Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Utjämningssystemet
Kommunal ekonomi
Elpriset i Norrland har under 2022 bara varit en tredjedel av elpriset i Skåne. Ändå bidrar kommuner i syd med höga belopp till norrländska kommuners uppvärmning. Ju längre norrut, desto mer pengar, visar Dagens Samhälles granskning.
• Lista: Kommunerna som får/betalar mest
• Sydkommun: ”Direkt provocerande”
Kommunal ekonomi
Utjämningen får kritik för att den straffar kommuner med tillväxt. Stämmer det? Vi tar en titt på vart penningströmmarna i systemet faktiskt går och hur den kommunala tillväxten ser ut.
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 3 reder vi ut fakta och myter om utjämningssystemet och studerar vilka kommuner som är självförsörjande och var tillväxten faktiskt finns.
• Rätt om heta potatisarna Malmö och Norrland
• De två Stockholmskommunerna som tillsammans får mer än hela Norrbotten
• Hämmar utjämningen tillväxten?
• Hela listan: Så har skatteunderlaget förändrats i din kommun
• Jobb- eller sovkommun? Se hur självförsörjande din kommun är
Debattsvepet
Sverige behöver en levande kulturskola, bemannade skolbibliotek och en stärkt kultursektor – inte en kulturkanon, skriver fackförbundet DIK. Andra debattämnen: utjämningssystemet och julstämning.
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Skola
SKR:s förre vd Håkan Sörman föreslås till ny ordförande för skolkoncernen Academedia. Samtidigt har han just satt igång uppdraget att utreda utjämningssystemet och ett nytt sektorsbidrag till skolan. Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans reagerar starkt.
Kommunal ekonomi
Håkan Sörman har nu mindre än två år på sig för jätteuppdraget att utreda hela utjämningssystemet. Och han är optimistisk om att nå ett svar på största frågan: Är det tillväxthämmande?
• ”Hon har rätt” – Sörman om civilministerns syn på utjämningen
• Därför tror han att han lyckas
• Om egna erfarenheterna av att betala: ”Helt otroligt egentligen”
Kommunal ekonomi
Guldläge - så här många kommuner har inte sänkt skatten sedan finanskrisen 2008. ”Vi har faktiskt tagit ut för mycket i skatt” kommenterar kommunalråd.
• Kommunerna som höjer och sänker skatten.
• Kommunen som sänker mest ligger inte i Stockholm.
• Klyftorna ökar mellan hög- och lågskattekommuner.
Kommunal ekonomi
Den kommunala fastighetsavgiften slår fel. De snabbast växande kommunerna blir allt större förlorare på reformen som vuxit till att fördela 20 miljarder kronor. ”Ett korkat system”, säger ekonomichef. Här är vinnarna och förlorarna på avgiften – hela listan.
* Oväntade effekten av avgiften.
* Annika Wallenskog (SKR): ”Det är en smygförändring”.
* Ökningar på 300 procent i vissa kommuner.
Demokrati
Mathias Lindquist (S) är Sveriges mest framgångsrika kommunpolitiker – med över 63 procent av rösterna i senaste valet. ”När man har så stort stöd måste man leverera.”
Läs hans tankar om:
• ”Skrik från kommuner i Stockholmsområdet”
• Varför S lyckades i Munkfors
• Fördelar med samarbete över kommungränser
Äldreomsorg
Kostnaderna för äldreomsorgen skiljer sig stort mellan kommunerna. Nynäshamn har den mest kostnadseffektiva omsorgen, medan Bjurholm driver den mest kostsamma. Men det finns inget som tyder på att äldreomsorgen är bättre i de kommuner där den är dyr.
Debattsvepet
På internationella mensdagen kräver föreningen Mensen och RFSU mer menskunskap i skolan. Lärarnas riksförbund tillsätter en utredning för att ta fram förslag på hur aktiebolagen kan fasas ut ur skolväsendet. Och Socialdemokraterna i Malmö anklagar Moderaterna för att stoppa företagsetableringar. Det är något av innehållet i fredagens debattsvep.
Kommunal ekonomi
Markförsäljningar ger mäktiga överskott i stora och växande kommuner, medan gles- och landsbygdskommuner inte når några vinster alls. Kommunernas reavinster på försäljning av mark och tomträtter når över 20 miljarder på tre år. Tre fjärdedelar landar i de 25 kommuner som gjort de största vinsterna. Men SKR:s chefsekonom varnar: ”Risken är att man vänjer sig vid att ligga på en för hög kostnadsnivå”.
* 14 kommuner räddas helt av såld mark.
