Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Toppnyheter
Kompetensförsörjning
Sommaren närmar sig och med den behovet av att planera för semesterbemanningen. Vissa regioner och kommuner erbjuder speciella förmåner till dem som kan tänka sig att flytta sin ledighet och jobba under sommarmånaderna.
Integration & segregation
Målet var att Göteborg senast år 2025 inte skulle ha några särskilt utsatta områden. Orealistiskt, tycker nya S-ledda styret som flyttar fram tidsfristen till år 2030. Ett beslut som enligt tidigare kommunstyrelseordföranden ”signalerar sänkta ambitioner”.
Sjukvård
Förtroendet för sjukvården sjunker och i ett par regioner har inte ens hälften av invånarna mycket stort eller ganska stort förtroende för vården. Det visar årets upplaga av Hälso- och sjukvårdsbarometern. DS har hela listan, region för region.
Kompetensförsörjning
För att matcha rätt person till rätt tjänst har vissa kommuner valt att ta bort kravet på personliga brev vid rekrytering. I stället används urvalsfrågor. ”De man tar vidare till intervju håller en högre kvalitet.”
Digitalisering
It-kraschen i Kalix gav en oväntad insikt: att jobba analogt minskade stressen i den hårt pressade hemtjänsten.
Nu pågår planering för att testa nya arbetssätt, samt funderingar kring när digitalisering i omsorgen stödjer – och när den stör.
Kompetensförsörjning
En socialchef tjänar 79 900 kronor i månaden i snitt, ganska exakt 20 000 kronor mindre än kommunchefernas genomsnitt. Socialchefernas uppdrag är tufft och lönen måste växlas upp, anser Akademikerförbundet SSR.
Lista: Så mycket tjänar 174 socialchefer.
Demokrati
Trots att Vänsterpartiet är näst största parti i SKR:s nya styre går vice ordförandeposten till C. Gruppledaren Emil Broberg (V) är dock mycket nöjd med helheten. ”Vänsterpartiet får en bättre representation än vi någonsin haft i SKR.”
Demokrati
Centerns sidbyte i SKR väcker starka känslor. Pressmeddelandet om det nya rödgröna samarbetet kom som en överraskning, enligt gruppledaren Bengt Germundsson (KD): ”En besvikelse att man lämnar Alliansen på det här sättet.”
Organisation
Om 40 000 personer flyr undan en kärnkraftsolycka, naturkatastrof eller krig är Växjö redo att rycka in. En detaljerad plan för storskalig mottagning är nu klar.
* Så ska radioaktivitet saneras
* Då måste staten hjälpa till
* Nästa steg: upphandling
Kompetensförsörjning
Det råder motsatsen till en babyboom i Sverige. Nu gör de minskade barnkullarna att kommuner måste anpassa förskoleverksamheten, samtidigt som man måste vara redo för att det kan vända. ”Viktigt att inte förhasta sig”, säger Tina Persson, förskolechef i Eskilstuna.
Regionpolitik
Emma Lennartsson var en av Sveriges mäktigaste dolda makthavare – sedan briserade it-skandalen på Transportstyrelsen.
Nu är hon ny regiondirektör i Stockholm och har en tuff utmaning: att göra vardagen dräglig för slitna medarbetare. Och det i ett ansträngt ekonomiskt läge. ”Det är faktiskt roligt när det är svårt.”
• Regiondirektörens svar på Ivo-kritiken.
• Stockholmsvårdens största problem.
• Prioriteringarna.
Demokrati
Var dig själv – och glöm inte bort vilka som valt dig. Det är några av tipsen till nya förtroendevalda från Sveriges mest rutinerade kommunpolitiker.
Du får även:
• Bästa förhandlingsknepen
• Så överlever du ett långt fullmäktige
• Lär dig undvika nybörjarmisstagen
Kommunpolitik
Omsättningen på politiker är hög i regioner och kommuner. I Falun har drygt 60 procent av fullmäktigeledamöterna bytts ut sedan förra mandatperioden. ”En massa erfarenhet har vandrat ut”, säger kommundirektören som hjälper till att skola in de nya.
• Lista med andelen nya ledamöter kommun för kommun.
Löner & avtal
Expansiva Skellefteå toppar löneligan för förvaltningschefer i Norrland. Lönerna ligger skyhögt över snittet i jämförbara kommuner i hela landet.
Men det är ingen Northvolt-effekt, enligt kommundirektören som dock . ”Framåt är det förstås en farhåga”, säger Kristina Sundin Jonsson.
