Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Staten
Infrastruktur
Många hundra miljoner behöver investeras i Skellefteås flygplats för att möta kraven från den hastigt växande nya industrin. Ett självklart nationellt ansvar, anser kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).
Kommunal ekonomi
Södertälje var lovade att få den nya Utbetalningsmyndigheten. Men den nya regeringen ändrar nu lokaliseringsorten till ”Stockholmsområdet”.
Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S): ”Det blev skillnad i kontakterna efter valet.”
Kommunal ekonomi
Håkan Sörman har nu mindre än två år på sig för jätteuppdraget att utreda hela utjämningssystemet. Och han är optimistisk om att nå ett svar på största frågan: Är det tillväxthämmande?
• ”Hon har rätt” – Sörman om civilministerns syn på utjämningen
• Därför tror han att han lyckas
• Om egna erfarenheterna av att betala: ”Helt otroligt egentligen”
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar kommuner för att lyssna på konsulter som guidar till äldreomsorgens momsmiljoner. ”Inte så här systemet är tänkt”.
• Så slår Höganäs ifrån sig kritiken
• Här är kommunerna som utreder bolagisering
Kommunal ekonomi
Idén föddes under flyktingkrisen. Enkelt vara det inte - men lockande. Genom upplägget skulle Höganäs tjäna 12-14 miljoner kronor per år på moms. I praktiken blev det ännu mer. ”Aggressiv skatteplanering” dundrade kritikerna som nu uppges ha tystnat.
• Flera kommuner överväger samma manöver
• ”Vi trodde det var för enkelt för att vara sant”
Gästkrönika
Det politiska landskapet håller på att förändras. Till skillnad från den klassiska motsättningen mellan höger och vänster förenas numera såväl rika som fattiga, välutbildade som lågutbildade kring att antingen skylla sina krossade livsdrömmar på invandrare eller staten.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefekonom Annika Wallenskog analyserar M+KD+SD-budgeten som ska styra Sverige. ”Det kan bli ett problem”, säger hon om en av förändringarna. Dagens Samhälle har gått igenom och listar de avgörande kommunala skillnaderna.
Kommunal ekonomi
Den kommunala fastighetsavgiften slår fel. De snabbast växande kommunerna blir allt större förlorare på reformen som vuxit till att fördela 20 miljarder kronor. ”Ett korkat system”, säger ekonomichef. Här är vinnarna och förlorarna på avgiften – hela listan.
* Oväntade effekten av avgiften.
* Annika Wallenskog (SKR): ”Det är en smygförändring”.
* Ökningar på 300 procent i vissa kommuner.
Debatt
Kommunerna är en mycket viktig del av bild- och formkonstnärernas arbetsmarknad. Ändå ligger ersättningarna till de konstnärer som ställer ut i kommunal regi på väldigt låga nivåer. Vi kräver att stat, kommuner och regioner löser situationen, skriver Konstnärernas Riksorganisation.
Kommunal ekonomi
Riktade statsbidrag kräver stora administrativa resurser. Hos Region Uppsala jobbar totalt tio samordnare och fem controllers på regionnivå med hanteringen. ”Vi lägger mycket tid på statsbidragen”, vittnar ekonomichefen.
Stadsbyggnad
Luleå fick Facebook. Lillebror Boden ville också lyckas. Kommunen satsade i flera år tiotals miljoner på att köpa enorma mängder bortglömd mark i obygden. På chans. Intresset var noll, marken stod tom. Tills jackpotten slog till: ett grönt stålverk.
* Så förändrades Boden – från befolkningskrasch till byggboom.
* Markköpen: ”Man kan tycka att vi var dumdristiga. Eller modiga.”
* Lilla grodan som höll på att stjälpa planerna.
* Kommunalrådet om investeringarna: – ”En positiv chock för mig”.
Kommunal ekonomi
Regeringens utredare Clas Olsson konstaterar att somliga kommuner inte skött sin ekonomi enligt lagens intentioner och att reglerna behöver skärpas. Samtidigt bjuder han på en godsak i utredningen: en friare resultatreserv för dem som sköter sig.
Debatt
Trots den fragmentariska styrningen har den svenska sjukvården klarat pandemin på ett bra sätt. Men om vi ska klara framtidens utmaningar måste ett vägval göras: Antingen behöver vi återgå till fullt självstyre med de skillnader som kommer att uppstå eller låta staten ta huvudansvaret, slutreplikerar fem kristdemokratiska regionpolitiker.
Debatt
Coronapandemin visar styrkan i den svenska sjukvården. Den har stått pall för den största prövningen för den svenska modellen någonsin, replikerar sju socialdemokratiska regionföreträdare till fem kristdemokratiska regionpolitiker som nyligen krävde att sjukvården ska förstatligas.
Debatt
Kriminella nätverk har urholkat tryggheten i många kommuner. De behöver bekämpas med samhällets samlade kraft. För att kommunerna effektivt ska kunna bidra i detta arbete krävs dock att de omfattas av lagen om uppgiftsskyldighet i samverkan mot organiserad brottslighet, skriver fem ledande moderata kommunpolitiker.
