Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Undervisning
Skola
Körläsning och rollspel. Det är inslag i suggestopedi, en undervisningsmetod som används inom sfi i flera kommuner och som nu får skarp kritik. ”Det är inte så att vi bara leker med ramsor, dansar och spelar teater som en del verkar tro”, kontrar sfi-rektor.
Debatt
Grundsärskoleelever skulle behöva den absolut bästa tänkbara lärmiljön – men sitter ofta i den sämsta. Vi har kunskapen om hur vi förbättrar skolmiljön och den vill vi nu sprida till varenda skolförvaltning i Sverige, skriver företrädare för Funktionshinderbanan, Svalövs kommun, forskare och experter på lärmiljö.
Debattsvepet
Det är nödvändigt att kunna möta de behov som finns i samhället idag med rätt investeringar, skriver Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP). Svepet handlar också om Cancerscreening, hemmakontoret och Barnmorskorna, bland annat.
Debattsvepet
SFI-undervisningen som den fungerar i dag får svidande kritik av SFI-lärare. En forskare uppmanar lokalpolitiker att sluta lyssna på organisationskonsulter. Vattenförsörjningen, kulturen efter pandemin och rasism i vården är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debatt
RFSU är och förblir en lobbyorganisation med en mycket ensidigt sexliberal agenda. Att de är ”politiskt obundna” gör i detta avseende ingen skillnad, slutreplikerar Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare Olof Edsinger och Öppna Kristdemokraters förbundsordförande Magnus Kolsjö.
Debatt
Våra utbildningspass ska ses som ett komplement till skolornas sexualundervisning. All upplysning vi gör baseras på vetenskaplig grund och forskning, replikerar Jesper Setréus, föreningsutvecklare på RFSU.
Gästkrönika
Att drygt 14 procent av Sveriges elever inte har gymnasiebehörighet är en humanitär, samhällelig och ekonomisk katastrof. Vad ska dessa drygt 16 300 personer per år ska göra av sina liv när vårt samhälle kräver minst gymnasiexamen för att få jobb?
Debatt
Det är grundläggande för skolan att all undervisning ska vara saklig och allsidig. Eleverna behöver även i undervisningen om relationer och sexualitet få möta olika perspektiv, skriver Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare Olof Edsinger och Öppna Kristdemokraters förbundsordförande Magnus Kolsjö.
Debatt
Målet om en likvärdig skola för alla elever kan inte uppnås om 15–20 procent av barnen och ungdomarna går i skolor med undermålig inomhusmiljö, skriver Mikael Börjesson utbildnings- och kompetensansvarig på Swegon Group.
Debattsvepet
Argumentationen för tillitsbaserad styrning vilar i stor utsträckning på bristande empirisk underbyggnad, menar forskare. Utred hur insynen i den offentliga förvaltningen kringskurits sedan EU-inträdet, skriver Journalistförbundet. Andra ämnen som engagerar debattörerna är skolan, sjukvården och klimatet.
Debatt
Tillsammans med utbildningsanordnare och edtechbranschen behöver staten ta sitt ansvar för att utvärdera kvaliteten i de digitala lärresurserna. Att överlåta ansvaret till enskilda lärare är ohållbart, skriver flera utbildningsaktörer i den nationella testbädden, Swedish Edtest.
Debatt
I mitten av juni ska riksdagen fatta beslut om en ny lag kring fjärrundervisning. Där finns inga lärdomar från vårens omfattande distansundervisning med. Därför bör lagförslaget göras om, så att lagen inte är föråldrad redan innan den har trätt i kraft, skriver Peter Wilcke, verksamhetschef för NTI-skolan.
