Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Våld mot kvinnor
Debattsvepet
Kriget i Ukraina fortsätter att prägla debatten, som i dag handlar om bostäder åt flyktingar, hur de som söker skydd i Sverige ska fördelas och svenskt Natomedlemskap. Bonus i hemtjänst och gruvan i Kallak är också debattämnen.
Kommunpolitik
Lokalpolitikerna är på väg att rasera de idéburna kvinnojourerna, varnar ordföranden Olga Persson. ”De flesta kommuner är sorgebarn.” Och efter pandemin – då våldet mot kvinnor blivit allt grövre – är behovet av skyddat boende stort.
• Kommunen som toppat Unizons mätningar tre gånger i rad - ”Jobbar systematiskt”
• Om upphandlade jourer: ”Den största negativa förändringen på väldigt, väldigt lång tid”
• Råd till chefer: ”Sluta – om du inte blir arg tre gånger om dagen”
Debatt
Mäns våld gör tusentals kvinnor hemlösa varje år. Nu är det dags för beslutsfattare i stat och kommun, fastighetsägare och bostadsbolag att ta sitt ansvar för att ingen kvinna ska tvingas stanna i ett farligt hem. Det skriver företrädare för Unizon.
Debatt
Debatten om våld i nära relationer handlar mest om vuxna. Nu krävs också särskilda insatser i skolmiljön för unga som utsätts för våld i parrelationer. Ungdomarna förtjänar bättre än en regering som bedriver symbolpolitik, skriver SD-kvinnor.
Debatt
Den nya regleringen av skyddat boende är bra, men ska den fungera så behöver regeringen finansiera reformen. Kommunerna måste få förutsättningar att ge våldsutsatta kvinnor och barn ett tryggt och säkert boende, skriver SKR:s Arion Chryssafis.
Debatt
Fi försöker i vanlig ordning skapa bilden av att man inte kan stå på den utsattes sida om man inte vill genomföra deras politik. Det är en tråkig, men återkommande attityd i deras retorik, slutreplikerar Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad Mariana Moreira Duarte.
Debatt
Om Miljöpartiet och Mariana Moreira Duarte på allvar ville hjälpa våldsutsatta kvinnor som riskerar att hamna på gatan hade de redan agerat. Att precis innan valåret inleds komma med ett löfte om en ”utredning” är nog bland det minst förtroendeingivande vi har hört, replikerar Anna Rantala Bonnier och Lisa Palm, Feministiskt initiativ i Stockholms stad.
Debatt
Samhället måste stötta kvinnorna som lämnar våldsamma män. Den regel som stadgar att man ska ha varit folkbokförd och bosatt i Stockholms stad de senaste två åren för att kunna få förtur till en bostad måste utredas, skriver Mariana Moreira Duarte Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad.
Debattsvepet
Allt färre unga möter politiska företrädare. Se över regelverket, skriver MCUF:s generaldirektör. I dagens debattsvep diskuteras även mäns våld mot kvinnor, migranters värderingar och kvinnovården.
Debattsvepet
Miljö- och klimatfrågor är heta debattämnen i dag. Grön ungdom vill göra Sverige till ”vegolandet”. Dessutom skriver flera debattörer om mäns våld mot kvinnor. Psykisk ohälsa och vinster i skolföretag engagerar region- och kommunpolitiker.
Debattsvepet
Säkerhetsföretagen och Transport varnar för riskerna med slopade kontroller av ordningsvakter och Moderaterna lovar att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. Det är delar av innehållet i tisdagens debattflöde.
Debattsvepet
Vården blir bättre om staten äger sjukhusen, skriver regeringsutredare. Växande klyftor på bostadsmarknaden, larmar debattörer. Och så pågår debatt om Socialdemokraternas riktning efter Stefan Löfven.
Debattsvepet
Regeringen kallar berörda kommuner till stormöte om gängbrottsligheten. Gårdsten visar vägen för allmännyttans framtid, menar professor. Och så föreslår Liberalerna att barntolkar avskaffas.
Debatt
Hur kan vi acceptera att myndigheters ekonomiska förutsättningar, politiska prioriteringar och fördomar får gå före kvinnors rättigheter ? Vi ser både brister i myndigheters bemötande och att det blir allt svårare för kvinnor som utsätts för våld att få myndigheters hjälp, skriver Zenobia Rizvi verksamhetschef på Somaya kvinno- och tjejjour.
