Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Trygghet
Stadsbyggnad
Otrygghet var ett vanligt ord i valrörelsen. Men var och när svenskar känner sig otrygga är det ingen som riktigt vet. Nu ska forskare i Malmö ta reda på vilka platser som upplevs som osäkra och varför.
”Det är nödvändig kunskap att ta fram för att faktiskt kunna minska otryggheten”, säger kriminologen Manne Gerell.
Skola
Vid en skolattack handlar det om minuter. Därför övar skolor allt oftare hur personal och elever ska undkomma dödligt våld. ”Det finns ingen tid för genomtänkta beslut”, säger Kim Norman, säkerhetsstrateg i Stockholm.
Stadsbyggnad
Då: ett centrum präglat av droghandel, bilbränder och otrygghet. Nu: ett nav för idrott, kultur och kunskap.
Att använda fastigheterna på nya sätt blev vägen framåt för Klockaretorpet i Norrköping, som inte längre räknas som ett utsatt område.
Demokrati
Fler ordningsvakter och kameror. Det utlovar partierna i de kommunala valrörelserna, där trygghet och kriminalitet nu ligger högt på dagordningen. ”16 skjutningar och sex mord på mindre än två år – det påverkar hela lokalsamhället” säger Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.
Debattsvepet
Våra styrande politiker ger inte kampen mot brottsligheten tillräcklig uppmärksamhet, skriver Stiftelsen Tryggare Sverige idag i en av flera debattartiklar kring säkerhetspolitik och brottslighet. På agendan finns även kärnkraft och fastighetsskatt.
Debatt
Fastighetsägarna efterlyser ett tydligare ramverk inom kommun- och polisorganisationen för hur det offentliga kan möta upp fastighetsägares engagemang för ett tryggare samhälle. Tvingande BID-lagstiftning är inte lösningen på trygghetsfrågan, menar debattörerna.
Demokrati
Skolan hamnar i topp när 853 kommunpolitiker rankar sina viktigaste lokala valfrågor. Men tre partier sticker ut och gör en annan prioritering, visar DS kartläggning.
• De tre viktigaste valfrågorna parti för parti.
• Partiet som gått från ”mjuka” till ”hårda” frågor.
• Så kan Ukrainakriget påverka valet lokalt.
Organisation
Västerås kommunikatörer behöver varken el eller internet för att nå ut till medborgarna. Sedan den stora skogsbranden 2014 har kommunen drillat sin kommunikationsstab att vara redo för alla kriser.
• Planen när internet ligger nere.
• Checklistan kommunikatörerna har runt halsen.
• Informationen i svarta pärmen.
Stadsbyggnad
”Det som händer i skolor mellan klockan 8.10 och 15.40 kallas mobbning och kränkningar. Under dygnets övriga timmar kallar vi det olaga hot, sexuellt ofredande och misshandel.” Så säger kriminologen Magnus Lindgren som vill ha större fokus på brottsoffret i debatten.
• Grogrunden till kriminaliteten: ”Det pratar man knappt om”
• Kriminologens tips – så kan kommuner bygga bort brott
Socialtjänst
Regeringen vill att fler avhopparverksamheter etableras och pekar ut kommunerna som nyckelspelare. En nationell samordnare ska nu se till att statliga myndigheter koordinerar sina insatser och ger det stöd som krävs.
Socialtjänst
Malmös avhopparprogram lyfts fram som ett föredöme för andra kommuner. Många kriminella ber om hjälp, men det är få som flyttar till en annan stad och till slut lyckas lämna sitt gamla liv. ”De är vana att ta den enkla och snabba vägen”, säger socialsekreteraren Rebeca Persson.
Debattsvepet
Kommunalrådet Axel Darvik i Göteborg vill reformera friskolesystemet. Civilminister Lena Micko (S) vill främja idéburen välfärd. Dagens debatt handlar också om bostadsbyggande, klimatet, integration och förstatligande av skolan.
Debattsvepet
Tidigare energiministern Jörgen Andersson (S) vill att Socialdemokraterna satsar på kärnkraft. Naturskyddsföreningen kommer att överklaga beslut som särbehandlar Cementa. Övriga debattämnen i dag: infrastruktur, trygghet, pensioner och sjukvård.
