Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Transporter
Debattsvepet
Fler patienter med sällsynta hälsotillstånd borde få genetiska utredningar, anser en rad läkare. Stor flyktingmottagning har stärkt den organiserade brottsligheten, anser Södertäljes kommunstyrelseordförande. Debatten handlar dessutom om elprisstöd, höghastighetsspår, integritet och klimat.
Infrastruktur
I vår klubbas Trafikverkets enorma infrastrukturplan – nu kraftsamlar kommuner och regioner som vill åt pengarna.
Mitt i bruset av högljudda utspel försöker Sveriges minsta kommun få tågstationer för pendlare. ”Det skulle lyfta hela inlandet”, säger Bjurholms kommunalråd.
Debatt
Regeringen har försäkrat att man vidtar kraftfulla åtgärder på klimatområdet i syfte att ställa om transportsektorn. Men det är tydligt att åtgärderna inte varit tillräckliga hittills, skriver flera företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn.
Hållbarhet
Parkeringsnormen pekas ut som ett stort hinder mot klimatvänligare och mer attraktiva städer, fler och billigare bostäder och förbättrad folkhälsa. Varför är det då så svårt att bryta den? ”Det är ett känsligt ämne”, säger en mobilitetsforskare.
Debattsvepet
Den kommunala organisationen är den viktigaste drivkraften mot kriminalitet, skriver en tidigare förvaltningschef i Malmö. Sluta beteckna covid-19 som samhällsfarlig, skriver tunga forskare och LO:s kopplingar till S ifrågasätts i två debattartiklar.
Stadsbyggnad
Under tisdagen hölls Stora Mobilitetsdagen i regi av Dagens industri, Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet. Där diskuterades olika hållbara sätt att transportera sig på – liksom en vision av morgondagens stad där klimatmedvetenhet och tillgänglighet prioriteras.
Hållbarhet
Covidvården genererar tusentals ton begagnade skyddsmasker, arbetskläder och annat smittförande avfall. Men flera regioner har ännu inte uppfyllt kravet att rapportera de farliga restprodukterna till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Debatt
Transportutvecklingsrådet i Jämtland Härjedalen är bekymrade över hur satsningar i infrastrukturen fördelas i Sverige mot bakgrund av målet att hela Sverige ska leva och utvecklas. Verklighetskopplingen känns väldigt vag då vi dagligen i vårt län blir varse om de stora brister som finns i länets transportinfrastruktur.
Debatt
Även om all infrastruktur i Norrbottens och Västerbottens län byggs ut finns problemen med att få ut och in varor och råvaror kvar. Flaskhalsar i närliggande regioner kommer att begränsa eller omöjliggöra flödet, skriver flera socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden i Västernorrlands och Gävleborgs län.
Debatt
Två olika upphandlingar av transporter med helt olika tidsscheman kan med en liten koordineringsinsats och anpassning slås samman. Samma fordon som transporterar skolbarn skulle även kunna transportera elevernas skollunch i stället för att stå stilla, skriver managementkonsulterna på Cupole, Jakob Birgersson och Hannes Hjärne.
Debattsvepet
Kommunalrådet Axel Darvik i Göteborg vill reformera friskolesystemet. Civilminister Lena Micko (S) vill främja idéburen välfärd. Dagens debatt handlar också om bostadsbyggande, klimatet, integration och förstatligande av skolan.
Hållbarhet
Bilen har hittills haft en särställning när nya bostäder planeras, men flera kommuner sänker nu kraven på antalet parkeringsplatser. I stället kan fastighetsägare erbjuda medlemskap i bilpool, skåp för varulevereranser och plats att serva cyklar.
Debattsvepet
Säkerheten är hotad för invånarna i Region Stockholm anser finansregionrådet Irene Svenonius, som kräver fler poliser i utsatta områden. Österåkers kommunstyrelseordförande vill få fortsätta att anlita ordningsvakter. Andra debattämnen i dag är transporter, vårdköer och vem som bör ansvara för kvinnojourer.
Debatt
Efter drygt 20 år med bron är det naturligt att ta nästa steg för att skapa en mer integrerad Öresundsregion genom en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. Samhällsekonomiskt är projektet lätt att motivera – av miljöskäl, arbetsmarknadsskäl och för att möjliggöra mer gods- och fjärrtågstransporter skriver ordföranden för Öresundsmetron Executive Leif Jakobsson (S).
