Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Trafik
Infrastruktur
I vår klubbas Trafikverkets enorma infrastrukturplan – nu kraftsamlar kommuner och regioner som vill åt pengarna.
Mitt i bruset av högljudda utspel försöker Sveriges minsta kommun få tågstationer för pendlare. ”Det skulle lyfta hela inlandet”, säger Bjurholms kommunalråd.
Debattsvepet
Ledande socialdemokrater i Gävleborg och Västernorrland kräver satsning på Nya Ostkustbanan. Emmaus efterlyser mer etik i kommunala investeringar. Dagens debatt handlar också om vad vi får för skattepengarna.
Infrastruktur
Antalet laddstationer ökar i rekordfart – ändå behövs betydligt fler. Exakt hur många råder det delade meningar om. Flera kommuner bygger ut i snabb takt, men trots omfattande investeringsstöd har kartan fortfarande vita fläckar.
• Så glest är det i norr
• Här är det tätast mellan laddstolparna
• Hela listan
Infrastruktur
Örnsköldsvik och Ånge har stora förhoppningar på ett nytt projekt för smart snöröjning. Sensorer på olika platser i kommunerna samlar information som ska göra plogningen bättre. Myndigheten Vinnova hoppas att metoden på sikt ska användas i hela Sverige.
Infrastruktur
Kommunerna risker att stå utan snöröjare då det råder stor brist på företag som vill göra jobbet. Och det höga dieselpriset förvärrar situationen. Göteborg planerar nu att öka sin egen verksamhet – för få bolag lämnar anbud.
Infrastruktur
Sopsaltade cykelbanor ger barmark året runt och minskar olycksrisken – men metoden passar inte alla kommuner, enligt en VTI-forskare. Göteborg och Norrköping skrotade sopsaltningen eftersom det blev för dyrt.
Infrastruktur
Allt fler föräldrar tycker att tät trafik vid skolor skapar en osäker situation för barnen, men tänker inte på att de själva ofta bidrar till att öka otryggheten. Enligt Trafikverkets enhetschef Rami Yones krävs att kommunen – och grannkommunerna – tar ett helhetsgrepp för att lösa problemet.
Stadsbyggnad
Byggtransporter är ett bortglömt problem som skapar trafikkaos och spyr ut föroreningar. Forskare har tagit fram verktyget ”Störningsfri stad” som ska ska minska problemen och förbättra samordningen – nu ber de kommunerna om mer data för att förbättra prototypen.
Debattsvepet
Sverigedemokraternas sätt att hantera sin position i kommun- och regionstyren debatteras denna tisdag. Liberalernas vägval i rikspolitiken, regeringens krisstöd och så aborträtten förstås då det är internationella aborträttsdagen är andra ämnen i debatten.
Infrastruktur
Företaget placerade ut elsparkcyklar utan att fråga. Nu försöker de kommuner som drabbats hitta en laglig väg att stoppa fordonen. – Vi har blivit utsatta för en kupp, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef i Växjö.
Kommunpolitik
Busåkning och snubbelrisk. Nu tar flera kommuner krafttag mot elsparkcyklar som blivit ett gissel i gatumiljön. Malmö har infört avgifter, Stockholm är på väg att följa efter och Jönköping har ett tak som begränsar antalet fordon.
Debattsvepet
Kandidaterna på partiernas valsedlar ska vara mer representativa för väljarna, Socialdemokraterna måste infria sitt vallöfte om familjevecka och minskade hjälpmedelsbudgetar i regioner och kommuner gör hjälpmedel till en klassfråga. Det är några av budskapen från debatten denna måndag och den gångna långhelgen.
Infrastruktur
Oväsen och musik från bilburna ungdomar gjorde att Arvika förbjöd nattlig trafik. Nu upphäver länsstyrelsen förbudet – till kommunens besvikelse. ”Vår ambition är att skydda människors hälsa och den skadas av buller från musik och bilar”, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika.
Debatt
Just nu är det full fart bakåt i hållbarhetsutvecklingen. Resandet med kollektivtrafiken minskar och bilresandet ökar. Om vi ska lyckas med omställningen till ett mer hållbart samhälle behöver vi prata om hur det kollektiva resandet ska se ut när pandemin är över, skriver Västtrafiks vd Lars Backström och styrelseordförande Peter Hermansson (M).
Debatt
Under de senaste 12 åren har antalet personer som omkommit i trafiken i stort sett halverats. Frågan är om inte de sanna hjältarna bakom denna utveckling är de engagerade politiker och tjänstemän som år efter år drivit ett envetet arbete att förbättra trafiksäkerheten, skriver Jan Söderström.
Debatt
Transportföretagen har låtit WSP utreda samtliga dödsolyckor med lastbil inblandad 2018. Studien visar tydligt på vikten av att satsa på att förbättra vägarna, inte minst de regionala statliga vägarna. Nu måste Trafikverket visa en vilja att ta sitt ansvar, skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef Transportföretagen.
