Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Taxibranschen
Debatt
Vi måste kraftsamla för att minska smittspridningen och dämpa de negativa effekterna av Covid-19-pandemin i samhället. Utbildad personal och trygga transporter till och från vaccinationen är avgörande för ett effektivt och patientsäkert genomförande av den historiskt stora vaccinationsinsats som startats i Sverige, skriver Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla.
Debatt
Regeringens krispaket till Sveriges småföretag innehåller bra åtgärder, men dessa är helt otillräckliga för taxiföretagen. Utan ett riktat stöd till taxiföretagen kommer de att slås ut. När Sverige åter ska starta upp ekonomin kommer vi stå utan företag som kör färdtjänst och andra samhällsviktiga resor, skriver Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla.
Debatt
Svarttaxi via sociala medier har tagit ett järngrepp om taximarknaden. Det här hotar hela existensen för de seriösa taxiföretagen, vilket slår mot viktiga samhällstjänster som skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor, skriver Svenska Taxiförbundet.
Infrastruktur
Vi från DHR Stockholm vädjar till politikerna; snälla begränsa inte våra liv, vår möjlighet att ha en meningsfull vardag eller att kunna vara en del av våra barns liv, skriver ordföranden Nils Duwähl i en slutreplik om förslaget att begränsa antalet resor med rullstolstaxi.
Sjukvård
Vi är starkt kritiska till att Stockholms läns landsting beviljar oss som har färdtjänst/rullstolstaxi olika många resor per år beroende på vilken funktionsnedsättning vi har. Det ska vara lika för alla. Och vi önskar att alla, oavsett funktionsförmåga, ska få resa fritt efter behov.
Hållbarhet
Kommuner och landsting står inför nya stora miljö- och trafikinvesteringar. Nu hägrar dock möjligheten till en transportrevolution som både är mycket bra för miljön och mycket lönsam, inte minst för kommuner. Det är slutsatsen i en ny analys där samhällsvinsterna beräknas av att främja övergången till självstyrande bilar i närtid.
Infrastruktur
Dåliga arbetsvillkor, låg kvalitet och snedvriden konkurrens är problem som präglat färdtjänsttaxiavtalet i Stockholms läns landsting i flera år och som ökat med en tilltagande prisdumpning i upphandlingarna, skriver Dimitrios Faniadis, styrelseordförande i Taxi Stockholm.
Infrastruktur
Fler kan välja bort bilen om våra regionpolitiker höjer ambitionsnivån när det gäller att utveckla kollektivtrafiken. Anropsstyrd kollektivtrafik med taxi är ett både kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ - inte minst för landsbygden.
Infrastruktur
Taxi- och samåkningsutredningens förslag är just nu ute på remiss. Förslaget som skulle kunnat vara ett första steg mot en smartare, modernare mobilitet i hela Sverige är istället ett icke-förslag som varken förbättrar mobiliteten eller kommer till bukt med de problem som fortsätter plåga taxibranschen.
Infrastruktur
Taxiutredningen har kommit fram till många bra slutsatser. Dock anser vi att förslaget att det inte ska införas tillstånds- eller anmälningsplikt för samåkningsplattformar är olyckligt. Risken är att det öppnar upp för oseriösa aktörer att utnyttja samåkningsplattformarna till något som inte har med samåkning att göra.
Arbetsvillkor
Den upphandling vi genomförde, som började gälla i februari i år, hade hårdare krav på kvalitet än någon tidigare upphandling. Leverantören redogjorde tydligt för hur man hade räknat för att kunna hålla det de lovade till det pris de angav. Vi kan i dag se att de inte gör vad de har lovat, skriver Fredrik Wallén i en replik.
Kompetensförsörjning
Företag som Uber och Airbnb erbjuder en digital marknadsplats som förenklar mötet mellan utförare och kunder; det är privatpersoner eller egenföretagare som erbjuder tjänsten som används. Nu kräver man att företagen som står för marknadsplatserna också ska ta ansvar som arbetsgivare, vilket riskerar att underminera hela modellen.
Näringsliv
Färdtjänsten i Stockholm präglas av ovisshet, försenade och inställda resor samt förtvivlade resenärer. Denna viktiga samhällstjänst har försämrats stadigt sedan Stockholms läns landsting tecknade ett nytt avtal med Cabonline i början av året. Nu är det dags att agera!
Arbetsvillkor
Haninge kommun ställer lägre krav på företag som ansvarar för transport av barn än på andra företag, skriver Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare, som har träffat taxiförare i Sverigetaxi (Taxi 020) som kör skolskjutsar, LSS och rullstolstaxi åt kommunen under slavliknande villkor.
