Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Specialistvård
Upphandling
Regionfullmäktige i Region Västerbotten sa på måndagen nej till mer pengar till upphandlingen av förlossningen i Lycksele. De tre styrande partierna S, V och MP, vill skjuta frågan om finansiering till budgeten för 2024.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Sjukvård
Betyget är allt annat än bra när Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat 27 akutsjukhus i landet. Samtliga kritiseras för brist på personal och vårdplatser, och Ivo bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras. ”Det här får inte bli ett normalläge”, säger generaldirektör Sofia Wallström.
Sjukvård
Efter att den sista gynekologen sagt upp sig är förlossningen i Lycksele stängd. Hyrpersonal går inte att rekrytera ”oavsett ekonomisk ersättningsnivå”, konstaterar en rapport. Ett förslag är att tillfälligt upphandla verksamheten – en dyr lösning som misslyckats på annat håll.
I dag tar politikerna i Region Västerbotten beslut om förlossningens framtid.
Sjukvård
När Ivo krävt minst 612 vårdplatser på Akademiska sjukhuset har domstolar satt stopp. Nu vill generaldirektör Sofia Wallström att högsta instans ska låta Ivo precisera hur många vårdplatser sjukhusen måste ha. ”Läget är så allvarligt att det krävs skarpa beslut.”
Debattsvepet
Kommunal efterlyser bättre scheman och höjda löner i äldreomsorgen. Biståndsorganisationer kräver svar från regeringen om vad som ska gälla framöver och apoteken som de fungerar i dag är en fara för patienterna, varnar läkarorganisationer. Insyn i friskolebolag och forskningsetik är andra ämnen på tisdagens debattsidor.
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Arbetsvillkor
Hälsosammare scheman på sikt – men ännu tuffare att få ihop personalpusslet. Så ser chefer inom vård och omsorg på de nya skärpta kraven på dygnsvila. ”Det här är inte önskvärt av alla medarbetare”, säger Maria Svanborg, verksamhetschef i Borgholm.
Debattsvepet
På riksnivå regleras språnget till lobbyism av lagar och en särskild prövningsnämnd. Men inom kommuner och regioner finns inte samma riktlinjer, skriver docent i företagsekonomik. Andra debattämnen: gängkriminalitet och public service.
Kommunal ekonomi
Vilken hjälp ska man kunna få när man blir äldre? Sveriges nya äldreminister ser kompetensförsörjningen som en nyckelfråga för äldreomsorgen. ”Där kommer vi behöva samarbeta mycket mellan stat, region och kommun för att lösa den problematiken,” säger Anna Tenje (M).
Juridik
Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken är enligt Gotlands tingsrätt inte att bedöma som terror.
Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.
Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Sjukvård
Det går en rät linje mellan undernäring och ökad risk för trycksår hos äldre som vårdas sjukhus. Trots detta slarvas det med måltidskvaliteten i vården, skriver Livsmedelsverket i en rapport. Tidsbrist, dåligt samarbete och bristande kunskap pekas ut som bovar i dramat.
Sjukvård
Alla kan göra något och alla ska med. Det är ledorden när SKR kraftsamlar för att fortsätta arbetet för psykisk hälsa i Ing-Marie Wieselgrens anda. ”Det här berör hela samhället, inte bara vård och socialtjänst”, sa ordföranden Peter Danielsson (M) vid en stor manifestation på tisdagen.
Debattsvepet
Den genomsnittliga responstiden för ambulans och räddningstjänst är ungefär dubbelt så lång i de minsta kommunerna jämfört med de största, skriver Hela Sverige ska leva. Tidöavtalets hot mot äldrevården, de växande ekonomiska klyftorna och vikten av att inte bara gynna herrdominerad idrott är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Fler patienter med sällsynta hälsotillstånd borde få genetiska utredningar, anser en rad läkare. Stor flyktingmottagning har stärkt den organiserade brottsligheten, anser Södertäljes kommunstyrelseordförande. Debatten handlar dessutom om elprisstöd, höghastighetsspår, integritet och klimat.