* I många kommuner står försäljningen för en stor del av överskottet – men i 85 kommuner görs inga vinster alls på mark. Se hela listan!
Kommunal ekonomi
Kommunekonomin i Danderyd stod och föll med markförsäljningar. När de inte gick i lås brakade ekonomin ihop. Nu har kommunen genomgått en tuff läkningsprocess. ”Vi eldade med möblerna för att värma slottet”, säger Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande (M).
Utjämning
Medier rapporterar om att äldrenämnden i Uppsala kommun i årsredovisningen uppgett att man är ”orolig för vad som kan hända om Mikael Persbrandt flyttar till Uppsala”. Dagens Samhälle reder ut konsekvenserna för Uppsala och Nynäshamn om han flyttar.
Kommunal ekonomi
Utjämningssystemet gör en avancerad beräkning för hur många skolor varje kommun egentligen behöver. Men behoven enligt modellen stämmer inte alltid överens med den verkliga skolstrukturen, visar DS granskning. Många kommuner driver långt fler skolor än de får ersättning för.
Debatt
Som enda region i Sverige betalar Region Stockholm till de andra regionerna i stället för att regeringen själva kompenserar för opåverkbara regionala skillnader och förutsättningar runt om i landet. Det uppenbart för oss att regeringen lämpar över sitt ansvar för resten av Sverige på stockholmarna, slutreplikerar regionråden Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L) och Ella Bohlin (KD).
Utjämning
Regeringen får sin vilja igenom, den nya kostnadsutjämningen klubbades av riksdagen och kommer på plats redan från årsskiftet. Alla ledamöter följde respektive partilinje trots starka protester på förhand utifrån regionala konsekvenser. Samernas huvudstad Jokkmokk är största vinnare på nya systemet.
Debatt
Jämlikheten i svensk välfärd ska öka. Därför föreslås en förstärkt kommunal kostnadsutjämning. Bland annat kommer kommuner och regioner kompenseras i högre grad för socioekonomiska utmaningar och gles bebyggelse i det nya systemet. Denna förändring tycker vi socialdemokrater är ett nödvändigt steg för ett starkare Sverige – som håller ihop. Det skriver civilminister Lena Micko (S) och Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i SKL.
Gästkrönika
Alla tycks helt hysteriskt överens om att utjämningen behövs för att hela landet ska leva. Men få kommuner tycks villiga att faktiskt bidra. Och få saker är så påfrestande som debatter där ena sidan låtsas att alla är överens.
Utjämning
Lena Micko har tagit på sig de statliga glasögonen. I rollen som civilminister lovar hon mer resurser och större andel generella bidrag till kommuner och regioner. Första stora beslutet på nya jobbet är den omtvistade nya modellen för kostnadsutjämning.
Utjämning
Utjämningssystemet missgynnar mindre och glesbefolkade kommuner, anser Riksrevisionen. Omfördelningen från 45 växande stadsnära kommuner borde öka med 10 miljarder kronor. SKL kritiserar rapporten för allvarliga metodfel.
Debatt
Det finns en rad skevheter inbyggda i dagens svenska ekonomi, där större städer gynnas på bekostnad av landsbygden. För att åtgärda detta bör regeringen och dess stödpartier fokusera mindre på skatteutjämning och mer på hur ett reformerat skattesystem kan ge positiva effekter för hela landet, skriver Andreas Bergström och Lena Holmestig på tankesmedjan Fores.
Debatt
I tisdags utsågs SKL:s vice ordförande Lena Micko (S) till ny civilminister. Från sin nya position inne i finansdepartementet bör hon driva frågan om en skattereform, inte minst för kommunernas skull, skriver TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom och skattepolitiska expert Karin Pilsäter.
Debatt
Gotland har ett akutsjukhus, men inte ett skatteunderlag som kan betala det. Vårt ö-läge medför särskilda förutsättningar som måste kompenseras i skatteutjämningssystemet, skriver Eva Nypelius (C) och Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande respektive regionråd i opposition.
Debatt
Skatteutjämningen rår inte på de ungas flykt från landsbygden. Se i stället till att alla regiondelar får högskoleutbildning och att studielån avskrivs för akademiker som flyttar till landsbygden, föreslår C-politiker i Linköping och Eda kommun.
Debatt
Kommuner i gles- och landsbygdsområden har visserligen ett behov av att få ett bredare befolkningsunderlag för sin verksamhet, men kommunsammanläggningar skapar inte större ekonomiska resurser. De får staten och andra kommuner ta ansvar för, skriver tidigare statssekreteraren Sören Häggroth.
