraler – från alla olika slags aktörer, replikerar politikerna i Region Stockholm Anna Starbrink (L), Daniel Forslund (L) och Tobias Nässén (M).
Debatt
Om inte spelreglerna ses över riskerar etableringen av digitala vårdgivare i primärvården att få negativa effekter på vården som helhet, med medicinskt osäker vård, orättvisa ersättningar och framför allt försämrade möjligheter att ta hand om våra sjukaste invånare, skriver distriktsläkarna Ylva Sandström och Marina Tuutma.
Debatt
Bland landets sjukvårdspolitiker finns en bred uppslutning om att utveckla den nära vården. Vi ser behov av förändring i lagstiftning och regelverk som underlättar en omställning till nära vård. Men vi ser samtidigt en risk för besvikelse i den svenska primärvården om reformarbetet inte åtföljs av väsentligt större resurser, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Karin Liljeblad.
Debatt
Det goda samarbetet mellan privata vårdföretag och offentliga vårdgivare under coronapandemin borde utgöra en nystart i debatten. Vi behöver diskutera mer komplexa frågor som helhetsansvaret för patientens tillfrisknande, replikerar Gabriel Kroon (SD) till Anna Starbrink.
Debatt
Under krisen motbevisas klagosångerna om den privata vården. Den vård som drivs i privat regi hjälper till och delar bördan för coronapandemin, tillsammans med regionens egenregi-sjukvård, skriver hälso- och sjukvårdsregionrådet i Region Stockholm, Anna Starbrink (L).
Debatt
Visionen om att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till 2025 ter sig fortfarande verklighetsfrämmande. Det är inte i första hand pengar som saknas utan frånvaron av ett tydligt mandat från staten och regionerna, skriver forskaren Mårten Blix.
Demokrati
Trots hundratals stängda vårdplatser och dyra privatiseringar innehåller det blågröna landstingsstyrets nya budget mer av samma gamla medicin. Stockholms sjukvård behöver en ny inriktning där vård efter behov och tillgänglighet styr – inte lönsamhet, skriver Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting.
Sjukvård
Under de år som Stockholms läns landsting (SLL) styrts av Alliansen har läget stadigt blivit sämre för sjukvårdspersonalen, både på vårdcentralerna och i akutsjukvården, skriver Jonas Lindberg sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i SLL.
Gästkrönika
När våra folkvalda politiker bedriver organisatoriskt kvacksalveri genom att följa managementkonsulternas ordinationer – baserade på teorier utan vetenskapligt stöd – sjunker vårdpersonalens förtroende för politikerna och med det också befolkningens förtroende för vården, skriver Jona Elings Knutsson.
Sjukvård
Att kostnaderna i vårdval ökat handlar om att fler patienter har kunnat få vård. Förutsatt att det är besök och behandlingar som patienten behöver måste det betecknas som en framgång, replikerar Karin Liljeblad näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
Sjukvård
Moderaterna i Region Skåne vill efter valet se till att vårdens medarbetare lyfts med en starkare personalpolitik för sjukvården. Vi vill att alla anställda i sjukvården ska känna stolthet. Över sig själva, sitt yrke och sin arbetsgivare oavsett om den är privat eller offentlig. Då kapar vi också vårdköerna.
Sjukvård
Alliansen går till val på att utöka det kritiserade vårdvalssystemet. Man vill införa vårdval för ”seniorvård” och inom den specialiserade slutenvården, alltså den vård som ges på sjukhus. Det är fel väg att gå. Vårdvalen har inneburit dramatiska kostnadsökningar, allvarliga konsekvenser för forskning och utbildning av nya läkare samt ökad ojämlikhet i vården.
Sjukvård
Friheten att få välja sin egen omsorg, vård eller skola är viktig för alla. Mest värdefull är den för invånare som på olika sätt skiljer ut sig från majoriteten. För den som är annorlunda är hotet mot mångfald och valfrihet allvarligt, skriver Rasmus Jonlund och Robin Tapper från Liberalerna.
Sjukvård
Patienternas frihet är något vi liberaler försvarar och vill förstärka. Vi vill göra det lättare att göra informerade val. Därför föreslår Liberalerna en ”vårdrådgivare” – en ”TripAdvisor” för vården – som sjukvårdens huvudmän själva bör stå bakom.