Debattsvepet
Den ekonomiska tryggheten för de människor som behöver den mest måste stärkas, skriver socialförsäkringsministern. Höj de personliga assistenternas lön uppmanar DHR. Fattigdomen som kan vara dubbelt så stor som de officiella siffrorna visar, skriver Sveriges Stadsmissioner. Andra ämnen i dagens debattsvep är bland annat utsatta områden, skolan och kossornas påverkan på klimatet.
Debatt
Huddinge kan bli en tryggare kommun att bo och leva i om vi inför metoden ”Sluta skjut”, lägger om den lokala politiken och prioriterar det brottsförebyggande arbetet, skriver de socialdemokratiska oppositionsråden Sara Heelge Vikmång och Rasmus Lenefors.
Hållbarhet
Kriminella nätverk kontrollerar det offentliga rummet i många stadsdelar, men kommunala chefer förminskar problemen. Det hävdar sociologen och gängexperten Maria Wallin som länge arbetat inom socialförvaltningar i Göteborg. ”Man behöver ha samma säkerhetstänk inom socialförvaltningen som inom polisen.”
Stadsbyggnad
När 20 kilo dynamit exploderat på en innergård i Linköping tog det över ett år innan alla lägenheter åter gick att bo i. ”Jag fick en déjà vu-känsla” säger bostadsbolagets vd efter explosionen i Göteborg.
Debatt
Det är en farlig och oroande utveckling om myndigheterna börjar söka alternativa inkomstkällor och tigga pengar till sin verksamhet. Täbys kommunstyrelseordförande Erik Andersson (M) ifrågasätter Polisens förfrågan att kommunen ska samfinansiera myndighetens årliga trygghetsundersökning.
Debattsvepet
Regeringen ska inte vika sig för en medial storm, anser Gotlands tidigare landshövding. Åtgärder mot klimatkrisen riskerar att hamna i konflikt med kommuners strävan efter tillväxt, varnar professorer. Andra debattämnen i dag är vaccinpass, sjukersättning och havsnära bostäder.
Debattsvepet
Oskarshamns kommunstyrelseordförande kräver respekt av miljöminister Per Bolund. Fackförbundet TCO vill skärpa arbetsmiljöarbetet. Kommunledningen i Göteborg utlovar mer trygghet. Dagens debatt handlar även om klimatet.
Demokrati
Efter skottlossningen nyligen som drabbade två små barn söker sig många till kommunens samlingsplats i Visättra i Huddinge. Lokalen hålls därför öppen till efter helgen. Samtidigt har invånare tagit initiativ till att bilda en grupp som ska säkra tryggheten för barnen.
Demokrati
Det har stormat i Hörby sedan SD tog över styret. Men kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito tycker att Hörby blivit tryggare och att politiken tagit ansvar för styrningen av kommunen genom att ge tjänstemännen mindre makt.
Debatt
Vi välkomnar att våra öppna jämförelser debatteras, men hade gärna sett att kritiken var mer konstruktiv. ”Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2020” slår inte fast ett exakt trygghetsmått men jämförelserna bidrar till utveckling, replikerar enhetscheferna Ann-Sofie Eriksson, SKR och Marianne Stålheim, MSB.
Debatt
Anspråket i SKR:s och MSB:s rapport ”Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2020” att mäta och rangordna tryggheten i landets 290 kommuner är närmast befängt och saknar helt vetenskapligt värde, då underlaget bygger på en sammanställning av tveksamma eller i sammanhanget direkt olämpliga data, skriver bland andra generalsekreteraren för Stiftelsen Tryggare Sverige och sju kommunstyrelseordförande.
Ledarskap
Social hållbarhet kan uppfattas som ett flummigt begrepp, medger Eskilstunas nyblivna direktör på området, Anna Giotas Sandquist: ”Någon vedertagen definition finns inte. Men i grunden handlar det om människors möjlighet till ett gott liv.”
Debatt
Vi kommunpolitiker är de som bäst känner befolkningens oro och hotbild, och som borde vara de som agerar först när närsamhället är otryggt. Vi bör därför göra allt, som inte är en del av polisens våldsmonopol, för att öka tryggheten för kommuninnevånarna, skriver Rebecka Öberg (C).
Debatt
Mina generationskamrater och jag har fått ärva ett Sverige som är otryggt. Ett land som bokstavligt talat står i brand. Där skottlossningar sker på öppen gata. Där oskyldiga riskerar att falla offer för gängkrig om de råkar befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt, skriver KDU:s förbundsordförande Nike Örbrink.
