Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Tobak
Debatt
År 2025 ska andelen dagligrökare vara mindre än fem procent i alla befolkningsgrupper, enligt visionen ett Rökfritt Sverige. Vi kan bara nå dit genom en tydligare samverkan mellan kommuner och regioner, skriver regionrådet Lars Holmin (M).
Debatt
Vi välkomnar en faktabaserad reglering av nikotinportioner. Men de regleringar som Helen Stjerna från A Non Smoking Generation föreslår leder endast till ökad rökning bland äldre kvinnor samtidigt som barnens eventuella konsumtion av nikotinportioner förblir oförändrad, replikerar Markus Lindblad.
Debatt
Genom att kalla det vita snuset tobaksfritt kan tobaksbolagen kringgå lagen och designa, smaksätta och marknadsföra nikotin direkt till barn. Samtliga nikotinprodukter som inte är läkemedelsklassade måste omfattas av befintlig tobakslagstiftning, skriver Helen Stjerna A Non Smoking Generation.
Debatt
Ett enda land i EU tillåter snus. Det landet har också lägst förekomst av lungcancer i EU. Landet är Sverige. Beror det på ”breda tobakspreventiva åtgärder”? Nej, det är dags att Folkhälsomyndigheten börjar se verkligen som den är, skriver Patrik Strömer, Svenska Snustillverkarföreningen.
Debatt
Sverige har en ny tobakslagstiftning som dagligvaruhandeln välkomnar. Men kommunernas hantering av administrationen och avgifterna när försäljningsställen senast 1 november ska ansöka om tillstånd ifrågasätts. Lever kommunerna verkligen upp till självkostnadsprincipen, undrar Svensk Dagligvaruhandel.
Debatt
Så länge tobaksprodukter är tillåtna ska inte stat och kommun använda mjuka maktmetoder för att göra tillvaron besvärligare för personer som tycker om sin tobak. Och myndigheterna ska absolut inte försvåra för dem som lever av att sälja tobaksprodukter, skriver Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M).
Debatt
Genom att kalla nikotinprodukter ”tobaksfria” kan tobaksindustrin kringgå lagstiftningen och ogenerat marknadsföra sina produkter direkt till barn och unga. I stället för att sätta ned foten väljer regeringskansliet och konsumentverket i stället att ge grönt ljus till tobaksindustrins rekrytering av nästa generations tobaksbrukare, skriver företrädare för A Non-Smoking Generation och Hjärt- Lungfonden samt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.
Debatt
I propositionen till den lag om rökförbud som nu har trätt i kraft anger regeringen bland annat att rökning på uteserveringar besvärar människor som är överkänsliga mot rök. Men, människor är även överkänsliga mot parfym och nötter. Är det verkligen rimligt försöka anpassa samhället efter varje individ, frågar sig Moderata studenter Uppsala.
Debatt
WHO:s siffror visar att över 300 000 liv skulle kunna räddas inom EU varje år om tobakskonsumtionen i unionen överensstämde med den svenska. Därför är det glädjande att det tycks finns en ökad vilja bland våra blivande Europaparlamentariker att aktivt verka för att släppa snuset fritt i EU, skriver Snuskommissionen.
Debatt
Det svårt att förstå hur lagstiftaren och dess myndigheter har tänkt kring den nya tobakslagen. I denna bär den enskilde handlaren ansvar för att det inte röks utanför entrén till butiken, skriver Lars Ilmoni näringspolitisk expert på ICA-handlarnas Förbund.
Debatt
Med vår nya policy för en Tobaksfri Region Västernorrland gör vi ett tydligt ställningstagande att patienter, där det är relevant, ska tillfrågas om tobaksvanor och medarbetarna inte ska röka på arbetstid, skriver hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) och vice ordförande Elina Backlund Arab (S).
Debatt
De senaste åren har allt fler vattenpipskaféer etablerat sig i Sverige. De är ett välkommet tillskott i det svenska nöjeslivet och för många har de blivit en ersättning till att dricka alkohol på krogen. Tyvärr kommer den nya tobakslagen i princip omöjliggöra vattenpipskaféernas framtid i Sverige. Det är helt fel väg att gå 2019, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet Väst.
Sjukvård
Rökrutorna är borta, men rökningen hos gymnasie- och högstadieelever består. Det är ytterst angeläget att ungas nikotinvanor begränsas, därför bör vi höja åldersgränsen för cigarettköp till 20 år, skriver Riksförbundet Vi Som Inte Röker.
