Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Tågtrafik
Gästkrönika
Succé-tv-serien ”Arga ux-designern” är tillbaka! Den här säsongen får vi bland annat möta de gråtande tågoperatörerna, de glada hemtjänstarna, de miss-belåtna kattägarna och den där ministern för digitalisering... vad var det nu han hette igen?
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Debattsvepet
Regeringens nedskärningar hotar den gröna omställningen. Forskare varnar för strateger och triviala arbetsuppgifter. Sydsvenska handelskammaren kräver att elstödet görs om. Det är några ämnen ur dagens debattsvep.
Debattsvepet
Polisens problem handlar inte om resurser utan förmågan att prioritera, anser SD. Bygga långsammare kan vara bra för klimatet, hävdar professor. Gudrun Schyman vill se fredsförhandlingar med Putin. Dagens debatt handlar också om tågtrafik, cybersäkerhet och grön industri.
Debattsvepet
Det ska vara enkelt att skilja sig. För den som befinner sig i ett våldsamt äktenskap är det ett livsviktigt beslut, skriver debattörer. Järnvägens kompetenskris och ålderism är andra debattämnen.
Debattsvepet
Klimatpolitiska rådet varnar för att regeringens kommande klimathandlingsplan inte kommer att räcka för att nå upp till klimatlagens krav. Öppna för att söka vård i hela landet, tycker Gunnar Hökmark. Bistånd, företagshälsovård och tågtrafik är andra ämnen på fredagens debattsidor.
Debattsvepet
Sverige behöver en levande kulturskola, bemannade skolbibliotek och en stärkt kultursektor – inte en kulturkanon, skriver fackförbundet DIK. Andra debattämnen: utjämningssystemet och julstämning.
Debattsvepet
Stärkt statlig styrning av skolan föreslås av utredare. Lärarfacken vill fasa ut aktiebolag från skolan. Resultatet av socialpolitiska insatser bör utvärderas, anser Humanas vd. Dagens debatt handlar även om tågtrafik, Nato och priset på falukorv.
Debattsvepet
Trafikregionrådet i Region Stockholm gillar inte att S, V och MP i Stockholms stad tänker förbjuda fossildrivna bilar i delar av innerstaden. Dagens debatt handlar i övrigt om behovet av en digital vision, arbetskraftsinvandring, dödshjälp och diskrimineringslagen.
Debattsvepet
El från havsvind är inte konkurrenskraftig, hävdar tre klimatdebattörer. Fortbildning av lärare, industriellt trålfiske, elpriserna och lagen om e-faktura är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Största olikheten mellan privat och offentlig upphandling handlar om incitamenten för att spara kostnader, skriver Scanias tidigare vd Leif Östling, nu ordförande för Kommissionen för skattenytta. Andra ämnen på dagens debattsidor är den svenska Natoprocessen, beroendet av rysk gas och dansk sjukvård kontra svensk.
Infrastruktur
I vår klubbas Trafikverkets enorma infrastrukturplan – nu kraftsamlar kommuner och regioner som vill åt pengarna.
Mitt i bruset av högljudda utspel försöker Sveriges minsta kommun få tågstationer för pendlare. ”Det skulle lyfta hela inlandet”, säger Bjurholms kommunalråd.
Infrastruktur
Trafikverket får allt fler missnöjda remissvar med kritiska synpunkter på den nya infrastrukturplanen. Senast ut är Region Norrbotten och länets kommuner som kräver större satsningar på ”Europas skattkista” – och det snabbt.
Debatt
Regeringen har försäkrat att man vidtar kraftfulla åtgärder på klimatområdet i syfte att ställa om transportsektorn. Men det är tydligt att åtgärderna inte varit tillräckliga hittills, skriver flera företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn.
Infrastruktur
Missnöjet med Trafikverkets nationella plan för svensk infrastruktur kokar. Uppsala kräver i ett skarpt yttrande att regeringen ändrar förslaget och följer skrivna avtal – annars sätts kommunen i svår knipa.