Debatt
När oppositionsregionrådet Region Stockholm Anna Sehlin (V) tar till orda om trygghet i kollektivtrafiken är det inte utan att man blir aningen förvirrad, då hon påpekar att kameror inte kan ersätta människor. Att så är fallet torde vara självklart för de flesta, replikerar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).
Debatt
Säkerhetskameror kan aldrig ersätta riktiga människor som konduktörer, tågvärdar eller kundvärdar som trygghetsskapare i kollektivtrafiken, skriver Vänsterpartiets oppositionsregionråd i Region Stockholm Anna Sehlin, som vill satsa på personal och förebyggande arbete i stället för övervakning.
Debatt
Vi som bott en längre tid i Stockholms förorter upplever att utvecklingen gått åt fel håll i decennier. Nu behövs resursstärkande åtgärder, skriver Rinkebybon Kahin Ahmed (C) efter dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka.
Debatt
Vi uppmanar fler att prioritera trygghetsskapande åtgärder. Kan en trygghetsförflyttning i klass med det som nu sker i norra Botkyrka genomföras, kan även andra göra detsamma, skriver Botkyrkabyggens vd Chris Österlund och Botkyrkas kso Ebba Östlin (S).
Debatt
De segregationsbomber som orsakat den grova kriminaliteten briserar nu runt om i hela vårt land och i delar av Stockholm som tidigare upplevts som trygga. Yrvakna politiker måste nu vakna och kraftsamla för förändring, skriver Stockholms trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).
Gästkrönika
”Det finns inga perfekta brottsoffer,” hette det förr från feminister. Det ansågs som ett viktigt progressivt ställningstagande då. Idag är det istället viktigt att gapflabba åt Joakim Lamotte när han hotas och rånas. Eller åt den som är rädd för terrordåd.
Debatt
Resan med kollektivtrafiken ska vara trygg, men det stannar inte där. Även utanför kollektivtrafiken krävs en rad åtgärder. Det är vårt ansvar att se till att människor känner sig trygga från dörr till dörr, på gator och torg dygnets alla timmar, skriver liberalerna Johan Pehrson och Sara Svanström.
Debatt
Dags för Socialstyrelsens årliga brukarundersökning i äldreomsorgen. Den enkät som många kommuner använder för att mäta kvaliteten. Men vad är egentligen resultaten värda, när det inte är de gamla själva som svarar på enkäten? Inte mycket, menar Barbro Lindberg och Jan-Olof Hedbom (S) i Täby.
Gästkrönika
Ordningsvakter är inte en toppenlösning, men de är det minst dåliga alternativet i ett akut läge. Det är dock inte tillrådligt att privatisera brottsbekämpningen. Det vi verkligen skulle behöva är en möjlighet för kommunerna att anställa egna ordningspoliser.
Debatt
Flera inbrotts- och stöldligor riktar in sig mot äldre, med resultatet att våra äldre medborgare lever med en rädsla för brott. Detta får vi aldrig vänja oss vid, skriver Erik Slottner (KD), som har sex förslag för att stävja utvecklingen.
Debatt
Att människor lämnar Malmö för att söka sig till en kommun som erbjuder större trygghet och säkerhet är begripligt. Den som berövas sin trygghet berövas också sin frihet. I Staffanstorp har vi arbetat aktivt med säkerhet och trygghetsfrågor under en längre tid, skriver Christian Sonesson (M).
Gästkrönika
Visst rapporteras det om sprängdåden som ständigt sker runtom i landet. Men det är rapportering i förbifarten av något som redan har kommit att bli vardag, inte en bevakning som vänder blicken mot ansvarig minister och utkräver politiska svar.
Debatt
Regeringen vill bli tuffare mot de kriminella gängen - men 34-punktsprogrammet missar målet. Den polisiära närvaron i särskilt utsatta områden måste bli bättre. Stiftelsen Tryggare Sverige föreslår därför att fyra biträdande rikspolischefer inrättas för att stärka upp arbetet mot den organiserade brottsligheten, skriver generalsekreterare Magnus Lindgren.
Debatt
Karlslund i Landskrona finns med på polisens lista över landets 22 ”särskilt utsatta områden”. Nu förändrar vi området till det bättre. Vi vill vara ett nationellt föredöme i Sverige när det gäller att lyfta ett typiskt miljonprogramsområde, skriver kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och Kenneth Håkansson, styrelseordförande Landskronahem.
