Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Socialstyrelsen
Sjukvård
Var tionde barn i Sverige berördes förra året av orosanmälningar till landets socialtjänster, visar nya siffror. Antalet ärenden har ökat rejält de senaste åren och allt fler av dem gäller yngre barn som riskerar att hamna i kriminalitet.
Debattsvepet
Lärarfacken presenterar ny opinionsundersökning. Läkare kritiserar Socialstyrelsen. Livsmedelshandlare anser att butiksstölder är inkörsport till grövre kriminalitet. Andra debattämnen i dag: privat vård, Vänsterpartiets förflutna och a-kassan.
Äldreomsorg
Allt färre äldre svarar på Socialstyrelsens årliga brukarenkät om äldreomsorgen. Särskilt gäller det personer med demenssjukdom. Äldrecentrum föreslår därför att andra metoder än skriftliga enkäter ska användas för att fånga den gruppens uppfattningar.
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Sjukvård
Regeringens och SKR:s plan för hur Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa har sågats av Statskontoret. Nu behövs mer konkreta mål, anser Socialstyrelsens e-hälsoexpert Niklas Eklöf som vill att regioner och kommuner blir mer samspelta i den digitala utvecklingen.
Socialtjänst
Kampanjen mot svensk socialtjänst bemöts nu av Socialstyrelsen som lagt ut fakta på sin sajt. ”Ett steg i rätt riktning”, säger ledningsstrateg i Malmö, där föreningar och församlingar med stöd av kommunen försöker korrigera falska påståenden.
Sjukvård
Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Kommuner och regioner bör se till att anställda som kan arbeta hemifrån gör det, meddelar regeringen. ”Hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna”.
Gästkrönika
Den som är under 25 år anses inte mogen nog att fatta beslut om att sterilisera sig. Det låter som en rimligare åldersgräns även för hormonbehandling som avser att förändra en frisk kropp och skapa ett livslångt vårdbehov.
Debatt
Även om kostnaderna för demensvård nu verkar sjunka då färre har en diagnos är detta bara kortsiktigt. En minskning av antalet demensdiagnostiserade betyder inte att dessa patienter inte längre existerar. Regioner och kommuner måste därför avsätta mer resurser för vård och omsorg av patienter med kognitiv svikt, skriver forskarna Michael Axenhus, Gösta Bucht och Bengt Winblad.
Socialtjänst
Barn under tio år har placerats på hvb-hem utan vårdnadshavare vid över 250 tillfällen senaste åren. Barnets bästa är socialtjänstens mål när utsatta barn ska placeras. Men i praktiken är det inte alltid det som styr, visar en kartläggning TT gjort.
Debatt
Socialstyrelsen fick sent i våras uppdraget att fördela medel i form av en ”återhämtningsbonus”. Att starta upp ett helt nytt statsbidrag av denna storleksordning är ett omfattande arbete som måste utföras noggrant, replikerar Stina Isaksson tf enhetschef på Socialstyrelsen.
Debatt
Socialstyrelsen måste snarast besluta om vilka kommuner och regioner som ska få ta del av statens återhämtningsbonus. Allt annat är en skymf mot vård- och omsorgspersonalen, skriver terapeuten Olle Beckérus och författaren Ninni Länsberg.
Socialtjänst
Mycket jobb till liten nytta. SKR håller med om Riksrevisionens kritik mot öppna jämförelser av socialtjänsten. ”Inrapporteringsbördan står inte i proportion till nyttan”, säger Mari Forslund, sektionschef för vård och omsorg på SKR.
Integration & segregation
Socialstyrelsen har bestämt sig: myndigheten tar fram informationsmaterial om de medicinska riskerna med att skaffa barn med en nära släkting.
– Det hjälper oss i kampen mot hedersförtryck, säger regionrådet Denise Norström (S) i Västmanland.
Socialtjänst
Ensamhet och isolering är ett stort problem bland personer på LSS-boenden, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Coronarestriktionerna riskerar också att uppfattas som bestraffningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Debatt
Socialstyrelsen förespråkar att vården ska återanvända medicintekniska engångsprodukter – på flera patienter. Argumenten som lyfts handlar i huvudsak om ekonomi. Vi ser tvärtom att besparingarna man räknat med vilar på skakig grund, skriver företrädare för sju organisationer som företräder patienter, vårdprofessioner och tillverkare av medicinteknik.
Debatt
Det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer. Nu krävs det handling skriver liberalerna Juno Blom och Cecilia Elving som bland annat kräver att det införs ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller och att läkare som utför kontroller och operationer förlorar sin legitimation.
Debatt
Under pandemin har ett omfattande och snabbt arbete gjorts för att förbättra vård och omsorg för äldre, och för att bromsa smittan. Fortfarande finns dock brister av mer strukturell karaktär kvar att åtgärda. Den ökande smittspridningen förstärker vikten av ett antal åtgärder för att alla äldre ska få en god medicinsk omvårdnad, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
Gästkrönika
Kan patienter kräva viss vård när evidens för åtgärdernas effekt saknas? När är man mogen att fatta oåterkalleliga medicinska beslut? Att patienten som söker lider är klart, men hur säkerställer man att hen inte ångrar sig? Det finns många obesvarade frågor som rör vården av personer med könsdysfori.