Sjukvård
Alliansen i Stockholms läns landsting tar ansvar för ordning och reda i ekonomin. När Socialdemokraterna senast styrde i Stockholms läns landsting var siffrorna röda i bokslutet. Med alla medel vill Socialdemokraterna hindra entreprenörskap, innovation och valfrihet även inom vården och vrida klockan tillbaka till svunna tider.
Sjukvård
I Skåne har Socialdemokraterna redan gått ut och sagt att de kan tänka sig att lägga ner vårdvalet helt och hållet. Från talarstolen i Stockholms landstingsfullmäktige har vi hört liknande tongångar från ledande socialdemokratiska politiker som framför sitt motstånd mot vårdval och valfrihet. Vill S i Stockholm gå samma väg?
Sjukvård
Det finns en risk för att grundläggande principer i den svenska sjukvården utmanas och indirekt ifrågasätts. Pådrivande i denna oroande utveckling är ett allt för naivt och grunt bejakande av ett fritt vårdval som leder till att etableringar sker utifrån kommersiella hänsyn och inte utifrån var de medicinska behoven är som störst.
Sjukvård
Vårdvalen för ut vård från de stora sjukhusen. Det är inte en oavsedd effekt eller något vi försöker dölja – det är en medveten och öppen strategi. Fler läkare behöver finnas närmare människorna, i primärvården men också i den öppna specialistvården skriver de liberala landstingspolitikerna Anna Starbrink, Cecilia Elving och Amelie Tarschys Ingre i en replik.
Gästkrönika
Liberalerna har ett ideologiskt incitament att flytta skattemedel till privata vinster i vården. I Stockholm är det ordnat så att privata gynekologer försörjda med skattemedel ska ta över det mesta av den offentliga vårdens uppgifter. Men den som verkligen önskar fritt val av gynekolog bör verka för mottagningar där det finns behov, skriver Jona Elings Knutsson.
Sjukvård
Att försvåra för privata utförare att etablera sig, vilket Vänsterpartiet vill genom införandet av olika pålagor, är inte rätt väg att gå för att uppnå ökad kvalitet och jämlikhet i hälso- och sjukvården skriver landstingsråden i SLL Ella Bohlin (KD) och Anna Starbrink (L) i en replik till Vänsterpartisterna Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson och Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd i SLL.
Arbetsvillkor
Konkurrenslagstiftningen fungerar inte. Det visar fallet i Västernorrland där landstinget enligt ett domstolsbeslut får gynna de egna offentliga vårdcentralerna. Det som krävs nu är en tydlig lagstiftning och långsiktiga och rättssäkra spelregler för privata vårdgivare.
Sjukvård
I förra veckan presenterade alliansen i Stockholms läns landsting sin budget för 2018. Trots en högkonjunktur och ekonomiska förutsättningar som andra landsting endast kan drömma om uteblir de satsningar som landstinget behöver för att vända vårdkrisen. I stället ser vi mer av det som är bakgrunden till krisen: vårdval och privatiseringar.
Sjukvård
Den goda tillgängligheten och kvaliteten i Stockholms läns hälso- och sjukvård bekymrar de socialdemokratiska oppositionspolitikerna. Hur ska man annars tolka deras debattartikel där de i högstämda ordalag riktar kritik mot Vårdval Stockholm?
Sjukvård
Det är landstingets ansvar som huvudman för sjukvården att säkra att vårdcentraler, i både offentlig och privat regi, som verkar i socialt tunga områden där ohälsan är större har tillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag, skriver Vårdföretagarna i en replik.
Sjukvård
Sverige behöver en nationell reform av primärvården där ett tydligt nationellt grunduppdrag definieras och nationella finansieringsprinciper fastställs. Genom en vidareutveckling av vårdvalet kan Sverige åstadkomma en utbyggnad av primärvården samtidigt som styrkorna i systemet bevaras. En vinstreglering leder fel och kommer effektivt att stoppa de verksamheter som ger bäst resultat.
Sjukvård
De vårdcentraler som har de mest nöjda patienterna ska också få störst intäkter. Ändå pratas det alltför ofta om att vinster i välfärden skulle vara ett problem. Men vi pratar sällan om det faktiska problemet: förluster i välfärden. När verksamheter drivs ineffektivt så kostar de skattebetalarna mer pengar utan att patienterna får bättre vård.
