Tillitsbaserad styrning är är en modell för att minska onödig kontroll i offentlig verksamhet och bättre ta tillvara medarbetares kompetens, och skapa bättre kvalitet för medborgarna. Civilminister Ardalan Shekarabi tillsatte 2016. Tillitsdelegation för att sprida och utveckla idéerna och många kommuner och regioner har försökt att omsätta tankarna i praktiken. Den tillitsbaserade styrningen har vuxit fram som en motreaktion på New Public Management (NPM) som kommit att påverka offentlig sektor med "pinnräkning", mätning och styrdokument
Debattsvepet
Arbetsgivare måste sluta jaga småfel med rödpenna och värna det ämbetsmannaetos som ligger i vår tradition, skriver organisationsforskaren Louise Bringselius. Svepet handlar också om kvinnojourer, Ukraina och sjukvården.
Debattsvepet
Går dagens ekonomiska system ihop med en hållbar utveckling? Det är ämnet i flera debattartiklar i dag.
Politiken tar medborgarnas tillit för given, konstaterar Fores som undersökt i vilka kommuner tilliten är högst och lägst.
Under helgen fortsatte bland annat debatten om huruvida man får prata på bion.
Ledarskap
Att basera en styrmodell på tillit är olämpligt och rent av omöjligt. Det hävdar sex forskare i en rapport från SNS. ”Det kan behövas mer kritiskt tänkande och ifrågasättande i välfärden snarare än mer tillit”, säger en av forskarna som föreslår en ny modell.
Debattsvepet
Att S avsätter en politiker som kämpar mot gängbrottslighet är ingen engångsföreteelse, hävdar moderaten Louise Meijer. En nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd, gigbolagens framfart och regeringens energipolitik är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Nej, Leif Östling, sjukvården är inte ett monster, skriver läkaren Jonas F Ludvigsson. Många förändringsprojekt benämns i onödan för tillitsbaserad styrning – sluta med det, tycker forskare. Dessutom debatteras Nära vård, LOU och gängkriminalitet.
Ledarskap
Att anlita konsulter för att lära sig bygga tillit är meningslöst – om inte arbetsplatsen har rätt organisatoriska förutsättningar. Det säger forskaren Annika Härenstam, som studerat tilliten från politik till utförarled i en mellanstor kommun.
Ledarskap
Den nya regeringen verkar inte vilja driva frågan om tillitsbaserad styrning lika starkt som den föregående.
En av styrningsmodellens främsta förespråkare, Louise Bringselius, skulle önska sig ett starkare stöd, men håller samtidigt med ministern: ”Alla behöver inte jobba med tillit”.
Redaktionskrönika
Dagens Samhälle har en stolt tradition av att kartlägga brännande frågor för beslutsfattare i offentlig sektor. Hittills i år har redaktionen borrat i ett trettiotal olika fenomen på djupet – här är sex av de mest lästa granskningarna.
Ledarskap
Att mäta är nödvändigt – men vi måste veta vad vi ska ha siffrorna till. Tom S Karlsson, ekonom på Förvaltningshögskolan i Göteborg, hävdar att offentlig sektor är på väg in i New Public Management 2.0. ”Att jaga minuter i hemtjänsten är en avart”, säger han.
Sjukvård
Vårdköerna är valets viktigaste fråga, enligt de flesta regionpolitiker. Men ska de klaras genom mer privat vård eller genom mer resurser till den egna verksamheten? DS har tagit tempen på den regionpolitiska valrörelsen, där tillitsbaserad styrning är en bubblare.
Lista: Hetaste stridsfrågorna i regionvalet
Ledarskap
”Politiker kortsluter organisationen”. Fackförbundet Ledarna får starka signaler om att konfliktnivån höjts mellan kommunchefer och ledande förtroendevalda. Ordföranden Andreas Miller ger sin syn på vad som krävs för fred i ”gränslandet”.
• Tilliten - offentlig sektors prematura bebis: ”En jätteresa”
• Stora skandalen - så gjorde Miller för att återfå medlemmarnas förtroende
• Så gör du som chef när politiken fattar olagliga beslut
Ledarskap
En atlantångare som behöver svänga. Så beskriver civilministern skiftet från New Public Management till metoden på modet: tillitsbaserad styrning. I DS nya tv-format ger vi dig verktygen du behöver.