Debatt
Sveriges kommuner sparar på skolan. När vi frågar våra lokalavdelningar är det en allt större andel som anger att de ekonomiska resurserna till skolorna i kommunen inte är tillräckliga för att möta utbildningens mål. Det är alarmerande. Sverige kan inte spara sig till en framtid som stark kunskapsnation, skriver Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Statens servicecenters närvaro i utsatta områden innebär att de boende både kan känna trygghet och vara förvissade om att staten och myndigheterna inte har lämnat dem i sticket. Vi kan hjälpa dem som besöker oss in i en språklig och digital gemenskap. Det skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson, som vill se fler samarbeten med kommuner.
Debatt
Regioner och kommuner har gjort en enorm kraftsamling under coronaåret 2020, och fullt fokus ligger nu på att fortsätta göra det då vi fortfarande är mitt i pandemin. Staten kan dock underlätta arbetet genom att ge rätt förutsättningar och verktyg, skriver SKR:s ordförande Anders Knape.
Debatt
I Älvsbyn har vi, precis som i de flesta andra mindre kommuner här i Norrbotten, ett bemannat AF-kontor som har öppet två timmar varannan vecka. Det är för lite även i en normal situation – inte enbart under en pandemi eller efter en storbrand hos bygdens största privata arbetsgivare. Det skriver kommunens kso Tomas Egmark (S) och gruppledare Berit Hardselius (C).
Debatt
Det arkeologiska fyndområdet i Uppåkra har alla förutsättningar att bli ett centrum för forskare och studenter, men också ett turistmål av högsta rang för både svenska och utländska besökare. Ändå är de statliga satsningarna på Uppåkra minimala, skriver Philip Sandberg (L) kso i Lunds kommun och Christian Sonesson (M) kso i Staffanstorps kommun.
Debatt
För att inte ansvaret ska bli övermäktigt hos oss enskilda regioner och verksamheter behövs en betydande satsning från staten på de regionala musikinstitutionerna. Vi uppmanar därför våra statliga företrädare att agera. I ord, uppdrag, resurser och handling, skriver styrelsen för Regional Musik i Sverige.
Gästkrönika
Skulle en regering som vilar på SD:s stöd, eller som SD själva deltar i betraktas som legitim eller skulle tjänstemän och opinionsbildare uppmana till aktivt motstånd mot en sådan regering - oavsett väljarstöd? Den frågan kommer sannolikt prägla det kommande decenniet.
Debatt
Invånarna har rätt till en mer lättillgänglig och likvärdig offentlig service oavsett var i landet de bor. Det är dags för stat, kommun och näringsliv att öka samarbetet, för att alla ska få likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd i hela landet, skriver generaldirektören för Statens servicecenter Thomas Pålsson.
Debatt
Hot, våld och droger är vardag på boendena som drivs av Statens Institutionsstyrelse, visar Sekos nya rapport. SiS har blivit förvaring i stället för behandling och såväl anställda som klienter förtjänar bättre. Det är dags att regeringen tar ett omtag.
Debatt
Med jämna mellanrum smäller media till med krigsrubriker om försvunnen konst och i nästa andetag vad det kostar. Tänk om de i stället kunde lyfta blicken och ställa samma frågor kring vägreparationer eller vad i övrigt som försvinner på våra arbetsplatser – som toalettborstar och kontorsmaterial, skriver chefen för Liljevalchs konsthall Mårten Castenfors.
Debatt
Allvarliga fel och brister hos Kronofogden har under flera år drabbat enskilda. Människor i svåra ekonomiska situationer har utsatts för felaktiga utmätningar och utbetalningar. Staten måste ta ansvar för Kronofogdens bristande rättssäkerhet. Därför stämmer Centrum för rättvisa staten i domstol i två fall som kan bli vägledande för andra som har drabbats.
Debatt
Höga förväntningar på eleverna och mer tid för lärare att förbereda och efterarbeta undervisningen. Samt mer sammanhållet statligt ansvar för skolan. Så kan segregationen bekämpas, skriver ordföranden för Lärarnas Riksförbund Åsa Fahlén.
Debatt
Rätta dig i ledet eller ta strid mot en mäktig motpart. Staten tar till ovärdiga metoder när den vill komma åt enskildas skogsmark. Inskränkningar av äganderätten får inte gå till på det här sättet, skriver centerpartisterna Helena Lindahl och Peter Helander.
Debatt
I Sverige går all beskattning av vattenkraften rakt in i statskassan. I Norge får de kommuner som levererar vattenkraft behålla mer av de värden som genereras, medan svenska vattenkraftskommuner som Jokkmokk, Sollefteå och Ragunda är några av landets fattigaste. Dags för en rättvis politik, kräver Håkan Larsson, regionpolitiker (C).
