Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Ungdomar
Debattsvepet
Centerpartiet i Region Stockholm är djupt vilset, anser Moderaterna. Mer kunskap behövs om fritidsgårdars betydelse i brottsförebyggande arbete, anser utredare vars utredning lagts ner. Dagens debatt handlar också om karensavdrag, gränskontroller och yrkesutbildning.
Socialtjänst
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerar starkt på Ivos rapport om att unga på statliga ungdomshem utsatts för våld, allvarliga kränkningar och otillåtna tvångsåtgärder. Regeringen ser nu över Sis uppdrag.
Demokrati
Inte yngst i landet – men nästan. Arjeplog sticker ut när Dagens Samhälle granskar höstens vallistor. Kommunen hamnar på fjärde plats på topplistan över flest antal unga kandidater. En enskild fråga engagerade så starkt att oerfarna sökte sig till politiken. ”Folk vill ha förändring”.
Demokrati
Liberalerna har blivit ett ålderstiget parti, visar DS granskning. ”Kollektivt självmord” har gjort att färre yngre vill engagera sig i partiet, tror L:s 75-årige gruppledare i Trosa. DS har kartlagt medelåldern i partierna inför höstens val.
• Så stor är andelen 70-plussare i L.
• Yngsta partiet: ”Vi har jobbat medvetet och strukturerat med att få in yngre.”
• Lista: Kandidaternas ålder - samtliga kommuner.
Sjukvård
Brist på sociala sammanhang under pandemin, en ohållbar skolmiljö och stress är några av orsakerna till att fler barn och unga mår dåligt i dag.
Sedan 2017 har antalet barn som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökat stadigt, visar en ny kartläggning.
Kommunal ekonomi
Ungdomarna fortsätter att fly småkommunerna i glesbygden. ”De ungas rörelsemönster avgör vilka platser som växer”, säger Charlotta Mellander, forskare vid Jönköping university.
• Lista: Så stor är befolkningstillväxten i universitets- och högskolestäder.
• Lista: Här är småorterna unga flyr.
Socialtjänst
Dömda brottslingar bland personalen, kriminella kopplingar, knark, våld och felaktig hantering av personalens villkor. Det är enligt kommunen anledningen att Botkyrka kommun bröt med ABF och stängde organisationens fritidsgårdar. ”Närmast förtal”, svarar ABF.
Demokrati
I flera år har Ungdomsbarometern visat en negativ trend med oroliga ungdomar som isolerar sig och ser mörkt på framtiden. Men i årets undersökning minskar stressen och intresset för klubbar och festivaler ökar.
Samtidigt syns en trend som oroar: generation Z:s stora samhällsintresse klingar av.
Ledarskap
Ungdomars resurser tas alltför sällan tillvara, tycker Nynäshamns nya kultur- och fritidschef Hans-Martin Akleye. ”Titta bara på gängkriminaliteten vad unga kan åstadkomma tillsammans! Att vända den kraften är en enorm utmaning.”
Debatt
Bostadsbolag, polisen och många andra vädjar till idrottsrörelsen att hålla i gång ungdomsverksamheten. Men restriktionerna leder till en kärv ekonomi och nu krävs mer pengar från staten, skriver Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Kompetensförsörjning
Bara var tredje kommun har träffat avtal om att använda pengarna i regeringens sommarjobbssatsning. Ett bra resultat ändå, tycker arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). – Och jag vet att överenskommelser med ytterligare cirka 100 kommuner nu bereds, säger hon.
Debatt
Coronakrisen får allvarliga konsekvenser för jobben och unga riskerar att drabbas särskilt hårt. Därför avsätter regeringen 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Kompetensförsörjning
I år satsar regeringen nästan dubbelt så mycket som förra året på att sponsra kommunala sommarjobb. – Jag vill verkligen uppmana kommunerna att tänka kreativt för att hitta sommarjobb till unga, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Debatt
Vi välkomnar en faktabaserad reglering av nikotinportioner. Men de regleringar som Helen Stjerna från A Non Smoking Generation föreslår leder endast till ökad rökning bland äldre kvinnor samtidigt som barnens eventuella konsumtion av nikotinportioner förblir oförändrad, replikerar Markus Lindblad.
