Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Strandskydd
Hållbarhet
Det ska bli lättare att bygga strandnära i en del svenska kommuner – och svårare i andra. Regeringen är överens med C och MP om hur strandskyddet ska reformeras. Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) hoppas att den ”giftiga” debatten nu är över.
Demokrati
Miljöpartiet förutsätter att det blir nya samtal om lättnaderna i strandskyddet. Kravet kommer sedan Lagrådet sågat viktiga delar i den överenskommelse som S, MP och C förhandlade fram. Den fick Centerpartiet att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.
Debattsvepet
Pop-up-stationer för vaccination visar att mycket går att göra utanför sjukhusen, anser regionråd i Skåne. Forskare varnar för att vården missar demenssjuka. Dagens debatt handlar också om hederskultur i förskolan, arbetsmiljön i vården och att rankningen av bästa skolkommun läggs ner.
Hållbarhet
Kommunpolitiker från både MP och C välkomnar överenskommelsen om strandskyddet. Men flera moderater är kritiska och kräver att kommunerna får makten över stränderna. ”Den lokalpolitiker som förstör friluftsliv och biologisk mångfald blir inte långvarig”, säger en regionpolitiker.
Debattsvepet
Vuxenutbildningen kan lösa problemen med kompetensbrist, arbetslöshet och bristande integration, skriver utbildningsminister Anna Ekström. Andra debattämnen: Klimatfrågan, strandskyddet och kvinnliga politiska ledare.
Debattsvepet
SKR med flera kräver att strandskyddet måste göras om, krav reses på ändrad förmånsbeskattning av kollektivtrafikens biljetter och en fullmäktigeledamot vittnar om hur svårt det är att påverka de styrandes beslut. Det är något av det som debatteras på tisdagsmorgonen.
Debattsvepet
Arbetslösheten kostar ungefär lika mycket som hälften av Sveriges sjukvård, enligt Svenskt Näringsliv. Buss- och tågbranschen varnar för inställd kollektivtrafik om pandemirestriktionerna kvarstår och Academedia vill ha bättre kunskapsmätning i skolan. I dagens debatt tas också strandskyddet upp ur två olika perspektiv.
Debatt
För oss som dagligen kämpar för våra kommuners överlevnad vore det ett slag i ansiktet om vi inte på ett ansvarsfullt och balanserat sätt kunde ta tillvara en liten del av den oerhörda mängd strandlinje som finns i Dalsland, skriver kommunstyrelsernas ordförande i Dalslands kommuner, som ifrågasätter ett förslag i Strandskyddsutredningen.
Debatt
Mer tillåtande strandskyddsregler i områden med liten befolkning kan få avsevärd betydelse för tillväxt och utveckling. Bland annat kan fastighetsvärdena öka vilket i sin tur innebär bättre möjligheter till finansiering, skriver sju kommun- och regionpolitiker från C, S och M.
Perspektiv
I januariavtalet uttalas viljan att göra om strandskyddet. Det har många försökt förut och ska den avsikten lyckas gäller det att veta vilka paragrafer man behöver skruva på, skriver Johan Bobert, konsult med strandskyddsintresse
Stadsbyggnad
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar för att lagstiftningen kring strandskyddet ska förändras så att det blir lättare att få bygga i strandnära lägen på landsbygden. Kommunerna behöver kunna skapa attraktiva boendemiljöer för att utvecklas och locka nya invånare, skriver SKL:s ordförande Lena Micko.
Stadsbyggnad
Det behövs en offensiv nationell strategi, en tydlig handlingsplan och konkreta åtgärder för att skydda Skånes kustkommuner från stranderosion. Därför är miljöminister Karolina Skogs (MP) besked att staten inte kommer att ta något ansvar för situationen häpnadsväckande.
Stadsbyggnad
Vi är inte ute efter ett totalt avskaffande av strandskyddet, men efterlyser ett antal betydande förändringar. Rätt hanterat behöver inte ett förenklat strandskydd innebära något hot mot skyddsvärda områden, skriver, Peter Tagesson, LRF Västra Götaland, och Fredrik Lindén, Turistrådet Västsverige AB.
Stadsbyggnad
I stället för att slänga sig med inövade och ihåliga talepunkter om Moderaternas bostadspolitik borde bostadsministern ägna kraft åt att leverera förslag som på allvar bekämpar bostadsbristen, skriver Mats Green (M) bostadspolitisk talesperson i en slutreplik till bostadsminister Peter Eriksson (MP).
Stadsbyggnad
Det behövs en fortsatt kraftsamling och samverkan kring strandskyddsreglerna, både på nationell och regional nivå. Satsningen på en nationell arena för samverkan och kunskapsuppbyggnad har skapat förutsättningar för en bättre tillämpning. Samtidigt står det klart att förändringarna inte skapat den flexibilitet som efterfrågas i dagens regelverk. Det skriver Strandskyddsdelegationens ordförande och 11 ledamöter.
Stadsbyggnad
Det finns mängder med personer och kommuner som har goda idéer om hur landsbygdsutvecklingen skulle kunna ske på ett för miljön respektfullt och bra sätt. Men många av idéerna kvävs i sin linda av en strandskyddslagstiftning som är felaktigt konstruerad, och som lägger en hämsko på byggandet nära vatten.
Stadsbyggnad
Den nya strandskyddslagstiftningen har fått orimliga konsekvenser för en del som lever av sin mark. Att markägarna dessutom inte får yttra sig - utan får ta del av länsstyrelsens beslut genom kungörelser i tidningen - är inte rättvist, skriver LRF tillsammans med Sveriges Jordägarförbund.
Infrastruktur
De nya reglerna om strandskydd har blivit en besvikelse. Det har inte blivit lättare att utveckla i attraktiva lägen, underlagen kring utökat strandskydd är ofta undermåliga och samråden i stort sett obefintliga. Det hotar rättssäkerheten och utvecklingen på landsbygden.
Infrastruktur
Om Sverige ska ha en levande landsbygd måste dagens onyanserade strandskyddsregler ändras på flera punkter. Boverkets och Naturvårdsverkets förslag till regeringen är tandlöst, anser Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
Infrastruktur
Synen på strandskyddslagstiftningen och riksintressen behöver förändras och tillämpningen ske på ett smartare sätt. Ljusnans dalgång visar hur regleringarna lägger hinder i vägen för ökat byggande och en mer livskraftig landsbygd, skriver Bollnäspolitiker från (S), (FP) och (M).
Infrastruktur
Glesbygden behöver befolkas men strandskyddet sätter stopp för nybyggare. Även längs vattendrag och sjöar där det rimligen inte är några som helst problem med nybyggnation. Det menar ett kommunalråd i Arjeplog och två experter.