En annan kommun som utmärker sig är Norrköping.
Infrastruktur
Att erbjuda kommuninvånarna att ladda sin elbil gratis strider mot lagen och kommer att hämma framväxten av laddinfrastrukturen. Det anser Konkurrensverket som nu tar till ett ovanligt grepp för att få kommuner att göra om och göra rätt.
Demokrati
Många tunga politiker sitter i fullmäktige i både kommunen och regionen – några är även riksdagsledamöter. ”Man ska ha en lokal förankring i politiken”, säger Daniel Persson (SD) som sitter på tre stolar.
• Partiet med flest på två stolar
• Tre partierna med politiker på tre stolar
• Så många är aktiva i både riksdag och kommun
Löner & avtal
Bli inte för smickrad. Ha is i magen. Och begär rejält betalt när du erbjuds att bli högre kommunal chef. ”Många missar tyvärr det här tillfället att förhandla upp sin lön”, säger Visions ledarskapsexpert Jonas Karlsson.
Löner & avtal
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör.
• Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.
Socialtjänst
Kampanjen mot socialtjänsten slår hårt mot både anställda och dem som behöver stöd. Nu uppmanar Vision kommunledningarna att ta ett större grepp kring frågan, eftersom desinformation även sprids av offentliganställda.
”Viktigt att vi skapar en motståndskraft”, säger fackförbundets ordförande Veronica Magnusson.
Kommunal ekonomi
Elpriset i Norrland har under 2022 bara varit en tredjedel av elpriset i Skåne. Ändå bidrar kommuner i syd med höga belopp till norrländska kommuners uppvärmning. Ju längre norrut, desto mer pengar, visar Dagens Samhälles granskning.
• Lista: Kommunerna som får/betalar mest
• Sydkommun: ”Direkt provocerande”
Upphandling
Tvisten om regionernas nya avtal kring hyrpersonal fortsätter. Upphandlingen har samtliga tre faktorer som ofta leder till överprövning. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten.
• Lista: Kommunerna och regionerna i överprövningstoppen.
Kommunpolitik
Männen behåller greppet om den högsta makten, visar DS granskning. ”Vi kallar oss feminister, men det här är de hårda siffrorna”, säger S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll.
• Partiet med flest kvinnor på toppen.
• Partiet som halkat efter.
• Kvinnlig kommuntopp: ”Vi är lite försiktiga.”
Kommunpolitik
Han ska styra Göteborg – i både minoritet och majoritet. Hon tar över i forna SD-skyltfönstret. Moderat blir ny topp i hundraaåriga S-fästet efter sensationell valframgång.
DS guidar till tio kommuntoppar att ha extra koll på efter valet 2022.
Kommunpolitik
Efter bara några månader fick han sitt första jobb. Nu är han kommunstyrelsens ordförande. Abdullahi Cadaani (S) tycker det är synd att svensksomalierna som lyckas varken syns eller hörs.
Nu hoppas han bli en förebild.
Kanske var det att han kom till lilla Bollnäs som avgjorde hans öde? Kommuntoppen har sin bild klar: ”För att få ihop hela landet måste man styra boendet de första fem åren.”
Löner & avtal
”Vi går åt rätt håll. Men det har tagit tid”, säger Kalmars kommundirektör Annette Andersson.
DS har kartlagt lönerna för över tusen kommunala förvaltningschefer. Och det visar sig att kvinnorna tjänar mer än männen på samtliga förvaltningar – utom en.
Kommunal ekonomi
Har kommunen råd att bygga ny simhall? Räcker skatteintäkterna? Måste vi spara? Det är du som förtroendevald som styr – och som måste hitta rätt i nyckeltalsdjungeln.
Dagens Samhälles ekonomiskola del 6 lär dig analysera bokslutet. Du får:
• Måttet som talar om hur sårbar din kommun är.
• Lära dig när läget är illavarslande.
• Så påverkar börsen kommunens ekonomi.
• Viktigaste indikatorn att ha koll på.
Arbetsvillkor
Miljoner kan sparas när medarbetare delvis arbetar hemifrån och delar på kontorets rum. Att minska utsläppen av koldioxid är svårare, eftersom bilresor till jobbet ett par dagar i veckan kan bli billigare än kollektivtrafik. Det visar en omfattande utvärdering av distansarbete i Borlänge.
