Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Socialtjänsten
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Debattsvepet
Modersmålsundervisning är samhällsekonomiskt lönsam, hävdar företrädare för Sveriges Lärare. Att motarbeta ryktesspridning om socialtjänsten räcker inte, anser Visions ordförande. Dagens debatt handlar också om djurskydd, elstöd och debattklimat.
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Debattsvepet
Patienter ska inte bollas mellan socialtjänst och psykiatri, skriver Samsjuklighetsutredningen som i dag lämnar sitt slutbetänkande. Åtgärder mot gängkriminaliteten är ett annat debattämne, liksom Sveriges lärares skolpolitikförslag till Muharrem Demirok (C).
Socialtjänst
Allvarssamtal är en viktig del i att fånga upp kriminella barn och ungdomar. Det anser tidigare socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson (L), som beklagar att det nya styret inte går vidare med modellen. Samtidigt är han självkritisk till att han inte drivit frågan om fler SiS-platser tillräckligt hårt.
Socialtjänst
De senaste åren har i genomsnitt tio barn per år dött till följd av våld i Sverige. Nu föreslår en utredning en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn. En ny lag ska även förtydliga kommunernas ansvar och arbete.
Socialtjänst
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerar starkt på Ivos rapport om att unga på statliga ungdomshem utsatts för våld, allvarliga kränkningar och otillåtna tvångsåtgärder. Regeringen ser nu över Sis uppdrag.
Arbetsvillkor
Unga arbetstagare är mer utsatta för en rad problem än deras äldre kollegor är. Det visar en undersökning av arbetsmiljön som fackförbundet Vision gjort.
Värst drabbade är anställda inom socialt arbete och personer med olika typer av tillfälliga jobb.
Debattsvepet
Socialtjänsten påverkas brett av regeringens syn på hur man kommer åt unga kriminella, skriver forskare. Mer privat sjukvård kortar vårdköerna, anser Timbro. Rätten till tolk, bostadpolitik, elbrist och vargjakt är andra debattämnen denna tisdag.
Stadsbyggnad
Sveriges allmännyttiga bostadsbolag erbjuder 21 000 sociala kontrakt till landets kommuner. Behovet av sociala kontrakt har ökat.
Oftast är socialtjänsten hyresvärd, men Sveriges Allmännytta uppmanar kommunerna att tänka om på den punkten.
Socialtjänst
Socialtjänsten lyfts som en nyckelaktör för att komma till rätta med ökad brottslighet och otrygghet. Men lagen som ska ge socialtjänsten tydligare förebyggande roll dröjer. Nu ger nya socialtjänstministern besked om när den kan bli verklighet – men några extra pengar utlovar hon inte.
Socialtjänst
Kampanjen mot svensk socialtjänst fortsätter och föräldrar som hävdar att deras barn kidnappats får stöd av partiet Nyans. ”Socialtjänsten måste öppnas upp för granskning”, säger partiledaren Mikail Yüksel, vars ledarskap nu utmanas.
Sjukvård
Var tionde barn i Sverige berördes förra året av orosanmälningar till landets socialtjänster, visar nya siffror. Antalet ärenden har ökat rejält de senaste åren och allt fler av dem gäller yngre barn som riskerar att hamna i kriminalitet.
Skola
Den nya regeringen vill se fler akutskolor där stökiga elever ska placeras. I dag finns akutskolor endast i Stockholm och Göteborg – och frågan är om så många fler kommuner har kapacitet att driva sådan verksamhet.
Debattsvepet
Regeringens budget är ämnet i flera debattartiklar i dag. M, SD, KD och L presenterar sina tankar, fackförbund protesterar mot sänkt skatt på reparationer och rektorer konstaterar att satsningen på läromedel inte räcker långt.
Debattsvepet
Utjämningsstödet är inte perfekt men bättre än alternativet, skriver Britta Flinkfeldt i DN. Tidöavtalets klimatpolitik, socialtjänstens behov av reformering, blindas rätt till ledsagning och oskuldsoperationer är andra ämnen som debatteras i dag.
Integration & segregation
Hedersförtrycket innebär inte bara ett enormt lidande för tiotusentals människor, det leder också till stora kostnader för samhället, visar en ny studie.
”Fler tidiga insatser skulle innebära en besparing på många miljarder”, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.
Kommunpolitik
Ulf Kristersson blir ny statsminister och i samarbetsavtalet mellan M, L, KD och SD finns en rad punkter som berör kommuner och regioner. DS listar de viktigaste förändringarna som är att vänta.