Debatt
Karlsborgs flygplats vid Vättern är kraftigt förorenad efter Försvarsmaktens brandövningar. Dräneringen gör nu att gifter riskerar att pumpas ut i dricksvattnet. Hur är det möjligt? Försvarsmaktens uppgift är att skydda medborgarna – inte att förgifta dem.
Debatt
Vi manar till motstånd mot beslutet att folkbildningen ska bidra med underlaget till ett statligt register över människor med funktionsnedsättningar. Ingen vet hur statens register kommer att användas av framtida regeringar och då måste vi avstå från att skapa fler känsliga register i så stor utsträckning som möjligt.
Skatt
Moderaterna har de kommande veckorna chansen att med hjälp av en riksdagsmajoritet riva upp den straffbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som försvårar för de arbetsgivare som väljer att ta hälsoansvar, skriver Kristina Hagström, hälsostrateg på pensionsbolaget Skandia.
Gästkrönika
Den vänsterkritik mot nationalekonomin jag mötte som student utgick från att en högerlutande politik antogs hämta kraft ur en högerlutande ekonomisk vetenskap. Men det får nog sägas vara en övertolkning att idéerna var det som styrde, skriver Marika Lindgren Åsbrink med anledning av årets Nobelpris i ekonomi.
Demokrati
För att lyckas med ambitionen i landsbygdspropositionen måste det statliga stödet till lokala mötesplatser fördubblas. Samlingslokalerna utgör en viktig demokratisk infrastruktur där mellanmänskliga möten för demokrati, kultur och integration sker och bidrar till att värdefull samhällsservice kan utvecklas lokalt.
Integration & segregation
Vem vågar anställa en ensamkommande som saknar CV och referenser? Genom en snickerifabrik i Skillingaryd och ett café i Norrtälje – så kallade sociala företag – får ungdomar en plattform ut i såväl det svenska samhället som arbetsmarknaden.
Stadsbyggnad
Det behövs en offensiv nationell strategi, en tydlig handlingsplan och konkreta åtgärder för att skydda Skånes kustkommuner från stranderosion. Därför är miljöminister Karolina Skogs (MP) besked att staten inte kommer att ta något ansvar för situationen häpnadsväckande.
Integration & segregation
Esmat, som kommit att bli rikskänd, kom till Sverige med sin gravt synskadade äldre bror, som ensamkommande barn 2015. Migrationsverkets beslut att utvisa de båda bröderna tog varken hänsyn till den äldre broderns grova synskada eller dokumenterade psykiska ohälsa vilket Migrationsverket i efterhand erkänt var fel. Tyvärr hann Esmats bror ta sitt liv. Det är nu dags att pröva statens ansvar för Esmats brors självmord.
Demokrati
I dagarna samlas moderater från hela landet i Göteborg för att staka ut riktningen inför valet i september. En fråga de ställs inför är huruvida staten ska utöka sin makt över arbetsmarknaden. Det vore ett misstag. Ökad politisk inblandning slår mot omställning och tillväxt, skriver Martin Linder och Henrik Ehrenberg, Unionen.
Infrastruktur
I Sverige kan inte tågresenärer jämföra avgångar och priser mellan alla tågbolag samt köpa sina biljetter på ett ställe. Vem skulle som jämförelse idag vilja gå till alla flygbolags webbsidor för att hitta rätt resa? Det här måste ändras för att fler ska välja att ta tåget istället för bilen eller flyget.
Kommunpolitik
Vad säger egentligen de olika anslagen i vårbudgeten skattebetalarna? Det är som i ”Kejsarens nya kläder” man fattar inte, men törs inte säga det i rädsla för att framställa sig dum. Det system vi har idag för att redovisa den totala offentliga ekonomin är helt enkelt inte användarvänligt, konstaterar Minna Fröjdholm.
Skola
För att fortsätta stärka läraryrket i Sverige och få fler att vilja bli lärare behöver vi skapa bättre möjligheter att kunna utvecklas i yrket, skriver ministern för högre studier och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) och ordföranden i SKL:s utbildningsberedning Kenneth Nilsson (S).
Äldreomsorg
Samtidigt som kommunerna förväntas erbjuda ensamkommande ett bra och tryggt boende för 1 350 kronor per dygn tar staten ut det mångdubbla i avgift för sina SIS-hem. Visst, behoven skiljer sig åt men inte så mycket att det motiverar skillnaden i vårdavgifter.
Gästkrönika
Just nu är det inte särskilt mycket bevänt med vädret i Sverige. Här i Uppsala försvann snön lika snabbt som den kommit; kvar är bara slask och fukt och gråa moln. Rent politiskt är dock vintern garanterat på väg, även om dess vidd ännu inte riktigt sjunkit in.
Hållbarhet
En ny undersökning från Naturskyddsföreningen visar att både stat och kommun brister i arbetet med att ge skolorna förutsättningar att arbeta med Skolans lärande för hållbar utveckling, LHU. Endast tre av tio kommuner har en strategi för området och staten kräver ännu inte att alla nyutbildade lärare ska ha kunskaper om hållbar utveckling.