Demokrati
Prioritera välfärdens kärna och lägg annat på is. Nya civilministern är djupt orolig över hur lågkonjunkturen kommer slå – trots det lovar han inga mer pengar. Det är kommunerna som ska göra jobbet. ”Staten kan till viss del kompensera, men aldrig fullt ut.”
Så lägger Erik Slottner (KD) om kursen för Kommunsverige. Besked om:
• Framtiden för tillitsbaserad styrning
• Hållbarhetskrav i upphandlingar
• Värsta året i karriären – ”Falangstrider ställer stora krav
Kompetensförsörjning
Redan före julruschen slogs rekord i överbeläggningar. I 16 regioner är läget nu värre än före pandemin, främst för att det saknas sjuksköterskor. Och att hyra in personal har blivit allt svårare.
Sjukvårdsdirektören i den region som knappt har några överbeläggningar alls pekar ut en avgörande framgångsfaktor.
• Hela listan. Så stor är vårdplatsbristen i din region.
Demokrati
Den 2 februari väljer Centerpartiet ny partiledare. Tre kandidater är beredda att efterträda Annie Lööf. Här ger de besked i heta frågor.
Muharrem Demirok: Jag borde ha berättat för länge sedan.
Daniel Bäckström: Det är oerhört långt till både V och SD.
Elisabeth Thand Ringqvist: Jag har blivit påklistrad många saker.
Upphandling
28 miljoner kronor, varav en enda region ska betala mer än hälften. Det kan bli bötesnotan för otillåtna direktupphandlingar 2022, visar Dagens Samhälles genomgång av Konkurrensverkets granskningar.
• Bortförklaringen som dominerar: ”Man kan inte skylla på covid hela vägen.”
• Hela listan: Kommunerna och regionerna som kan få böter.
Kommunpolitik
Kartan över var partierna har mest makt har ritats om rejält. Efter valet är M på väg att bli ett landsbygdsparti medan S får allt större inflytande i storstadsområdena.
✓ Så många kso-poster får partierna i olika typer av kommuner
✓ Kommungruppen där SD sticker ut
✓ Lantbrukaren som fällde eviga C-fästet
Demokrati
Söderhamn, Mörbylånga och Arjeplog. Alla ville de bort från stuprörstänket och har växlat över till en enda superförvaltning. ”Vi får ett bättre helhetsperspektiv”, säger kommundirektör Ann Willsund i Mörbylånga.
* Lista över alla kommuner med superförvaltningar.
Kommunal ekonomi
Det kommunala balanskravet är välbekant – inga underskott. Men lagen ställer faktiskt betydligt högre krav än så: god ekonomisk hushållning.
Men hur god är egentligen hushållningen i kommuner och regioner?
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 5:
• Därför är det dags att glömma målet om överskott på två procent
• Resultatutjämningsreserven – så får den användas
• Åtstramningar att vänta
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Integration & segregation
Skala morötter, plocka disk eller städa. Det går att börja jobba – utan att kunna mer än enstaka ord svenska. Det visar de ukrainska flyktingar som kommit till glödheta Skellefteå. 80 procent av dem som bosatt sig här i år är redan självförsörjande.
Kommunal ekonomi
Alla kommuner vill ha fler invånare och öka sina skatteintäkter. Men hur mycket pengar ger nya invånare? Svaret är inte det du tror.
• 3-åringen ger fem gånger mer än en bankdirektör
• Därför överskattas intäkten av nyinflyttade
• Kommunen som går back om en höginkomsttagare flyttar in
Kommunpolitik
Den traditionella borgerliga alliansen må vara stendöd i rikspolitiken – men i kommunerna håller den ställningarna. Det visar Dagens Samhälles genomgång av de styren som bildats efter valet.
Lista: De vanligaste koalitionerna i kommunerna.
Ledarskap
Nu blir det hårdare regler för dygnsvila i kollektivavtalet. Chefer inom bland annat omsorg och räddningstjänst måste gå igenom alla scheman, och många kommer behöva göra om dem. ”Det kan bli tufft för vissa verksamheter att hantera”, konstaterar SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.
Kommunal ekonomi
Utjämningen får kritik för att den straffar kommuner med tillväxt. Stämmer det? Vi tar en titt på vart penningströmmarna i systemet faktiskt går och hur den kommunala tillväxten ser ut.
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 3 reder vi ut fakta och myter om utjämningssystemet och studerar vilka kommuner som är självförsörjande och var tillväxten faktiskt finns.