”Vi har jobbat på av bara sjutton. Det är upprörande att Trafikverket då låtsas om att avtalet inte finns”, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Debatt
Trafikverkets förslag till nationell plan är som att laga och lappa med gamla metoder. Det är inte så vi tar transportsystemet in i framtiden och klarar klimatomställningen, skriver Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson och elva kommun- och regionpolitiker.
Debatt
Infrastruktur är blodomloppet för jobb och tillväxt. Det är därför nödvändigt med en sammanhållen politik som tar ansvar för skattebetalarnas pengar, bejakar alla färdslag och skapar ett effektivt transportsystem, skriver moderaterna Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson och Mikael Rubin, kommunstyrelseordförande i Trelleborg.
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Debattsvepet
Kandidaterna på partiernas valsedlar ska vara mer representativa för väljarna, Socialdemokraterna måste infria sitt vallöfte om familjevecka och minskade hjälpmedelsbudgetar i regioner och kommuner gör hjälpmedel till en klassfråga. Det är några av budskapen från debatten denna måndag och den gångna långhelgen.
Debatt
Vi måste ge flyget de förutsättningar det behöver för att minska sina utsläpp i stället för att med gamla ideologiska skygglappar stressa fram en förtida nedläggning av Bromma flygplats . Att lägga ner fullt fungerande och nyligen renoverad infrastruktur är fullständigt ogenomtänkt, replikerar Leif Gripestam (M).
Debatt
Vi måste bygga ett samhälle som står starkt efter krisen. De miljarder som årligen pumpas in i Bromma flygplats behövs till annat. Vi behöver höghastighetståg, nya bostadsområden, gröna investeringar, upprustade vägar och utbyggnad av tågtrafiken, skriver Grön Ungdom i Stockholm och Uppsala, gröna studenter och miljöpartistiska kommunalråd från flera städer.
Debatt
En av de viktigaste investeringarna för att skapa en framgångsrik flygplatsstad kring Arlanda är en satsning på tåget. Det kan tyckas ironiskt, men det måste bli mycket lättare och billigare för fler att ta sig till och från staden med tåg från både norra och södra Sverige, skriver Jennie Claesson, vd Airport City Stockholm.
Debatt
Sverige behöver en modern järnväg i hela landet. Med rätt investeringar ger järnvägen möjligheter att kombinera samhällets behov av tillgänglighet för människor och gods och samtidigt möta klimatmålen. Det kräver dock en gemensam och trovärdig målbild för hur järnvägen ska utvecklas på sikt, skriver flera regionpolitiker och ordföranden för Botniska Korridoren.
Debatt
Det känns märkligt att ledande företrädare för mitt parti argumenterar för att lämna samtalen om höghastighetstågen, replikerar kommunstyrelsens vice ordförande i Burlöv Mats Lithner (L) till gruppledaren i Region Skånes kollektivtrafiknämnd Karl Philip Nilsson (L) och gruppledaren i Region Stockholms trafiknämnd Sara Svanström (L).
Debatt
Januariavtalet slår fast att finansieringen av nya höghastighetsbanor ska diskuteras brett mellan riksdagens partier. Men Moderaterna och Kristdemokraterna har redan valt att hoppa av samtalen om höghastighetstågen. Det finns goda skäl för Liberalerna att göra samma sak, skriver liberalerna Karl Philip Nilsson och Sara Svanström.
Debatt
Järnvägssträckan mellan Arvidsjaur och Jörn är just nu brickan i ett miljardspel. I morgon fattar Trafikverket det avgörande beslutet som kan få höghastighetsjärnvägen att skörda sitt första offer. Inte oväntat sker det i röstsvaga Norrland, skriver advokaten Björn Öberg.
Infrastruktur
De nya samtalen om höghastighetsbanor tycks ha kört fast direkt. Liberalerna bromsar och vill ha med fler partier i en bred överenskommelse. Men Centern är mer positiva. – Kommunerna har lagt ned ett väldigt stort arbete på Sverigeförhandlingen, säger Anders Åkesson (C).
