Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Undervisning
Skola
Fuskbetyg i svensk skola är ett stort problem, enligt skolminister Lotta Edholm (L). Rektorn för Handelshögskolan i Stockholm hävdar att det inte går att lita på betygen när studenter ska tas in. Handels överväger att varningsflagga skolor med misstänkt betygsinflation.
Skola
För få elever som har behov av särskilt stöd får det i tid. Stödet sätts ofta in i slutet av grundskolan, vilket enligt Skolverket är alldeles för sent. ”Det talar för att man inte alltid upptäcker behov i tid”, säger enhetschefen Ulrica Dahlén.
Skola
Skolminister Lotta Edholm (L) öppnar för att skärpa lagstiftningen vad gäller kontroller av blivande skolpersonal. Det handlar om att se över om fler brott ska inkluderas i det registerutdrag som den jobbsökande visar upp för arbetsgivaren.
Kommunal ekonomi
Kommuner och regioner har betydande kostnader för att stå som yttersta garanter för skola, vård och omsorg om privata aktörer lägger ner sin verksamhet. Det konstaterar en ny utredning, som dock inte kan precisera hur mycket det kostar.
Skola
Lärare som påtalar brister i verksamheten blir straffade. Störst är problemen i vinstdrivande skolor, men de finns även i kommunala skolor. Det konstaterar lärarförbunden i en ny rapport om tystnadskulturen i skolan.
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Skola
Den nya regeringen vill se fler akutskolor där stökiga elever ska placeras. I dag finns akutskolor endast i Stockholm och Göteborg – och frågan är om så många fler kommuner har kapacitet att driva sådan verksamhet.
Organisation
Utan attiydförändring – ingen personal. Det menar framtidsspanaren Troed Troedson som tycker att det är dags att kommunerna slutar racka ner på sig själva. Och så ger han exemepel på hur offentlig sektor kan bli mer agil.
Kommunpolitik
Ulf Kristersson blir ny statsminister och i samarbetsavtalet mellan M, L, KD och SD finns en rad punkter som berör kommuner och regioner. DS listar de viktigaste förändringarna som är att vänta.
• Informationsplikten du bör känna till
• Socialtjänstens utökade ansvar
• Förändringarna som gäller friskolor
• Beskedet om kommunala läkare
Redaktionskrönika
Dagens Samhälle har en stolt tradition av att kartlägga brännande frågor för beslutsfattare i offentlig sektor. Hittills i år har redaktionen borrat i ett trettiotal olika fenomen på djupet – här är sex av de mest lästa granskningarna.
Digitalisering
Krishantering hela helgen. Det blev det för Göteborgs grundskoleförvaltning efter att 47 000 personuppgifter om elever läckt från skolplattformen Vklass.
”Det är allvarligt när information läcker om minderåriga”, säger säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder som ger kommuner ett gott råd.
Skola
Av de elever som gick ut grundskolan i våras var 18 000 inte gymnasiebehöriga. Andelen behöriga elever sjönk jämfört med förra året – och allra störst blev minskningen i Kumla. DS har hela listan, kommun för kommun.
Gästkrönika
Fokuset på auktoritet och bestraffning i skolan kommer att ytterligare minska intresset för att hjälpa elever som beter sig normbrytande. Risken att ännu fler elever med NPF sorteras bort är enorm, skriver Jiang Millington.
Skola
Körläsning och rollspel. Det är inslag i suggestopedi, en undervisningsmetod som används inom sfi i flera kommuner och som nu får skarp kritik. ”Det är inte så att vi bara leker med ramsor, dansar och spelar teater som en del verkar tro”, kontrar sfi-rektor.
Skola
”De har hört att vi har Sveriges bästa skola”. Ryktet går om den lilla värmländska kommunen där så gott som alla lärare har rätt kompetens. Skolor i glesbygd har annars svårt att rekrytera, visar DS granskning.
• Hela listan: Så ser lärarbehörigheten ut i din kommun.
• Oväntade kommuner i topp.
• Kommunen i botten – ”Skolan inte likvärdig.”