• Rätt om heta potatisarna Malmö och Norrland
• De två Stockholmskommunerna som tillsammans får mer än hela Norrbotten
• Hämmar utjämningen tillväxten?
• Hela listan: Så har skatteunderlaget förändrats i din kommun
• Jobb- eller sovkommun? Se hur självförsörjande din kommun är
Kommunpolitik
Efter valet får nio kommuner för första gången en kvinna på den politiska topposten. Men på många håll har män alltid haft positionen som kommunstyrelsens ordförande. Vi har hela listan.
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Kommunpolitik
Inför valet listade DS de mäktigaste listettorna under 30 år i kommun- och regionvalen. Nu har många av dem valts till tunga poster.
• Hela listan: Så gick det för de unga makthavarna efter valet
• Han blir yngsta kommunstyrelseordföranden
• MP-toppen som fick drömjobbet
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Äldreomsorg
SPF Seniorerna och Svenskt Kvalitetsindex lanserar nu en rankning av hemtjänsten i varje kommun. Över 70 nyckeltal ingår och den kommun som placerar sig i toppen har nått dit med hjälp av jämn kvalitet.
Näringsliv
Friskolevärlden kryllar av inflytelserika personer med nära kopplingar till politiken och näringslivet. Ex-politikerna är flera, pr-konsulterna likaså, visar Dagens Samhälles kartläggning.
• Bolaget som startades av friskolereformens arkitekter.
• Här sitter tidigare SKR-vd:n i styrelsen.
• Landstingsrådet som startade skola.
Skola
Regeringen slopar kravet på att kommuner ska försöka minska barngrupperna i förskolan för att få statsbidrag. ”Bort i tok”, rasar Kommunal och kräver lagstiftning. Men Linköping, som har landets minsta barngrupper, tänker inte ge upp sin satsning.
• 7,4 eller 20 barn – så stora är skillnaderna
• Hela listan: Barngrupperna i 290 kommuner
• Utvecklingen i din kommun över tid
Kommunpolitik
SD rycker fram i lokalpolitiken efter ett rekordstarkt val. Partiet har nu hittills tio kso-poster och sitter med i styret i 34 kommuner och en region. Här är sverigedemokraterna att ha koll på.
• En har träffat påven
• Så många är kvinnor
• Hon driver biodling
Skola
Vid en skolattack handlar det om minuter. Därför övar skolor allt oftare hur personal och elever ska undkomma dödligt våld. ”Det finns ingen tid för genomtänkta beslut”, säger Kim Norman, säkerhetsstrateg i Stockholm.
Kommunpolitik
Socialdemokraterna har tappat makten i åtta av de kommuner där partiet alltid styrt. Centerpartiet förlorade nästan alla sina ”eviga fästen”. Här är listan på de 30 kommuner där samma parti alltid haft posten som kommunstyrelsens ordförande.
Kommunpolitik
I en kommun vill det största partiet inte ta ledningen. I en annan ser Sverigedemokraterna ut att för första gången sedan 2006 förlora sitt inflytande. Just förhållandet till SD bromsar på flera håll en lösning för hur kommunen ska styras.
Statsbidrag
Regeringen halverar det statliga stödet till kulturskolan nästa år. ”Bekymmersamt. Stödet har gjort att vi har kunnat pröva nya aktiviteter och nå ut till fler unga”, säger Birgitta Lövestedt, sektorchef för kultur och fritid i Skinnskatteberg – den kommun som ökat satsningarna på kulturskolan mest.
Kommunal ekonomi
Finansminister Elisabeth Svantesson har presenterat en något åtstramad budget för en osäker, ekonomisk framtid.
DS har gått igenom reformtabellen för att se hur kommuner och regioner påverkas – bland annat tillförs 6 miljarder kronor i generella statsbidrag.
Hållbarhet
Aktivister som limmar fast sig på motorvägen och döms för sabotage. Plötsligt är Sveriges brutalt ödelagda våtmarker i fokus.
Hur påverkas biologisk mångfald, ekosystem, natur och turism av det? Och hur kan markerna återställas? DS har tagit reda på hur några kommuner jobbar med restaurering.
• Soptippen blev invånarnas vardagsrum
• Tipset: en buss full med bönder
• ”200 hektar och nästan lika många markägare” – Ljungby löste problemet
Kompetensförsörjning
När det blågröna styret i Stockholm nyligen ersattes med ett rödgrönt byttes också stadsdirektören ut. Efterträdaren får tiotusentals kronor lägre lön än sin föregångare. ”Jag tänker att det ändå är en väldigt hög lön”, säger nye stadsdirektören Fredrik Jurdell.