• Informationsplikten du bör känna till
• Socialtjänstens utökade ansvar
• Förändringarna som gäller friskolor
• Beskedet om kommunala läkare
Socialtjänst
Landets socialchefer har allt svårare att få tag i personal till socialtjänsten. Det gäller inte minst socialsekreterare och inom äldreomsorgen, visar en undersökning från Vision. ”Det mest alarmerande är det försämrade rekryteringsläget”, säger Sara Gustavsson Roxell vid fackförbundet.
Socialtjänst
Pojken hittades död ett par timmar efter det att han försvunnit från hvb-hemmet. Nu åtalas två personer som jobbade på hemmet när femåringen försvann.
”Jag bedömer att de har varit straffbart oaktsamma”, säger åklagaren Stefan Wessberg i ett pressmeddelande.
Debattsvepet
Lärarfacken presenterar ny opinionsundersökning. Läkare kritiserar Socialstyrelsen. Livsmedelshandlare anser att butiksstölder är inkörsport till grövre kriminalitet. Andra debattämnen i dag: privat vård, Vänsterpartiets förflutna och a-kassan.
Socialtjänst
En av de bröder som felaktigt blev utpekade för att ha dödat en fyraårig pojke 1998 stämmer nu Arvika kommun. Bröderna vill att kommunen medger att den gjort fel.
”Betoningen på att det är fel, det är väldigt viktigt”, säger Robin Dahlén.
Socialtjänst
Kommunerna måste tvingas att jobba förebyggande mot gängkriminalitet. Och socialtjänst och skola behöver fler verktyg. Både från profession och politiker kommer krav på skärpt lagstiftning och mer resurser.
• Rektor Linnea vill se möjlighet att tvångsflytta elever
• Sveriges socialchefer varnar för stora klyftor mellan kommunerna
• Stockholm satsar på socialsekreterare hos polisen
Debattsvepet
Skolvalet är ett hett debattämne inför omröstning i riksdagen imorgon. Fyra skolvalsforskare lanserar egna reformer medan lärarfacken slår ett slag för utredningens förslag. I övrigt i debatten lastar M Morgan Johansson för kaoset på Arlanda.
Socialtjänst
Socialtjänstens förebyggande arbete behöver stärkas. Det säger socialminister Lena Hallengren, som vill se både mjuka och hårda metoder för att hindra att fler unga hamnar i gängkriminalitet.
Skola
Vad bör göras för att färre barn ska lockas in i kriminella gäng? En viktig åtgärd är att knyta socialsekreterare till skolan, anser experter. Men det sker inte ens i hälften av kommunerna med utsatta områden, visar DS granskning.
Integration & segregation
”Den svenska lagstiftningen är inte alls anpassad för den här situationen”, säger socialchefen i Essunga som tagit emot ett helt barnhem på flykt från Ukraina. Kommunen ser över om det går att hålla ihop barnen.
Stadsbyggnad
Högre bostadsbidrag och större möjligheter för kommuner att ge barnfamiljer hyresgarantier är förslag som utredningen för en ny social bostadspolitik för fram i dag. ”Skulle minska trycket på socialtjänsten”, säger utredaren Karolina Skog.
Demokrati
Krigspropaganda, antivaxxare, fake news och konspirationsteorier om en socialtjänst som kidnappar barn. Ökande desinformation ställer höga krav på politikerna i höstens val. Nu måste de våga närma sig människor på ett nytt sätt, säger forskaren Emma Ricknell.
Socialtjänst
Rekordöverskott i kommunerna – ändå saknar socialtjänsten resurser. Det anser var tredje socialsekreterare, enligt en ny rapport från fackförbundet Vision. Kriget i Ukraina kan sätta ytterligare press på en redan ansträngd socialtjänst, tror socialsekreteraren Viktoriya Levin.
Socialtjänst
Antalet vräkta barn var förra året fler än på tio år. Kronofogden vill se bättre samarbete mellan kommunerna och hyresvärdarna för att vända trenden.
- Hela listan: Antalet barn som vräkts - kommun för kommun
- Så minskade Södertälje vräkningar av barn
- Kommunen med många skuldsatta men få vräkta
Debatt
Segregationen är en av orsakerna till kampanjen mot socialtjänsten. Nu måste sociala myndigheter förankras i närområdet och bli bättre på att upplysa föräldrar om svensk lag och stödja dem i deras barnuppfostran, skriver Feministiskt initiativ i Stockholm.
Digitalisering
Avataren Sam möter upp i receptionen, roboten BerIT servar it-avdelningen och Len@ jobbar på omsorgsförvaltningen. De digitala medarbetarna i Ronneby blir snart ännu fler. ”Det ska vara lite coolt att komma in i stadshuset.”