Infrastruktur
Motormännen har rätt i att bilar behövs även i framtidens städer. Men då ska de ingå i delningsekonomin och här är taxi det tydligaste exemplet: våra bilar används effektivt och står inte parkerade och tar upp värdefull gatumark, svarar Taxiförbundet.
Infrastruktur
Det är beklämmande att Miljömålsberedningen inte kommit längre i planeringen för hur privatbilar i våra storstäder ska kunna ersättas. Vi anser att taxi, som ligger lång fram när det gäller låga koldioxidutsläpp, kan spela en viktig roll för att nå miljömålen.
Infrastruktur
Tiotusentals nyanlända ska integreras på arbetsmarknaden. Men tyvärr finns det inte många enkla jobb kvar i dagens Sverige. Däremot finns det en möjlighet att ta bort krångliga regler, exempelvis inom taxibranschen, för att skapa enkla jobb.
Kompetensförsörjning
Var femte ung människa är arbetslös. Det höga ålderskravet för att bli taxiförare är stelbent och föråldrat - skälen är starka för en sänkning från 21 till 19 år. När ungdomar inte får jobb inom taxibranschen tvingas de välja arbetslöshet, svarttaxi eller andra jobb med svagt arbetsskydd.
Upphandling
Det är inte rimligt att stat, kommuner och landsting pumpar in skattemedel i en sjuk taximarknad där överetablering, skatteflykt, ohållbara arbetsvillkor och låga löner är norm, anser Patrik Olofsson från Transportarbetarförbundet och Pia Ortiz Venegas (V).
Infrastruktur
Säkerställ att skatter betalas, regelverk följs och att människor inte utnyttjas eller utsätts för risker – samma regler ska gälla för alla inom taxibranschen. Kärnan i vårt samhällsbygge är den svenska modellen med sund konkurrens och schysta villkor och en generell skattefinansierad välfärd. Det vill regeringen bygga vidare på.
Integration & segregation
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kallade i förra veckan taxiförmedlingstjänsten Uber för ”en tragedi”. I själva verket är den verkliga tragedin att regeringen klamrar sig fast vid gamla system. Den nya delningsekonomin ställer krav på viktiga reformer av trygghetssystemen.
Infrastruktur
Kollektivtrafiken och särskilt busstrafiken är dyr. Taxiförbundet menar att anropsstyrd kollektivtrafik med taxi är ett billigare alternativ på landsbygden. Kalmar läns anropsstyrda trafik är exempelvis dubbelt så effektiv som den traditionella kollektivtrafiken.
Infrastruktur
Vi har på sistone tagit del av historier om taxichaufförer som tagit hutlöst betalt av flyktingar som precis anlänt till Sverige. I Malmö har resor som normalt går på runt en hundralapp kostat det tiodubbla – ett upprörande lurendrejeri. Men i botten ligger inte bara personlig lämplighet, utan också en snedvriden konkurrens och dysfunktionell bransch.
Infrastruktur
Det avgörande problemet med Uber (och Airbnb) är inte tekniken, det är att det i grunden är oschyst konkurrens. Att vem som helst, utan utbildning, kan köra taxi och dessutom inte på ett säkert sätt beskattas är inte rimligt.
Kommunpolitik
Delningsekonomi är det nya mantrat. Men succéföretagen Uber och Airbnb sätter heta känslor i brand. Horder av advokater anlitas för att hålla myndigheter, politiker och oroliga fack stången. Taxitjänsten Uber finns i 311 städer inklusive Stockholm och Göteborg. Rumsuthyraren Airbnb är världens största hotellkedja utan att äga ett enda hotell, skriver Jan-Olof Bengtsson.
Infrastruktur
Det finns en uppenbar risk att regeringen är på väg att fatta ett beslut som kommer att kosta den pressade taxibranschen uppemot en halv miljard kronor. Hur det påverkar förmågan att upprätthålla kvaliteten i den regionalt upphandlade trafiken, såsom färdtjänst och skolskjuts, måste nu diskuteras.
Demokrati
Det behövs reformer för att stärka konsumentmakten på de avreglerade marknaderna, till exempel energi-, transport- och telefonimarknaderna. Företagen har fått för mycket att säga till om, på kundernas bekostnad. Ett Sverige för alla kräver en starkare konsumentpolitik.
Infrastruktur
Trängselskatten i Stockholm syftar till att minska trängseln och förbättra miljön. Om regeringen menar allvar med trängselskattens miljömål måste den snarast höja den till en nivå där det blir ekonomiskt svårsmält för flertalet att välja privatbilen.
Kommunal ekonomi
Oseriösa taxiåkare struntar i trafikreglerna, skinnar kunder, fifflar med skatten och fuskar till sig bidrag. Detta skapar en skev konkurrens, dåligt anseende för taxi- och turistnäringen och är ett ekonomiskt svinn för staten.