Kommunpolitik
Al Capone-kopior och ett beskjutet polishus. Det mötte Boel Godner (S) när hon för elva år sedan klev in i rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Så hur ser hennes vision för Södertälje ut nu? En kommun som tvingas ”bygga staket” mot brottsligheten och där polischefen är med på politiska möten. Och – har de kriminella nätverken redan öppnat dörren till kommunhuset?
Socialtjänst
Ett tillfälligt krispaket ska på några månader skaka fram 40 platser i den statliga tvångsvården. ”Vi tar krafttag för att kunna möta socialtjänstens behov av att placera unga omedelbart hos oss”, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på SiS.
Kommunpolitik
Efter flera maktskiften har Socialdemokraterna nu posten som kommunstyrelsens ordförande i de sju största kommunerna. ”Vi ska vara en motkraft till regeringen”, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård.
Skola
Staten har på fem år lagt närmare 22 miljarder kronor på att skolorna ska bli mer likvärdiga. Enligt Skolverkets utvärdering är det svårt att bedöma om satsningen gett resultat. ”Risk att vi skjuter ut pengar utan kunskap om hur de bäst används”, säger generaldirektören.
Kommunpolitik
Centerpartiet i Göteborg går i opposition men släpper fram det rödgröna minoritetsstyret S, V och MP.
”Vi kommer lägga fram en egen budget och söka stöd för vår politik både till vänster och höger”, säger C-gruppledaren Emmyly Bönfors – som håller dörren till SD stängd.
Kompetensförsörjning
Stora mörka moln tornar upp sig på SKR:s himmel. Ett är Tidöavtalet – ett direkt hot mot välfärdens personalförsörjning, varnar Jeanette Hedberg. Ett annat är avtalsrörelsen och krav på högre löner mitt i brinnande inflationskris.
Så ska förhandlingschefen navigera i det nya förändrade landskapet.
Integration & segregation
Hedersförtrycket innebär inte bara ett enormt lidande för tiotusentals människor, det leder också till stora kostnader för samhället, visar en ny studie.
”Fler tidiga insatser skulle innebära en besparing på många miljarder”, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.
Kommunpolitik
Det har rasat in hotfulla mejl, sms och telefonsamtal. M-gruppledaren Kith Mårtensson har varit hårt ansatt efter att samstyret i Sölvesborg spruckit. Här ger hon sin version av varför SD ratades.
Birgit Birgersson Brorsson (S) om beslutet hon vill riva upp. ”Vi vill inte ha det på det sättet.”
Kommunpolitik
Louise Erixon (SD) är chockad över att SD ser ut att förlora makten i Sölvesborg: ”Trodde aldrig att M skulle kunna göra så här mot sina väljare”.
Samstyret i det som kallats SD:s skyltfönster har varit viktigt för partiets framväxt i andra kommuner, säger lokala SD-toppar.
Kompetensförsörjning
Inte ett enda napp. Då fick högsta chefen ta på sig en tjänst till. ”Dygnet har 24 timmar”, förklarar Åsa Bellander, regiondirektör och tillförordnad hr-direktör i Region Västernorrland.
Kommunal ekonomi
Peter Danielsson (M), ordförande för SKR, saknar tydliga signaler från regeringen om hur landets kommuner och regioner ska klara sig igenom lågkonjunkturen och den påtagliga kompetensbristen i välfärdssektorn. ”Om vi ska ta oss igenom krisen på ett bra sätt så behöver vi kroka arm med staten”, säger han.
Demokrati
”Tjänstemannaansvar ska införas”, slog Ulf Kristersson fast i sin regeringsförklaring. I klartext betyder det att det ska bli lättare att döma offentligt anställda för tjänstefel.
Fackförbundet Vision är kritiskt: ”Leder till att man ska vara rädd att göra fel”.
Kommunpolitik
Centerns tapp i valet ser ut att göra partiet till den största förloraren i spelet om styren och kso-poster. ”Sverigedemokraterna är landsbygdens parti nu”, konstaterar en C-topp krasst.
