Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om USA
Digitalisering
Den juridiska osäkerheten kring molntjänster skapar två läger. DS kartläggning visar hur kommunernas strategier ser ut.
• Lilla Edet lanserar egen lösning: ”Blir ett smörgåsbord”
• Besvikelse i Västerås: ”Gårdagens lösningar”
• Kommuner känner sig övergivna – kritiserar staten
Gästkrönika
Nyligen publicerade en av världens tyngsta medicinska tidskrifter, New England Journal of Medicine, en artikel där det hävdas att man borde plocka bort kön från amerikanska födelseattester. Argumenten är dock svaga. Människan och alla andra däggdjur är binärt honor eller hanar – även om det i sällsynta fall kan vara svårt att avgöra vilket kön en individ har.
Gästkrönika
Bannlysningen av en sittande president från i princip alla sociala medier har åter aktualiserat frågan om de sociala mediekanalernas makt. Man bör dock fråga sig om det inte finns en överdrivet stor tilltro till deras möjlighet att påverka människors intellektuella eller politiska utveckling.
Gästkrönika
I USA får de som talat om valfusk nu stå till svars för att ha bidragit till kuppförsöket mot kongressen, och många har uttryckt sin ånger över att de gjorde så. Bli inte en som måste stå till svars. Använd inte ord som myntats av människor som inte vill Sverige och vårt demokratiska samhälle väl.
Gästkrönika
2021 inleds med att ett gäng terrorister stormar den amerikanska parlamentsbyggnaden Kapitolium. Jag misstänker att något liknande mycket väl skulle kunna inträffa i Sverige. Men vad skulle det få för effekter och spelar de någon roll?
Debatt
Precis som i USA har det i Sverige på senare tid byggts upp en allians mellan försäkringsbolag, fack och arbetsgivare på sjukvårdens område. Saco och TCO har en rad förbund som förhandlar om sjukvårdsprivilegier för sina medlemmar – trots att de säger sig värna den svenska modellen.
Debatt
I många länder är det självklart att kunna betala kontant. Danmark har en lag där i princip alla bemannade affärer måste ta kontanter. Sverige borde snarast inför en lag som den i Danmark, skriver Svante Linusson, professor i matematik och nummer 35 på Centerpartiets lista i EU-valet.
Kommunpolitik
Dagligvaruhandeln bidrar i arbetet mot antibiotikaresistens. Många utländska gårdar har exempelvis redan ställt om sin hantering av antibiotika för att leva upp till våra krav, skriver vd:n för Svensk Dagligvaruhandel Karin Brynell, med anledning av WHO:s antibiotikaresistensvecka.
Kommentar
Det blir svårt att inför det svenska valet på laglig väg genomföra en liknande kartläggning som den Cambridge Analytica genomförde för Donald Trumps administration i den amerikanska valrörelsen. Men partierna kan be oss godkänna att våra personuppgifter behandlas för deras statistiska och politiska ändamål, skriver jurister på Front Advokater.
Kommunal ekonomi
De fyra åren med Trump som president för USA riskerar att bli en katastrof för mänskligheten. Trots att han genom sina argument för att lämna Parisavtalet implicit erkänner att klimatet förändras väljer han att låta sig styras av egoism och cynism. Det är djupt oansvarigt.
Demokrati
President Donald Trumps föreslagna inreseförbud får uppenbara humanitära konsekvenser; att familjer splittras och rädsla gror. Utöver detta leder det till betydande negativa effekter för den globala marknaden och ekonomin – och även för flera svenska startup-företag.
Demokrati
Jag kommer göra allt i min makt för att hålla Trumps svenska motsvarighet Jimmie Åkesson borta från makten i Sverige. Jag tror helt enkelt på den grundläggande liberala principen att det inte är ens bakgrund som ska avgöra ens framtid, skriver riksdagsledamoten Robert Hannah (L).
Demokrati
En osannolik statschef för världens supermakt med noll regeringserfarenhet och medvetet sexistisk och rasistisk framtoning installeras i Vita Huset på fredag. Men istället för att gnälla över den gamla världsordningens slut är det hög tid att börja ta demokratin på allvar.