Debatt
Genom att kalla det vita snuset tobaksfritt kan tobaksbolagen kringgå lagen och designa, smaksätta och marknadsföra nikotin direkt till barn. Samtliga nikotinprodukter som inte är läkemedelsklassade måste omfattas av befintlig tobakslagstiftning, skriver Helen Stjerna A Non Smoking Generation.
Debatt
När ungdomar omhändertas för vård hos Statens institutionsstyrelse måste fritidspolitiker och socialtjänstpersonal träffas för att signera papper som sedan faxas. Hanteringen är otymplig och tidskrävande, trots att situationerna ofta kräver snabb handling. SiS oförmåga att hänga med i den digitala utvecklingen måste få ett slut, kräver kommunpolitiker från M och S.
Debatt
BUP:s köer är symptom på ett systemfel. Därför är satsningar som handlar om att enbart korta köer en kortsiktig och ineffektiv strategi. En nationell handlingsplan behövs för hur samhällets olika aktörer ska jobba långsiktigt för att fånga upp barn med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar och ge adekvata insatser, skriver professor Sven Bölte & Anki Sandberg, Attention.
Perspektiv
Unga som har problem med missbruk av alkohol och droger lider inte sällan av psykisk ohälsa. Att hantera och upptäcka den på tidigt stadium skulle bespara de drabbade mångåriga problem och tuffa livsöden, skriver läkaren Lotta Borg Skoglund.
Debatt
Barn och ungdomar ska kunna idrotta i trygga miljöer utan att utsättas för övergrepp. Men Riksidrottsförbundets policy för bakgrundskontroller av barn- och ungdomsledare har tydliga brister. Kravet på utdrag från belastningsregistret bör ersättas eller kompletteras med en sökning i en rättsdatabas, skriver styrelseordföranden i Verifiera AB Magnus Gröndal.
Debatt
Det är viktigt med kostnadsfria aktiviteter för barn och unga. Att skära ned på kulturen och utbudet för barn och unga är helt fel väg att gå och riskerar att spä på ökade klyftor och utanförskap. Alla barn i Stockholm ska ha rätt till en meningsfull fritid och ett roligt sommarlov, skriver Vänsterpartiets Alexandra Mattsson Åkerström och Anna Sehlin.
Perspektiv
Det larmas ständigt om ungas psykiska ohälsa, men hur bör den hanteras? Satsa på att stärka de ungas förmåga att hantera livets skiftningar och motgångar, skriver företrädare för verksamheten Tilia samt utredare och sakkunniga på området.
Debatt
Arbetsmiljöverket har rätt i en sak: unga ska skyddas så att de blir långvariga i arbetslivet. Men för att nå det målet behöver regelverket göras mer lättförståeligt så att även företag som inte har en egen HR-avdelning att tillgå kan förstå vad de ska göra, skriver Företagarna.
Debatt
Arbetsmiljöverkets föreskrifter för minderåriga inom arbetslivet är till för att skydda unga så att de blir långvariga på arbetsmarknaden. Det är något som även Företagarna borde värna om, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i en replik.
Sjukvård
Barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt behöver hjälp direkt när de söker. Man behöver möta dem snabbt, lyssna på dem och vara beredd på att hjälpa dem direkt. Idag får de vänta alldeles för länge. Då kan lindriga problem utvecklas till svårare psykiska besvär.
Perspektiv
Många till synes alldagliga skolhändelser aktualiserar barns familjer och därmed regnbågsbarns släktskapsstrukturer, och tvingar dem både att hantera fördomar och utbilda sin omgivning, skriver Per Nordén, universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap.
Gästkrönika
I en perfekt värld skulle alla vara stolta över sin sexualitet och över hur många – eller få – partners de haft. Men efter #metoo måste vi nog konstatera att könen på det hela taget är olika och reagerar olika – och att världen inte är perfekt.
Sjukvård
Istället för att vara en plats för vård och rehabilitering har SiS blivit en plats för förvaring av människor som befinner sig i en extremt utsatt situation och som behöver professionell hjälp. Det behövs en ordentlig genomlysning av hela myndigheten för att kunna bygga upp en verksamhet som kan fungera som en trygg miljö för så väl klienter som anställda.
