Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Stefan Löfven
Debattsvepet
IS-jihadisterna och deras barn lyfts på debattsidorna i dag fredag. Att strunta i förvaltningen av fastigheter är ett sätt att smygprivatisera kommunal verksamhet, menar S-politiker. Och självklart ska en kvinna leda Socialdemokraterna, tycker S-kvinnorna.
Demokrati
S-profilernas krav på nästa partiledare: en vass debattör som kan ekonomi, står upp för folkhemmet – och gärna är kvinna. Magdalena Andersson, Lena Hallengren och Annika Strandhäll är favoriter, visar DS rundringning till lokala partitoppar.
Demokrati
Lusten till extraval är inte överraskande störst inom M, KD och SD, visar en DS-rundringning. ”Jag är jättesugen”, säger Nackas kommuntopp Mats Gerdau (M). Röster inom S och MP varnar dock för valtrötthet – hos både väljare och fotfolk.
Debatt
Det är regering och riksdag som bestämmer ramarna för hur det kommunala ansvaret för äldreomsorgen ska utformas. Det vore därför bättre om ledande socialdemokratiska kommunpolitiker valde att utkräva ansvar från sina partikollegor i regeringen i stället för att försöka vinna billiga politiska poänger, replikerar kristdemokraterna Erik Slottner Karl Henriksson, Karin Teljstedt och Maria Fälth.
Gästkrönika
Tron på att all smörja som sägs är medveten smörja och att våra kära folkvalda kan och kommer att börja bete sig vettigt har blivit en tröst för många. Men – hemska tanke – tänk om de faktiskt är så dumma som de ibland ger sken av?
Debatt
Trots bidragsberoende, bedrägerier, bombningar, bilbränder och beväpnade barn är regeringen besynnerligt bakåtlutad. Under tiden håller moderatledda kommuner och moderater i opposition emot nedmonteringen av arbetslinjen, skriver de moderata kommunalråden Oliver Rosengren och Lars Rådén.
Gästkrönika
I politiseringens tid förvandlas tidigare gemensamma symboler till arenor för politiskt signalerande. Till slut kan ingen agera taltratt för folket i bred bemärkelse. Vi förlorar vår förmåga till opolitiska gemensamma ritualer. Kvar blir en politiserad Nobelfest och en utbuad Stefan Löfven på Sergels torg.
Debatt
I går hände det. Vänsterregeringen kavlade upp ärmarna och tog krafttag mot brotten, drogerna, gängen och våldet. Detta i form av – håll i er nu – ännu en utredning. Denna gång ska det utredas om det brottsförebyggande arbetet ska bli ett lagstadgat ansvar för kommunerna. Förslaget är feltänkt och utredningen borde skrotas, skriver Kristoffer Tamsons (M) trafikregionråd.
Gästkrönika
Som dörrmatta har Jonas Sjöstedt ingen makt, men gör han sig fri från denna position är risken stor att han bidrar till Socialdemokraternas nedgång och död. Och det kommer knappast att hjälpa Vänsterpartiet att nå LO-kollektivets väljare.
Debatt
Kommuner och regioner står införa stora utmaningar och behöver statens stöd. Regeringen lyfter ofta välfärden som samhällets grundpelare. Vi hoppas därför att du har positiva besked med dig till SKL-kongressen i dag Stefan Löfven, skriver Anders Knape ordförande SKL.
Debatt
Barn kan vara naiva men vuxna förväntas kunna tänka efter. I decennier har svensk politik präglats av det ena godhetsprojektet efter det andra som direkt gått ut på en långsiktig plantering av segregation och motsatsförhållanden till mycket av vad svensk lagstiftning säger. Det skriver Värmdös kso, Deshira Flankör (M).
Gästkrönika
När man som Stefan Löfven påstår att vi inte såg detta komma, ger man också en bild av att det inte skulle ha pågått en debatt om dessa frågor. Det stämmer inte. Debatten har funnits och regeringens strategi i den har varit att förminska allvaret och anklaga meningsmotståndare för att skada landets anseende.
Gästkrönika
Invandringens ”gravitationskraft” växer ständigt och påverkar numera så många frågor – kriminalitet, ekonomi, kultur, demografi – att det blir snart sagt omöjligt att byta ämne eller återvända till gamla och mer bekväma politiska konfliktlinjer.
Debatt
Är det meningen att frivilliga organisationer ska förse hemlösa pensionärer med mat, kläder och SL-kort? Är det meningen att detta ska möjliggöras via swishbidrag från allmänheten? Att dessa äldres mättnad ska bero på Ica-handlares välvilja? Är det värdigt ett välfärdssamhälle, är Jeanette Höglunds fråga till Stefan Löfven.
Debatt
Löfven utmålar sina meningsmotståndare som ett hot mot demokratin, påstår att moderater och kristdemokrater öppnar dörren för extremism och demokratins undergång. Att hävda att man står ensam som demokratins försvarare är inte ett sätt att värna demokratin.
