Att en majoritet av de asylsökande är män debatteras alltmer som ett problem. Hur påverkar det samhället? Och hur ska flyktingkvinnorna få hjälp?
Integration & segregation
Centerkvinnorna delar inte analysen att ett samhälle med stor könsobalans skulle ”gynna” kvinnor - som kommer kunna ”välja och vraka” bland partners. Könsobalansen är ett problem som inte gynnar någon i samhället. Fler säkra och lagliga vägar skulle ge kvinnor bättre möjlighet att söka asyl.
Hållbarhet
Eftersom det nästan bara är unga män som kommer som flyktingar kommer Sverige snart att ha en skevare könsfördelning än Kina. Detta kommer att drabba alla i samhället då män får det svårare på dejtingmarknaden och brottsligheten ökar. Inga enkla lösningar är i sikte, skriver Oscar Anderson, student i nationalekonomi och grundare av tankesmedjan Kav.
Integration & segregation
Över 90 procent av de ensamkommande flyktingbarnen är pojkar. Ett sätt att minska obalansen är att skapa lagliga vägar för ensamkommande flickor. Låt dem sätta sig på flyget hit, skriver Rickard Wall, fd sverigedemokrat i Stockholm.
Integration & segregation
Redan nu ser vi att det mest är män och pojkar som har tillgång till flykten som val. Valet är inte detsamma för kvinnor och andra grupper som blir marginaliserade. När regeringen nu försvårar anhöriginvandringen minskar möjligheten för många att fly från våldet. En feministisk regering skulle i stället ha visat mod och handlingskraft.
Gästkrönika
En av de faktorer som man snart måste börja prata allvar om är könsfördelningen bland de asylsökande. 2014 var 67 procent av de asylsökande män. I år kommer uppemot 190 000 personer att söka asyl i Sverige, enligt prognosen. På bara två år handlar det då om cirka 182 000 män - om andelen män är oförändrad. Det här leder oundvikligen till problem.