Debatt
Hur är det möjligt att pengar saknas för att bygga ut södra stambanan, trots att regeringen beslutat om utbyggnaden? Svaret är enkelt. De pengar som var avsatta har ”intecknats” för andra infrastruktursatsningar på annat håll i landet. Det är ett besked som vi som företräder ett 30-tal kommuner och fem regioner längst med södra stambanan kan inte nöja oss med, skriver tio politiker.
Debatt
Sverige behöver mer järnväg och det så fort som möjligt. På sikt kan nya stambanor skapa en gemensam arbetsmarknad, med stora effekter på sysselsättning och ekonomisk utveckling i hela södra Sverige, skriver Jonas Sjöstedt partiledare för Vänsterpartiet och Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.
Integration & segregation
När Kristdemokraterna möts till riksting väntas migration och höghastighetståg bli de stora stridsfrågorna. Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson föreslås bli andre vice partiordförande. – Det är väldigt hedrande, säger han.
Debatt
Konkurrensverket är mycket tydligt med att tågmarknaden inte fungerar. De skriver till regeringen och ber om ett ingripande för att få till en fungerande marknad. Men SJ:s vd Crister Fritzson kan inte ta till sig Konkurrensverkets synpunkter på ett konstruktivt sätt, replikerar styrelseordföranden för Saga Rail Mats Nyblom.
Debatt
En rimlig ordning är att alla operatörer tar ansvar för olika centrala konkurrensparametrar som kunderbjudanden, investeringar i biljettbokning och distribution, skriver SJ:s vd, som menar att bokning och försäljning av tågbiljetter inte bör regleras.
Debatt
Regeringen måste ge Greta Thunberg och andra ungdomar möjligheten att hitta billiga klimatsmarta resmöjligheter med tåg på en öppen marknad. Inte om några år, utan nu genom att öppna SJ Online för alla tågbolag, skriver Saga Rails styrelseordförande Mats Nyblom.
Debatt
Vi behöver hitta en lösning på sårbarheten och kapacitetsproblemen över Öresund. En tunnel från Landskrona till Köpenhamn skulle öka järnvägskapaciteten över Öresund med 100 procent. Denna förbindelse bör därför utredas skriver vd:n för Tågoperatörerna Björn Westerberg och Landskronas kso Torkild Strandberg (L).
Debatt
Bygget av en höghastighetsbana måste komma igång snabbt. Målet måste vara att den står klar under 2030-talet, skriver Henrik Fritzon (S) som under förra mandatperioden företrädde Skåne i förhandlingarna med staten om höghastighetsbanan.
Debatt
Näringslivet i östra Götaland ser bygget av höghastighetsbanan från Stockholm till Göteborg och Malmö som århundradets tillväxtchans. Vi stöder SKL:s uppmaning till regeringen att satsa extra på förverkligandet av den – samtidigt som vi är beredda att bidra mer, skriver företrädare för Östsvenska Handelskammaren och storbolagsgruppen Vision East Sweden.
Debatt
Med liten påverkan på statsbudgeten kan byggtiden för höghastighetsbanan halveras, det visar beräkningar som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort. Det är välkommet att även regeringen öppnar för en översyn av hur höghastighetsbanan ska finansieras så att den snabbare kan bli verklighet, skriver företrädare för SKL, berörda kommuner och regioner.
Debatt
Nuvarande politiska åtgärder räcker inte för att bemöta klimathotet, vilket bland annat Trafikverkets senaste rapport vägtrafikens utsläpp bekräftar. Inte heller i Januariavtalet lyckas partierna fullt ut sätta fokus på de verkliga utmaningarna. Men det finns effektiva åtgärder som kan genomföras på regional och kommunal nivå, skriver företrädare för Innovationsföretagen.