Du får bland annat:
✓ Bakgrunden – därför införs tillitsbaserad styrning
✓ Heta stolen med civilministern
✓ Bästa tipsen till chefer som vill leda med tillit
✓ Vardagsjobbet som gjort skillnad i Lund
Ledarskap
Forskaren Maria Fors Brandebo vet vad som kännetecknar en destruktiv chef. Motsatsen är att leda med tillit – men ibland kan gränsen vara hårfin.
• Så får ledaren medarbetaren att anstränga sig lite extra.
• Undvik nybörjarmisstagen.
• Då är det omöjligt att skapa tillit.
Ledarskap
Priset ”Årets misstag” delas ut till medarbetare som tänkt nytt – men misslyckats. Sedan stadsdirektören blev tillitskramare styrs Helsingborg med lösare boliner. Så gör Palle Lundberg för att släppa loss kraften i den kommunala organisationen.
• Pusselbiten som driver utvecklingen framåt.
• Träningslägret som drillar ledare i tillitsbaserad styrning.
• Så minskar chefen avståndet till ”golvet”.
Ledarskap
Det har gått drygt sju år sedan Ardalan Shekarabi (S) slog fast att det var dags att införa tillitsbaserad styrning i den offentliga förvaltningen. Så hur går det? Vi har frågat chefer som länge arbetat med modellen.
• Konflikten mellan frihet och styrdokument.
• Kommunen som haft en egen tillitsmodell sedan 2010.
• Uppförsbacke för chefen när medarbetarna tröttnat på flumstämplade begrepp.
Demokrati
Förvaltningsforskaren Louise Bringselius välkomnar att de förtroendevalda blir färre. För många politiker leder enligt henne ofta till detaljstyrning. Hon tror att framtiden innebär mer direktdemokrati och folkomröstningar. ”Formerna för demokratin i Sverige håller på att förändras – behovet av förtroendevalda är inte lika stort.”
Debatt
Förtroendevalda, ni äger ett unikt mandat och ansvar att besluta om en samlad ambition för hållbart välbefinnande för kommuner, regioner och hela landet, skriver ledare från flera sektorer i olika delar av landet.
Arbetsvillkor
Kvinnor som arbetar i kommuner och regioner får mer besvär och sjukdomar på grund av jobbet än män i samma sektorer. En förklaring kan vara att kvinnodominerade förvaltningar har sämre resurser än mansdominerade.
Debattsvepet
Centerpartiet vill inrätta en författningsdomstol och göra det svårare att göra snabba ändringar av grundlagen. Andra debattämnen denna morgon: Tillitsbaserad styrning, arbetsmarknadspolitik och utsatta områden.
Debatt
Med ett tillitsbaserat ledarskap är det lika viktigt att arbeta med styrning och strukturer som med förhållningssätt och beteenden. Därför bör verksamhetsutveckling och ledarskapsutbildning i högre grad integreras, skriver docenten Louise Bringselius.
Ledarskap
”Sluta med all onödig skit”. Professor Mats Alvesson sågar visionsarbete, värdegrunder och tillitsbaserad styrning. Och han tycker att chefer ofta är anpasslingar som fördummas av alla möten. Med humorns hjälp sprider han beska budskap till ledare i offentlig sektor.
Debattsvepet
Argumentationen för tillitsbaserad styrning vilar i stor utsträckning på bristande empirisk underbyggnad, menar forskare. Utred hur insynen i den offentliga förvaltningen kringskurits sedan EU-inträdet, skriver Journalistförbundet. Andra ämnen som engagerar debattörerna är skolan, sjukvården och klimatet.
Debatt
Tillitsbaserad styrning kan mycket väl leda till kvalitetsbrister, försämrad styrning, större risktagande och sämre förmåga och kapacitet att möta utmaningar, skriver professorerna Björn Brorström och Gustaf Kastberg Weichselberger.
Debatt
Varför ska alla chefer i alla kommunala organisationer arbeta efter ”tillitsbaserad styrning och ledning”? Var är forskningen som visar att det är rätt för alla, replikerar ledarskapsutvecklaren Helena Zenzé.