Demokrati
Désirée Pethrus är barnbarn till Kristdemokraternas grundare Lewi Pethrus och tror sig veta vad hennes farfar skulle ha tyckt om partiet i dag.
Nu har hon återvänt till regionpolitiken – men avgår gärna om KD:s förslag om statlig vård blir verklighet.
Désirée Pethrus om:
• Kritiken från Stockholms sjukvårdsupprop
• Partiets frikyrkliga rötter
• Samarbete med SD
Debattsvepet
Valrörelsen dominerar onsdagens debattsvep. Fredrik Kärrholm (M) vill se tuffa tag mot unga kriminella, Johanna Wyckman (L) ifrågasätter digitaliseringen i vården och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) slår ett slag för vindkraften.
Debattsvepet
Lärarfacken presenterar ny opinionsundersökning. Läkare kritiserar Socialstyrelsen. Livsmedelshandlare anser att butiksstölder är inkörsport till grövre kriminalitet. Andra debattämnen i dag: privat vård, Vänsterpartiets förflutna och a-kassan.
Äldreomsorg
SKR ställer sig kritiskt till slutsatserna i Ivos rapport, som kom med svidande kritik mot äldreomsorgen i landets kommuner.
”Jag hade förväntat mig mer av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kvalitet i deras rapporter”, säger äldresamordnare Greger Bengtsson.
Demokrati
Ing-Marie Wieselgren hade en enorm energi och lyfte psykiatrin i Sverige. Det uppger sjukvårdsexperten Göran Stiernstedt, som under fem år var hennes chef på SKR.
”Hon var unik”, säger han. Sjukvårdsstrategen Anna Nergårdh instämmer.
– Hon hade en genuin tro på att inkludera alla människor i ett hälsosamt samhällsbygge.
Arbetsvillkor
Operationspatienter som flygs från Norrbotten till Stockholm och bonusar på 100 000 kronor för flyttade semestrar. Allt mer desperata åtgärder vidtas för att klara sommarbemanningen i vården. ”Läget är värre än någonsin”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Debattsvepet
Fyra skolledare kräver stopp för besparingar i skolan, vårdpersonal i Göteborg oroas över bemanningen i sommar och Miljöpartiet vill se en kraftsamling mot dödsskjutningar. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Sjukvård
Brist på sociala sammanhang under pandemin, en ohållbar skolmiljö och stress är några av orsakerna till att fler barn och unga mår dåligt i dag.
Sedan 2017 har antalet barn som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökat stadigt, visar en ny kartläggning.
Infrastruktur
Nato vill att medlemmarna stärker det civila försvaret. Energiförsörjningen ska bli tryggare och sjukvården utvecklas för att klara av stora mängder skadade.
Lista: Det måste kommuner och regioner prioritera om Sverige går med.
Debattsvepet
Luddig målstyrning i skolan måste bort, skriver skoldebattören Filippa Mannerheim. Rusta upp socialtjänsten för att besegra gängkriminalitet, anser tankesmedjan Katalys. Nato och sjukvård är andra heta ämnen på debattsidorna i dag och under helgen.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Sjukvård
Ett trettiotal incidenter och flera fall där sjuka barn fått vänta länge på transport mellan sjukhus. Det är resultatet efter att regionernas eget flygbolag tog över transporterna med ambulansflyg.
Debattsvepet
Samarbeten med auktoritära stater kan komma till nytta, skriver analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Bo Rothstein vill förbjuda bokbål. En annan professor anser att kompletterande lärarutbildning för akademiker är för kort. Debatten handlar även om skolsegregation.
Debattsvepet
Svenska covidföreningen varnar för att de svårt långtidssjuka kommer att bli fler. Läkarförbundet hävdar att läkare är mer nöjda med jobbet om chefen är läkare. Övrigt i dagens debatt: kollektivtrafik, förlossningsvård och elmarknaden.