Debatt
Ett svagt muntligt löfte från Stefan Löfven är inte betryggande. Utan tydliga och dokumenterade förhandlingsresultat, är det nästintill omöjligt för Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, skriver Amineh Kakabaveh, Jonas Lundgren, Francisco Contreras med flera tunga V-politiker.
Gästkrönika
Att vägra att befatta sig med en grupps valda ledare är en tämligen universell förolämpning av gruppen som helhet. Man ska inte bli förvånad om bitterhet då jäser i de grupper som behandlas som orena (nu uppemot en fjärdedel av väljarkåren).
Kommentar
Vad vill Annie Lööf? Hon har gjort tydlighet till sitt varumärke. Men i dessa dagar är hennes agerande outgrundligt. Och hennes nej behöver inte betyda att det är kört för Stefan Löfven att bilda regering, även om det ser mörkt ut just nu.
Kommunpolitik
Den direkta följden av marknadshyror blir att hushåll i över en miljon lägenheter får minskat konsumtionsutrymme. Det får stora konsekvenser för både individ och samhälle och är allvarligt när prognoserna pekar på att Sverige går mot lågkonjunktur.
Gästkrönika
Men vad händer om vi en dag inte längre är överens? Skilsmässor är uppslitande, även i politiken. Vore jag L-ledare skulle jag exempelvis antagligen oroa mig för vad som händer om Centerpartiet en dag lämnar vår överenskommelse.
Gästkrönika
Valresultatet beskrivs nästan som en seger för S. Men efter denna mandatperiod är det tjugo år sedan det rödgröna blocket fick majoritet i ett riksdagsval. Sanningen är att det ser fruktansvärt ut för socialdemokratin. Endast de som redan har allt unnar sig progressivitet och socialdemokrati.
Gästkrönika
Någonting fundamentalt har hänt med Socialdemokraterna. Kanske var det insikten om att valet riskerade gå fullständigt åt skogen som fick de politiskt valda att kliva in och köra över konsultgänget som riggat en dödsdömd valstrategi.
Gästkrönika
Omkring hälften av medlemmarnas avgifter till de judiska församlingarna i Göteborg och Malmö måste i dag läggas på den fysiska säkerheten i synagogorna. Till skillnad från Danmark, där judiska institutioner skyddats av militär och polis, sörjer svenska judar för sin egen säkerhet. Polisen finns bara där under stora högtider.
Demokrati
Piskande hav, aggressiv gränsbevakning och färder under lastbilar och tåg. Vägen till Sverige är en hinderbana på liv och död, med målet att få sin sak rättssäkert prövad. Det sista människor på flykt behöver är fler hinder på vägen och ytterligare motstånd när de väl kommit fram.
Integration & segregation
Den svenska högern försöker dölja att de bedriver en lönedumpningspolitik genom att ropa glåpord efter Löfven när han vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Igår skrev Annie Lööf att S ”borde skämmas”. Den enda som borde skämmas är den svenska högern som tillåter att utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare fortgår. För SSU är det självklart att Socialdemokraterna tar kampen för svenska löntagares intressen.
Gästkrönika
Dåliga arbetsgivare är inte ett problem som kan deporteras. Statsminister Stefan Löfven borde rikta sin ilska mot de verkliga skurkarna, nämligen oseriösa arbetsgivare. Inte mot utsatta arbetstagare som sliter för svältlöner under ovärdiga arbetsvillkor.
Sjukvård
När statsminister Stefan Löfven nu åker på vårdturné efter snart fyra år som statsminister finns facit – under den gångna mandatperioden har Socialdemokratin administrerat en nationell vårdkris, skriver Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M).
Gästkrönika
På lördagen, efter skidorna på tv, lyssnade jag på Stefan Löfvens tal på den socialdemokratiska valupptakten. Efter en månads debatt om valstrategi och hårdare tag var det som balsam för själen att höra Löfven – han talade nämligen socialdemokratiska igen.
Kommunpolitik
De politiska partierna tävlar just nu om hur de ska lösa brottsligheten i utsatta områden, det antas nämligen ge enkla poäng hos väljarna. Tyvärr är förslaget att använda militära resurser inte bara häpnadsväckande, utan även direkt olämpligt.
Gästkrönika
Stefan Löfven vill stå i mitten. Stefan Löfven vill bryta blockpolitiken. Men problemet är att det brottet riskerar att bli den sista spiken i kistan för socialdemokratins snart 135 år långa kärleksaffär med den svenska arbetarklassen.
Demokrati
Stefan Löfven vilseleder när han säger att EU:s sociala pelare inte ger mer överstatlighet. Direkt efter toppmötet i Göteborg meddelade EU-kommissionen att den vill lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelser. Regeringen har nu ett utmärkt tillfälle att visa att den inte vill "flytta mer beslutskompetens till Bryssel”.