Organisation
Nu ska New Public Management ut och tilliten in. Men hur ska det gå till i praktiken? Forskaren Louise Bringselius om hur kommuner kan börja jobba: ”Vi vet att tillit i en verksamhet leder till bättre resultat.”
Ledarskap
En kommun har kommit en bra bit på väg mot att införa modellen, en annan kör inte i gång förrän om ett par år. Ytterligare en tillämpar den utan att kalla den vid namn.
DS har pratat tillitsbaserad styrning med tre kommundirektörer.
Debatt
Om vi medlemmar ska fortsätta ha förtroende för SKR måste vi kunna lita på att både tjänstepersoner och politiker som uttalar sig i organisationens namn verkar oberoende – inte som megafoner för en enskild medlem eller för ett visst parti, skriver regionrådet i Region Sörmland Jacob Sandgren (S).
Sjukvård
Coronakrisen kan ha lett till en utbredd informationströtthet. Bengt Johansson, som forskar om kriskommunikation, funderar över hur myndigheterna ska agera för att hålla medborgarnas beredskap på en hög nivå. ”Man kan inte hota med att dra in lördagsgodiset och sedan alltid ge barnet det ändå.”
Debatt
Coronakrisen har synliggjort många brister i hälso- och sjukvården, men den har också lett till nya arbetssätt och effektivare rutiner. När krisen väl blåser över finns det därför mycket gott att ta fasta på och bibehålla. Men det kräver att en hel del byråkrater och administratörer kommer bli arbetslösa, skriver Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm.
Gästkrönika
Just nu möter personalen inom äldrevård och sjukvård två stora problem: en enorm brist på skyddsutrustning och ansvariga chefer som mest är intresserade av att skylla ifrån sig. Ansvarsflykt, lögner och undvikande beteende är att leka med elden.
Debatt
Skottland lyfts fram av vänstern som ett föredöme i svensk sjukvårdsdebatt. Men de skotska vårdresultaten imponerar inte och den bäst fungerande delen – primärvården – är privat driven, skriver Emanuel Örtengren, programansvarig välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.
Debatt
När konjunkturen viker finns all anledning att bygga in jämställdhet i den ekonomiska politiken, skriver Sveriges Kvinnolobby, som vill se välfärdsinvesteringar och satsningar på att öka sysselsättningen bland utrikesfödda kvinnor.
Debatt
Att ta bort tolkarna som arbetar inom vården, rättsväsendet, socialtjänsten och så vidare skulle knappast innebära en stor besparing – utan snarare ineffektiv vård, bortkastade polisförhör, besök hos myndigheter som resulterar i felaktiga uppgifter och meningslösa möten. Samt inte minst uttröttad personal, replikerar psykologen Minna Forsell.
Debatt
Flera förslag i ett nytt betänkande riskerar att misstänkliggöra många av civilsamhällets organisationer och förstöra den tillit som är så oerhört central för samhällskontraktet. Det skriver Forums ordförande Patrik Schröder, som efterfrågar tydliga, rättssäkra regler som möjliggör civilsamhällets arbete att främja, utveckla och bevara demokratin.
Debatt
Kreativt formulerade anbud, spekulativ prissättning och bristande uppföljning av leveranserna vid upphandling av komplexa produkter eller tjänster gör att LOU är en galenskap, som både leverantörer och myndigheter tvingas finna sig i och leva med, skriver Software One:s Sverigechef Ira Kolehmainen.
Debatt
Vi tar debatten om att ribban för vad som anses vara en nyckelbiotop lagts för högt eller för lågt. Det ingår i en myndighets roll att balansera olika synpunkter och samtidigt agera utifrån vårt uppdrag, replikerar chefen för skogsavdelningen på Skogsstyrelsen Göran Rune.
Debatt
I dag fyller han 90 år, den outtröttlige filosofen och sociologen Jürgen Habermas. Som en av vår tids största tänkare har han skrivit och debatterat i över 60 år – alltid beredd att ompröva sin egen ståndpunkt. Vad hade han tyckt om den svenska sjukvårdsdebatten?
Debatt
Vad innebär det att vara medborgare, brukare och medarbetare i det offentliga rummet? Medborgarens ansvar måste in även i diskussionen kring hur vi klarar välfärdens ekonomi och kompetensförsörjning, skriver kommunstrategen Bengt Wellermark.
