Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Socialtjänsten
Debattsvepet
Skolvalet är ett hett debattämne inför omröstning i riksdagen imorgon. Fyra skolvalsforskare lanserar egna reformer medan lärarfacken slår ett slag för utredningens förslag. I övrigt i debatten lastar M Morgan Johansson för kaoset på Arlanda.
Socialtjänst
Socialtjänstens förebyggande arbete behöver stärkas. Det säger socialminister Lena Hallengren, som vill se både mjuka och hårda metoder för att hindra att fler unga hamnar i gängkriminalitet.
Skola
Vad bör göras för att färre barn ska lockas in i kriminella gäng? En viktig åtgärd är att knyta socialsekreterare till skolan, anser experter. Men det sker inte ens i hälften av kommunerna med utsatta områden, visar DS granskning.
Stadsbyggnad
Högre bostadsbidrag och större möjligheter för kommuner att ge barnfamiljer hyresgarantier är förslag som utredningen för en ny social bostadspolitik för fram i dag. ”Skulle minska trycket på socialtjänsten”, säger utredaren Karolina Skog.
Demokrati
Krigspropaganda, antivaxxare, fake news och konspirationsteorier om en socialtjänst som kidnappar barn. Ökande desinformation ställer höga krav på politikerna i höstens val. Nu måste de våga närma sig människor på ett nytt sätt, säger forskaren Emma Ricknell.
Socialtjänst
Rekordöverskott i kommunerna – ändå saknar socialtjänsten resurser. Det anser var tredje socialsekreterare, enligt en ny rapport från fackförbundet Vision. Kriget i Ukraina kan sätta ytterligare press på en redan ansträngd socialtjänst, tror socialsekreteraren Viktoriya Levin.
Socialtjänst
Antalet vräkta barn var förra året fler än på tio år. Kronofogden vill se bättre samarbete mellan kommunerna och hyresvärdarna för att vända trenden.
- Hela listan: Antalet barn som vräkts - kommun för kommun
- Så minskade Södertälje vräkningar av barn
- Kommunen med många skuldsatta men få vräkta
Debatt
Segregationen är en av orsakerna till kampanjen mot socialtjänsten. Nu måste sociala myndigheter förankras i närområdet och bli bättre på att upplysa föräldrar om svensk lag och stödja dem i deras barnuppfostran, skriver Feministiskt initiativ i Stockholm.
Digitalisering
Avataren Sam möter upp i receptionen, roboten BerIT servar it-avdelningen och Len@ jobbar på omsorgsförvaltningen. De digitala medarbetarna i Ronneby blir snart ännu fler. ”Det ska vara lite coolt att komma in i stadshuset.”
• Så mycket snabbare betalas försörjningsstöd ut
• Det tycker mänskliga medarbetare om robotarna
• Därför längtar schemaläggarna efter Harry
Debattsvepet
Denna måndag säger Villaägarna att VA-lagstiftningen får orimliga konsekvenser och behöver reformeras. Debatten om den svenska marknadsskolan går också vidare liksom den om elpriserna och desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst.
Socialtjänst
”Vi ställer krav på ett annat sätt.” Strängnäs hårda arbete för att få ner försörjningsstödet har gett resultat.
• Röda siffror har blivit svarta
• En fjärdedel färre är i behov av ekonomisk hjälp
• Personalen har blivit friskare
Integration & segregation
Minst sju kommuner har hjälpt nyanlända att flytta till Fagersta, enligt kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S), som tycker att det är viktigt att politiker får upp ögonen för vad den egna kommunen sysslar med.
Integration & segregation
Fagersta och Nacka pennfajtas om försörjningsansvaret för 21 personer som flyttat från Stockholmskommunen till Västmanland. En hjälp, säger Nacka om sitt system med ”bosöksstödjare”. Social dumpning, säger Fagersta som räknat på vad det kostat kommunen.
Socialtjänst
Allt färre tar emot ekonomiskt bistånd. Men en högre andel får stödet allt längre.
• Stora skillnader mellan kommunerna - hela listan
• Här har över 60 procent långvarigt bistånd
• Kommun i Västerbotten klarar sig bäst
Debattsvepet
Socialtjänsten måste få göra insatser för barn även om föräldrarna inte vill, anser Stockholms socialborgarråd. Kristdemokraterna vill genomföra århundradets vårdreform. Övrigt i debatten: personalflykt från vården, skogspolitik och ordningsregler i skolan.
Debattsvepet
Den kommunala organisationen är den viktigaste drivkraften mot kriminalitet, skriver en tidigare förvaltningschef i Malmö. Sluta beteckna covid-19 som samhällsfarlig, skriver tunga forskare och LO:s kopplingar till S ifrågasätts i två debattartiklar.
