Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Undersköterskor
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Sjukvård
Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester. Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Debatt
Friheten och tryggheten måste stärkas för äldre med hemtjänst. Rätten att välja en fast omsorgskontakt, en undersköterska som är den kontinuerliga kontakten med hemtjänsten, måste vara ett tydligt liberalt krav för att stötta en ny regering, skriver liberalerna Barbro Westerholm och Anna Starbrink.
Debattsvepet
Så skapas hållbara jobb i vård- och omsorgen – regeringens utredare lämnar förslag idag. Höj lönerna för kontorsarbetare som jobbar hemma, föreslår tankesmedjan Futurion. Och så vädjar läkare: Gör något åt nätläkarna!
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Äldreomsorg
Nyköpings avtal med en enda nätbaserad matbutik väcker reaktioner hos personer med hemtjänst. Från mitten av april får äldre inte längre hjälp att handla från andra butiker. ”Omsorgspersonalen behöver göra det de är utbildade till, inte städa eller handla mat” säger nämndsordförande Sofia Amloh (S).
Sjukvård
Regeringen vill skydda yrkestiteln undersköterska. Om det höjer kompetensen i vård och omsorg är det bra, tycker SKR. ”Men vuxenutbildningen är helt central för att klara omställningen”, säger Caroline Olsson, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på organisationen.
Debatt
Nu har vi chansen att åtgärda de problem som äldreomsorgen länge dragits med. Börja med att ta bort de onödiga hinder som finns i regeringens äldreomsorgslyft, som försvårar nyrekryteringar, säkra anställningar och ökad kompetens inom äldreomsorgen, skriver företrädare för Academedia vuxenutbildning, Hermods och Kompetensutvecklingsinstitutet.
Kommunpolitik
Nudging kan hjälpa kommuner och regioner att lösa sina bemanningsproblem, visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft. I Borås väljer 40 procent av de äldre medarbetare som får information och uppmuntran av arbetsgivaren att skjuta fram pensioneringen.
Debatt
Rekryteringsbehoven är välfärdens största utmaning. Fram till år 2026 ska cirka 16 000 välfärdsarbetare rekryteras varje år. Med vår checklista får ni bättre förutsättningar att lyckas, skriver Kommunal inför SKL-kongressen.
Debatt
Danderyds sjukhus och Södersjukhuset varslar 200 anställda. Tidigare har Nya Karolinska Solna varslat 1 100 personer. Den blågröna majoriteten i Region Stockholm med Irene Svenonius (M) i spetsen kallar det effektiviseringar. Vi kallar det vårdkris, skriver företrädare för Västerpartiet i Region Stockholm.
Löner & avtal
En miljon anställda i kommuner och region ska få nya avtal 2020. Det kan bli en stökig avtalsrörelse. Undersköterskor som känner sig lönediskriminerade talar redan om strejk. Sifferlösa avtal ställs mot siffersatta. Och den svenska modellen med industrins lönemärke för hela arbetsmarknaden kan vara i gungning.
Debatt
Trots att vi lever i landets största och rikaste region och betalar den högsta landstingsskatten har vi en sjukvård som inte fungerar. Varslet på 600 tjänster på Karolinska sjukhuset är en katastrof som det borgerliga styret bär skulden för, skriver Kommunal.
Gästkrönika
Det är alltid tufft att vara ny i ett yrke. Att samtidigt arbeta för flera på grund av underbemanning, och att ersätta personer med betydligt större kompetens som precis gett upp, gör verkligen inte saken bättre. Jona Elings Knutsson skriver om de ökande sjukskrivningstalen hos unga regionanställda.
Debatt
Vi välkomnar regeringens satsning på sköra äldre men vi beklagar att den låst fast sig vid åsikten att äldrevård främst ska utföras i primärvården. Hela vårdkedjan måste förändras och förbättras för att sköra äldre ska kunna garanteras en god vård, skriver Sverigedemokraternas socialpolitiske talesperson Per Ramhorn och riksdagsledamot Ann-Christine From Utterstedt.
Gästkrönika
Vårdarbetsgivarna pratar om begrepp som patienten i centrum och individanpassad vård men fortsätter att betrakta oss som arbetar i vården som ett homogent kollektiv, som skruvar och muttrar i vårdmaskineriet. Men personal är lika mycket individer och människor som våra patienter är, skriver läkaren Jona Elings Knutsson och efterlyser en mer personalcentrerad personalpolitik.
Sjukvård
Socialdemokraternas vallöfte att garantera heltidsarbete för undersköterskor som slutfört vård- och omsorgsprogrammet är totalt innehållslöst, det finns redan ett stort rekryteringsbehov. Vad som bör prioriteras är att öka statusen för yrket, för detta krävs en nationell utbildning och yrkeslegitimation, skriver Dennis Wedin, gruppledare för Moderaterna i Stockholm stads äldrenämnd.