Gästkrönika
Efter omröstningarna i måndags om var EU:s läkemedelsmyndighet EMA skulle hamna har ett svensk-danskt ordkrig utbrutit. Danskarna är – med rätta – besvikna på att Sverige inte röstade på Köpenhamn efter att Stockholm ändå hade åkt ut. Den besvikelsen delar de med många skåningar på andra sidan sundet, skriver Ann-Sofie Dahl, i en gästkrönika.
Demokrati
Att C och L sade nej till Stefan Löfvens inviter efter valet 2014 var ett historiskt misstag som helt i onödan gav både V och SD tunga roller i svensk politik. Efter valet 2018 bör Liberalerna vara öppna för andra alternativ än Alliansen, menar Liberal riksdagskandidat.
Demokrati
Om ett år är det val. Redan nu är stämningen febrig och tonläget i falsett. Riksdagen har öppnat och knappt hinner ridån hissas upp förrän ett nytt offer i politikens drama kan vara på väg att skördas. Så ser själva avstampet ut inför valåret, där utsträckta händer är knutna nävar.
Gästkrönika
Ingen vill egentligen att Sverigedemokraterna regerar, det undgår ingen att de är lika mycket klåpare som en gång Ny Demokrati. SD har kladdat alltför länge. De som är störst måste agera ansvarsfullt och ta glassen ifrån dem.
Gästkrönika
När jag läser nyheter ser jag allt oftare för min inre syn den där scenen när Kalle Anka, Musse Pigg och Janne Långben tumlar runt i en husvagn på väg nerför berget och plötsligt inser att ingen sitter bakom ratten. "Vem är det som kör egentligen?"
Kommentar
Vinsterna i välfärden är en av politikens mest laddade frågor. Regeringen planerade att lägga fram en proposition i höst. Men det kommer sannolikt inget förslag i år, enligt mina källor. Det är osäkert om det över huvud taget blir något vinsttak i välfärden. Trots löftet till Jonas Sjöstedt.
Demokrati
Regeringen vill lagstifta om kvotering. Vi förutsätter att statsministern och hans statsråd har genomtänkta svar på hur deras förslag förhåller sig till exempelvis äganderätten, skriver Nima Sanandaji, tekn. dr. och Siri Steijer, Timbro.
Arbetsvillkor
I riksdagsdebatten igår talade Stefan Löfven sig varm för den svenska modellen och mot skattesänkningar. Men positiva sociala utfall – som hög livslängd, låg spädbarnsdödlighet och ekonomisk jämlikhet – växte fram i Sverige och Norden redan när skatterna var låga. Övergången till högskattesamhället sammanfaller istället med framväxten av en ny form av social fattigdom, skriver Måns Cederberg (M).
Kommunpolitik
De senaste två årens regerande har varit en osedvanligt vinglig färd med Stefan Löfven i förarsätet, och allt fler upplever att även riktningen är fel. Som ett resultat ser vi hur pessimismen ökar och framtidstron minskar.
Kommunpolitik
Efter två år av vänsterregering är kursändringen i svensk politik tydlig. Sverige går mot att medborgarnas möjligheter att få bestämma över sitt eget liv minskar när valfriheten begränsas och makten skjuts över till staten.
Arbetsvillkor
Den stora utmaningen för Sverige är att inse att vi inte kan ta vår framgång för given. Världen omkring oss står inte stilla. Det som slår mig när jag besöker tillverkare i Asien, pratar med programmerare och designers i Östeuropa och Asien är hur snabbt de rör sig framåt. Samtidigt diskuterar vi enkla jobb medan bolag efter bolag flyttar utomlands och skolresultaten faller.
Kommunpolitik
Stefan Löfvens uttalande i partiledardebatten nyligen om att 60 000 barn och ungdomar blir till salu när skolkoncernen Academedia börsnoteras ger en bild över hur vänsterregeringen ser på företagande. Det allvarliga med uttalandet är att det återspeglar en djupt förnedrande syn på den privata företagsamheten.
Skola
Katalys Daniel Suhonens och Sten Svenssons kritik mot Academedia är till största delen ideologisk, de gillar helt enkelt inte företag i välfärden. Det står dem naturligtvis helt fritt att tycka så. Däremot bör de inte stå oemotsagda när de som argument för denna uppfattning kommer med rena felaktigheter.
Gästkrönika
Lärare kan i princip sätta vilka betyg de vill utan ansvarsutkrävande. Detta kombineras samtidigt med ett antagningssystem till gymnasium och högskola som bygger på just dessa betyg. Detta galna system måste reformeras snarast möjligt.
Demokrati
De senaste 20 åren har 80 procent av de nya jobben skapats i privat tjänstesektor, varav merparten i kunskapsintensiva tjänsteföretag. När näringsminister Mikael Damberg i morgon presenterar nya samverkansprogram för ökad innovation är det hög tid att dessa företag lyfts fram, så att de kan fortsätta att växa i Sverige.
Skola
Statsministerns påstående att utbildningsföretagets Academedias börsintroduktion innebär att det nu ska handlas med barn på börsen är en tankevurpa av stora mått. Det som handlas på börsen är inte barn eller medarbetare, utan aktier.