Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Välfärd
Äldreomsorg
Pandemin visade tydligt att den medicinska kompetensen i äldreomsorgen är otillräcklig. Kommunala läkare kan vara en lösning, tycker Anna Tenje. Trots att en statlig utredning nyligen avfärdat idén.
Den nya äldreministern har aldrig varit rädd att prova nya saker – nu lovar hon att slåss för det kommunala perspektivet:
• Då kan språkkrav bli ett hinder
• Vill se nytt ”frimodigt” äldreomsorgslyft
• Livet som minister: ”Jag är ju en lantis”
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Digitalisering
It-kraschen i Kalix gav en oväntad insikt: att jobba analogt minskade stressen i den hårt pressade hemtjänsten.
Nu pågår planering för att testa nya arbetssätt, samt funderingar kring när digitalisering i omsorgen stödjer – och när den stör.
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Äldreomsorg
Efter det indragna tillståndet för Humana – nu ryter Vårdföretagarna till mot Ivo. ”En enorm rättsosäkerhet”, säger förbundsdirektör Antje Dedering och kräver att myndigheten ändrar sitt sätt att utöva tillsyn på.
Äldreomsorg
Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.
Äldreomsorg
Humana Assistans blir av med tillståndet att bedriva bland annat hemtjänst och personlig assistans. Därmed tappar koncernen 2,8 miljarder kronor eller 35 procent av intäkterna.
”Ivos beslut är felaktigt”, hävdar Humana som kommer överklaga.
Kompetensförsörjning
Ett hundratal kommuner har tecknat samverkansavtal med Arbetsförmedlingen. Senast ut är elva kommuner i Skåne. ”Vi får ett väldigt bra nätverk”, säger Dennis Mårtensson på Vellinge kommun.
Näringsliv
Över 1 100 miljarder kronor i investeringar ska ge tiotusentals nya industrijobb i norra Sverige. Men den omtalade gröna industrirevolutionen sinkas av brist på personal, bostäder och samordning. Dessutom är tiden för en lyckad omställning knapp.
Så vill regeringens samordnare Peter Larsson ändra förutsättningarna: ”För hela den svenska ekonomins skull måste det här lyckas.”
Debattsvepet
Svenskarna är dåligt förberedda på kriser, skolan ska lära ut feministiskt självförsvar och regleringar krävs för att rädda sillen på julbordet. Det är några av de åsikter som framförs i fredagens debatt.
Debattsvepet
Låt äldre själva välja boende där plats finns, skriver Vårdföretagarna. Vårdens kompetensförsörjning, biologisk mångfald, elkrisen och Sveriges kommande EU-ordförandeskap är andra ämnen på dagens debattsidor.
Kommunpolitik
Karin Wanngård (S) räknar kallt med politisk storm i huvudstaden den kommande mandatperioden. ”Jag känner mig ganska trygg i att stockholmarna vill ha en förändring”, säger det nygamla finansborgarrådet i Stockholm.
• Har Wanngård blivit mer vänster?
• Återtagen äldreomsorg
• Två lärare i varje klass
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Äldreomsorg
Stockholms stad har sedan valet beslutat om att ta tillbaka fyra äldreboenden från privata aktörer för att i stället driva dem i egen regi.
Nya äldreborgarrådet Torun Boucher (V) vill ha fler kommunalt drivna äldreboenden och anser att upphandlade boenden har nått bäst före-datum.
Debattsvepet
Industrins utmaningar för att klara sin omställning adresseras över huvud taget inte av regeringens föreslagna energipolitik, skriver ordföranden för 100% förnybart. Elprisområden, korttidsstöd och kungafjäsk är andra ämnen i dagens breda debattflora.
Debattsvepet
Om vallöftena ska kunna uppfyllas behöver välfärden mer än 6 miljarder, skriver Facken i välfärden. Dags att utreda slöjförbud i skolan, tycker moderata riksdagsledamöter. Arbetsförmedlingen, äldrevård och förlossningsvård är andra debattämnen från måndagsmorgonen och helgen som gått.
Äldreomsorg
SPF Seniorerna och Svenskt Kvalitetsindex lanserar nu en rankning av hemtjänsten i varje kommun. Över 70 nyckeltal ingår och den kommun som placerar sig i toppen har nått dit med hjälp av jämn kvalitet.
Kommunal ekonomi
Flyktingars flyttlass går från Stockholmsområdet till fattiga kommuner med hög arbetslöshet, slår ny rapport fast. ”Det är okej så länge syftet är altruistiskt”, säger nya civilministern Erik Slottner (KD) om omtvistade begreppet social dumpning.
”Cyniskt och förskräckligt”, rasar kommuntopp.
Redaktionskrönika
”Den levande generationen bör ej förstöra vad de tidigare generationerna hopbragt till de efterlevandes gagn.” Särskilt tydligt är det kanske inte, men nog är det en elegant formulering från 1953 års kommunallag om målet för den ekonomiska hushållningen.
Debattsvepet
Civil rights defenders granskning kritiserade Tidöavtalet. Nu kräver svar organisationen svar av regeringspartierna sedan företrädare för SD hotat dra in organisationens statliga bidrag. Polisens prestationer och den danska energipolitikens påverkan på den svbenska är andra ämnen för debatten idag.
Socialtjänst
Är det verkligen effektivt att låta arbetslösa bläddra i platsjournalen och vässa sitt cv? En ny studie ger vägledning om vilka insatser som faktiskt får långtidsarbetslösa i jobb. ”Det gäller att ha fingertoppskänsla”, säger professor Tapio Salonen.
Redaktionskrönika
Dagens Samhälle har en stolt tradition av att kartlägga brännande frågor för beslutsfattare i offentlig sektor. Hittills i år har redaktionen borrat i ett trettiotal olika fenomen på djupet – här är sex av de mest lästa granskningarna.