Debatt
Trafikverket har lämnat ett förslag på inriktning för nationell transportplanering. Förslaget, vars remisstid löper ut i dag (29/1), bygger på en tveksam prognos som låser inriktningen vid gamla hjulspår. Nu behövs ett omtag där flera perspektiv lyfts fram och där den breda politiska diskussionen ges mer utrymme, skriver 18 forskare inom hållbar mobilitet, transporter och transportplanering.
Debatt
Snart riskerar 105 000 svenska yrkesförare att stå utan giltiga yrkeskompetensbevis och hjulen kommer att stanna hos den samhällsviktiga transportsektorn. Ska vi klara efterfrågan på gods- och persontransporter behöver yrkeskompetensbevisen förlängas temporärt på grund av det rådande pandemiläget, skriver företrädare för Transportföretagen, Kommunal och Svenska Transportarbetareförbundet
Debatt
Att regeringen valt att förlänga omställningsstödet till företag är mycket välkommet men fler åtgärder behövs. Stödinsatserna till transportbranschen måste fortsätta om vi ska undvika att bygga upp stora delar av persontransportsektorn på nytt efter krisen, skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och samhällspolitiska chef Tina Thorsell.
Debatt
Sedan coronapandemin slog till har transportsektorn varit i kris. Därför behöver skatter och avgifter diskuteras och i många fall göras om, däribland bonus-malussystemet, skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och samhällspolitiska chef Tina Thorsell.
Perspektiv
Avgiftsfri kollektivtrafik är inget mirakelmedel, men kan betraktas som en möjlig åtgärd i ett större paket av åtgärder som sammantaget kan bidra till ett mer hållbart transportsystem, skriver Jens Alm och John Hultén, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik.
Debatt
Sverige är beroende av ett fungerande transportsystem i hela landet. Regeringen måste därför arbeta fram en samlad transportstrategi för hållbara transporter både under och efter innevarande coronakris, skriver Magnus Jacobsson (KD) och Jens Holm (V).
Debatt
Tidskritiska transporter, till exempel livsnödvändig sjukvårdsutrustning och mediciner, måste nu säkras med flygfrakt. Men samtidigt ser vi hur flyget och dess infrastruktur kämpar i motvind, vilket var fallet redan före pandemiutbrottet, skriver Transportföretagen och SAS Cargo.
Debatt
Nyligen publicerade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) en rapport som granskar det svenska målet för minskade utsläpp från inrikes transporter. Rapporten visar tydligt att regeringens politik går ut på att jaga bilister snarare än att sänka utsläpp. Det kommer att försvåra det viktiga klimatarbetet, skriver Ulf Perbo, Transportföretagen.
Debatt
För att skydda vägnätet behöver mobila lyftkranar och tunga transporter av arbetsmaskiner en dispens som bland annat anger på vilka vägar och under vilka förutsättningar de får färdas. Men regelverket för dispens är inte ändamålsenligt. Det behöver moderniseras och förenklas.
Debatt
Regeringens brist på besked om Arlanda flygplats framtid riskerar att ha en negativ påverkan på tillgängligheten såväl i Stockholm som runt om i landet. Arlanda behöver utvecklas för att kunna bli en hållbar flygplats med fungerande infrastruktur, skriver Transportföretagens Fredrik Kämpfe.
Debatt
Transportföretagen har låtit WSP utreda samtliga dödsolyckor med lastbil inblandad 2018. Studien visar tydligt på vikten av att satsa på att förbättra vägarna, inte minst de regionala statliga vägarna. Nu måste Trafikverket visa en vilja att ta sitt ansvar, skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef Transportföretagen.
Debatt
Vi behöver hitta en lösning på sårbarheten och kapacitetsproblemen över Öresund. En tunnel från Landskrona till Köpenhamn skulle öka järnvägskapaciteten över Öresund med 100 procent. Denna förbindelse bör därför utredas skriver vd:n för Tågoperatörerna Björn Westerberg och Landskronas kso Torkild Strandberg (L).
Debatt
Själva syftet med vår debattartikel var just att visa att vi behöver säkra förutsättningar för de transportköpare, åkerier och bussbolag som vill gå före. För detta krävs så klart höginblandade biodrivmedel som kan leverera fossilfrihet, slutreplikerar Anders Roth och Svante Axelsson.