Perspektiv
Trump vann med en kampanj som dömdes ut av alla erfarna bedömare. Men 84 procents sannolikhet för Clintonseger när vallokalerna öppnade förvandlades under valkvällen till 100 procent Trumptriumf. Hur kunde det gå så? Anders Jonsson, politisk journalist och nyligen hemkommen från kampanjhettans USA ger svar.
Sjukvård
Från den amerikanska presidentvalkampanjens första början uppvisade Donald Trump ett spektrum av fobier för olika grupper i samhället varav islamofobi var en av de mest framträdande. Ett tongivande budskap i Trumps kampanj var att islam är ett stort hot i världen - ett budskap som gör föga för att minska splittring och misstänksamhet grupper emellan.
Demokrati
Valutgången i USA genererar mycket tal om etablissemangskritik, men få insikter kring hur man ska göra för att förmå de västerländska makteliterna att åter respektera och tala med – inte till – folket, skriver Medborgerlig Samlings partiordförande Ilan Sadé, som föreslår att partistöd och andra bidrag som tryggar etablissemangets ekonomiska situation ska slopas.
Gästkrönika
De som vill fortsätta utvecklingen mot mer individualism och globalisering kommer allt mer sällan att se de traditionella demokratiska mekanismerna som något positivt. Och folket har börjat göra revolution via valurnorna. De följer ledare som spelar på den auktoritära delen av det politiska klaviaturet. Winter is coming.
Gästkrönika
Våldet och utsattheten bland Chicagos svarta invånare påminner om hur perifer frågan om representation egentligen är. De har en förebild i president Barack Obama, vilket är enastående betydelsefullt. Men uppenbarligen inte tillnärmelsevis lika betydelsefullt som de usla förebilder som de möter i sin vardag. Av detta kan Sverige dra lärdom.
Perspektiv
Många förfasas över republikanen Donald Trumps framfart i det amerikanska presidentvalet. Men frågan är om inte vi borde förfasas än mer över det som banat väg för honom, vattenslangsjournalistiken. För den finns lika mycket här i Sverige, vilket förebådar en trumpifiering också av svensk politik – kanske redan i valet 2018, skriver journalisten och författaren Martin Schori.
Gästkrönika
Förbluffade tidningsläsare frågar sig hur Donald Trump länge kunde vara så till synes immun mot tung kritik och allvarliga avslöjanden. Hur kunde allt rinna av honom och populariteten växa? Det finns många svar, men jag undrar om inte ett av dem är besläktat med tandtråden och bröstmjölken.
Hållbarhet
Vi har ett folkhem vi med rätta är stolta över. Men vi kan inte utgå från att människor som flyttar hit från andra länder automatiskt känner till och förstår våra värderingar. Därför måste vi berätta om vad vi tror på och våga stå för fundamentet i vår välfärdsstat.
Kompetensförsörjning
Den dominerande politiska striden står mellan någon sorts disciplinhöger och en ”allt åt alla”-vänster. Det är en fruktlös konflikt, skriver Marika Lindgren Åsbrink och läser av Sveriges dagspolitiska konvulsioner genom ett av Barack Obamas bästa tal.
Integration & segregation
Kollapsen för den svenska flyktingpolitiken är inte unik. Känslan av kris fördjupas av att Sverige dras med en extrem form av exceptionalism, som till stora delar liknar den i USA. Likt amerikaner tror nämligen många svenskar att deras samhällsmodell är så bra att andra, för sitt eget bästa, också bör införa den.
Demokrati
Klimatfrågan är en prioriterad fråga för regeringen. Genom att satsa på två stora gemensamma forskningsexpeditioner till Arktis tillsammans med USA kommer både forskningen och klimatet gynnas samtidigt som det skapar fler jobb.
Demokrati
Den amerikanska delstaten Texas huvudstad Austin är en ganska okänd stad i Sverige. Men för politiska beslutsfattare finns det skäl att titta närmare på ”Silicon Hills”, som regionen runt Austin kallas. Där finns mycket att lära.
Demokrati
Mina erfarenheter från politiken i Norrköping och Nevada visar att samma regler som gäller för en amerikansk presidents valkampanj, också gäller för ett svenskt kommunalråds valrörelse. Vägen till valsegern går via rejält fotarbete och många knackade dörrar.