Socialtjänst
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) avvisar den oberoende revisionsrapporten och kritiken mot att Sigtuna skulle ägna sig åt social dumpning. ”Det är en svartmålning.”
Socialtjänst
Två tjänster har tillsatts av Sigtuna kommun för att få personer med försörjningsstöd att hitta bostad i andra kommuner. Det konstaterar en granskning som vållar politisk strid om social dumpning. ”Jag är upprörd över hur man behandlar människor”, säger S-oppositionsråd.
Juridik
Handläggaren på ett socialkontor avslöjade tid och plats för sitt möte med en kvinna i ett vårdnadsärende, varpå kvinnan utsattes för mordförsök av sin före detta sambo. Röjandet av denna uppgift var dock inte tjänstefel, slår hovrätten fast.
Debatt
Vi måste öka insatserna för att tidigt upptäcka barn som far illa eller riskerar att fara illa: Ge bättre stöd till vårdpersonal, inrätta fler familjecentraler och stärk socialtjänsten, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom och regionpolitikerna Gilbert Tribo och Camilla Mårtensen.
Debatt
Den nya regleringen av skyddat boende är bra, men ska den fungera så behöver regeringen finansiera reformen. Kommunerna måste få förutsättningar att ge våldsutsatta kvinnor och barn ett tryggt och säkert boende, skriver SKR:s Arion Chryssafis.
Sjukvård
Utred kriminaliseringen av narkotika för eget bruk. Gör ansvarsfördelningen mellan vård och socialtjänst tydligare. Det är några av förslagen i en ny utredning för att samhället bättre ska kunna hjälpa de värst utsatta.
Debatt
Det blir allt svårare att rekrytera kvalificerade socionomer till socialtjänsten. Trots personalbristen tvekar många kommuner att anlita någon av dem som väljer att arbeta som konsulter. Detta stigma måste brytas, skriver Armin Fejzic affärsområdeschef på bemanningsbolaget Dedicare.
Socialtjänst
När kommunerna har svårt att hitta familjehem och jourhem kan utsatta barn hamna ensamma på institution – akut eller under längre perioder. De senaste åren har flera små barn bott ensamma på HVB (Hem för vård eller boende) i månader.
Socialtjänst
Pandemin har inneburit en tung börda för biblioteken i mötet med utsatta personer, konstaterar en ny rapport. I Stockholm har Stadsbiblioteket anställt en socionom för att avlasta bibliotekarierna.
Debattsvepet
Låneregler och amorteringskrav är ett större problem än brist på hyresrätter, menar HSB. I debattflödet i dag också en varning från arbetslivsforskare för övertro på det virtuella kontoret. En socionom som sagt upp sig berättar om hopplösheten han känner inför framtiden och Friskolornas riksförbund vill se utbyggt skolval.
Upphandling
För att utvecklingen av beslutsrobotar ska kunna fortsätta, måste upphandlingarna innehålla krav på att kommunens tjänstepersoner förstår algoritmerna bakom systemen. Annars kan tilliten för myndighetsutövning rubbas, säger forskarna som ska studera hur kommuner och myndigheter ställer sådana krav.
Socialtjänst
Advokaten till bröderna som misstänktes ha dödat fyraåriga Kevin, och långt senare friades från misstankarna, anser att de utsattes för kränkningar och förnedring som ger fog för skadestånd från Arvika kommun. Detta på grund av socialtjänstens agerande.
Socialtjänst
Barnbidraget ska alltid betalas till kommunen när barn omhändertas. Det föreslår en ny rapport som konstaterar att det finns stora brister i bidragssystemen. ”Kommunerna saknar kunskap och behöver stöd”, säger utredaren Hanna Forsell.
Socialtjänst
Två pojkar, fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga till mord på Kevin, 4 år. Tjugo år senare frias pojkarna helt från misstankar. Nu vill familjen att Arvika kommuns ansvar utreds. Och att möjligheten till en offentlig ursäkt och ett skadestånd klarläggs.
Debattsvepet
Kommuner bör vara utförare av kommunal vuxenutbildning, anser Nätverket för en likvärdig skola. Regeringen vill se bättre handläggning av placerade barn. Automatiserat beslutsfattande, kriminalpolitik och migrationspolitik är andra heta ämnen i debatten.
Socialtjänst
Sekretesslagen hindrar inte socialtjänsten från att ge polisen uppgifter om unga personer när det kan förhindra brott. Ändå avstår socialsekreterare – för att de är rädda att göra fel. Det visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet. ”Lagen är snårig”, säger Hannah Sjöholm vid socialförvaltningen i Malmö.
Socialtjänst
I dag presenterar regeringens utredare sina förslag på en lex "Lilla hjärtat". Syftet är att stärka principen om barnets bästa när tvångsvård ska upphöra – och undvika nya tragiska fall likt det med den treåriga flickan i Norrköping.