Debatt
Företag som går först och tar risk i en samhällsomställning ska inte missgynnas. Därför är det nödvändigt att regeringen ger tydliga spelregler för de som konsumerar och producerar 100 procent förnybara drivmedel, skriver Anders Roth samordnare på Västra Götalandsregionen och Svante Axelsson nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Debatt
Under fredagen (10/5) debatteras klimatfrågan i Sveriges riksdag utifrån Klimatpolitiska rådets rapport som presenterades i mars. Vi på Transportföretagen hoppas att debatten kommer att handla om en hållbar transportsektor som lägger grunden för såväl välfärd som tillväxt – något branschen jobbar hårt för, skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.
Debatt
Nuvarande politiska åtgärder räcker inte för att bemöta klimathotet, vilket bland annat Trafikverkets senaste rapport vägtrafikens utsläpp bekräftar. Inte heller i Januariavtalet lyckas partierna fullt ut sätta fokus på de verkliga utmaningarna. Men det finns effektiva åtgärder som kan genomföras på regional och kommunal nivå, skriver företrädare för Innovationsföretagen.
Ledarskap
Alpina VM ska vara helt klimatneutralt. VM-bolaget, företag och myndigheter har samverkat med Åre kommun för att få till klimatsmarta lösningar. För kommunens miljöchef Jasna Lindberg har det varit en intensiv och rolig resa.
Hållbarhet
Flygbranschen välkomnar beskedet att flygskatten tas bort. Att flyga mindre är inte en framtidslösning. Verklig klimatskillnad får vi genom att skapa incitament för omställning till klimatvänlig teknik och genom internationellt samarbete.
Hållbarhet
Vi behöver påskynda utbyggnaden av vindkraft och annan förnybar elproduktion. Då blir det lättare att gå från fossilt till eldrift i transportsektorn, och lättare att stänga av klimatvidrig kolkraft i våra grannländer, slutreplikerar Anders Wijkman, Johan Rockström, Mattias Goldmann och Linda Burenius Magnusson.
Hållbarhet
Om Alliansen menar allvar med att EU ska leda klimatomställningen bör deras Europaparlamentariker rösta för förslaget att minska utsläppen från nyproducerade bilar med minst 45 procent till 2030, skriver Jakop Dalunde (MP).
Infrastruktur
Nästan alla transporter, både gods- och personresor i Sverige, utförs som vägtrafik. Vägtransporterna kommer att öka markant i framtiden. Vägtrafiken står inte tillräckligt högt prioriterade på den politiska agendan, skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef Transportföretagen.
Upphandling
Vi är många som, punkt för punkt, gång på gång och år efter år, förgäves har försökt förmå SLL och dess tjänstemän att förstå hur en upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholm bör utformas. Vårt rederi ger nu upp våra försök att ge stöd åt den trafik som vi varit en del av sedan 1993.
Upphandling
Under året har tågförseningar drabbat resenärer och godstrafiken. Trafikverket ökar nu insatserna för att underhålla järnvägen. – Med facit i hand borde underhållet ha prioriterats högre, säger generaldirektör Lena Erixon.
Infrastruktur
Vi vill införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla, och det är en fråga vi driver såväl i kommuner, landsting/regioner och i riksdagsvalet. Det finns många starka skäl till att införa avgiftsfri kollektivtrafik ur ett hållbarhetsperspektiv, skriver Feministiskt initiativ.
Infrastruktur
Magnettåg kan byggas mycket snabbt och ända fram till Stockholms och Göteborgs centralstationer. Driftssäkerheten är högre och låga driftkostnader skapar möjligheter till överkomliga biljettpriser, skriver Rune Wigblad och Alexander Brunius.
Infrastruktur
Fehmarn Bält-förbindelsen - den nya tunneln mellan Danmark och Tyskland - kommer att förändra logistiksystemen även i Sverige. Om ingenting görs kommer lastbilstrafiken att öka dramatiskt. Därför krävs nya och effektiva järnvägslösningar för godstrafiken över Öresund.
Kommunpolitik
Trots att kunskapen om behovet av ny infrastruktur finns verkar viljan att investera i nya vägar vara tämligen liten. Det är dags att släppa fram biltillväxten och detta måste Sveriges kommuner planera för, skriver Anders Ydstedt och Kalle Bäck från Kungliga automobil klubben.
Hållbarhet
Kommuner och landsting står inför nya stora miljö- och trafikinvesteringar. Nu hägrar dock möjligheten till en transportrevolution som både är mycket bra för miljön och mycket lönsam, inte minst för kommuner. Det är slutsatsen i en ny analys där samhällsvinsterna beräknas av att främja övergången till självstyrande bilar i närtid.