Debatt
Vi tycker inte alltid lika, men i frågan om förslaget till ny kostnadsutjämning är vi överens. Att utjämningen ökar är en förutsättning för att Sverige ska hålla ihop. Det handlar inte om stad mot land. Stad och land stärker varandra och hela Sverige behövs, skriver regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) och oppositionsrådet Elin Norén (S), region Dalarna.
Debatt
Det är anmärkningsvärt att SKL:s ordförande Anders Knape för fram en ny och egen ståndpunkt. Vi hoppas att hans uttalanden är en engångsföreteelse och inte ett tecken på en ny syn på vikten av konsensus hos SKL:s politiska majoritetsledning.
Debatt
Det är inte storstädernas förskolebarn som ska betala för regeringens obefintliga landsbygdspolitik eller ogenomtänkta migrationspolitik. I stället för att ta från andra kommuner bör staten skjuta till medel, skriver M-toppar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Debatt
Regeringens förslag till förändring av utjämningssystemet ställer stad mot land och norr mot söder. I stället för att bygga upp konflikter inom Sverige bör staten utjämna regionala skillnader via statliga skatter, skriver Irene Svenonius (M).
Debatt
Staten behöver ta över mer av finansieringen av de centrala välfärdstjänsterna. Det behöver ske på ett mer långsiktigt och genomtänkt sätt än genom riktade statsbidrag med olika villkor, ansökningstider och krav som synes mer till för att ge rikspolitiker mediautrymme än stabilt fungerande verksamheter skriver Karin Pilsäter utredare på TCO.
Debatt
Det är av största vikt att det nya förslaget om kommunal kostnadsutjämning genomförs av riksdagen. Den 17 maj skulle alla remissvar vara inne och nu är det dags att förslaget blir verklighet. Inte minst med tanke på de oroväckande signaler som många av Sveriges kommuner ger om det kommande ekonomiska läget, skriver företrädare för riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
Debatt
Pressen på Sveriges kommuner ökar. Beroendet av skatteutjämning och generella statsbidrag kommer bara att bli större. Även om kostnadsutjämningssystemet uppdateras kommer det inte att göra någon större skillnad. Då måste kommuner i glesbygden tillåtas att laga efter läge, skriver Britta Flinkfeldt, kommunstyrelsens ordförande (S) i Arjeplog, inför onsdagens hearing med Kommunutredningen.
Perspektiv
Utjämningssystemet präglas av två stora problem: Det utjämnar inte skillnader mellan kommuner tillräckligt och det ger kommunpolitiker skeva incitament. Därför behöver systemet bli mer progressivt och endast utjämna för faktorer kommunerna inte kan påverka, skriver flera medlemmar i Socialdemokratiska Ekonomklubben.
Debatt
I Sverige går all beskattning av vattenkraften rakt in i statskassan. I Norge får de kommuner som levererar vattenkraft behålla mer av de värden som genereras, medan svenska vattenkraftskommuner som Jokkmokk, Sollefteå och Ragunda är några av landets fattigaste. Dags för en rättvis politik, kräver Håkan Larsson, regionpolitiker (C).
Kommunal ekonomi
När behoven inom välfärden inom minskar är det naturligt att kommunerna också skär ned på verksamhet och personal. Det menar Håkan Sörman, särskild utredare Kostnadsutjämningsutredningen, och Anders Norrlid, huvudsekreterare.
Utjämning
På fem år har Sotenäs kommuns avgift till kostnadsutjämningssystemet ökat med hela 1 000 procent. Det är orimligt. Vi förväntar oss att missförhållandena i systemet omgående ses över och rättas till, skriver kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M).
Utjämning
I dag skiljer det sex kronor per hundralapp mellan Sverige lägsta och högsta kommunalskatt. Skillnaden skulle kanske kunna minska med någon krona om vårt kostnadsutjämningsförslag genomförs, skriver Håkan Sörman, regeringens särskilde utredare, och Anders Norrlid, huvudsekreterare.
Utjämning
Om man på allvar vill hålla ihop hela landet måste man titta på vilka produktionskostnader som finns för välfärd i olika delar av landet – och göra en ansats att försöka jämna ut dem. I dag får de minsta kommunerna inte pengar över ens om de driver verksamheten effektivt, skriver kommunstyrelseordförandena i Region 10.
Skola
Den stora svagheten i det svenska systemet är att kommuner med stora utbildningsutmaningar inte får tillräckligt ekonomiskt stöd. Det gäller företrädesvis landsbygdskommuner. Kostnadsutjämningsutredningens förslag är ett välkommet steg i rätt riktning, skriver Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet.