• Lista: Så många styren sitter partierna i efter valet
• Så många kso-poster har respektive parti
Kommunpolitik
Från Stockholms stadshus till att ansvara för regeringens samarbete med kommuner och regioner. Nya civilministern Erik Slottner (KD) om:
• SKR:s roll
• Riktade eller generella statsbidrag
• Digitalisering och hur upphandlingen ska utvecklas
Kommunpolitik
Ulf Kristersson blir ny statsminister och i samarbetsavtalet mellan M, L, KD och SD finns en rad punkter som berör kommuner och regioner. DS listar de viktigaste förändringarna som är att vänta.
• Informationsplikten du bör känna till
• Socialtjänstens utökade ansvar
• Förändringarna som gäller friskolor
• Beskedet om kommunala läkare
Kommunpolitik
Den här veckan klubbar Sölvesborg det SD-ledda styrets nya integrationsplan. Bland förslagen: integrationsplikt, kommunalt återvandringsbidrag och att nyanlända som anvisas till Sölvesborg ska placeras i andra kommuner.
Det socialdemokratiska kommunalrådet kallar politiken rasistisk.
Kommunpolitik
Österåker, Västerås, Region Blekinge – och Stockholm. De har suttit i riksdagen men väljer nu lokalpolitiken. Starka högerrösten Hanif Bali (M) känner sig friare än någonsin. ”Jag går från plikt till lust och är jättetaggad.”
• Lista: De lämnar riksdagen – kan fortsätta lokalt.
Kommunpolitik
En rödgrön kvinnlig trio tar över huvudstaden. Nu är det klart att S, V och MP ska styra ihop. ”Jättekul att får styra Stockholm i majoritet igen”‚ säger Karin Wanngård (S) som tar tillbaka rollen som finansborgarråd efter fyra år i opposition.
Kommunpolitik
I Oskarshamn har kommunstyrelsens ordförande alltid varit en socialdemokrat. Men i årets val fick det nya högerblocket majoritet och den lokala M-ledaren var inställd på att tvinga S i opposition. Ändå slutade det med att partiet behåller makten.
Arbetsvillkor
Allt färre kommuner och regioner använder sig av tidsbegränsade chefsförordnanden. ”Vi måste erbjuda attraktiva villkor om vi ska konkurrera om bra chefer”, säger hr-chef Lena Gustafsson på Växjö kommun.
• Lista: Kommuner och regioner som tidsbegränsar avtalen
Kommunpolitik
En kristdemokratisk same som söker sig till de skarpaste konfliktytorna. Och så miljöpartisten som blev rikskänd då han stred mot Kallaksgruvan.
Här är Sveriges mest kryssade kommunpolitiker.
Kommunpolitik
Uppdaterad 2022-10-05
Förr fiender – nu kompisar, även i forna S-fästen. Strävan efter stabilitet i en allt tuffare omvärld lyfts fram som en anledning till att M och S finner varandra i fler kommuner.
Men ett av partierna tjänar mer på samarbetet än det andra.
• Lista: Kommunerna där S och M ska styra tillsammans
Arbetsvillkor
Politisk storm, stora rubriker och konflikt inför öppen ridå. Personalchefen i Eda tvingades bort och köptes ut under stor dramatik. ”Det var en chock att man kunde bli behandlad så efter 20 år i kommunen”, säger Jessica Rydström efteråt.
• Så hanterade hon smällen
• Så tänkte chefen som gav henne nytt jobb direkt
• Gamla chefen: ”Då sjönk förtroendekapitalet”
Demokrati
Centerpartiet i Leksand är i spillror. Efter ett katastrofval kan de för första gången tappa makten i kommunen.
Samtidigt jublar lokala Bygdepartiet, ByP. Deras starka motstånd i en infekterad fråga har gjort dem störst – nu vet de inte riktigt hur de ska agera.
Skola
Av de elever som gick ut grundskolan i våras var 18 000 inte gymnasiebehöriga. Andelen behöriga elever sjönk jämfört med förra året – och allra störst blev minskningen i Kumla. DS har hela listan, kommun för kommun.
Kommunpolitik
De röda förlorar makten i kommun efter kommun. Men inte i Eskilstuna – här växte S i valet.
S-profilen Jimmy Jansson om vad som ligger bakom framgången, konsten att styra med M och frågan han borde drivit hårdare. ”Kommunala skolan urholkas.”
Kommunpolitik
Andelen möjliga vänstermajoriteter har minskat kraftigt. 2014 fanns förutsättningar i 90 kommuner, efter årets val bara i 29 kommuner.
”Jag kommer att vara det socialdemokratiska kommunalråd som suttit kortast tid på posten”, säger en ledande S-politiker som nu får lämna över till en moderat.