Regeringen vill minska antalet landsting och slå ihop Sverige i ett antal större och färre regioner.
Kommunpolitik
Agneta Granström med flera skapar oklarhet om vad som är Miljöpartiets inställning i regionfrågan. Låt oss fortsätta jobba för det vi har bestämt på våra kongresser, skriver Jesper Johansson (MP), landstingsråd i Värmland och Erik Eriksson (MP), gruppledare i Falun i en replik.
Kommunpolitik
Storregionerna har redan diskuterats, grundligt utretts och diskuterats om igen. Nu är det dags att gå från ord till handling, så att hela landet får likvärdiga möjligheter att kraftsamla kring större regioner och bli jämbördiga parter i relation både till varandra och till staten, skriver miljöpartister från hela landet.
Kommunal ekonomi
Lägg inte regionfrågan i malpåse igen utan ta ansvar för den framtida välfärden. Sverige behöver en regionreform nu. Modiga politiker vågar sätta sig över sitt egenintresse och fatta långsiktiga beslut. Fackförbundet Juseks vd Magnus Hedberg uppmanar riksdagspolitikerna att gräva ner de politiska stridsyxorna.
Kommunpolitik
I Region Jämtland-Härjedalen har det väckts krav på en folkomröstning om den kommande regionindelningen. En udda, men legalt möjlig lösning. Det vore emellertid oklokt eftersom frågan då lyfts ur det komplexa sammanhang som politikerna måste ta hänsyn till vid beslut i frågan.
Kommunpolitik
Vi menar att staten behöver ta ansvar för sjukhusvården medan de nya regionerna får utgöra nav för den vård som kräver både geografiskt och tidsmässigt hög tillgänglighet samt för förebyggande och hälsofrämjande insatser. Vi anser också att sex regioner är för få och att regionindelningen förutsätter en sammanhållen process där statens organisatoriska indelning i allt väsentligt följer de nya regionerna, skriver Kristdemokraterna.
Arbetsvillkor
Hur tänker Jan Björklund (L) när han avfärdar förslaget om en helt ny regional karta som ett illvilligt försök att fösa ihop problem och kriser? Och hur tänker alla andra kritiker som inte vill göra någonting i den stora del av Sverige (80 procent!) som inte är Stockholm, Göteborg eller Malmö? Ett tips från norr: Vänd på kartan, Björklund!
Demokrati
Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen. Låt oss därför få rösta om Stornorrland, kräver tre debattörer från Folkinitiativet Rösta om Stornorrland.
Demokrati
Regeringens direktiv till den tvåmannautredning som ska rita om regionkartan ger inte utrymme för analys och reflektion, svaren är givna på förhand. Reformarbetet tar varken hänsyn till medborgarnas eller näringslivets synpunkter, och nu använder landstingspolitiker skattemedel för att förbereda storregioner som efterfrågas av ett fåtal men kritiseras av desto fler. Det är hög tid att regeringen lyssnar på kritiken – politikens legitimitet står på spel. Det skriver 10 företrädare för näringslivet i Jämtland och Norrbotten.
Demokrati
Stockholms utmaningar är till sin karaktär storstadens problem, medan Gotlands utmaningar är av en annan art. Den länssammanslagning mellan Stockholms län och Region Gotland som föreslås av indelningskommittén skapar fler problem än den löser, skriver Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.
Kommunpolitik
Vi ser ett behov av större tydlighet när det gäller statens roll i de nya regionerna. Mer analys krävs av hur länsstyrelser organiseras i större län med stora geografiska avstånd. Många av våra verksamheter har behov av geografisk närhet till invånarna, företagen och kommunerna, skriver Sveriges 21 landshövdingar.
Demokrati
Att min region Jämtland Härjedalen, till ytan dubbelt så stor som Västra Götaland, skulle gynnas av att bli en perifer del av ett ”Norrlands län” är obegripligt. Att påstå att regionreformen är en demokratireform är nyspråk och falsk marknadsföring. En verklig regionreform handlar om att decentralisera makt och resurser.
Demokrati
Det har inte framkommit några hållbara argument för att en stor region är bättre än en mindre. Socialdemokraterna som styr både Sverige och Region Värmland vet att väljarna inte vill ha storregioner. Ändå försöker man under kuppliknande former att genomföra den största förändringen av landets styre på mycket länge.
Kommunpolitik
Vänta med regionreformen – börja i stället med en kommunreform. Det skulle skapa möjlighet till utvecklingskraft i flera kommuner. Regionreformen förefaller sakna både tillräckliga motiv och folkligt stöd, skriver Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.
Skola
Kritiker till storregioner menar att centrala värden som närhet till service, tillgänglighet och demokrati hotas. Vi säger att det är tvärtom: nya, större regioner är en förutsättning för att vi ska kunna möta framtidens utmaningar, och skapa likvärdiga förutsättningar i hela landet.
Arbetsvillkor
Det är dags att lyfta ut mer makt till regionerna när den nya Sverigekartan ritas upp. Lika viktigt som att nya storregioner nu bildas där intresset finns, är att riksdagen accepterar att andra kan vilja stå utanför sammanslagningen, eller vänta med den. Det kan alltså behövas fler än de sex regioner som nu föreslagits.