Utjämning
Det kostar att växa, men förslaget till ny kostnadsutjämning innebär att Vellinge tvingas höja skatten med 30 öre eller avstå från satsningar. Vi tar ut skatt för att ge våra medborgare service - inte andra kommuners, skriver Carina Wutzler (M) kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.
Utjämning
Det nya förslaget om kommunal kostnadsutjämning straffar Stockholmsregionen på ett sätt som riskerar att hindra den expansion som gynnar landet som helhet, skriver Adam Reuterskiöld, kommunstyrelsens ordförande (M) Ekerö kommun.
Utjämning
Att lägga in en parameter för Komvux och Sfi i skatteutjämningssystemet är bra men helt otillräckligt. Under mandatperioden måste vi få till en blocköverskridande skattereform, skriver Karin Pilsäter, skattepolitisk expert och utredare på TCO.
Utjämning
Av förslaget till nytt skatteutjämningssystem framgår att staten vill att kommunerna ska bära de långsiktiga kostnaderna för den ökade migrationen. Det är också tydligt att ingen hänsyn tas till de merkostnader som en växande storstadsregion har, skriver Paul Lindquist (M), investerings- och fastighetslandstingsråd i samt tidigare kommunstyrelseordförande på Lidingö.
Kommunal ekonomi
Att alla kommuner ges förutsättningar att lyckas samtidigt som de har ekonomiska drivkrafter att ta tag i de problem som finns borde ligga i allas intresse, oberoende av politisk färg. Att som Koliev påstå att utjämningssystemet inte har någon betydelse är att göra våra kommuner en björntjänst.
Kommunal ekonomi
Utjämningsskatten är min hemkommun Solnas största utgift på drygt 700 miljoner kronor varje år. För Stockholms läns landsting försvinner 8 av 10 tillkommande skattekronor i utjämningen. Det skapar utmaningar för att klara den växande befolkningens välfärdsbehov.
Kommunal ekonomi
Det kommunala utjämningsysstemet är åter uppe till debatt. De rikaste kommunerna oroar sig över att de får behålla för lite av "sina" pengar, vilket påstås drabba företagen. Visst, systemet har sina brister - men är ett sätt att hålla ihop landet. Och de där med "sina" pengar kan starkt ifrågasättas, skriver Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd Arjeplog.
Kommunal ekonomi
Det kommunala utjämningssystemet fungerar inte, och vi som bor i skogslänen betalar nära sju miljarder kronor mer i skatt än motsvarande antal människor i övriga delar av landet. Att låta fastighetsbeskattningen på vattenkraftanläggningar gå till kommunerna istället för till staten skulle ge rättvisare villkor.
Kommunpolitik
Jusek har under lång tid arbetat för en kommunreform med färre och större kommuner. Men regeringens nyutsedda utredare får bara utreda frivilliga sammanslagningar. När rikspolitikerna nu lämnar walk over är det alltså upp till kommunerna själva att se till att det blir verklighet.
Kommunal ekonomi
Kommunernas drivkraft är att skapa ett välfungerande och attraktivt lokalt samhälle. Inte, som Kupersmith och Karreskog verkar vilja framhålla i en replik, att verka för att maximera kommunens bidrag från utjämningssystemet. Det vore snarare ett säkert recept för ett kommunalråd att inte bli omvalt.
Kommunal ekonomi
I en replik till Nima Sanandaji bemöter Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kritiken mot det kommunala utjämningssystemet. I artikeln påstår SKL att utjämningssystemet inte har några negativa effekter på kommuners drivkrafter och att det inte har någon påverkan på kommunernas växande ekonomiska utmaningar. Båda dessa påståenden vilar på en mycket skakig grund.
Kommunal ekonomi
Från många håll, och nu senaste i en debattartikel i Dagens Samhälle av Nima Sanandaji, kommer omfattande kritik mot det kommunala utjämningssystemet. Vi uppskattar att så många tankesmedjor engagerar sig i den kommunala ekonomin, men lika viktigt är det att diskussionen förs om rätt saker och med korrekt fakta.
Kommunal ekonomi
Sverige rör sig mot en kris i den kommunala välfärden. Antalet kommuner med svag ekonomi har vuxit påtagligt. Minst lika oroväckande är att systemet för utjämning inte uppmuntrar kommunledningar att ta ansvar för den egna ekonomiska utvecklingen. Ett trendbrott krävs om välfärden ska klaras, utan att skatterna ytterligare skjuter i höjden.