Debatt
Så länge pandemin pågår är det viktigt att behoven hos personer med missbruk och beroende fortsätter att uppmärksammas. När situationen normaliseras är det nödvändigt att tidigare förbättringsarbeten fullföljs och intensifieras, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och ANDTS-samordnare Lina Pastorek.
Debatt
Kommunerna spelar en viktig roll i hälso- och sjukvården, men kompetensen och resurserna som behövs för att möta patienternas behov finns inte alltid. Socialstyrelsens första uppföljning av omställningen till en mer nära vård visar att hemsjukvården och den vård som ges på särskilda boenden i samverkan med regionernas primärvård behöver stärkas, skriver tre företrädare för Socialstyrelsen.
Debatt
Coronapandemin kan försvåra redan tidigare känd social utsatthet. För personer som lever i hemlöshet kan därför utsattheten förstärkas. Samlade insatser från hela välfärdssystemet kan bidra till att minska smittspridning och säkerställa att det sociala arbetet för personer i hemlöshet är en viktig del i arbetet med pandemin, skriver Socialstyrelsens Olivia Wigzell och Jenny Rehnman.
Äldreomsorg
Kommuner och regioner kommer att behöva arbeta med konsekvenserna av coronapandemin under lång tid. Ekonomiskt bistånd, barns utsatthet och att arbeta i kapp vårdskulden är problemområden Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell pekar ut.
Debatt
Brister i äldreomsorgen som tidigare påtalats av bland annat Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), accentueras och blir mer akuta i den situation vi befinner oss i. Om vi kan åtgärda bristerna får vi en äldreomsorg av bättre kvalitet när vardagen återvänder, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
Gästkrönika
Om vi inte lyckas platta ut smittkurvan kommer varken respiratorer eller personal räcka till alla som behöver vård. Läkare kommer att behöva prioritera mellan sina patienter – en del av dem kommer inte att få den intensivvård de behöver för att överleva. Trots det gör inte alla vad de kan för att minska smittspridningen.
Sjukvård
Svensk sjukvård har beredskap för att klara ett utbrott av coronavirus som det i Italien, enligt myndigheterna. Men de lämnar inte ut uppgifter om hur det ser ut med isolering, vårdplatser och personlig skyddsutrustning i de enskilda regionerna.
Debatt
I dag släpps Sveriges första nationella handlingsplan för ökad patientsäkerhet. Den långsiktiga målsättningen är att ingen patient ska behöva drabbas av skador som hade kunnat undvikas, skriver Charlotta George och Thomas Lindén på Socialstyrelsen.
Debatt
Det behövs en nationellt samordnad handlingsplan för att möta medicinska och sociala behov hos personer som lever med en sällsynt diagnos, skriver företrädare för flera patientförbund, som är kritiska mot upphandlingsförfarandet kring driften av Socialstyrelsens databas om ovanliga diagnoser.
Debatt
Äldre svenskar har högst frakturrisk i världen. Varannan kvinna och var fjärde man kommer någon gång under sin livstid att drabbas av en benskörhetsrelaterad fraktur. Ett strukturerat omhändertagande, så kallade ”frakturkedjor”, sparar både pengar, lidande och liv. Ändå är det bara ett fåtal regioner som har implementerat frakturkedjor, skriver Alexandra Charles von Hofsten och Mattias Lorentzon.
Debatt
Dags för Socialstyrelsens årliga brukarundersökning i äldreomsorgen. Den enkät som många kommuner använder för att mäta kvaliteten. Men vad är egentligen resultaten värda, när det inte är de gamla själva som svarar på enkäten? Inte mycket, menar Barbro Lindberg och Jan-Olof Hedbom (S) i Täby.
Debatt
Det behövs en större likvärdighet mellan kommunerna när det gäller bedömningar och hanteringar av anmälningarna till landets socialtjänster om barn som far illa eller riskerar att fara illa. Nu behöver både staten och kommunerna agera för att varje barn ska vara garanterat stöd och skydd, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Debatt
Socialstyrelsens uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi kommer att breddas så att den inte bara omfattar anhöriga till äldre utan även anhöriga med närstående som är långvarigt sjuka eller har en funktionsnedsättning skriver socialminister Lena Hallengren (S) och riksdagsledamoten Lina Nordquist (L).
Debatt
Avsaknad av tydliga definitioner och mål för den svenska läkemedelsförsörjningen innebär att privata aktörer, kommuner och regioner inte har några substantiella krav att förhålla sig till. Det har vi sett den senaste tiden med de omfattande störningarna i läkemedelsförsörjningen, skriver rådgivaren Caroline Bergström och konsulten Carl Rådestad på Straterno AB.