Debatt
Med förbättringar av befintlig infrastruktur skulle en tågresa mellan Oslo och Stockholm kunna ske på samma tid som det i dag tar att flyga. Samtidigt kan en kraftfull regionförstoring uppnå och den den samhällsekonomiska kalkylen för projektet visar på ett överskott.
Debatt
Tågens punktlighet i Japan är exceptionellt hög. De förseningar som man trots allt har är små och uppstår i rusningstrafik. Här finns tre relativt enkla och billiga saker som Sverige kan lära av för att snabbt få ordning på tågtrafiken i hela landet.
Infrastruktur
I dag, lördag, invigs station Rosengård i Malmö. Den nya stadstrafiken med tåg börjar gå mellan Malmös västra och östra delar. Invigningen handlar om mycket mer än en station och pendling med pågatåg. Det handlar om att utveckla en stad som alla Malmöbor får tillgång till. Det handlar om att minska segregationen och skapa ett Malmö för alla.
Hållbarhet
Moderaternas tal om EU som den lämpligaste arenan för klimatpolitik är helt enkelt tomma ord. När MP skapar konstruktiva politiska lösningar för att ge incitament till människor och företag att enklare kunna välja miljövänliga alternativ sitter Gunnar Hökmark med armarna i kors och hoppas på marknadens mirakel, skriver Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.
Infrastruktur
Magnettåg kan byggas mycket snabbt och ända fram till Stockholms och Göteborgs centralstationer. Driftssäkerheten är högre och låga driftkostnader skapar möjligheter till överkomliga biljettpriser, skriver Rune Wigblad och Alexander Brunius.
Stadsbyggnad
Vi behöver modernisera Sverige och där får bilen en allt mindre roll. För de långa resorna behöver vi höghastighetståg. För de korta resorna är cykeln oslagbar, skriver Oskar Forsberg, kommunpolitiker (MP) i Botkyrka, i en replik.
Infrastruktur
Alla vill ha snabba tåg, men prislappen är för dyr. Därför uppstår lågprisalternativ som skapar dålig kvalitet. Regeringen borde i stället sätta utbyggnaden av Ostlänken på paus och utreda riktiga besparingsalternativ som tar bort tunnelbyggen, skriver professor Rune Wigblad.
Perspektiv
Det hävdas att höghastighetsprojektet är samhällsekonomiskt olönsamt. Men projekt som dessa går långt utanför transportsystemet. De är redskap för samhällsförändring, skriver KTH-professorerna Göran Cars och Carl-Johan Engström.
Infrastruktur
Äntligen är Citybanan på plats. Men hittills har den nya tågtunneln inte lett till den ökning i pendeltågsavgångar som man räknat med. Nu behöver Trafikverket göra infrastrukturinvesteringar i norra Stockholmsregionen så att Citybanan kan ge alla de positiva effekter vi har väntat på, skriver ledande politiker från Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby kommun.
Infrastruktur
I Sverige kan inte tågresenärer jämföra avgångar och priser mellan alla tågbolag samt köpa sina biljetter på ett ställe. Vem skulle som jämförelse idag vilja gå till alla flygbolags webbsidor för att hitta rätt resa? Det här måste ändras för att fler ska välja att ta tåget istället för bilen eller flyget.
Infrastruktur
För att möta behovet av längre pendling behöver vi bygga nya stambanor för effektivare resor mellan storstadsregionerna. För Linköpingsborna ökar antalet arbetstillfällen från 0,2 till 1 miljon, skriver kommunalråden Kristina Edlund (S) och Birgitta Rydhagen (MP).
Infrastruktur
Med nuvarande finansiering skulle höghastighetsbanorna tränga ut i stort sett alla andra viktiga investeringar eller så skulle man behöva bygga ut i en sådan långsam takt att inget blir klart under överskådlig tid, konstaterar Ingela Bendrot, vd på Nya Ostkustbanan.