Kommunpolitik
Indelningskommittén har ritat en karta över Sveriges nya regioner, denna skär itu ett av Sveriges mest spännande tillväxtstråk – från Stockholm till Östergötland. Näringslivet i den östsvenska regionen vill uppmana politiker och beslutsfattare att tänka om och sätta funktion framför administrativ gräns.
Kommunpolitik
Vi vill söka de bästa lösningarna för hur Stockholmsregionen kan växa och utvecklas till förmån både för regionens invånare och för Sverige som helhet. För oss är det inte uppenbart hur den regionbildning som nu har föreslagits svarar på dessa angelägna frågor, skriver Karin Wanngård (S) tillsammans med Joakim Larsson och Kjell Jansson (M).
Kommunpolitik
Förslaget på nya regioner utgår från länsgränser och tar ingen hänsyn till hur kommunernas samverkan och uppbyggda strukturer ser ut i dagsläget. Vi anser att enskilda kommuner, på gränsen mellan regioner, måste få säga sitt innan indelningskommittén kommer med sitt delbetänkande.
Demokrati
Ordförandena i landstingsstyrelser respektive regionstyrelsen i de nordligaste länen har en plan. I vad som kan beskrivas som en odemokratisk anda ska de baxa fram en storregion så fort att befolkningen i de fyra länen varken får möjlighet att säga vad de tycker, eller rösta om frågan i nästa val.
Skola
Det finns en rad tunga och principiellt viktiga problem och invändningar av inte minst demokratisk natur mot förslaget till nya storregioner i Sverige. Förslaget som ligger till grund för regionreformen bör därför slängas i papperskorgen.
Kommunpolitik
Det krävs ingen storregion för att bättre kunna ta tillvara på strukturfonderna. Se bara på Jämtland, där en landstingsregion bildades 2015. Det är i vårt tycke det bästa alternativet, och bör tjäna som ett gott exempel för oss alla.
Arbetsvillkor
Medborgarnas förtroende för en regionalisering kan bara åstadkommas om man kan visa på att den inte leder till en ytterligare koncentration. Det finns mängder av genomförbara förslag på hur det lokala kan förstärkas – det som krävs är fantasi och vilja.
Perspektiv
Den nya regionala Sverigekartan inrymmer större och fler aspekter än hur sjukvården och kollektivtrafiken ska organiseras. Frågan om hur Sverige och svenska företag kan förstärka sin globala konkurrenskraft och möta de utmaningar som kommer i spåren av globaliseringen har helt glömts bort i diskussionen, skriver utredaren Jan Edling.
Kommunpolitik
Reformen om storregioner är inget värd om den inte har medborgarnas stöd. Stora regioner som tvingas fram av staten vill vi inte ha. Om Halland i framtiden ska ingå i en storregion måste hallänningarna få rösta om saken, i sann demokratisk anda.
Kommunpolitik
De fyra nordligaste länen består av 44 kommuner. I dag uppträder många av dessa på ett splittrat sätt. Nu är det dags att sluta misstro våra grannar och istället kraftsamla för att tillsammans kunna tala med en lika starkt röst som regionerna i Västra Götaland och Skåne.
Arbetsvillkor
Höj blicken och tänk på vad som är bäst för Sverige – inte bara för Stockholm och Göteborg. Diskussionen om gränser hånas ibland som oviktig och det hävdas att innehållet i regionernas uppgifter är viktigare. Men då glömmer man att gränser, storlek och uppgift är intimt sammanbundna.
Demokrati
Regionbildningarna i Skåne och Västra Götaland visar att det tar lång tid innan verksamheter som genomgått omfattande omorganisationer fungerar som det är tänkt. Om förändringar i den regionala indelningen ändå ska göras måste de motiveras i det enskilda fallet, bygga på tydlig medborgarnytta och ha stark förankring hos dem som faktiskt berörs: människor runtom i landet.
Kommunpolitik
En region med två miljoner invånare får kapacitet att bygga hållbara och konkurrenskraftiga strukturer för regional utveckling och starka forskningsmiljöer. Vi kommer att kunna bli en kraftfull samarbetspart med tillväxtmotorn Stockholm.
Demokrati
Att större regioner bättre löser framtidens utmaningar är inte sant. Hela processen mot större regioner är dessutom felkonstruerad. En ny regionindelning måste fokusera på förutsättningarna för tillväxt, då det är den som garanterar välfärden, skriver 36 moderata toppolitiker i Skåne.
Demokrati
Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och om Sverige inte ska tappa i internationell konkurrenskraft krävs en regionbildning även i huvudstaden. Det är ett framgångsrecept för att utveckla tillväxten, arbetsmarknaden och infrastrukturen. Dessutom stärker det demokratin.
Kommunpolitik
Stockholms läns landsting har ett förslag om regionbildning i Stockholms län ute på remiss. Förslaget innebär att landstinget tar över det regionala utvecklingsansvaret som i dag ligger på staten genom länsstyrelsen. Det förslaget kommer vi från Stockholms stads sida avstyrka.