Kommunpolitik
Sommarens torka har lett till foderbrist. På många ridskolor finns det – för att uttrycka det krasst – inte mat till hästarna. Dessa ridskolor behöver akut hjälp från kommunerna. En uppskjuten konstgräsplan kan rädda många tjejers tid i stallet.
Demokrati
I en allt skakigare värld blir våra handlingar allt viktigare. Därför måste vi rusta nästa generations ledare med verktyg och kunskap. Genom att stärka ungas kapacitet att organisera sig kan vi omvandla frustrationer och oro till förändringskraft samt visioner till agerande.
Kommunpolitik
Samhällsengagemanget bland unga ökar kraftigt. Samtidigt anser enbart hälften av Europas unga att demokrati är det bästa statsskicket, och de svenska förstagångsväljarna tror att fler skulle rösta om politiker förändrade sitt beteende, skriver Sara Damber, grundare av Youth 2020.
Kommunpolitik
Det verkar inte rimligt att sänka gränsen för könsbekräftande kirurgi (där sterilisering kan ingå) till 15 år. Att de som söker har ett lidande är det ingen som ifrågasätter, men sjukvården har goda skäl att vara avvaktande med irreversibla ingrepp på barn, skriver barnläkaren Mats Reimer.
Skola
Samtidigt som politikerna gärna bedyrar att de ser den samhällsnytta idrottsrörelsen bidrar med, tas insatserna ofta för givna. Deras egen politik för att verkligen skapa förutsättningar för idrottsrörelsen känner deras väljare inte till, samtidigt som idrotten är viktig för samma väljargrupp, skriver Björn Eriksson och Stefan Bergh från Riksidrottsförbundet.
Skola
Det sätt som vi ser på samhället och politiken idag är baserat på ett utdaterat samhällskontrakt där vi utgår från att Sveriges befolkning är en relativt homogen grupp. Vi lever idag i ett Sverige fullt av mångfald. Nu har vi möjligheten att, på samma sätt som vi för 100 år sedan, lägga grunden till ett av världens mest jämlika samhällen. De unga som Fryshuset möter är redan ombord. Nu är det dags för politiker och makthavare att lyssna till hur unga vill ha det samhälle de ska leva i.
Skola
För att skolan ska kunna stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens krävs inte bara tillgång till skolbibliotek. Det kräver tillgång till skolbibliotek bemannade med kompetent personal. Till alla elever – oavsett var man råkar bo och vilken skola man går i, skriver DIK:s Anna Troberg och Svensk biblioteksförenings Karin Linder.
Kommunpolitik
De statliga bidragen gör att civilsamhället kan klara sin verksamhet. Stödet stärker bland annat barn och ungas organisering, antidiskrimineringsbyråer och hbtq-personers ställning. Det visar flera nya rapporter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som i dagarna lämnats till regeringen.
Integration & segregation
Vi närmar oss valet och alla partier talar om trygghet. En kapprustning om hårdare tag pågår och skulden för segregationen läggs ofta på förorten och dem som bor där. Vi i Feministiskt initiativ i Stockholm tror på lösningar som stärker människor och inte sliter isär samhällen. Förändringen börjar med satsningar på kvinnor, ungdomar och barn.
Sjukvård
Vi är oroliga för de konsekvenser som införsel av alkohol medför. Därför tillsätter vi en Alkoholkommission som ska se över hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas, skriver Anna De Geer, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen och Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier.
Juridik
Det finns inte en enskild lösning på komplexa problem som bristande tillit, otrygghet och kriminalitet. Men med ett målmedvetet arbete är vi övertygade om att vi kan minska brottsligheten och otryggheten och skapa ett inkluderande och varmt samhälle, skriver företrädare för Miljöpartiet.
Gästkrönika
I slutet av september 2006 öppnade Facebook. Lite senare exploderade YouTube och Apple lanserade sin första iPhone. Sex år senare börjar tonårsdepressionerna galoppera samtidigt som vuxenblivandets frigörelseprocesser – sexdebut, sprit och partaj, skaffa körkort och flytta hemifrån – går allt långsammare.
Demokrati
Regeringen gör tillsammans med Vänsterpartiet stort nummer av att skolungdomar ska få resa gratis med kollektivtrafiken under sommarlovet. Regeringen anslår 350 miljoner kronor per år under tre år på reformen. Men det subventionerade resandet gäller inte skolungdomar som använder färdtjänst, skriver riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L).