Debatt
Inför nästa stora hälsohot måste lärosätenas kompetens och resurser användas på ett bättre sätt än under den gångna pandemin. Nu krävs ett mer genomtänkt och bättre fungerande samarbete mellan akademi och samhälle, skriver företrädare för Karolinska Institutet.
Debatt
Pandemin blottlade den omfattande ålderismen i Sverige. Samhället signalerade till oss: håll er undan, ni behövs inte. Men nu ser vi ett ljus i tunneln, konkreta förändringar är på väg, skriver riksdagsledamöterna Elsemarie Bjellqvist (S) och Barbro Westerholm (L).
Debatt
I dag påverkar bostadsort, utbildning och inkomst vilken vård den enskilde får efter en hjärtinfarkt. Regionerna har ett ansvar att minska den befintliga ojämlikheten och ge patienten den bästa vården både på sjukhuset och i primärvården, skriver Inger Ros, Riksförbundet HjärtLung.
Debattsvepet
Ledande socialdemokrater i Gävleborg och Västernorrland kräver satsning på Nya Ostkustbanan. Emmaus efterlyser mer etik i kommunala investeringar. Dagens debatt handlar också om vad vi får för skattepengarna.
Debattsvepet
Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Vision. Utöver det diskuteras ordningsregler i skolan, privat skuldsättning och kärnkraft.
Sjukvård
Det saknas så mycket personal i Herrljunga kommun att höga chefer ska jobba i äldrevården. Kommundirektör Ior Berglund är redo att kliva in i köket på helger för att avlasta personalen: ”Nu får vi alla kavla upp ärmarna och bidra”.
Debatt
Vi närmar oss nyårsdagen, den dag då flest människor försöker begå självmord. Men vården är inte rustad för dessa patienter, bristen på specialistläkare i psykiatri gör att psykakuterna bemannas av olegitimerade läkare, skriver Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och Suicide Zero.
Debatt
Väntetiderna är ett av nutidens stora problem i vården. Men med nytänkande kan patienternas lidande minska, deras inflytande öka och väntetiderna kortas, skriver miljöpartisten och ledamoten i Region Skånes fullmäktige Lena Östholm Munkberg.
Ledarskap
Mer än 100 av landets kommuner gör inga kontroller alls av om personal som jobbar med äldre är vaccinerade mot covid-19. Nio kommuner både frågar och omplacerar ovaccinerad personal. Det visar en enkät som SVT har gjort.
Debatt
Äldreomsorgslyftet behöver omfatta hela äldreomsorgen så att alla medarbetare får chansen att vidareutbilda sig – oavsett arbetsgivare, anställningsform eller anställningsgrad, skriver Karin Liljeblad, senior branschexpert för idéburen välfärd på Fremia.
Gästkrönika
Att föda på sitt lilla lokala BB kan både framstå som tilltalande och tryggt. Men händer det något är det en falsk trygghet, då även lågriskförlossningar ibland drabbas av oväntade komplikationer som personalen inte kan hantera.
Debattsvepet
Kommuner säger nej till äldre som behöver omsorg av ekonomiska skäl, skriver Akademikerförbundet som gjort en enkät bland sina medlemmar. M/KD/SD-förslaget att slopa investeringsstödet för bostäder skapar också debatt i dag, liksom antibiotikaresistens.
Debatt
Även om kostnaderna för demensvård nu verkar sjunka då färre har en diagnos är detta bara kortsiktigt. En minskning av antalet demensdiagnostiserade betyder inte att dessa patienter inte längre existerar. Regioner och kommuner måste därför avsätta mer resurser för vård och omsorg av patienter med kognitiv svikt, skriver forskarna Michael Axenhus, Gösta Bucht och Bengt Winblad.
Debattsvepet
Stad/landdimensionen bör tas på allvar även av lokalpolitiker, skriver en forskare. Korruption i vården, BB-stängning i Lycksele och skolstängning i Göteborg är andra debattämnen i dag.