Skola
9 procent behöriga lärare på en skola – 100 på en annan. Det är skilda världar i landets klassrum, visar DS granskning. Högutbildades barn har mycket större chans att undervisas av legitimerad personal. ”Klassamhället cementeras”, kommenterar kommunalråd.
• Botkyrkas superlärare rycker ut för att stötta svaga skolor.
• Tricken Västerås tar till för att locka kompetens.
• Listor: Här är skolorna med högst/lägst andel behöriga lärare.
Skola
Hur får man 500 akademiker att söka 40 utbildningsplatser för att bli lärare? Det vet stiftelsen Teach for Sweden som vill hjälpa fler elever att klara skolan. ”Våra lärare väljer att jobba på de mest utsatta högstadieskolorna”, säger chefen Ida Karlberg Gidlund.
Debatt
Systematiska och landsomfattande brister och en regering som länge duckat för ett samlat nationellt ansvar – detta har bidragit till att fasthålla en undermålig och godtycklig svenskundervisning, skriver liberalerna Fredrik Malm och Sara Wettergren.
Debatt
Lärarna drunknar i betygsadministration medan eleverna blir allt mer stressade och får allt mindre stöd. Det är dags att lämna bedömningshetsen och återgå till en skola med fokus på lärande, skriver företrädare för Sveriges Elevråd och Lärarnas Riksförbund.
Sjukvård
Det behövs förstärkt straffrättsligt skydd för hälso-och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet som utsätts för hot och trakasserier, enligt ett förslag som lämnas över till regeringen.
Debatt
Gör en nationell kraftsamling kring lärarutbildningen och låt friskolor ta ett större ansvar i utsatta områden. Det är några av förslagen från Friskornas riksförbund och Almega för att återföra Sverige till topp fem i Pisa.
Debatt
Grundsärskoleelever skulle behöva den absolut bästa tänkbara lärmiljön – men sitter ofta i den sämsta. Vi har kunskapen om hur vi förbättrar skolmiljön och den vill vi nu sprida till varenda skolförvaltning i Sverige, skriver företrädare för Funktionshinderbanan, Svalövs kommun, forskare och experter på lärmiljö.
Debattsvepet
Lärarnas riksförbund uppmanar regeringen att inte missa en historisk möjlighet.
Utan Miljöpartiet kan Socialdemokraterna äntligen ta tag i klimatpolitiken – samtidigt måste Magdalena Andersson undanröja osäkerhet för svensk industri.
Det är några av ämnen i dagens debattsvep. Dessutom: Pensionsåldern, Arbetsförmedlingen och vindkraft.
Debatt
Efter flera års väntan finns äntligen ett förslag från regeringen som syftar till att införa ett så kallat professionsprogram för lärare. Men tyvärr är regeringen på väg att missa en historisk möjlighet att bygga upp ett program med rätt utformning. Med vissa justeringar kan dock professionsprogrammet bli något riktigt bra för svensk skola, skriver Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.
Gästkrönika
Det vore olyckligt om skolan hamnade i ett läge där vi tvingats ge upp och anställer fjärrlärare i olika ämnen. Det blir något av en dystopi om lärare sitter i storstäder eller på Rivieran och undervisar elever som bor i glesbygd.
Debatt
Ambitionsnivån i Boverkets förslag om en utökad befogenhet att ställa krav på förskole- och skolgårdar är för låg. Ytor för lek och rörelse ska inte kunna kompromissas bort, skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson och Arkitektur- och barnrådets ordförande Mie Svennberg och Stefan Petersson.
Debatt
Det står naturligtvis medlemmar och förtroendevalda fritt att uppmana ledningen lärarförbunden att driva ännu kraftfullare opinion mot skolor som drivs av aktiebolag. Men skoldebatten skulle må bra av ett mer sansat tonläge, replikerar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.