Gästkrönika
Att försöka förstå vad som pågår i Sverige idag kräver ofta att du lägger en sorts pussel, och dammsuger artiklar efter små ynka informationssnuttar som du sedan måste försöka foga ihop till en helhetsbild, skriver Malcom Kyeyune.
Demokrati
Det är orimligt lång kötid och svårt att bemanna i den slutna ungdomsvården vilket skapar risker i kommunerna. Exempelvis kan unga förövare av allvarliga brott placeras på öppna HVB-hem – som de omedelbart rymmer ifrån. Andra gånger skrivs färdigbehandlade inte ut på grund av utvisningsbeslut. Dessa problem måste lösas konstaterar företrädare för socialchefsnätverket i Södermanland.
Sjukvård
BUP erbjuder mer vård än någonsin tidigare för att klara att möta den växande psykiska ohälsan hos unga. Men för att vårdinsatserna ska blir effektiva måste barn- och ungdomsvården bli mer patientorienterad och ungdomarna fångas upp tidigare. Vuxenvärlden i allmänhet och psykiatrin i synnerhet måste bli bättre på att lyssna på barn och unga som mår dåligt.
Kommunpolitik
Hbtq-ungdomar är i högre grad otrygga i skolmiljön, oftare utsatta för kränkningar och långtidsarbetslöshet jämfört med andra unga. Men det går att ändra. Vi på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har förslag som vi hoppas att landets kommuner beaktar när verksamhetsplaner och budgetar nu ses över.
Gästkrönika
Bris vill att Barn och Ungdomspsykiatrin bättre ska leva upp till vårdgarantin, i synnerhet när det gäller nyanlända minderåriga. Det är lätt att hålla med, men samtidigt lobbar Bris för ökat flyktingmottagande utan hänsyn till välfärdens kapacitet. Det går inte ihop.
Infrastruktur
I det moderatstyrda Stockholms län växer klyftorna och länet glider isär. Det får konsekvenser för många familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vår reform motverkar de ökande klyftorna, hjälper barnfamiljer att planera sin ekonomi och ökar friheten för barn och ungdomar.
Kommunpolitik
Idag finns det en utsatt grupp barn som sällan uppmärksammas när det gäller rätten till skolgång. Det handlar om barn som är placerade i familjehem, jourhem, hem för vård eller boende (HVB) eller stödboende, och som varje dag förvägras skolgång.
Stadsbyggnad
Många har idag inte råd med de boenden som finns tillgängliga. För att fler ska ha råd med ett nybyggt boende måste stat och kommun ta ett gemensamt ansvar, beslutade S partikongress nyligen. Nu behövs fler konkreta åtgärder. Ett första steg är att underlätta för unga att få sin första bostad.
Demokrati
Snart minglar Statens institutionsstyrelse i Almedalen, långt ifrån budgetproblem och kritik från JO och IVO. Vi är oroliga för myndighetens utveckling och ser en ledning som verkar oförmögen att ta itu med utmaningarna. Fackförbundet ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS, kräver att regering och ledning tar sitt ansvar.
Kommunpolitik
Ungas etablering, psykiska hälsa och tillgång till inflytande är viktiga frågor för goda levnadsvillkor för unga i Sverige. På onsdagen samlas 28 kommuner på MUCF:s konferens ”För och med unga” för att få bättre kunskap om hur kommunen kan arbeta utifrån ett ungdomsperspektiv.
Kommunpolitik
Nu är det dags för kommunerna att söka bidrag för att ge fler barn och unga möjlighet till meningsfulla aktiviteter på sommarlovet. Vår utvärdering visar att det varit särskilt framgångsrikt när kommunerna samverkat med civila samhället och haft aktiviteter som leds av unga.
Kompetensförsörjning
Samverkan är ett medel för att alla unga ska få tillgång till den växande arbetsmarknaden. Fler aktörer måste engageras, inte minst arbetsgivare, ideella sektor och fackliga organisationer. Regeringen måste leverera nödvändiga regeländringar så att samverkan kan fortsätta utvecklas, skriver Lil Ljunggren Lönnberg, ordförande Dua, som i dag lämnar rapport till regeringen.