Infrastruktur
Med nuvarande finansiering skulle höghastighetsbanorna tränga ut i stort sett alla andra viktiga investeringar eller så skulle man behöva bygga ut i en sådan långsam takt att inget blir klart under överskådlig tid, konstaterar Ingela Bendrot, vd på Nya Ostkustbanan.
Infrastruktur
En attraktiv cykelinfrastruktur, som är framkomlig och säker, är avgörande för att cyklingen ska öka och bli tryggare. Cykelinvesteringar är dessutom lönsamma för samhällsekonomin. De avsatta medlen till cykelinfrastruktur som föreslås i nationell plan för transportsystemet 2018 – 2029 är dock otillräckliga, konstaterar företrädare för föreningen Svenska Cykelstäder.
Demokrati
Hittills har 1,2 miljarder kronor betalats i försenings- och tilläggsavgifter till trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Såväl Skatteverket som Transportstyrelsen har påpekat det olämpliga i en tilläggsavgift som i alla andra sammanhang skulle bedömas som ocker, men varken sittande eller föregående regering har tagit till sig av kritiken.
Demokrati
Snöoväder och halka har på senare tid orsakat avåkningar, masskrockar och stängda vägar. Vissa extremväder är svåra att planera för, men i ett land där snön faller varje år borde vi ha bättre beredskap. Moderaterna oroas av att regeringen underinvesterar i vårt vägnät och låter vägar förfalla. Därför satsar vi sex miljarder mer än regeringen på vägunderhåll i den kommande nationella transportplanen, skriver Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson (M).
Hållbarhet
Trots ett ökat transportbehov bland annat till följd av växande befolkning, redovisar Sverige sjunkande koldioxidutsläpp från vägtrafiken. Vi vill se att utsläppen fortsätter att minska men genom en transport- och landsbygdsvänlig politik.
Hållbarhet
Trots att det saknas en samlad nationell målbild för hållbar utveckling, finns det ett stort antal riksdagsbundna mål till exempel avseende folkhälsa, miljö och transport som är i linje med och i vissa fall mer ambitiösa än målen i Agenda 2030, konstaterar ledamöter i Agenda 2030-delegationen, som under torsdagen lämnar över en rapport till regeringen.
Kommunal ekonomi
Dagens transportsystem är sårbart, kapacitetssvagt och brister i tillförlitlighet. Det är skadligt, inte bara för det svenska näringslivet, utan också för Sverige. Ett inslag av privata aktörer, via OPS-projekt, har stor potential att leda till bättre kostnadskontroll och kortare byggtider, konstaterar Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringsliv och Mårten Bergman, infrastrukturexpert på Svenskt Näringsliv.
Demokrati
Västsverige är attraktivt. Många väljer att bosätta sig här. Under föregående år passerade Göteborgsregionen en miljon invånare. Men Västsverige är inte enbart attraktivt för oss som individer även kapital dras hit och många av investeringarna görs av utlandsägda bolag, inte minst kinesiska, skriver Johan Trouvé, vd, Västsvenska Handelskammaren och Bjarne Pettersson, regionchef Fyrbodal, Västsvenska Handelskammaren
Infrastruktur
Terrorhot och brott mot transportnäringen gör att säkerheten kring förarnas rastplatser måste förbättras. I dag står många långtradare oskyddade - varav många med farligt gods - när föraren tar sin lagstadgade vila. Men tyvärr har näringsdepartementet inte ens svarat på inbjudan till dagens möte hos Nationella transportsäkerhetsrådet.
Infrastruktur
Samtidigt som den svenska regeringen försöker genomföra en maktöverföring till EU inom socialpolitiken åsidosätts andra områden där överstatliga beslut faktiskt behövs. Det gäller inte minst i den för jobb och tillväxt centrala transportpolitiken.
Infrastruktur
Mobilitetsrevolutionen är här, men Alliansen och Moderaterna har halkat efter och verkar oförmögna att ta sig ur sitt gamla, bilbundna tänkande. Att lyssna på dem kan bli ett kostsamt misstag, skriver Mikael Sundström, Miljöorganisationen Jordens Vänner.
Infrastruktur
Efter flera decennier av planering och uppskjutna beslut är det nu hög tid att ge klartecken för Tvärförbindelse Södertörn och börja bygga! Vi undertecknare är kommunstyrelseordförande över de politiska blockgränserna som tillsammans talar för närmare 500 000 invånare i de åtta Södertörnskommunerna.