Sjukvård
Vårdvalsreformen för urologin i Stockholm, som är tänkt att träda i kraft den 1 november i år, beaktar inte på något sätt de brister som redan finns i prostatacancervården. I stället för att ta höjd för nödvändiga förbättringar så erbjuder man vårdgivarna ett avtal där ersättningarna minskas med minst 25 procent.
Skola
När kvalificerade och erfarna specialistläkare handleder läkare under utbildning innebär det samtidigt mindre tid för patientarbetet på mottagningen. Om det blir betydande inkomsttapp påverkar det vårdgivarens verksamhet, skriver Vårdföretagarna i en replik.
Skola
Stockholms läns landsting måste ta sitt utbildningsansvar och förtydliga utbildningsuppdraget för ST-läkare i avtalen med alla vårdgivare inom Fritt vårdval. Att vårdgivarna i dag kan kringgå ansvaret får flera negativa konsekvenser: läkare blir inte klara i tid och landstingets kostnader ökar, skriver flera ST-läkare.
Sjukvård
Det är inte särskilt förvånande att Håkan Jörnehed har ingången att det offentliga är det enda som kan erbjuda bra vård och omsorg, eftersom det är Vänsterpartiets grundidé. Vi ser dock att det finns andra aktörer som kan komplettera vården på ett utmärkt sett och engagemanget för BB Sophia visar att stockholmarna uppskattar valfriheten.
Sjukvård
I dag stänger privata BB Sophia till sist. Den förlossningskris som länge hotat hotar nu att blomma ut på allvar eftersom en rådvill landstingshöger visar fullständig ovilja att satsa konkret. Vad som krävs är omfattande satsningar på personal och resurser.
Sjukvård
I dag tisdag är det nationella Strokedagen. Stroke är en av de vanligaste dödsorsakerna i vårt land. Även vid överlevnad blir konsekvensen ofta rejält försämrad livskvalitet. I Stockholms län inträffar tyvärr hundratals strokefall varje år helt i onödan på grund av oupptäckt, obehandlat och felbehandlat förmaksflimmer.
Sjukvård
Vårdcentralerna kommer att få mer pengar för patienter som har ett större behov av vård, till exempel äldre och multisjuka. Tack vare vårdvalet säkerställer vi så att samarbetet mellan geriatriken, husläkaren och närsjukvårdsteamet i Stockholm fungerar.
Sjukvård
Vårdval inom geriatriken är inte lösningen på situationen för länets sköra äldre. Vänsterpartiet vill istället se förebyggande insatser, bättre samordning av vård och omsorg, och större äldrevårdskompetens i primärvården. Vår lösning stavas äldrevårdcentraler och mobila uppsökande vårdteam.
Sjukvård
Vi välkomnar att primärvården lyfts fram som den viktigaste aktören i utredningen om en effektivare sjukvård. För sköra äldre är den hälso- och sjukvård som ges i primärvården central. Därför behövs det ett perspektivskifte inom sjukvården så att den delen garanteras mer resurser och kompetens. Det skriver Sineva Ribeiro och Christina Tallberg, ordförande i Vårdförbundet respektive PRO.
Kommunpolitik
Fördelningsaspekter är en grundläggande del av regeringens välfärdspolitik. Men regeringen lämnar, medvetet eller omedvetet, fakta och forskning därhän när den utformar politiken. Därmed försämras förutsättningarna för en effektiv, likvärdig och jämlik välfärd.
Sjukvård
Med vårdvalet har tillgängligheten förbättrats för flertalet patientgrupper och förutsättningarna för att stärka primärvårdens roll inom vårdsystemet har ökat. Intresset att etablera nya vårdcentraler och rekrytera personal har ökat samtidigt som befolkningen i större utsträckning utnyttjar primärvården. Samtidigt har reformen inte löst alla problem när det gäller fördelningen av vården.
Sjukvård
Vi Socialdemokrater sätter människors välfärd framför system, i kontrast till Kristdemokraterna, vars förlossningspolitik låter systemet gå före föräldrar och vårdpersonal. Vårdval för förlossning är ett typexempel på ett dåligt fungerande system, som inte ger bättre kvalitet och som i praktiken begränsar valfriheten för födande mödrar, skriver Erika Ullberg och Dag Larsson (S) i slutreplik till Ella Bohlin.