Arbetsvillkor
Det finns få forskningsstudier som visar vilka effekter institutionsvård av ungdomar ger. Nu har Socialstyrelsen utvärderat en ny vårdform, kallad MultifunC, och resultatet visar att ungdomsvården kan ge bättre resultat och bli effektivare. Dessutom till en lägre kostnad.
Sjukvård
Allt fler unga mår dåligt, och flera rapporter visar att det är unga tjejer som mår allra sämst. I en kravfylld vardag behövs de vuxnas engagemang. Vuxna som lyssnar, förstår och som ger av sin tid. Vuxna som är förebilder, men som också tar ungdomars tankar och frågor på allvar.
Arbetsvillkor
Ni bad om hjälp och flera hundra kårer öppnade upp sina lokaler som temporära boenden under flyktinghösten 2015. Över 60 kårer har verksamhet för ensamkommande, i Södertälje har 14 syrisk-ortodoxa kårer startats. Vi vill och kan göra ännu mer. Men regeringens löften höll inte – scouternas organisationsbidrag har nu sänkts med två miljoner kronor. Ett dråpslag mot ett civilsamhälle som tar ansvar för 45 000 barn och unga.
Integration & segregation
Häromdagen presenterade Stockholms finansborgarråd en satsning på 19 miljoner kronor för insatser i Järvaområdet. Det är välkommet. Men det räcker inte långt för att rå på det allt grövre våldet mellan ungdomsgängen. Vad som behövs är nationella insatser för att komma till rätta med områdets enorma segregationsproblematik.
Gästkrönika
Att ha sår i själen gör lika ont som att skada sig fysiskt och är minst lika farligt. Men Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) står illa rustad. För en välfärdsstat borde uppgiften att rädda barn som inte vill leva vara högprioriterad. Men Sveriges plats i sammanhanget är inte på piedestal utan i skamvrån.
Skola
Sveriges gymnasieskolor måste ge fler yrkeselever möjlighet till praktik utomlands. Utlandspraktik ger unga en efterfrågad kompetens, utveckling på ett personligt plan och de blir mer anställningsbara. Det bidrar till att höja yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft och underlättar för svenska företag att hävda sig globalt, menar Universitets- och högskolerådet, LO och Svenskt Näringsliv.
Integration & segregation
Landets psykiatri rustar nu för en ökad ohälsa hos asylsökande ensamkommande som riskerar avvisning. Barn och ungas hälsa måste prioriteras. Liberalerna i Kronoberg föreslår därför att minderåriga asylsökande automatiskt beviljas asyl om de inte fått beslut inom sex månader.
Demokrati
Langare utanför förskolor och butiker och dödsskjutningar som avlöser varandra. Den organiserade brottsligheten gör sig mer påmind i Malmöbors vardag och det är oacceptabelt, skriver Rasmus Ling, riksdagsledamot MP, och uppmanar regeringen att prioritera såväl kriminalitet som segregation än mer framöver.
Arbetsvillkor
Många ungdomar som vårdas hos Statens institutionsstyrelse (SiS) har socialtjänsten omplacerat från HVB-hem där personalen inte kan hantera deras utagerande beteende. Nu höjs åter röster för att SiS inte ska få ha de särskilda befogenheter som finns för att skydda ungdomar och personal i våldsamma situationer. Hur kommer det att påverka personalens arbetsmiljö och möjligheter att utföra sitt uppdrag?
Ledarskap
Arbetsmarknaden för unga akademiker är god. Samtidigt har Sveriges kommuner och landsting stora rekryteringsutmaningar. För att attrahera unga talanger måste de erbjuda goda villkor. Många nyexaminerade vill påverka var och när de jobbar, visar Juseks undersökning. Vår slutsats är enkel: fler borde få möjlighet att jobba flexibelt.
Integration & segregation
De ensamkommande barnen har goda förutsättningar att klara sig i Sverige. Men om integrationen ska fungera krävs åtgärder från samhällets sida, och ansvaret slutar inte på 18-årsdagen, skriver forskarna Eskil Wadensjö och Aycan Celikaksoy som i flera studier undersökt hur det går för ensamkommande flyktingbarn.
Skola
Flera anmälningar har redan gjorts om sexuella trakasserier på ungdomsfestivalen We Are Sthlm. Vissa vill lägga fokus och ansvar på offret snarare än på förövaren. Men unga tjejer ska inte behöva varnas för att gå på festival. Däremot måste vi lära killar att respektera kvinnors kroppar, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).