Debatt
Lärarförbunden behöver från centralt håll höja sina röster och vara med i arbetet att punktera den böld som välfärdsparasiterande koncernskolor utgör, skriver flera medlemmar och förtroendevalda från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund
Debattsvepet
Det är nödvändigt att kunna möta de behov som finns i samhället idag med rätt investeringar, skriver Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP). Svepet handlar också om Cancerscreening, hemmakontoret och Barnmorskorna, bland annat.
Debatt
Mobiler används inte sällan av elever för att kränka och mobba andra elever på sociala medier. Ett mobilförbud i skolan skulle förhindra en del av dessa kränkningar samtidigt som det bidrar till den studiero alla elever har rätt att få, skriver Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm och skolkommunalrådet i Malmö Sara Wettergren.
Debattsvepet
SFI-undervisningen som den fungerar i dag får svidande kritik av SFI-lärare. En forskare uppmanar lokalpolitiker att sluta lyssna på organisationskonsulter. Vattenförsörjningen, kulturen efter pandemin och rasism i vården är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debatt
RFSU är och förblir en lobbyorganisation med en mycket ensidigt sexliberal agenda. Att de är ”politiskt obundna” gör i detta avseende ingen skillnad, slutreplikerar Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare Olof Edsinger och Öppna Kristdemokraters förbundsordförande Magnus Kolsjö.
Debatt
Våra utbildningspass ska ses som ett komplement till skolornas sexualundervisning. All upplysning vi gör baseras på vetenskaplig grund och forskning, replikerar Jesper Setréus, föreningsutvecklare på RFSU.
Gästkrönika
Att drygt 14 procent av Sveriges elever inte har gymnasiebehörighet är en humanitär, samhällelig och ekonomisk katastrof. Vad ska dessa drygt 16 300 personer per år ska göra av sina liv när vårt samhälle kräver minst gymnasiexamen för att få jobb?
Debatt
Det är grundläggande för skolan att all undervisning ska vara saklig och allsidig. Eleverna behöver även i undervisningen om relationer och sexualitet få möta olika perspektiv, skriver Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare Olof Edsinger och Öppna Kristdemokraters förbundsordförande Magnus Kolsjö.
Debatt
I både förskolan och skolan finns en risk för att barn med de allvarligaste allergierna får betala ett högt pris när allt fler anmäler särskilda matönskemål, skriver Astma- och Allergiförbundets Maritha Sedvallson och Kristina Ljungros.
Debatt
Målet om en likvärdig skola för alla elever kan inte uppnås om 15–20 procent av barnen och ungdomarna går i skolor med undermålig inomhusmiljö, skriver Mikael Börjesson utbildnings- och kompetensansvarig på Swegon Group.
Debattsvepet
Argumentationen för tillitsbaserad styrning vilar i stor utsträckning på bristande empirisk underbyggnad, menar forskare. Utred hur insynen i den offentliga förvaltningen kringskurits sedan EU-inträdet, skriver Journalistförbundet. Andra ämnen som engagerar debattörerna är skolan, sjukvården och klimatet.
Debatt
Tillsammans med utbildningsanordnare och edtechbranschen behöver staten ta sitt ansvar för att utvärdera kvaliteten i de digitala lärresurserna. Att överlåta ansvaret till enskilda lärare är ohållbart, skriver flera utbildningsaktörer i den nationella testbädden, Swedish Edtest.
Debatt
Eleverna som har störst behov av hjälp lämnas i sticket. Det skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén, som ger förslag på vad som behöver göras för att skolan ska leva upp till sitt kompensatoriska uppdrag.
Debattsvepet
Hot och våld drabbar högstadielärare, visar en rapport från Lärarförbundet. Fler börsnoterade skolbolag är bra för skolan, skriver Tellusgruppen och Liberalerna har på dagens debattsidor fått med två artiklar om sina förslag för att stoppa våldsbejakande islamism och ungas kriminalitet.
Debattsvepet
Kandidaterna på partiernas valsedlar ska vara mer representativa för väljarna, Socialdemokraterna måste infria sitt vallöfte om familjevecka och minskade hjälpmedelsbudgetar i regioner och kommuner gör hjälpmedel till en klassfråga. Det är några av budskapen från debatten denna måndag och den gångna långhelgen.