Demokrati
Regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) har lyft bort frågan om etableringsfrihet och obligatoriskt vårdval från Välfärdsutredningen efter påtryckningar från Alliansen, Sverigedemokraterna och kommersiella intressen. Olyckligt, menar professor Göran Dahlgren som uppmanar regeringen att inte kompromissa bort hälso- och sjukvårdslagens etiska principer för att få stöd hos dem som vinner på en alltmer ojämlik primärvård.
Sjukvård
Vi har i en studie granskat effekterna inom primärvården efter införandet av vårdvalet i Stockholm. Resultaten visar bland annat en ökning i genomsnittligt antal besök i alla grupper, men ökningen är mindre bland de som har större behov av vård. Vidare ses en mindre ökning av besöken i socialt och ekonomiskt utsatta områden jämfört med övriga områden i Stockholms län, vilket kan avspegla en sämre tillgång till vård i dessa områden. Våra slutsatser skiljer sig således från de slutsatser som Vårdanalys drar.
Sjukvård
Det har funnits farhågor om att införandet av valfrihet för patienterna, friare etablering och konkurrens mellan vårdgivare riskerar att gynna personer med hög inkomst och hög utbildning. En ny studie från Vårdanalys som granskat tre landsting visar att individer med låg utbildning och inkomst använder primärvården mer, både före och efter vårdvalets införande. Vidare bör primärvårdens system främja ett jämlikt och tillgängligt utnyttjande, skriver rapportförfattarna.
Sjukvård
Bygg en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus och slopa vårdval förlossning. Då skapas en möjlig ny lokalisering för Södra BB och en utökad förlossningskapacitet som matchar Stockholms behov och ger verklig valfrihet för nyblivna föräldrar, skriver oppositionsråden Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S).
Sjukvård
Är det vi ser nu en vändning för hälso- och sjukvårdspolitik i länet? Är det så att Alliansen, i och med att Filippa Reinfeldt lämnat landstingshuset, erkänner att ojämlik tillgång till vård är kostsamt både för människor och för landstingets plånbok? Miljöpartiet gläds åt sista tidens vårdreformer i Stockholm.
Sjukvård
De borgerliga partierna, S och MP har kommit överens om ett nytt ersättningssystem för vårdvalet i Stockholms län. Husläkarmottagningarna ska ges bättre möjligheter att erbjuda alla en tillgänglig och jämlik primärvård. Politikerna i Stockholms läns landsting visar nu vägen som andra landsting borde följa, skriver Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande.
Sjukvård
Om vi vill säkra en jämlik vård och förbättra för grupper med stora vårdbehov kan vi inte stirra oss blinda på det fria vårdvalets vara eller icke vara. Med eller utan valfrihet för brukarna måste landstingen och regionerna bli bättre på att individuellt möta varje patient och styra, följa upp och utvärdera den vård som bedrivs. Det skriver forskaren och ekonomen Anna Häger Glenngård i en ny SNS-rapport.
Organisation
Sjukvården i Stockholm har förvandlats till ett stort experiment där privatiseringar hela tiden torgförs som en lösning på problemen, oavsett hur dessa ser ut. I stället för att haka upp oss på frågan om driftsformer är det nu dags för en ordentlig diskussion om vårdens innehåll och kvalitet.
Sjukvård
I stället för att ge lättvindiga argument för att införa vårdval för geriatriken i Stockholms län borde de styrande allianspolitikerna diskutera de verkliga problemen inom äldrevården. Denna inriktning kommer bara att ytterligare påskynda privatiseringen av sjukvården och vinstdrift och ofullkomliga ersättningssystem skapar kvalitetsbrister och ojämlikhet i vården.
Sjukvård
Cancer är det tydligaste exemplet på att det finns mycket att göra för att utrota orättvisor i vården och rädda tusentals liv. Det nya patientlagen sägs ha det som mål. Men lagen är helt utan rättigheter för patienten och inget annat än kejsarens nya kläder – en bluff.