Debatt
Under torsdagen har regeringen beslutat att ge Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att underlätta arbetssituationen för förskolan, skolans och vuxenutbildningens personal. Beslutet innebär ökad flexibilitet för huvudmännen för att skolan ska kunna hantera en svår situation, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Kritiken mot likvärdighetsbidraget som Lärarnas riksförbund framför måste nyanseras med några fakta. Bidraget ska även framöver gå till satsningar på undervisning och elevhälsa. Att fortsätta satsningarna på skolan och stärka jämlikheten är min viktigaste arbetsuppgift som utbildningsminister, replikerar Anna Ekström (S).
Debatt
I sitt förslag till ny kursplan för grundskolan har Skolverket tagit bort specifika hänvisningar till Bibeln i flera ämnen. Men i likhet med undervisningen om antiken förtjänar även undervisningen om vårt kristna arv att finnas kvar, skriver generalsekreteraren för Svenska Evangeliska Alliansen, Olof Edsinger.
Gästkrönika
Plagiat är förvisso dåligt. Men huvudproblemet är inte att elever plagierar, utan om elever inte lär sig användbara färdigheter i skolan, eller om läraren inte kan övertyga eleven om varför de är viktiga att ta till sig. Det pratar nästan ingen om.
Debatt
Skolinspektionens enkät till vårdnadshavare ger inte ger någon tillförlitlig bild och borde inte vara en del av någon granskning. I mitt arbete som universitetslektor använder jag just den här typen av enkäter som dåliga exempel, skriver Pernilla Broberg.
Skola
Det är väl belagt att distansundervisning generellt sett medför sämre kunskapsresultat än undervisning med en närvarande lärare. Ett skarpare oppositionsparti borde därför ha valt att ifrågasätta regeringens lättsinniga politik för att till varje pris öka fjärrundervisningen, replikerar förbundsordföranden för Lärarförbundet Johanna Jaara Åstrand.
Skola
Vuxna och unga möter i dag stora flöden av konkurrerande information och nyheter. Förmågan att värdera och kritiskt ta ställning till information är därför mycket viktig. Trots detta ser Skolinspektionen i en ny granskning att undervisningen i källkritik inte är uppdaterad på flera skolor. Bland annat får elever inte tillräcklig kunskap att värdera digitala källor.
Skola
Svenska skolhuvudmän bör omedelbart börja använda AI-lärare (lärare med artificiell intelligens) i utbildningen. Det kommer bli ett kraftfullt verktyg för att minska problemen med lärarbrist, skriver Mathias Sundin och Magnus Aschan från Warp Institute.
Gästkrönika
Under de senaste decennierna har den svenska skolan gått allt mer från traditionell katederundervisning till en mer progressiv, elevledd undervisning – trots att det går emot forskningen. Sommarkolumnisten Isak Skogstad frågar sig när det pedagogiska experimentet ska ta slut.
Skola
I en tid då det är enklare än någonsin att hamna i olika skuldfällor saknar många unga grundläggande privatekonomiska kunskaper, som hur man gör en hushållsbudget. Undervisningen i skolan om privatekonomi måste bli mycket bättre, skriver riksdagskandidaterna Alexandra Anstrell (M) och Maria Stockhaus (M).
Skola
Skolans största problem är att många elever inte upplever tillräcklig studiero och trygghet. Dessutom har har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan nära dubblerats sedan 2014. Nu presenterar vi fem förslag för att bryta trenden, skriver Erik Bengtzboe och Åsa Fahlén.
Skola
Alliansen vill ta ansvar för skolan och presenterar en rad förslag för att göra den svenska skolan till bland de tio bästa i kunskapsmätningen Pisa. Men oavsett om alliansförslagen är bra eller dåliga finns det inte tillräckligt med lärare som kan ta sig an de nya uppgifter som alliansen vill lägga på skolan.
Skola
Svensk skola har stora problem. Likvärdigheten är eftersatt och läraryrkets attraktivitet urholkad. Den tidigare Alliansregeringen gjorde ett försök att vända utvecklingen och införde lärarlegitimationen. Alla elever har rätt att möta utbildade och legitimerade lärare i klassrummet. Det borde vara en självklarhet.