Perspektiv
Beslutsfattare bör alltid vara skeptiska till universallösningar på sociala problem. Detta gäller inte minst BID-modellen, som har kritiserats bland annat för att skapa ett demokratiskt underskott i boendeområden, skriver forskare.
Debatt
Hoten och våldet ökar i arbetslivet. Säkerhetsarbetet bör fortfarande vara säkerhetsavdelningens ansvar, men en större del arbetsplatsen bör involveras i arbetet. Inte minst de utsatta själva, då möjligheten att själv påverka minskar känslan av otrygghet.
Debatt
Det är klart att vi måste stävja maktmissbruk, övervåld och missgrepp från det offentligas sida, men i Sverige är inte huvudproblemet att vi har en för auktoritär eller våldsbejakande samhällsapparat, skriver Jonas Segersam, KD i Uppsala.
Debatt
Nu krävs en insikt på alla nivåer av samhället om att demokratiska systemet har förlorat slaget om delar av vårt land. Utan den insikten kommer det aldrig satsas, prioriteras och samordnas tillräckligt för att lyckas. Och vi måste lyckas, skriver Niels Paarup-Petersen (C).
Gästkrönika
Genom att rikta in sig på mikrobrott som fuskåkning påbörjade New York en av världens mest framgångsrika satsningar på brottsbekämpning. Idag överger nuvarande borgmästaren den politiken - med resultatet att otrygghet och brottslighet breder ut sig.
Debatt
Barn och ungdomar ska kunna idrotta i trygga miljöer utan att utsättas för övergrepp. Men Riksidrottsförbundets policy för bakgrundskontroller av barn- och ungdomsledare har tydliga brister. Kravet på utdrag från belastningsregistret bör ersättas eller kompletteras med en sökning i en rättsdatabas, skriver styrelseordföranden i Verifiera AB Magnus Gröndal.
Debatt
Polis och förvaltningsrätt säger nej - Göteborgs stad får inte införa fler ordningsvakter. Kommunen sätts härmed i ett moment 22. Staten löser inte trygghetsproblemen, men låter samtidigt inte kommunen göra det heller.
Debatt
Alla partier måste ta sitt ansvar för att minska våldet tillsammans med polisen. Där tror jag att Stockholm tjänar på ett konstruktivt arbete över blockgränserna snarare än att tävla i vem som, i olika medieutspel, kan verka tuffast, slutreplikerar oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).
Debatt
Tillgången till en toalett påverkar människors möjlighet att använda det offentliga rummet. En kartläggning från den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige visar att kvinnor missgynnas av hur offentliga toaletter är planerade och utformade. Nya modeller behövs som garanterar att offentliga toaletter är tillgängliga för alla i samhället.
Debatt
I stället för att bråka om vems fel det är att skollagen från 2011 ser ut som den gör så tror jag att det är mer produktivt att fokusera på hur vi nu kan se till att säkra att alla skolor är trygga, slutreplikerar utbildningsminister Anna Ekström (S).
Gästkrönika
Fler poliser är nödvändigt - och det snart. Det är också ett löfte vi hör från politikerhåll, ofta sägs antalet poliser öka i tusental framöver. Men hur ligger det till med det löftet - om man tar med i beräkningen att hundratals lämnar yrket varje år? Nuri Kino skriver om ett löfte som riskerar att bli ett luftslott.
Gästkrönika
Vem vaktar väktarna? Möjligheten att säkra tryggheten för unga tjejer i Uppsala ser dystra ut i ett läge där inte ens polismyndigheten kan säkra sin egen trygghet. Men i stället för att prata om de stora frågorna slåss vi om de små.
Debatt
Hyresgästers otrygghet måste tas på största allvar. I socialt utsatta bostadsområden arbetar därför många aktörer på bred front för att vända utvecklingen. Men i dag stoppas trygghetsarbetet av Hyresgästföreningen som har makt att säga ja eller nej till finansieringen.
Debatt
Reaktionerna på det omdiskuterade ingripandet mot en gravid kvinna i tunnelbanan är obehagliga på många sätt. Å ena sidan okänsligheter och direkt rasism, å andra sidan mobbliknande överdrifter och attacker på en hel yrkeskår. Bortom dessa ilskna läger finns en viktig insikt: den att ordningsvakternas utbildning är kort och ofta hastar förbi de mjukare aspekterna kring bemötande i maktutövningen.