Sjukvård
Antalet sjuksköterskor behöver öka – men ett snabbspår för erfarna undersköterskor är inte en lösning på sjuksköterskebristen. Det behövs helt andra åtgärder: högre löner, god arbetsmiljö och bra scheman skulle vara en bra början, skriver Jessica P Klemetsson och Gunilla George i en replik till de moderata landstingsråden Irene Svenonius och Peter Carpelan.
Sjukvård
Bristen på sjuksköterskor har allvarliga konsekvenser för både patienter och andra medarbetare inom vården. I Stockholm tas flera steg för att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare, men det är regeringen som ansvarar för sjuksköterskeutbildningen och som styr över hur många utbildningsplatser det finns. Regeringen måste göra mer för att stävja problemen inom vården.
Gästkrönika
Om vi lite kvickt utbildar våra undersköterskor till sjuksköterskor får vi i stället akut brist på undersköterskor. Det borde vara betydligt enklare att göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt så att personalen stannar kvar.
Äldreomsorg
Nu är hög tid att investera i ny teknik för en starkare välfärd och bättre arbetsvillkor. Det finns enorma vinster att göra när nya digitala hjälpmedel tar plats i äldre- och barnomsorg. Självlyftande duschar kan exempelvis rädda undersköterskornas ryggar.
Kommunpolitik
Svensk ekonomi är urstark och nu finns alla möjligheter att minska lönegapet mellan kvinnor och män. Kommunerna måste ta chansen och höja lönerna för undersköterskor, barnomsorgspersonal och personliga assistenter — yrken där kvinnor tjänar allra minst.
Löner & avtal
Arbetsgivarna anser att det är viktigt att premiera goda arbetsinsatser oavsett om det är vårdbiträden eller undersköterskor. Men om nu Kommunal vill satsa på just undersköterskorna är Vårdföretagarna beredda att förhandla om en extrasatsning för dessa så länge det ryms inom märket.
Äldreomsorg
Det borde vara en självklarhet att undersköterskor som arbetar inom privat äldreomsorg ska få samma löneökning som övriga kollegor redan fått. I årets avtalsrörelse ges Vårdföretagarna möjlighet att följa den övriga branschens goda exempel och ta ansvar för både en mer jämställd lönebildning och framtida rekryteringsbehov inom välfärden.
Löner & avtal
I veckan beslutade LO:s representantskap om gemensamma krav i nästa års avtalsrörelse. För Kommunals del var det ingen självklarhet att ställa upp på det. Men efter konstruktiva samtal under stark tidpress har förbunden lyckats enas om en unik konstruktion som kompletterar Kommunals pågående undersköterskesatsning med en låglönesatsning.
Sjukvård
Brist på sjuksköterskor lyder den vanliga förklaringen till så gott som varje problem i sjukvården. Sverige är ett av de länder i hela OECD som har flest läkare och sjuksköterskor. Vi vet att vårdyrkena är attraktiva och många vill söka sig till vården. Vi vet också att många medarbetare trivs och gillar sitt jobb och sin arbetsplats. Men det betyder ju inte att vi inte har problem, som det är hög tid att göra något åt.
Löner & avtal
Om jag blir vald till Kommunals ordförande kommer jag att göra allt för att förbundet ska växa och bli starkare. Jag kommer att sätta medlemmarnas arbetsmiljö, löner och arbetsförhållanden i centrum - och vara mycket tuffare mot politikerna. Jag ska också itu med den dåliga kultur som satt sig i väggarna på vissa håll i förbundet, skriver Tobias Baudin inför Kommunals kongress.
Kommunpolitik
Vi är stolta över att ha drivit igenom satsningen på 10 miljarder till kommuner och landsting, men nu gäller det att pengarna används till att skapa en bättre välfärd och en bättre vård för patienterna, skriver vänsterpartisterna Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed.
Sjukvård
Utredningens förslag ökar inte vårdens effektivitet utan är en eftergift åt arbetsgivarna som genom delegering slipper åtgärda den allvarliga bristen på sjuksköterskor, skriver Svensk Sjuksköterskeförening apropå Göran Stiernstedts utredning.
Organisation
Det är mycket välkommet att sjukvårdsminister Gabriel Wikström försöker ta ett samlat grepp om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården. Det funkar inte att 21 olika landsting och regioner var och en försöker lösa en av de riktigt stora framtidsutmaningarna i vården. Det behövs en nationell samling och mer av nationell styrning.
Löner & avtal
Fackförbunden Kommunal och IF Metall har två gemensamma mål i avtalsrörelsen 2016. Dels att behålla en stabil lönebildning, där den internationellt konkurrensutsatta industrisektorn värnas. Dels att göra en särskild lönesatsning på undersköterskor. Dessa mål bör ses i ett sammanhang. Låt oss förklara varför, skriver de båda ordförandena Annelie Nordström och Anders Ferbe.