Kommunpolitik
Våldet i nära relationer har ökat i minst var tredje kommun, enligt en ny enkät. – Jag är helt övertygad om att det finns ett stort mörkertal här då många blir instängda hemma med förövaren, säger Carina Malmborg Olsson, chef vid Sjöbos socialförvaltning.
Debatt
Våldsutsatta kvinnor upplever mycket tuffa tider under pandemin. Hanteringen av brottsanmälningar i vårt land är ett hån mot utsatta – så hur många kommer att våga anmäla när pandemin är över, skriver Freezonens Susanna Udvardi & Louise Johansson.
Debatt
Om socialtjänsten inte får möjlighet att prioritera kommer vi inte att räcka till för dem som behöver oss mest. Och många behöver oss just nu. Tyvärr saknas tydligt lagstöd för att kunna prioritera de mest akuta åtgärderna, skriver Föreningen Sveriges socialchefer som vädjar till regeringen om en temporär lagändring.
Integration & segregation
Till följd av coronakrisen stärker Växjö sitt förebyggande arbete mot våld i nära relationer och självmord. – Det kan ju bli större tragedier och svåra människoöden av detta än vad corona medicinskt sett orsakar, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö.
Debatt
För en del personer är hemmet den allra farligaste platsen man kan vara på. När Kina bad sina invånare att isolera sig syntes en ökning på över 240 procent av anmälda fall av våld i nära relationer. Fråga, knacka på, orosanmäl eller ring 112 om du misstänger att en granne far illa, manar företrädare för Luf Storstockholm.
Debatt
På den internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor; mäns våld mot kvinnor. Det är en kriminell handling och det är samhällets ansvar att bekämpa våldet och se till att den som är utsatt får stöd. För att det ska fungera krävs kunskap, skriver Nationellt centrum för kvinnofrids Gun Heimer och Åsa Witkowski.
Debatt
Fredagen är internationella flickadagen och vill vill därför uppmärksamma Sveriges kommuner och deras politiker på fyra åtgärder som främjar ett jämställt samhälle utan våld, skriver Xhenita Shala, ordförande för Kvinnojouren Lund och Ellinor Annmo från Tjejjouren i Lund.
Debatt
Vad gör #metoo och allt annat kvinnofridsarbete för skillnad, när polis och åklagare inte orkar eller kan göra sitt jobb ordentligt, frågar kvinnorrättsaktivisten Susanna Udvardi som ifrågasätter att endast fem procent av de anmälda våldtäkterna leder till en fällande dom.
Debatt
Att förespråka könsneutralt förhållningssätt visar att delar av mansrörelsen inte ser allvaret i mäns våld mot kvinnor och inte står för jämställdhet, replikerar Sara Eriksson från kvinnojouren – en fristad i ingenmansland.
Gästkrönika
Notera det uppriktiga moraliska patos varmed folk försöker få Dramaten-profilen sparkad, utfryst och bannlyst från den mänskliga gemenskapen; han ska helt enkelt få sona riktigt rejält för det han har gjort. Han bär fortfarande på skulden.
Debatt
Våld mot kvinnor är samhällets skamfläck. Det är dags för politiken att gå från ord till handling så att alla människor i vårt samhälle kan andas frihet och leva i trygghet, skriver Liberalernas jämställdhetspolitiska talesperson Maria Arnholm och ordföranden för Liberala Kvinnor Cecilia Elving.
Debatt
Vi liberalfeminister har ett särskilt viktigt uppdrag: Tillsammans ska vi stå upp och försvara de rättigheter som generationer av kvinnor innan oss kämpade för – så att vi kan bana väg för nästa generation av starka och modiga kvinnor, skriver Gulan Avci avgående ordförande för Liberala Kvinnor.
Debatt
Trots en uttalad politisk vilja att kvinnojourernas livsviktiga arbete inte ska konkurrensutsättas gick sju Stockholmskommuner i början av februari ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Men det finns alternativ till upphandling – ingå partnerskap med kvinnojourerna, experterna, i stället för att konkurrensutsätta och göra mäns våld till en vinstaffär, skriver företrädare för Unizon och Roks.