• Så mycket snabbare betalas försörjningsstöd ut
• Det tycker mänskliga medarbetare om robotarna
• Därför längtar schemaläggarna efter Harry
Debattsvepet
Denna måndag säger Villaägarna att VA-lagstiftningen får orimliga konsekvenser och behöver reformeras. Debatten om den svenska marknadsskolan går också vidare liksom den om elpriserna och desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst.
Socialtjänst
”Vi ställer krav på ett annat sätt.” Strängnäs hårda arbete för att få ner försörjningsstödet har gett resultat.
• Röda siffror har blivit svarta
• En fjärdedel färre är i behov av ekonomisk hjälp
• Personalen har blivit friskare
Integration & segregation
Minst sju kommuner har hjälpt nyanlända att flytta till Fagersta, enligt kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S), som tycker att det är viktigt att politiker får upp ögonen för vad den egna kommunen sysslar med.
Integration & segregation
Fagersta och Nacka pennfajtas om försörjningsansvaret för 21 personer som flyttat från Stockholmskommunen till Västmanland. En hjälp, säger Nacka om sitt system med ”bosöksstödjare”. Social dumpning, säger Fagersta som räknat på vad det kostat kommunen.
Socialtjänst
Allt färre tar emot ekonomiskt bistånd. Men en högre andel får stödet allt längre.
• Stora skillnader mellan kommunerna - hela listan
• Här har över 60 procent långvarigt bistånd
• Kommun i Västerbotten klarar sig bäst
Äldreomsorg
Bristerna har under lång tid varit stora på ett av Attendos äldreboenden i Visby. Nu riskerar företaget att förlora avtalet. ”Inte tryggt och säkert”, säger socialdirektör. Bolagets försvar: ”Vi arbetar intensivt.”
Debattsvepet
Socialtjänsten måste få göra insatser för barn även om föräldrarna inte vill, anser Stockholms socialborgarråd. Kristdemokraterna vill genomföra århundradets vårdreform. Övrigt i debatten: personalflykt från vården, skogspolitik och ordningsregler i skolan.
Debattsvepet
Den kommunala organisationen är den viktigaste drivkraften mot kriminalitet, skriver en tidigare förvaltningschef i Malmö. Sluta beteckna covid-19 som samhällsfarlig, skriver tunga forskare och LO:s kopplingar till S ifrågasätts i två debattartiklar.
Socialtjänst
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) avvisar den oberoende revisionsrapporten och kritiken mot att Sigtuna skulle ägna sig åt social dumpning. ”Det är en svartmålning.”
Socialtjänst
Två tjänster har tillsatts av Sigtuna kommun för att få personer med försörjningsstöd att hitta bostad i andra kommuner. Det konstaterar en granskning som vållar politisk strid om social dumpning. ”Jag är upprörd över hur man behandlar människor”, säger S-oppositionsråd.
Juridik
Handläggaren på ett socialkontor avslöjade tid och plats för sitt möte med en kvinna i ett vårdnadsärende, varpå kvinnan utsattes för mordförsök av sin före detta sambo. Röjandet av denna uppgift var dock inte tjänstefel, slår hovrätten fast.
Debatt
Vi måste öka insatserna för att tidigt upptäcka barn som far illa eller riskerar att fara illa: Ge bättre stöd till vårdpersonal, inrätta fler familjecentraler och stärk socialtjänsten, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom och regionpolitikerna Gilbert Tribo och Camilla Mårtensen.
Debatt
Den nya regleringen av skyddat boende är bra, men ska den fungera så behöver regeringen finansiera reformen. Kommunerna måste få förutsättningar att ge våldsutsatta kvinnor och barn ett tryggt och säkert boende, skriver SKR:s Arion Chryssafis.
Sjukvård
Utred kriminaliseringen av narkotika för eget bruk. Gör ansvarsfördelningen mellan vård och socialtjänst tydligare. Det är några av förslagen i en ny utredning för att samhället bättre ska kunna hjälpa de värst utsatta.
Debatt
Det blir allt svårare att rekrytera kvalificerade socionomer till socialtjänsten. Trots personalbristen tvekar många kommuner att anlita någon av dem som väljer att arbeta som konsulter. Detta stigma måste brytas, skriver Armin Fejzic affärsområdeschef på bemanningsbolaget Dedicare.
Socialtjänst
När kommunerna har svårt att hitta familjehem och jourhem kan utsatta barn hamna ensamma på institution – akut eller under längre perioder. De senaste åren har flera små barn bott ensamma på HVB (Hem för vård eller boende) i månader.