Sjukvård
Tobaksfaktas agenda har inget med hälsa att göra, utan bottnar i antikapitalism (profit!) och ogillande av företagsamhet, vilket försvårar en rimlig dialog om hur hälsan i befolkningen kan bli bättre, skriver Patrik Strömer i en slutreplik till Tobaksfakta.
Sjukvård
Talet om att tobaksindustrin värnar om folkhälsan ekar tomt. Tobaksindustrin och dess ägare älskar inte rökare eller snusare eller e-cigarettrökare eller hälsa – de älskar pengar, skriver Göran Boëthius och Margaretha Haglund från tankesmedjan Tobaksfakta.
Sjukvård
Regeringens tobaksproposition fick inte majoritet i riksdagen och sedan hade även EU synpunkter på utformningen, vilket ledde till att den 2014 valda riksdagen inte kommer att kunna fatta något beslut. Det är ett misslyckande, som hade kunnat undvikas.
Sjukvård
En klokare regering hade formulerat sin politik som att ”skadorna från tobaksanvändning ska minskas”, istället för att säga att allt tobaksbruk måste minskas. Lämna snuset och snusarna i fred, uppmanar Svenska Snustillverkarföreningen.
Sjukvård
Tre starka lobbyorganisationer kräver mer av regeringen. Närmare bestämt att just deras agenda ska kopieras och bli lag. Så långt är det inget konstigt. Men att Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden och A Non Smoking Generation drivs alltmer av ideologiska skäl i stället för av vetenskap och empiri är illavarslande för alla som vill ha en saklig debatt om hälsa, risker och politisk styrning av våra levnadsvanor, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen i en replik.
Sjukvård
Starka signaler pekar mot att regeringen i vårens tobaksproposition utelämnar en av de mest effektiva åtgärderna för att minska användningen av tobak bland unga, nämligen exponeringsförbudet. Härmed går regeringen emot sin egen utredare samtidigt som man sviker Sveriges barn och unga - trots stöd för exponeringsförbudet i opinionen.
Sjukvård
Vid den tiden för sju år sedan utfärdade folkhälsominister Maria Larsson (KD) en förordning om att hela svenska folket skulle omfattas av en ANDT-strategi. Givarens avsikt går att förstå, men tyvärr är innehållet inkonsekvent och bygger inte på vetenskaplig konsensus.
Sjukvård
Sedan Gabriel Wikström tillträdde som sjukvårds- och folkhälsominister har viktiga sjukvårdsreformer fått stå tillbaka för förmynderi och plakatpolitik. Det är dags att Wikström börjar fokusera mer på sjukvårdens utmaningar och mindre på personalen prillor.
Sjukvård
I Sverige drabbas färre av skadliga och dödliga rökrelaterade sjukdomar – tack vare det folkliga njutningsmedlet snus. Att vara fanatiskt emot alla former av nikotin- och tobaksbruk ter sig i detta ljus oklokt, menar Svenska Snustillverkarföreningens Patrik Strömer i en replik.
Demokrati
Det oroar mig att folkhälsominister Gabriel Wikström använder tid och resurser till att försöka skapa ett rökfritt samhälle. Om regeringen på allvar vill visa att Sverige ska vara ett föregångsland med en välmående befolkning behöver alla insatser i stället fokuseras på att skapa förutsättningar för alla att ha en aktiv livsstil genom hela livet.
Demokrati
Nu är det hög tid att införa flera rökfria miljöer. De flesta som röker började röka i tonåren. Kan vi hålla barn och ungdomsmiljöer rökfria kommer med andra ord färre att börja röka. Därför skulle skolan behöva vara en miljö som är helt befriad från tobak.
Kommunpolitik
Folkhälsominister Gabriel Wikström tar nu ett välkommet initiativ för att minska rökningen i Sverige. Det är sådana kraftfulla insatser som är nödvändiga om folkhälsan ska bli bättre och ett rökfritt samhälle bli möjligt att uppnå.
Sjukvård
För första gången sedan 2004 har vi fått nya nationella riktlinjer för astma och KOL. Riktlinjerna riskerar dock att bli liggande om inte landstingspolitiker prioriterar kroniker. Nu måste politiker kratta manegen för samverkan, skriver patientförbunden Riksförbundet HjärtLung och Astma- och Allergiförbundet.
Skatt
Tre dagar efter att regeringen tillträtt kom det första svikna löftet. Skatten på snus höjs betydligt mer än cigarettskatten. Det är ett misstag, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv. Men det finns fler saker som gör att skattehöjningen är feltänkt, skriver Svenska Snustillverkarföreningens nytillträdda generalsekreterare.