Coronaviruset har orsakat mycket lidande sedan den började spridas. Nu pågår ett storskaligt arbete med att vaccinera befolkningen med de olika vacciner som tagits fram på rekordtid. Så här går arbetet i Sveriges regioner och kommuner.
Sjukvård
Sverige öppnar upp. Coronarestriktionerna försvinner den 9 februari. Arbetsgivare uppmanas att planera för återgång till arbetet för personal som jobbar hemma.
– De svåraste konsekvenserna av smittan ligger av allt att döma bakom oss, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
Debattsvepet
Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Vision. Utöver det diskuteras ordningsregler i skolan, privat skuldsättning och kärnkraft.
Demokrati
2016 skrev hon ”Nej tack till vaccin!!” på Facebook. När lokalmedier nu lyfter fram uppgiften om Malin Bergman (C ) som föreslås bli nytt regionråd i Jämtland Härjedalen får hon stöd av partiet som påpekar att hon låtit vaccinera sig mot covid-19.
Debattsvepet
I dag presenteras utredningen om bostadsbidragets utformning. Skolan är också ett hett ämne på debattsidorna: Företagen tar strid för friskolornas vinstuttag och en lärare skriver att skolan befinner sig på svältgränsen. Timbro anser att arbetsgivare i vården ska få neka föräldraledighetsuttag på jullovet.
Sjukvård
Smittspridningen ökar och vissa sjukhus är hårt belastade. Flera regioner larmar dessutom om hög sjukfrånvaro bland personalen på grund av covid-19. ”Det är en tydligt ansträngd situation”, säger Emma Spak på SKR.
Debatt
I brist på nationell styrning har de 21 regionerna alla genomfört covidvaccineringen på sitt eget sätt. Vi menar att en större enhetlighet och tydligare nationell styrning skulle bidra till ökad effektivitet, skriver Vårdföretagarna.
Debattsvepet
Kommunal vill ha nationella riktlinjer för bemanning i äldreomsorgen och Socialdemokraternas partisekreterare anklagar kommuner för att slarva med arbetsmiljön. Övrigt i dagens debatt: vaccinpass, minimilöner och gårdsförsäljning.
Ledarskap
Mer än 100 av landets kommuner gör inga kontroller alls av om personal som jobbar med äldre är vaccinerade mot covid-19. Nio kommuner både frågar och omplacerar ovaccinerad personal. Det visar en enkät som SVT har gjort.
Debattsvepet
Våra värderingar är hotade och måste försvaras skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans brittiske kollega Ben Wallace. Svepet handlar också om vaccin, skogsbruk och upphandlingar.
Debattsvepet
Rädda Barnen vill se kommunala satsningar mot barnfattigdom, Föreningen Covid-19 skola och barn och Lärarupproret vill erbjuda vaccin från fem års ålder och M, SD, KD och L kräver svar av Annika Strandhäll om slutförvaret. Det är några av rubrikerna i dagens debattsvep.
Debatt
Trots att forskningen visat vad som fungerar så envisas stora delar av den offentliga sektorn med metoder som inte får fler att vaccinera sig. Varför bryr sig så få regioner om den forskning som visar hur människor beter sig, frågar tidigare kommunalrådet Björn Sundin.
Sjukvård
I Västerås stormade vaccinmotståndare en vårdcentral och i Gävle fick rektorerna hotfulla brev. Försöken att störa vaccineringen mot covid-19 har ökat den senaste tiden. ”Vi har hjälp av underrättelsetjänsten och har span på den här gruppen”, säger en säkerhetschef.
Äldreomsorg
På ett äldreboende i Överkalix har sju fullvaccinerade avlidit. Händelsen väcker nya frågor om smittskyddet i omsorgen. Viktigast är att få personalen att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. ”Regionerna vill inte ha vaccinationstvång”, säger Emma Spak på SKR.
Debattsvepet
Digital primärvård bör vara ett krav i hela landet, anser Praktikertjänsts vd. Liberalerna i Örebro vill utreda om kommunen ska kräva att medarbetare är vaccinerade. Socialdemokratiska regionråd vill göra tandvården till en stor valfråga.
Debattsvepet
Regeringen vill att välfärden ska få fler medarbetare, bättre arbetsvillkor och högre kompetens. Moderater vill ha en ny energipolitik och Centerpartiet vill förbättra förutsättningarna för vårdpersonalen. Andra ämnen som engagerar debattörerna är bland annat vaccinering, smittspridning, kollektivtrafik och rösträttsåldern.
Debattsvepet
Minst en tredjedel av hyresgästerna i utsatta områden borde få äga sitt boende, skriver företrädare för ett andelsägarbolag. Astma- och allergiförbundet vill att barn med matallergier ska garanteras specialkost i skolan. Varför har skolan inte råd med läroböcker frågar lärare. Andra ämnen på dagens debattsidor är bland annat smärtvården, barnfetma och hbtqi-reformer.
Debattsvepet
Coronaspridningen bland ovaccinerade barn och unga vid skolstarten debatteras denna måndag. Andra ämnen som debatteras är kärnbränslehanteringen och hemarbete, och ledarskapskonsulter slår ett välriktat slag för snällhet som ledstjärna i ett nytt arbetsliv efter pandemin.
Debattsvepet
Sverige kan bli världsledande inom teknik för koldioxiduppfångning, menar debattörer. Moderaterna föreslår vaccinpass för att öppna landet igen. Och så måste unga skyddas från deltavarianten, skriver Kungliga vetenskapsakademien.
Sjukvård
Det blir troligen en tredje vaccindos mot covid-19 nästa år, enligt Folkhälsomyndigheten. Men beskedet är fortfarande för oklart för att regionerna ska kunna planera hur vaccinationen ska gå till, enligt SKR.
Debattsvepet
Flera debattörer skriver om skolan i dag: de kritiserar förslaget om en tioårig grundskola, att skolan inte lever upp till sitt kompensatoriska uppdrag och bristen på studiero. Andra ämnen som engagerar är bland annat utsatta barnfamiljer, vaccineringen mot coronaviruset och EU:s taxonomi.
Sjukvård
Kommunerna får inte reda på hur deras personal har vaccinerat sig. Det försvårar arbetet i äldreomsorgen. – Ska vår personal både vara vaccinerade och ha skyddsutrustning när de möter brukarna? frågar sig säkerhetschef Anna Flink på Södertälje kommun.
Redaktionskrönika
I den svenska självbilden finns en grundmurad syn på Sverige som ett land där korruption och maktmissbruk inte hör hemma i den offentliga sektorn. Där vi alla likt Aina Erlander är beredda att lämna tillbaka pennor märkta med ”Tillhör statsverket” till regeringskansliet.
Kommunpolitik
Vaccinviljan är stor – men inte bland all personal. I Burlövs kommun har fyra av tio anställda tackat nej. – I den situationen kan man tänka sig att de ur personalen som inte är vaccinerade tillfälligt behöver omfördelas till andra delar av verksamheten, säger Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR.
Sjukvård
Norrköpings kommun efterlyser före detta sjuksköterskor som kan hoppa in och hjälpa till med vaccinering. – Vi hoppas att det kan finnas ett intresse av att vilja hjälpa till med denna specifika uppgift, säger vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson.
Sjukvård
Regeringen ger 300 miljoner kronor extra till regionerna till för att de snabbt ska kunna administrera covidvaccinationerna direkt efter ett godkännande. – Sverige, vården och hela samhället har en välorganiserad maskin för att göra det här, säger Stefan Löfven.