Debatt
I längden vinner alla på att klimatförändringarna hejdas. Men en offensiv klimatpolitik kan slå väldigt olika för olika grupper och landsdelar. Mest utsatta är förmodligen låginkomsttagare och landsbygdsbor, skriver forskare från bland annat Lunds tekniska högskola.
Debatt
Denna vecka samlas kollektivtrafikens främsta företrädare från hela världen i Stockholm på världskongress. Kollektivtrafiken är nödvändig för att våra städer ska utvecklas. Samtidigt växer nya resetjänster som elsparkscyklar, bilpooler och självkörande fordon fram. Här finns en stor potential att dra nytta av i en allt mer globaliserad, uppkopplad och digital omvärld, skriver Kristoffer Tamsons (M) tillsammans med vd:n för UbiGo och Nobina Technology.
Debatt
Stockholm klarar inte av den befolkningstillväxt som politikerna i regionen arbetar för. Vården går på knäna, skolan saknar bemanning, bostadsbristen är kännbar och stadens grönområden exploateras. Det menar företrädare för Sverigedemokraterna.
Stadsbyggnad
Appstyrda uthyrningstjänster för fordon är ett fenomen som ställer nya krav på politiker och förvaltningar. På torsdag behandlar trafiknämnden i Stockholm ett förslag för att reglera elsparkcyklarna i staden. Även i Göteborg diskuteras frågan den här veckan.
Debatt
Fler motorvägar gör det svårare att nå klimatmålen. Varför vill ni inte lyssna på Greta Thunberg och de 1,4 miljoner barn och ungdomar som strejkar mot utsläppen som vuxenvärlden skapat, svarar vänsterpartister till Södertörnspolitiker.
Debatt
Svensk Kollektivtrafik och våra medlemmars gemensamma mål är en attraktiv, säker, hållbar och effektiv kollektivtrafik. Extrakraven i upphandlingarna är medvetna val för att stimulera till ett ökat resande eller förbättra säkerhet och miljö. Vi tillbakavisar därför kritiken från Sveriges Bussföretag, replikerar vd:n för Svensk Kollektivtrafik Helena Leufstadius.
Kommunpolitik
Ska Trafikverket få släcka ned vägar hursomhelst? Nyligen mottog Sollefteå kommun ett dokument från Trafikverket där myndigheten påtalade att belysningen genom en del av riksväg 90 skulle släckas ned permanent. Trots att vägen går igenom ett samhälle med nästan 10 000 invånare och är detaljplanerat som tätort.
Kommunpolitik
Beslutet att antalsbegränsa grundtilldelningen av fritidsresor med rullstolstaxi har fattats efter en grundlig beredning. Vi kommer dessutom att följa upp beslutet så att vi kan säkerställa vår inriktning: Att alla som behöver det ska kunna få färdtjänst för att kunna ha en aktiv fritid, replikerar Fredrik Wallén (KD).
Infrastruktur
Nästan alla transporter, både gods- och personresor i Sverige, utförs som vägtrafik. Vägtransporterna kommer att öka markant i framtiden. Vägtrafiken står inte tillräckligt högt prioriterade på den politiska agendan, skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef Transportföretagen.
Upphandling
Vi är många som, punkt för punkt, gång på gång och år efter år, förgäves har försökt förmå SLL och dess tjänstemän att förstå hur en upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholm bör utformas. Vårt rederi ger nu upp våra försök att ge stöd åt den trafik som vi varit en del av sedan 1993.
Upphandling
Storstockholms Lokaltrafik (SL) lägger stor kraft på digitalisering. Nu söker bolaget en it-leverantör som ska ta hand om allt från it-drift och support till nätverksdrift och it-säkerhet. Vinnaren av jättekontraktet avslöjas innan året är slut.
Infrastruktur
Vi vill införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla, och det är en fråga vi driver såväl i kommuner, landsting/regioner och i riksdagsvalet. Det finns många starka skäl till att införa avgiftsfri kollektivtrafik ur ett hållbarhetsperspektiv, skriver Feministiskt initiativ.
Stadsbyggnad
Vi behöver modernisera Sverige och där får bilen en allt mindre roll. För de långa resorna behöver vi höghastighetståg. För de korta resorna är cykeln oslagbar, skriver Oskar Forsberg, kommunpolitiker (MP) i Botkyrka, i en replik.
Infrastruktur
Fehmarn Bält-förbindelsen - den nya tunneln mellan Danmark och Tyskland - kommer att förändra logistiksystemen även i Sverige. Om ingenting görs kommer lastbilstrafiken att öka dramatiskt. Därför krävs nya och effektiva järnvägslösningar för godstrafiken över Öresund.