Debattsvepet
Trafikregionrådet i Region Stockholm gillar inte att S, V och MP i Stockholms stad tänker förbjuda fossildrivna bilar i delar av innerstaden. Dagens debatt handlar i övrigt om behovet av en digital vision, arbetskraftsinvandring, dödshjälp och diskrimineringslagen.
Äldreomsorg
Lagen om meddelarskydd i privat verksamhet prövas nu för första gången i domstol. Två chefer på Attendo och en hr-specialist står åtalade för att ha gett ett vårdbiträde en erinran när hon berättat för Expressen om bristande smittskydd.
Ledarskap
Att mäta är nödvändigt – men vi måste veta vad vi ska ha siffrorna till. Tom S Karlsson, ekonom på Förvaltningshögskolan i Göteborg, hävdar att offentlig sektor är på väg in i New Public Management 2.0. ”Att jaga minuter i hemtjänsten är en avart”, säger han.
Debattsvepet
Socialförsäkringssystemen har inte vårdats på politisk nivå, slår en ny ESO-rapport fast. Brister i vård och omsorg, behovet av ett medborgarråd för klimatet och den höga självmordsfrekvensen bland unga är andra debattämnen i dag.
Äldreomsorg
SKR ställer sig kritiskt till slutsatserna i Ivos rapport, som kom med svidande kritik mot äldreomsorgen i landets kommuner.
”Jag hade förväntat mig mer av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kvalitet i deras rapporter”, säger äldresamordnare Greger Bengtsson.
Äldreomsorg
Efter larmrapporter om Borlänges äldreboenden är det dags för krafttag för att komma tillrätta med problemen, anser kommunens politiker. Pandemin kan ha förvärrat läget i äldreomsorgen: ”Vi har fått ägna oss åt akuta åtgärder snarare än att genomföra utvecklingsarbete”, säger kommunstyrelsens ordförande.
Arbetsvillkor
Kommunen gick ut med ett nödrop till allmänheten när personalen i äldreomsorgen insjuknade i covid. Och fick napp direkt.
”Till och med en politiker i socialnämnden hörde av sig och ville hoppa in och jobba”, säger socialchefen i Krokom.
Äldreomsorg
Bräcke har landets absolut kortaste väntetid till särskilt boende för äldre – bara sju dagar. Men nu ska det bli ändring på det.
– Vi kan inte vara hur generösa som helst, säger M-ordföranden i vård- och omsorgsutskottet.
Äldreomsorg
Under sommarens första hälft har covidsmittan åter ökat. För Ånges äldreomsorg har det varit kämpigare än under pandemiåren. Hittills har man haft ett 50-tal covidsmittade bland personal och brukare. Samtidigt är personalen utmattad och läget försvåras av att de nationella restriktionerna för besökare och allmänhet är slopade.
Socialtjänst
I tre av fyra kommuner har antalet personer i behov av bidrag i mer än ett år ökat under mandatperioden, visar DS granskning. ”Där går det inget vidare”, konstaterar forskaren Tapio Salonen.
• Kommunlista: Försörjningsstödets förändring i din kommun sedan valet 2018
Äldreomsorg
Allt färre äldre svarar på Socialstyrelsens årliga brukarenkät om äldreomsorgen. Särskilt gäller det personer med demenssjukdom. Äldrecentrum föreslår därför att andra metoder än skriftliga enkäter ska användas för att fånga den gruppens uppfattningar.
Debatt
Ofrivillig ensamhet är ett växande folkhälsoproblem som kan orsaka stort fysiskt och psykiskt lidande. Ensamhetskommissionen kräver besked från kandidaterna i höstens val: vad tänker ni göra för att ingen ska behöva ha ingen?
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Kommunal ekonomi
S-miljardären Ilija Batljans Samhällsbyggnadsbolaget faller fritt på börsen, aktieägarna ser ut att ha tappat förtroendet. Flera kommuner har stora affärer med bolaget. Hur stor är oron nu? DS har pejlat läget.
Integration & segregation
Regeringen tillsätter en utredning för att motverka social dumpning. Lagändringar kan bli aktuell, enligt civilminister Ida Karkiainen (S). ”Välkommet”, säger Marino Wallsten, kso i Fagersta.
Ledarskap
En atlantångare som behöver svänga. Så beskriver civilministern skiftet från New Public Management till metoden på modet: tillitsbaserad styrning. I DS nya tv-format ger vi dig verktygen du behöver.
Du får bland annat:
✓ Bakgrunden – därför införs tillitsbaserad styrning
✓ Heta stolen med civilministern
✓ Bästa tipsen till chefer som vill leda med tillit
✓ Vardagsjobbet som gjort skillnad i Lund
Äldreomsorg
Ett omsorgsbolag med verksamhet i flera kommuner har fått sitt tillstånd indraget av Ivo, ett beslut som gäller med omedelbar verkan. Södertälje är en av kommunerna som drabbas: ”Kom inte som en överraskning.”
Kommunal ekonomi
De riktade statsbidragen är – åter igen – i skottgluggen sedan Statskontoret i en rapport kritiserat all onödig administration de kräver. Civilministern vill minska antalet. DS frågade tre kommunstyrelseordförande hur de vill att det ska gå till.
• Radikala förslaget: ”Flytta över alla pengar”
• Statsbidraget som fasas ut och lämnar kostnader i kommunernas knä
• ”Kan vara rimligt med öronmärkta bidrag”
Kommunal ekonomi
Statskontoret anser inte att staten styr kommuner och regioner effektivt – i fokus för kritiken är de riktade statsbidragen som stjäl tid, resurser och energi. Civilminister Ida Karkiainen (S) håller delvis med om slutsatserna.