Infrastruktur
Danmarks transportministerium ska tillsammans med svenska Trafikverket undersöka förutsättningarna för en ny förbindelse över Öresund. Fokus är HH-förbindelsen, en överfart mellan Helsingborg och Helsingör. Trots att Europaspåret, en järnvägstunnel mellan Landskrona och Köpenhamn, är ett bättre alternativ tas det inte tas med i studien. Det duger inte.
Regionpolitik
Stockholm växer snabbast av alla storstadsregioner i Europa och det kräver en långsiktigt hållbar planering, som inte fastnar i ideologiska låsningar. Därför är vi stolta över att vi i Alliansen, S, MP och V, har nått en blocköverskridande överenskommelse om den övergripande visionen och målen för den långsiktiga utvecklingen för Stockholmsregionen.
Infrastruktur
Genom effektivare järnvägstransporter får den norrländska basindustrin, som utgör en stor del av Sveriges BNP och export, ökad konkurrenskraft. Att mer gods kan transporteras på järnväg är dessutom bra för miljön och ger ökad trafiksäkerhet på vägarna i hela Sverige.
Infrastruktur
Sverige och andra länder behöver driva på för att etablera starka internationella styrmedel för att få ner utsläppen från flyget. Detta kommer dock att ta många år. Med tanke på den snabba ökningen av utsläpp krävs därför också temporära styrmedel om Parismålen ska kunna nås.
Hållbarhet
Transportstyrelsen föreslår att även personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar ska inkluderas i kommunala miljözoner. Ett steg i helt fel riktning. Reglerna kommer ytterst att innebära begränsningar för vanliga människors mobilitet och särskilt besöksnäringen.
Infrastruktur
Taxiutredningen har kommit fram till många bra slutsatser. Dock anser vi att förslaget att det inte ska införas tillstånds- eller anmälningsplikt för samåkningsplattformar är olyckligt. Risken är att det öppnar upp för oseriösa aktörer att utnyttja samåkningsplattformarna till något som inte har med samåkning att göra.
Stadsbyggnad
Självklart ska inte människor som bor i storstäder exponeras för onödigt stora risker bara för att de bor i en storstad. Frågan är om den riskhänsyn som tas i planprocessen ligger på en lagom nivå, skriver Rosie Kvål, riskkonsult.
Stadsbyggnad
Många bostadsprojekt försenas eller stoppas därför att området ligger nära en väg eller spår där det transporteras farligt gods. Tyvärr finns det i dag en okunskap om hur riskerna kan hanteras, vem som har ansvaret och hur frågan ska hanteras i samhällsplaneringen.
Kommunpolitik
Klimatmötet COP22 pågår just nu i Marocko. Näringslivet och forskning har visat att det redan finns fossilfria bränslealternativ. Trots det hör Sverige till de länder som kan få svårt att klara klimatmålen till 2030. Det som behövs nu är kraftfulla politiska beslut, skriver professor Staffan Laestadius och Catharina Nystedt Ringborg på tankesmedjan Global utmaning.
Infrastruktur
Fler ska jobba och klimatutsläppen ska minska. Det är två av regeringens viktigaste prioriteringar. Väl fungerande lastbilstransporter i Sverige är avgörande för att både öka sysselsättningen och minska transportsektorns klimatpåverkan.
Infrastruktur
Åren av eftersatt underhåll av järnvägen kommer att ta tid att åtgärda, men det är en högt prioriterad fråga för regeringen. De mediala uppgifterna om behovet av att sänka hastigheter på allt fler sträckor är dessutom missvisande.
Infrastruktur
En mycket bättre plan för hållbara transporter krävs än en ogenomtänkt kilometerskatt. Att bara höja skatterna och vältra över kostnaderna på konsumenterna - utan att egentligen skapa någon klimatnytta - är ineffektivt, destruktivt och fantasilöst.
Infrastruktur
Den redan tidigare hårt kritiserade kilometerskatten på tunga transporter har gått från dåligt förslag till sämre. Från ett första utgångsbud på 14 kronor milen presenterade regeringens utredare en preliminär siffra på 26 kronor milen vid en hearing nyligen. Det är nästan en dubblering. En sådan hög kilometerskatt skulle slå hårt mot miljön, näringslivet och den svenska landsbygden, skriver tre centerpartistiska talespersoner.
Infrastruktur
Varför är så mycket av infrastrukturbyggandet i västvärlden så skrämmande ineffektivt? Det raka svaret på den frågan är att det mitt och hela byggbranschens fel. Men också våra kunder får bära en del av ansvaret för detta, skriver Skanskas vice vd Mats Williamson.