Regionpolitik
Mycket lite av de rikedomar som skogslänens vattenkraft, skog och mineraler levererar stannar kvar regionalt och lokalt. Det är ett utslag av ett kolonialt tänkande i huvudstaden. Tyvärr saknas den här frågan i landsbygdskommitténs slutbetänkande.
Kommunpolitik
Regeringen skryter i budgeten med att satsa en miljard på landsting och regioner. Det kan låta mycket, men det är en satsning som genomskådats av landstings- och regionpolitiker över hela landet. När till och med S-styrda Region Skåne kritiserar sin egen partiledning för att utelämna delar av sanningen vet man att det är riktigt illa.
Utjämning
Lidingös konservativa politiker skyller nedskärningarna i kommunen på utjämningssystemet och att man måste skicka pengar till rika städer som Göteborg. Beskrivningen är fel, cynisk och oansvarig, skriver MP-politiker i Lidingö.
Utjämning
Kommuner som befinner sig i tuffa situationer kan behöva stöd, men inte utan villkor. Utjämningssystemet bör hjälpa de som visar förbättring - inte de som motsätter sig förändring. Att särskilt bestraffa tillväxtorter - enligt regeringens förslag - är högst skadligt för Sveriges ekonomi.
Utjämning
Regeringens höjda ”Robin Hood-skatt” är en straffskatt på tillväxt och framgång som slår hårdast mot de fattiga invånarna som inte har så stora marginaler. De tretton kommuner som drabbas, varav Nacka är en, är alla framgångsrika. S bygger sin politik på ren avundsjuka och förstår inte att det kostar att växa. Det är dags att göra upp med avundsjukepolitiken - landets tillväxtmotorer får inte skära ihop.
Regionpolitik
När staden får pengar från statskassan kallas det utvecklingsmedel eller infrastruktursatsning eller något annat fint ord. När landsbygden får samma slags medel ses det plötsligt som något slags stöd. Bilden målas upp av en närande stad och en tärande landsbygd, där den sistnämnda lever på bidrag. I själva verket är det så att både staden och landet bidrar och båda får statligt stöd.
Regionpolitik
Om vi menar allvar med att hela Sverige ska leva krävs det en regionalpolitik värd namnet. Och att vi bryter storstadsmaktordningen och återupprättar självkänslan i hela Sverige, och ger alla samma möjligheter till att utvecklas med innovation, kreativitet och entreprenörskap.
Gästkrönika
De senaste veckorna har nya chockerande slag drabbat orter som Lund, Mölndal och Katrineholm. Plakatpolitiker använder gärna företagare som syndabockar, men när jobben ryker finns det inga som samma politiker saknar mer. Vad framgångsrika företag betyder för ekonomi och framtidstro i en kommun kan inte överskattas.
Gästkrönika
När rika människor beklagar sig över att de måste vara med och dela andras bördor har de svårt att få medlidande. Detsamma gäller rika kommuner. Men bland myter om utjämningssystemet är nog den segaste den om att Stockholms län tvingas försörja Norr- och Västerbotten. Och kanske det mest bortglömda sanningen: den om Malmö.
Utjämning
Vilka delar av landet har starkast ekonomi? Var är tillväxten snabbast, sysselsättningen högst, inflyttningen störst? Var är det flest välutbildade eller var skapas mest nya jobb? I veckans tidning har Dagens Samhälle granskat regionernas utveckling.
Gästkrönika
Flera partier går i år till val på att höja skatten för höginkomsttagarna. De rika ska betala. Bilden av människor som simmar i pengar, men betalar alldeles för lite skatt kommer upp i huvudet. Nu ska det minsann rättas till och kranen till statens inkomster öppnas. Men vilka är då alla dessa rika?
Kommunpolitik
Att slå samman kommuner med färre än 10 000 invånare löser inte framtidens välfärdsutmaningar. Istället för att skuldbelägga landets 77 småkommuner och sätta en godtycklig gräns för hur stor en kommun minst måste vara bör diskussionen handla om vilka ambitioner vi ska ha för välfärden, hur vi ska finansiera den och vilket ansvar staten ska ta. Det skriver glesbygdsbon Majed Safaee i en replik.
Kommunpolitik
Debatten om hur vi ska finansiera framtidens välfärd får inte stanna vid en skatte- eller innehållsfråga. Vi måste också vara beredda att göra strukturförändringar som förbättrar möjligheterna att finansiera ökade behov med bibehållen skatt. Staten bör ta initiativ till en kommunreform, annars hotas i förlängningen tillväxten i våra större städer.