Debatt
Ensamkommande som fått uppehållstillstånd är stockholmare. Och härbärge till EU-medborgare och bistånd till papperslösa barnfamiljer är uttryck för stockholmarnas medmänsklighet - något som vi värderar högt, skriver socialborgarråd Jan Jönsson (L) i en replik till SD.
Demokrati
Minst 160 000 barn växer upp i hem som präglas av våld mellan närstående. Trots att dessa barn riskerar att skadas för livet har de en begränsad rätt till skydd. I dag på internationella barndagen vill vi därför uppmana samtliga partier i riksdagen att ställa sig bakom ett utökat straffrättsligt skydd för barnen som bevittnar våld.
Stadsbyggnad
Tonårsflickor och unga kvinnor i storstäder är otrygga. En anledning är att många städer inte är utformade efter deras och många andras behov av trygg och välfungerande kollektivtrafik, säkra parker och gångvägar. I dag, på FN:s dag för världens städer, uppmärksammar vi den viktiga roll städerna spelar.
Gästkrönika
Å ena sidan ordnas sexualundervisning för nyanlända, med en medvetenhet om målgruppens bristande kunskaper i ämnet och de kulturella skillnaderna, å andra sidan vill ingen ta i de riktigt stora problemen som kan springa ur dessa skillnader.
Demokrati
Hurra och en liten hyllningsfanfar till regeringens satsning i vårbudgeten på bland annat kvinno- och tjejjourer. Men inget tack! Inte än i alla fall. För ett tack krävs det att politikerna verkligen lyssnar på Roks och våra jourer skriver Zozan Inci, ordförande Roks.
Arbetsvillkor
Många av de kvinnor som söker sig till psykiatrin har utsatts för sexuellt våld. I psykiatrin – där de borde erbjudas trygghet – kan ytterligare övergrepp förekomma. Det är helt oacceptabelt. I ett #metoo-upprop kräver vi rutiner för att få stopp på sexuella övergrepp och för att alla kvinnor ska ha möjlighet att återhämta sig, skriver företrädare för Riksförbundet för social och mental hälsa.
Integration & segregation
Vi gråter över Marziehs öde. Hon som efter ett par korta månader i Sverige mördades i hedern namn. Samtidigt vet vi att varje nytt fall av hedersmord återigen kommer visa hur myndigheters oförmåga eller ovilja blir bidragande orsak till dessa mord. Oförmågan kan inte accepteras. Vi måste få ett Sverige med färre tårar, skriver Sara Mohammad.
Gästkrönika
När Örebropolisen Peter Springare hävdade att det ofta finns kulturella förklaringar bakom gruppvåldtäkter uppstod omedelbart en diskussion kring huruvida han fick säga så. Advokatsamfundets Anne Ramberg försökte till exempel täppa till Springares mun med regeringsformen. Huruvida det låg någonting i hans uttalanden möttes däremot med ett aktivt ointresse.
Kommunpolitik
Efter #metoo kan ingen undgå att se hur utbrett det sexuella våldet är. Vi som arbetar med frågorna varje dag ser en ökad medvetenhet om mäns våld mot kvinnor som ett mycket kostsamt och allvarligt samhällsproblem. Allt fler inser att vi måste arbeta förebyggande för att stoppa våldet.
Demokrati
Polisen och politiken måste sluta ställa den organiserade brottsligheten och sexualbrotten mot varandra. Våld som drabbar kvinnor är inte mindre allvarligt än våld som drabbar män. Unizon kräver nu att regeringen inför en rättsgaranti som innebär att våldtäkt utreds inom rimlig tid.
Hållbarhet
Vi måste agera för att motverka begränsning, förtryck och våld mot kvinnor. Vi har alltför länge stått vid sidan av som åskådare i denna fråga när sanningen är att hur ett land utvecklas påverkas i mycket stor grad av hur kvinnorna behandlas, skriver sex liberala män bakom Upprop mot begränsning, förtryck och våld.
Skola
Brist på kunskap, förutfattade meningar och generaliseringar försvårar för utsatta kvinnor att få hjälp. Ett rejält kunskapslyft för att få stopp på våldet behövs. Det menar pensionärsorganisationen PRO och Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).
Kommunpolitik
Studier från senare år visar att problemet med våld mot äldre är betydligt större än väntat. Nu gör den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad en satsning för att motverka våld i nära relationer, i ett unikt samarbete med riksförbundet Unizon.