Kommunpolitik
Trots att kunskapen om behovet av ny infrastruktur finns verkar viljan att investera i nya vägar vara tämligen liten. Det är dags att släppa fram biltillväxten och detta måste Sveriges kommuner planera för, skriver Anders Ydstedt och Kalle Bäck från Kungliga automobil klubben.
Infrastruktur
Äntligen är Citybanan på plats. Men hittills har den nya tågtunneln inte lett till den ökning i pendeltågsavgångar som man räknat med. Nu behöver Trafikverket göra infrastrukturinvesteringar i norra Stockholmsregionen så att Citybanan kan ge alla de positiva effekter vi har väntat på, skriver ledande politiker från Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby kommun.
Infrastruktur
Den mesta trafiken på de gamla stambanorna går inte mellan Stockholm–Malmö/Göteborg utan på kortare sträckor efter banorna. Det är dessutom större efterfrågan på godskapacitet än personkapacitet. Att i detta läge satsa på att bygga en ny höghastighetsbana för persontrafik mellan våra storsäder, där samhällsnyttan uppgår till knappt 25 procent av byggkostnaden, är inte rimligt, skriver Håkan Norén.
Gästkrönika
Den ansvarsfulle medborgare som på uppmaning uppifrån köpte en miljöklassad dieselbil för några år sedan kan idag känna sig blåst. Miljöpartiet bestraffar nu de bilköp de nyss premierade – med benägen hjälp av Socialdemokraterna.
Demokrati
Snöoväder och halka har på senare tid orsakat avåkningar, masskrockar och stängda vägar. Vissa extremväder är svåra att planera för, men i ett land där snön faller varje år borde vi ha bättre beredskap. Moderaterna oroas av att regeringen underinvesterar i vårt vägnät och låter vägar förfalla. Därför satsar vi sex miljarder mer än regeringen på vägunderhåll i den kommande nationella transportplanen, skriver Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson (M).
Infrastruktur
Mobilitetsrevolutionen är här, men Alliansen och Moderaterna har halkat efter och verkar oförmögna att ta sig ur sitt gamla, bilbundna tänkande. Att lyssna på dem kan bli ett kostsamt misstag, skriver Mikael Sundström, Miljöorganisationen Jordens Vänner.
Kommunpolitik
Statens besked att avbryta bygget av en östlig vägförbindelse runt Stockholm hör till ett av de största trafikpolitiska sveken någonsin i regionen. Vi moderater står redo att ta matchen om det som blir nästa års stora valfråga. Allt talar för att ett bygge behöver komma igång och det snarast.
Hållbarhet
Arbetspendlingen med cykel behöver öka av såväl miljö- som hälsoskäl. En viktig åtgärd är att fler arbetsgivare erbjuder cykelförmåner till sina anställda. Regeringen behöver därför ändra dagens skatteregler så att cyklister kan erbjudas ett skattegynnat leasingscykelupplägg.
Infrastruktur
Mer än en miljon bilister på våra vägar har för dålig syn för att köra trafiksäkert, och hundratusentals av dem skulle inte godkännas för körkort om de ansökte i dag. Därför borde alla över 45 som förnyar körkortet syntestas.
Demokrati
I regeringens stadsmiljöavtal finns flera hållbara infrastrukturlösningar, som spårvagnsprojekt, men tjänstesamhällets valfrihet är värt större utrymme än det får. Med billiga lösningar går det att planera för framtidens delningssamhälle som kan komplettera masstransportmedlen, skriver Måns Norlin, stadsplanerare med licentiatexamen i planering.
Infrastruktur
Motormännen har rätt i att bilar behövs även i framtidens städer. Men då ska de ingå i delningsekonomin och här är taxi det tydligaste exemplet: våra bilar används effektivt och står inte parkerade och tar upp värdefull gatumark, svarar Taxiförbundet.
Infrastruktur
Det är beklämmande att Miljömålsberedningen inte kommit längre i planeringen för hur privatbilar i våra storstäder ska kunna ersättas. Vi anser att taxi, som ligger lång fram när det gäller låga koldioxidutsläpp, kan spela en viktig roll för att nå miljömålen.
Infrastruktur
Enligt Stockholms Handelskammare måste den östliga vägförbindelse, som förr kallades Österleden, byggas för att infrastrukturen ska hålla jämna steg med tillväxten. Mitt parti är kritiskt till nya motorvägar i allmänhet, och till de föreslagna finansieringssätten i synnerhet.
Kommunpolitik
Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm vill komma åt fusket med parkeringstillstånd för rörelsehindrade genom att att ta ut avgifter för tillstånden. Vi föreslår att parkeringsvakterna istället bötfäller fuskarna.
Infrastruktur
Om andelen som reser kollektivt ska öka räcker det inte med att göra kollektivtrafiken mer attraktiv. Ett steg i rätt riktning är ökad körhastighet och gena körvägar. Forskning visar att det höjer kollektivtrafikens status i förhållande till bilen och det är också positivt för kollektivtrafikens driftsekonomi.