Debatt
Med ökade bostadsinbrott ökar också behoven av förstärkt inbrottsskydd. Fler poliser är viktigt, men det löser inte allt. Därför är det välkommet och behövligt att det införs ekonomiska styrmedel som skapar incitament för trygghetstjänster i hemmet
Debatt
I sin krönika ”Förståelse stoppar inte de som hatar” dömer Anna Ekelund Nachman ut allvarssamtalen som en fiaskoartad satsning. Hon verkar dock ha missuppfattat allvarssamtalens syfte: Att stoppa nyrekryteringen bland barn och unga till kriminalitet, replikerar socialborgarrådet Jan Jönsson (L).
Gästkrönika
Tilltagande skjutningar, explosioner och självrapporterad otrygghet – ingen kan på allvar tro att det är normalt för Sverige, eller för vår del av världen. Ändå märks ingen vidare anspänning i den offentliga debatten. Paulina Neuding skriver om segregationen som har ätit sig in i vår syn på allas rätt till trygghet, säkerhet och värdighet.
Kommunpolitik
Poliserna på fältet i Göteborg arbetar hårt med trygghetsfrågorna, men deras resurser räcker inte till för att göra staden trygg. I väntan på att fler poliser utbildas och att organisationen utökas måste kommunen ha någon form av verktyg för att skapa ökad trygghet, skriver Axel Josefson (M), tillträdande ordförande kommunstyrelsen Göteborg.
Arbetsvillkor
Polisen i Stockholms stad räcker inte till i dagsläget. Därför satsar vi nu totalt 70 miljoner kronor för att 100 ordningsvakter ska patrullera på stadens gator under kommande år, skriver trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
Kompetensförsörjning
Det är en myt att svensk a-kassa är generös om man jämför med andra OECD-länder. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen har gradvis försämrats, med resultatet att vi nu snarare har en mindre generös ersättning vid arbetslöshet än de flesta jämförbara länder, konstaterar TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och utredare Mats Essemyr.
Kommunpolitik
Fittja, Alby och Norsborg i norra Botkyrka är oslipade diamanter. Här finns många starka, positiva motkrafter. Levande föreningsliv, stolta barn som läser läxor på biblioteket och kvinnor som nattvandrar är några exempel. Men vi kan inte blunda för de problem som finns med kriminalitet i vissa delar av dessa områden, skriver Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen.
Demokrati
Den den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus har under mandatperioden lagt miljoner av skattebetalarnas pengar på jämställd snöröjning och genusbudgetering i stället för att fokusera på de verkliga jämställdhetsproblem som råder i vår stad. Det är ett stort svek mot Stockholms alla kvinnor, skriver Linnéa Vinge (SD).
Gästkrönika
Valmyndighetens väljarstatistik på distriktsnivå visar tydligt att distrikt där många har rösträtt endast i kommunvalet påfallande ofta också är områden som har annat gemensamt – som att de listas av polisen som oroliga.
Kommunpolitik
Under Socialdemokraternas styre har hälften av Stockholms skolor gått med underskott, otryggheten har ökat i 12 av 14 stadsdelar och vissa utsatta områden har tre gånger så hög arbetslöshet som andra stadsdelar, skriver Anna König Jerlmyr (M).
Perspektiv
Politikervecka, sommarfestivaler, valrörelsens torgmöten och valstugor. Terrorhot är inte enda exemplet på behovet av trygghetsskapande ingrepp i stadsmiljön. Nationella museet Arkdes lyfter frågan om hur formgivning kan skapa trygghet i offentligheten.
Skola
Skolans största problem är att många elever inte upplever tillräcklig studiero och trygghet. Dessutom har har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan nära dubblerats sedan 2014. Nu presenterar vi fem förslag för att bryta trenden, skriver Erik Bengtzboe och Åsa Fahlén.
Juridik
Trygghetskommissionen, under ledning av Fredrik Reinfeldt, presenterade nyligen en rad förslag för att hejda brottsutvecklingen och öka tryggheten. För att förslagen ska kunna genomföras krävs dock att olika aktörer i samhället agerar tillsammans. Försäkringsbranschen är beredd att tänka nytt och vi hoppas att andra aktörer – både offentliga och privata – också vill vara med och vända utvecklingen.