Infrastruktur
Järnvägsdiskussionerna har framförallt handlat om städernas behov, med nya dyra järnvägar, citytunnlar och höghastighetståg, medan landsbygden har glömts bort. Det är inte rimligt att många miljarder spenderas på städernas järnvägsprojekt utan att en liten bråkdel av den summan satsas på landsbygden.
Infrastruktur
Den mesta trafiken på de gamla stambanorna går inte mellan Stockholm–Malmö/Göteborg utan på kortare sträckor efter banorna. Det är dessutom större efterfrågan på godskapacitet än personkapacitet. Att i detta läge satsa på att bygga en ny höghastighetsbana för persontrafik mellan våra storsäder, där samhällsnyttan uppgår till knappt 25 procent av byggkostnaden, är inte rimligt, skriver Håkan Norén.
Infrastruktur
Det råder ingen tvekan om Norrbotniabanans betydelse för Sverige och EU. För att skapa spårkapacitet, behålla konkurrenskraften, klara kompetensförsörjningen och minska utsläppen av koldioxid från transporter. Dessutom kan banan bidra till ökad jämställdhet.
Infrastruktur
Göteborg–Borås är ett av landets hårdast trafikerade pendelstråk med mer än 100 000 dagliga resor. Samtidigt är järnvägen Sveriges sämsta mellan två stora och närliggande städer. En tågresa de sex milen tar cirka 70 minuter, men med en modern dubbelspårig järnväg skulle restiden mer än halveras. Regeringen bör tvärtemot Trafikverkets förslag därför besluta att Göteborg – Borås ska få dubbelspår, skriver S- och M-politiker och Västsvenska Handelskammaren.
Infrastruktur
Statens planering för ny infrastruktur sker inom ramen för ett budget- och anslagstänkande som har svårt att möta framtidens transportslag och kapacitetsbehov. Sverigeförhandlingens förslag riskerar exempelvis att reduceras till en 50-årig utbyggnad av spårkapaciteten för hastigheter om max 250 km/h mellan storstadsregionerna, skriver Åsa Hansson, infrastrukturexpert, PA Consulting Group.
Infrastruktur
Vi är många som kommit fram till samma slutsats – att det krävs alternativa finansieringslösningar för höghastighetsjärnvägen. Därför arrangeras i Malmö i dag - den 2 februari - konferensen: Byggstart Sverige – var finns pengarna?
Demokrati
Västsverige är attraktivt. Många väljer att bosätta sig här. Under föregående år passerade Göteborgsregionen en miljon invånare. Men Västsverige är inte enbart attraktivt för oss som individer även kapital dras hit och många av investeringarna görs av utlandsägda bolag, inte minst kinesiska, skriver Johan Trouvé, vd, Västsvenska Handelskammaren och Bjarne Pettersson, regionchef Fyrbodal, Västsvenska Handelskammaren
Infrastruktur
Helt ny magnettågsteknik kan korta restiden mellan Linköping och Stockholm med en halvtimme. Lär av Kinas nya satsning på magnettåg som är billigare och bättre än de höghastighetståg som förordas av Sverigeförhandlingen, skriver Rune Wigblad, professor företagsekonomi och Mattias Svederberg, magnettågsexpert.
Kommunpolitik
Idag skriver vi under våra avtal med Sverigeförhandlingen om höghastighetsjärnväg. I avtalen lovar vi att bidra till Sveriges framtid genom bostäder, stadsutveckling, trafikering och medfinansiering. Nu har vi gjort vad vi kan. Nu förväntar vi oss att Sveriges riksdag tar sitt ansvar och har modet att investera för framtiden.
Infrastruktur
Snabba tågförbindelser mellan närbelägna huvudstäder är en självklarhet i omvärlden. Tyvärr inte i Norden. Ett snabbtåg mellan Stockholm och Oslo skulle stärka båda ländernas konkurrenskraft, öka bostadsbyggandet samt skapa nya jobb och pendlingsmöjligheter.