Debatt
Hur kan vi acceptera att myndigheters ekonomiska förutsättningar, politiska prioriteringar och fördomar får gå före kvinnors rättigheter ? Vi ser både brister i myndigheters bemötande och att det blir allt svårare för kvinnor som utsätts för våld att få myndigheters hjälp, skriver Zenobia Rizvi verksamhetschef på Somaya kvinno- och tjejjour.
Debatt
Det räcker inte att vikten av förebyggande insatser framhålls i utredningen om en ny socialtjänstlag. Om vi vill ha samhällsmedborgare som tar ansvar för sina egna liv behöver samhällets alla aktörer göra en insats, skriver ordföranden för Föreningen Sveriges socialchefer, Monica Persson.
Juridik
Sekretessbelagda uppgifter på åktur i kollektivtrafiken, samtal som lätt kan avlyssnas och ökad risk för våld och hot. Förra veckan varnade FRA för bristande it-säkerhet vid hemarbete – men det är inte bara på nätet som offentliganställda lever farligt.
Gästkrönika
Att jämföra ett moderat maktövertagande med stöd av SD med det som var Nazityskland är historielöst och relativiserar vad nazisterna gjorde. Morden blir en del av ett futtigt politiskt spel. De som föll offer är värda mer.
Debatt
Generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark skriver att utveckling och förändring av Statens institutionsstyrelses verksamhet pågår i olika processer. Det tycker vi är mycket bra. Men för våra ungdomar är det viktigaste att utvecklingsarbetet nu visar sig i handling, slutreplikerar Janet Gunnarsson, Åsa Gustafsson och Jeanette R Kjellberg.
Debatt
Statens institutionsstyrelse (SiS) vill inte ha tysta socialtjänster. SiS vill ha samverkan och att vi i dialog gemensamt planerar för varje enskild individs vård före, under och efter tiden på ungdomshemmet. Därför bjuder jag som generaldirektör för SiS in författarna till debattartikeln för samtal och fortsatt samverkan, skriver Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Debatt
I den bästa av världar borde vi inom socialtjänsten kunna ha tillit och tilltro till att ungdomshemmen ska vara en verksamhet som kan kännas trygg och stabil och ge ungdomarna en verklig chans. Tyvärr levererar SiS-institutionerna inte det i dag, skriver Janet Gunnarsson, Åsa Gustafsson och Jeanette R Kjellberg.
Juridik
De senaste fem åren har Åklagarmyndigheten fått in 3 200 misstankar om bidragsbrott mot kommuner. De flesta leder inte till åtal. Långa handläggningstider hos polisen gör dessutom att anmälningar preskriberas. – Rättsskipningen fungerar inte, säger Arion Chryssafis, kommunalråd i Solna.
Juridik
I november 2016 lämnade Solna stad in en omfattande polisanmälan mot en kvinna som misstänks ha fått närmare en halv miljon kronor i ekonomiskt bistånd på felaktiga grunder. I maj nästa år tas en mindre del av fallet upp i domstol.
Debatt
De tusentals barn som varje år vistas i skyddade boenden saknar i dag egna placeringsbeslut från socialtjänsten, vilket gör att de inte är garanterade egna vårdplaner utifrån sina individuella behov av skydd och stöd. Nu måste regeringen gå vidare med förslagen om stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddade boenden, vars remisstid nyligen löpte ut, skriver Sveriges Stadsmissioner och Bris.
Juridik
Människor som bor i särskilt utsatta områden beskylls ibland för att främja kriminalitet när de upprätthåller en tystnadskultur och vägrar vittna. Men de borde snarare ses som ett kollektivt brottsoffer, anser trygghetschefen i Angered i nordöstra Göteborg.
Debatt
Min syster har schizofreni och lätt intellektuell funktionsvariation. Hon förstår helt enkelt inte att hon är sjuk. Under pandemin hamnar en sådan person ”mellan stolarna”. Det verkar som om min syster är för svår, för omständlig, för jobbig helt enkelt för att hon ska få den hjälp hon behöver, skriver Johanna Sandström.
Debatt
Flickorna inom hederskulturen är förmodligen den mest utsatta gruppen i Sverige i dag. De utsätts eller riskerar att utsättas för barnäktenskap, oskuldskontroller, könsstympning och extrem kontinuerlig kontroll över deras liv, skriver Omar Makram sakkunnig på Riksorganisationen GAPF.
Debatt
Vi välkomnar utredningen om socialtjänstens framtids förslag att socialtjänstens verksamheter ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi beklagar samtidigt att utredningen inte valt att förändra socialtjänstens grundstruktur. Politiken är alltjämt överordnad professionen, skriver Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.