Debatt
I Ljusdal minskade socialsekreterarna arbetstiden och resultatet blev ett paradigmskifte – som leder bort från New Public Management och fram mot en tillitsbaserad styrning, skriver forskarna Kaj Gustafsson och Mikael Vallström, som följt projektet.
Gästkrönika
Offentlighetsprincipen lyfts ofta fram som ett av skälen till att Sverige är en särskilt berömvärd demokrati. Men på ett område fallerar faktiskt möjligheten till granskning - och det är när SKL exempelvis utreder åt staten eller ger råd till kommuner och regioner. Är det rimligt, frågar sig Erik Torstensson i en gästkrönika.
Debatt
I Sverige och övriga västvärlden finns en ökande misstro mot mässlingvaccination i olika grupper. Den kunskap som sjuksköterskorna på landets barnavårdscentraler (BVC) har om vaccinationer och det förtroende de bygger upp i regelbunden kontakt med föräldrar gör dem avgörande för vaccinationsviljan i Sverige, skriver Annika Linde (L).
Debatt
Ansvaret för vårdens digitalisering behöver ägas och tas på ledningsnivå. Annars kommer digitaliseringen ifrågasättas allt mer av patienter som tappat tilliten till sjukvården, skriver Håkan Nordgren, läkare och e-hälsokonsult.
Demokrati
Att vara förtroendevald är det finaste uppdrag man kan ha i en demokrati. Men något håller på att hända med förtroendet i samhället. Därför borde den stundande politikerveckan i Visby handla om hur man kan upprätta väljarnas förtroende för myndigheter och offentliga institutioner, skriver Niklas Svanlindh och Natasha Bromberg från Prime.
Ledarskap
Vi vet att cheferna inom offentlig sektor vill jobba kvar, men de sänder starka signaler om att förutsättningar för ledarskapet saknas. Ledarna instämmer därför i Tillitsdelegationens uppmaning om ansvar. Att skapa en tillitskultur förutsätter att politiker och ledning börjar lita på alla duktiga chefer.
Juridik
Det finns inte en enskild lösning på komplexa problem som bristande tillit, otrygghet och kriminalitet. Men med ett målmedvetet arbete är vi övertygade om att vi kan minska brottsligheten och otryggheten och skapa ett inkluderande och varmt samhälle, skriver företrädare för Miljöpartiet.
Gästkrönika
Jag tycker inte heller om att se invandrare som varit här i 15, 20 år och fortfarande inte talar svenska, inte vill integreras och inte vill arbeta utan tycker att de har rätt att leva på socialbidrag. Men att slå någon på munnen och skrika elakheter och svordomar kommer inte att hjälpa, skriver Zulmay Afzali, som attackerades i kön i mataffären.
Gästkrönika
Alkoholmonopolet är knappast hotat för stunden. Men de människor som de senaste dagarna tagit alla chanser att sörja dess förestående frånfälle har ändå haft någon sorts fog för sin oro: vilka av oss tror fortfarande på den sociala ingenjörskonstens magiska förmåga att bygga det harmoniska Sverige, frågar Malcom Kyeyune i sin krönika.
Gästkrönika
Det här är en lycklig saga om en fyrkantig händelse utan slut, en berättelse som jag fick ta del av på Smålit, Smålands litteraturfestival i Nässjö, Jönköping och Värnamo. Den berättar, med fast förankring på kommunal nivå, hur människor skapar något genom att tro att det finns. I detta fall tillit. Det gäller Rutan, ett konstverk av gatsten på torget Flanaden i Värnamo och i filmen The Square.
Perspektiv
Ett starkt socialt kapital brukar ses som positivt när vi talar om integration. Vi föreställer oss gärna att nätverk och kontakter bidrar till etablering i ett nytt hemland. Men starkt socialt kapital har också negativa sidor, skriver nationalekonomen och forskaren Özge Öner.
Kommunpolitik
På fredagen inleds steg två i Tillitsdelegationens arbete, då våra försöksverksamheter sjösätts. Syftet är att lägga grunden för en styrning präglad av större tillit och arbetsglädje. Satsningen är unik på flera sätt och kommer att följas av forskare.