Demokrati
Bra flygförbindelser är nödvändigt för att människor ska kunna bo och arbeta i Norrbotten, för att turistnäringen ska kunna blomstra och för att möjliggöra arbetspendling. Regeringens föreslagna skatt skulle därför slå hårt mot norrbottningarna, och nej, tåget är inte ett alternativ.
Infrastruktur
Sverige behöver den nya höghastighetsjärnvägen och den behövs nu. Den skulle innebära en historiskt viktig satsning på hållbart resande som kraftigt ökar järnvägskapaciteten och är till nytta för hela landet. Att Moderaterna säger nej är ett allvarligt misstag.
Demokrati
Den ena handen vet inte vad den andra gör. Ena dagen vill regeringen satsa på en ny hållbar stad i Härryda kommun. Den andra stryker Trafikverket järnvägen som skulle göra det möjligt. – Det är märkligt med två utspel som verkar i helt olika riktning, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda.
Infrastruktur
Förra veckan lämnade Trafikverket sitt förslag på hur man vill disponera de 622,5 miljarder kronor som regeringen föreslagit skall användas för vägar och järnvägar under perioden 2018 till 2029. Summan låter svindlande och man kan lätt få uppfattningen att det handlar om en storsatsning. Tyvärr är sanningen en helt annan.
Infrastruktur
Trafikverkets förslag skapar osäkerhet för stora delar av södra Sverige många år framöver och riskerar att stjälpa det samhällsbygge, med bland annat 100 000 nya bostäder, som redan startat. Så, håll fast vid den höga hastigheten, och bygg ut snabbt.
Infrastruktur
Ledamöterna från Mälardalsrådets ledning kritiserar planerna på nya stambanor för höghastighetståg men har själva ingen egen lösning som hjälper de problem Sveriges tågresenärer möter varje dag. Grundproblemet är att de tror att det ena måste utesluta det andra. Så är det inte.
Infrastruktur
Danmarks transportministerium ska tillsammans med svenska Trafikverket undersöka förutsättningarna för en ny förbindelse över Öresund. Fokus är HH-förbindelsen, en överfart mellan Helsingborg och Helsingör. Trots att Europaspåret, en järnvägstunnel mellan Landskrona och Köpenhamn, är ett bättre alternativ tas det inte tas med i studien. Det duger inte.
Infrastruktur
Storskaliga projekt som höghastighetsjärnväg mellan storstäderna riskerar att tränga undan infrastrukturinvesteringar med större nytta. Satsa på den infrastruktur som finns och bygg bort befintliga brister istället. Satsa på pendlarna, inte höghastighetsjärnväg, skriver ledande regionala företrädare från Stockholm-Mälarregionen.
Infrastruktur
Västkustbanan är en av Skandinaviens viktigaste järnvägssträckor. Den förbinder inte bara de två storstadsregionerna Oslo-Göteborg med Malmö-Köpenhamn, utan knyter även ihop flera större städer längs sträckan. Det är av nationellt intresse att färdigställa Västkustbanan. Det skriver tretton representanter för kommuner och regioner.
Infrastruktur
Sverigeförhandlingen vill att höghastighetståget ska bli en motor för tillväxt och innovation. För att det ska bli möjligt behöver Sverigeförhandlingen ta bort skygglapparna mot verkligt genomgripande lösningar. Maglev är en genombrottsteknik som är ett mycket lovande innovationsområde och har potential att skapa verklig tillväxt via tillämpningen magnettåg.
Infrastruktur
Höghastighetsjärnväg mellan storstäderna handlar om så mycket mer än spår. Företag och arbetsmarknaderna kan växa och möjligheter öppnar sig för integration, innovation och hållbarhet. Men då krävs rätt insatser från alla parter, skriver Sverigeförhandlingens förhandlingspersoner.
Digitalisering
Värnamo satsar nu egna pengar på att bli först med 100 procents bredbandstäckning. Men om riksdag och regering menar allvar med att hela Sverige är viktigt måste staten ta sin del av ansvaret. Bredband till alla är en av fem viktiga satsningar, skriver Värnamos kommunledning.