Sjukvård
Den rödgröna regeringens försök att hindra det fria vårdvalet är både allvarligt och talande. Antingen prioriteras patienternas möjligheter att välja vårdgivare eller så värnar man om landstingens byråkratiska makt att säga nej till det fria vårdvalet, skriver alliansens gruppledare i riksdagens socialutskott i en gemensam debattartikel.
Sjukvård
Regeringen drog i går onsdag tillbaka sitt hårt kritiserade förslag om det fria vårdvalet. Vi behöver nu inga fler snabbutredningar, utan ett samlat grepp där aktörerna ges en chans att vara med och utreda grunderna för det mest centrala systemet i den svenska sjukvården.
Sjukvård
Tack landstinget för att jag själv får välja hörapparat! Och dessutom får bidrag till kostnaden genom hörselchecken. Därutöver är jag nöjd med den service min audionom ger mig. Det känns i allra högsta grad som just mina behov är i fokus. Jag blir mött på mina villkor och som en samarbetspartner, i stället för en patient som ska tas om hand.
Sjukvård
Anders Romelsjö kritiserar mitt försvar av vårdval i primärvården. Men Läkarförbundet driver samma linje som Riksrevisionen: att vårdvalet behöver reformeras och utvecklas, skriver läkarförbundets Heidi Stensmyren i en slutreplik.
Sjukvård
Riksrevisionens granskning av vårdvalet visar att dagens ersättningsmodeller inte fungerar som det är tänkt. Bara den som törs följa pengarna förstår hur det fungerar. Borgerliga politiker måste nu sluta upp med reflexmässigt och oreflekterat försvar av vårdvalet och i stället ta tag i ersättningssystemen.
Sjukvård
Vi läkare ska arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Men är verkligen det fria vårdvalet som det är utformat i till exempel Stockholms läns landsting förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet? Den frågan ställer sig läkaren Anders Romelsjö.
Sjukvård
Regeringen vill nu försöka stoppa det fria vårdvalet. Ett argument som då används är att patientens lagstadgade rätt till fritt vårdval inskränker det kommunala självstyret. Men beslutet om vilken vårdcentral vi ska gå till när vi blir sjuka ligger inte på regionala politikers nivå, skriver Svenskt Näringsliv.
Sjukvård
Förslag som ritar om grunderna för den svenska sjukvården har lagts fram. Nya styrsystem och vinsttak för privata vårdgivare ska utredas, frågor som sitter högt upp på den nya regeringens agenda. Nu är det dags att lyssna på oss läkare som varje dag har en god kvalitet i vården och patienternas bästa för ögonen.
Sjukvård
Riksrevisionens granskning av primärvårdens styrning som presenterades på tisdagen pekar på viktiga problem. Men revisorerna föreslår inte att vårdvalet avskaffas. Snarare är rekommendationen att det bör utvecklas och förbättras, vilket Läkarförbundet ställer sig bakom.
Sjukvård
Regeringen vill avskaffa valfrihetssystemen inom primärvården. Det kommer påverka hundratals vårdcentraler runtom i landet. Men patienterna bör få behålla rätten att välja utförare. Därför hoppas vi att landstingen behåller och utveckla sina valfrihetssystem – även om den föreslagna reformen skulle verkställas, skriver Företagarna och Svenska vård.
Sjukvård
Alliansen och socialdemokrater, besinna er! Om ni sjösätter era ideologiskt grundade högriskprojekt med utvidgat vårdval respektive hyrläkarstopp riskerar ni att slå sönder välfungerande sjukvårdsorganisationer. Sjukvården är alltför viktigt för att vara en lekarena för klåfingriga politiker.
Äldreomsorg
Den vinstdrivna vården och omsorgen utvecklar inte kvaliteten. Istället skapar den ökade problem och dränerar välfärden på resurser samtidigt som vårdvalet i Stockholm slår mot socioekonomiskt utsatta områden, skriver Peter Lorentzon i Gemensam välfärd i en replik till Vårdföretagarnas Håkan Tenelius.
Sjukvård
I sin artikel om förlossningsvården i Stockholm framför överläkaren Annika López flera faktafel om BB Sophia. Vårt mål har varit att skapa en för Sverige ny form av förlossningssjukhus med bibehållen eller högre medicinsk säkerhet och med ökad delaktighet för gravida, födande och förlösta kvinnor, deras partners och nyfödda barn, skriver Harald Almström, vd på BB Sophia, i en replik.