Integration & segregation
Vansbro kommun väljer att se på den komplicerade integrationsfrågan från en ny synvinkel, med nya ögon. Vad händer om vi ser bortom problemen? I Vansbro är vi övertygade om att utmaningarna går att lösa, bara viljan till förändringar finns. Vi ska bli bäst i Sverige på integration genom Vansbromodellen.
Kommunpolitik
Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures har slutit ett ”socialt utfallskontrakt”. Det har prisats och fått uppmärksamhet som en spännande förnyelse av välfärden. Men egentligen handlar det bara om ett nytt sätt för privata företag att göra vinst på skattepengar och bryter med den svenska modellen som bygger på offentligt finansierad välfärd.
Demokrati
En normalstor ungdomsorganisation har sedan 2006 förlorat en fjärdedel av statsbidraget. I en tid där vårt samhälle står inför många utmaningar är det viktigt att erkänna civilsamhällets roll – inte bara kortsiktigt utan också på lång sikt. Det är dags att höja statsbidraget till ungdomsorganisationer.
Demokrati
Regeringen fryser uppräkningen av assistansersättningen till 1,4 procent årligen till och med 2018. Samtidigt ökar kostnaderna när den lägre arbetsgivaravgiften för unga slopas, vilket innebär kraftigt ökade kostnader för en fjärdedel av branschens medarbetare. Regeringen bäddar därmed för ett svek mot de som är beroende av en fungerande assistans.
Sjukvård
Alla unga som mår dåligt behöver inte vård - utan vuxna som lyssnar. Skolan måste ta ett större ansvar för att se, stoppa och förebygga. Och det är inte fler vägar till psykiatrin som behövs, utan tydligt snitslade banor till rätt vård.
Sjukvård
Sedan 1990-talets början har den psykiska ohälsan hos unga mellan 16 och 24 år mer än fördubblats. Nyanlända med trauman, barn till missbrukare, barn till föräldrar med långvarigt försörjningsstöd och elever med långvarig skolfrånvaro är särskilt utsatta, visar Stockholms Stadsmissions nya rapport. Skolhälsovården lyckas inte fånga upp problemen i tid och inom psykiatrin saknas både resurser och kompetens.
Sjukvård
Folkhälsomyndigheten kommer inte att hitta orsaken till den ökande psykiska ohälsan bland unga, trots en årslång seminarieserie som avslutas den 14 juni. Nu måste myndigheten i stället börja syna det tabubelagda sambandet med familjepolitiken.
Socialtjänst
Fler ungdomar än någonsin placeras på olika former av ungdomshem eller familjehem. De har ofta problem med sin skolgång, vilket förvärrar deras redan utsatta situation. Nu finns ett arbetssätt som ger dem bättre förutsättningar att klara skolan och radikalt förbättrar deras chanser. Det behöver införas i alla kommuner, skriver generaldirektörerna Kent Ehliasson, SiS, och Greger Bååth, SPSM.
Gästkrönika
Kvinnor, unga och utrikes födda är underrepresenterade i kommunpolitiken. Det tar tid för en nykomling att få uppdrag som bär på den där efterlängtade meningsfullheten. Ibland kan det ta två-tre mandatperioder, och hur många människor är beredda att vänta 8-12 år på att få verkligt inflytande?
Demokrati
Kristdemokraterna anser att det är omöjligt, olämpligt och ovärdigt att på förhand döma ut en 19-åring som för alltid arbetsoförmögen, vilket regeringen vill. Ingen vet om den som inte kan arbeta i dag, kan göra det om tre eller fem år.
Skola
Den negativa särbehandlingen av en så viktig folkbildningskraft som SISU Idrottsutbildarna är oroande och helt orimlig. Sedan 2007 saknar vi ett generellt stöd för vår utbildnings- och folkbildningsverksamhet på kommunal nivå, ett stöd som många andra studieförbund får.
Sjukvård
Vi har under en lång tid kunnat läsa om vandalisering av ambulanser och polisbilar. Något som kan få ödesdigra konsekvenser. För att stoppa attackerna satsar Region Östergötland nu på en blåljusakademi som riktar sig till unga.