Debatt
Med knappt två månader kvar till barnkonventionen blir svensk lag är det akutläge för regering och riksdag att reda ut ansvarsförhållanden, säkerställa finansiering och ge kommunerna ett tydligt uppdrag att arbeta med frågan om stöd till barn med en frihetsberövad familjemedlen, skriver företrädare för flera organisationer som träffade ansvarig minister, Åsa Lindhagen (MP) under onsdagen.
Debatt
1,3 miljoner anhöriga hjälper regelbundet en närstående att klara sin vardag. Men när regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi är en stor del av denna grupp exkluderad. Den nya strategin omfattar enbart anhöriga till äldre. Det är oacceptabelt, skriver förbundsordföranden för Anhörigas Riksförbund Ann-Marie Högberg.
Debatt
Trots att cirka 250 000 kvinnor i Sverige beräknas lida av den smärtsamma sjukdomen endometrios brister både omhändertagandet och vården av patienterna. Det finns stor variation i vårdutbudet mellan regionerna och det tar i genomsnitt åtta år innan patienten får sin diagnos.
Debatt
Kunskapsproven säkerställer att de som legitimeras har vad som krävs för att självständigt utöva yrket. Såväl blivande patienter, anhöriga, kollegor och verksamhetschefer ska kunna lita på innebörden i ett godkänt kunskapsprov.
Debatt
Repressiva åtgärder från polis och rättsväsende framställs i debatten som lösningen på problemet med unga lagöverträdare. Trots att forskning visar att det snarare är kontraproduktivt. Däremot lönar sig förebyggande arbete, därför behöver socialtjänstens roll bli mer framträdande.
Debatt
Vi vill att fler äldreboenden prövar att ha katt och att det följs upp vetenskapligt. Ett sådant underlag är nödvändigt för att Socialstyrelsen ska kunna skriva riktlinjer för kattnärvaron på äldreboendena, skriver riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och före detta utredaren Susanne Gaje.
Debatt
Kritiken mot läkemedelsutredningens förslag får inte leda till att regeringens arbete avstannar. Regeringen bör genast ta initiativ till en långsiktig överenskommelse med regionerna om det särskilda statsbidraget till läkemedel, skriver företrädare för Läkarförbundet, Lif – de forskande läkemedelsföretagen och Funktionsrätt Sverige.
Debatt
Så många som 7–10 procent av befolkningen har språkstörning och drabbas av ojämlik tillgång till såväl utredning som behandling. Socialstyrelsen bör ta fram nationella riktlinjer även för denna grupp skriver logopeder och forskare inom språkstörning.
Debatt
Vi slår larm med anledning av att Sverige inte längre fullföljer sina internationella åtaganden om människohandelsoffers rätt till skydd och stöd. Förra året mötte vi 122 människor som var direkt utsatta för människohandel. 95 av dem gavs inget stöd av svenska myndigheter, skriver styrelsen för Plattformen civila Sverige mot människohandel.
Debatt
Klimatvård, det vill säga vistelse i sol och värme, är en av de behandlingar som tas upp i Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård vid psoriasis. Men i dag erbjuder enbart 12 av 21 regioner klimatvård och bland de som gör det varierar oddsen för att få tillgång till denna vårdform stort, skriver Tina Norgren ordförande för Psoriasisförbundet.
Perspektiv
Efter 1177-skandalen är det viktigt att gå till botten med grundproblemen. Kommunalisering, privatisering och fler regionsamarbeten har alla bidragit till dagens otydliga ansvar för informationssäkerheten i vården. Och vad SKL gör är inte lätt att veta, skriver Fia Ewald, informationssäkerhetsexpert.
Debatt
Få funktionshindrade går vidare från daglig verksamhet till arbete eller studier, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Flera strukturella hinder för övergångar har identifierats, trots att ett övergripande mål med daglig verksamhet bör vara att utveckla den enskildes möjlighet till arbete.
Debatt
Det är oroande att Socialstyrelsen lämnat ifrån sig en rapport med så många triviala konstateranden och substanslösa slutsatser i en så principiellt viktig fråga som för vilken typ av vård och behandling som lämpar sig för digitala vårdtjänster, skriver överläkare och övertandläkare verksamma vid HTA-enheten Camtö.
Debatt
Socialstyrelsen uppdaterar nu de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar. Utvecklingen inom reumatikervården går snabbt framåt och vi välkomnar en revidering. Samtidigt är vi mycket oroade över de signaler vi fått om att rehabilitering inte kommer att prioriteras och utvärderas vetenskapligt i det nya förslaget.
Debatt
Att en metod beskrivs som evidensbaserad, det vill säga att högt ställda vetenskapliga krav på kunskap om dess effekter är uppfyllda, är endast en del av bästa tillgängliga kunskap, replikerar företrädare för Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning för socialtjänsten.
Gästkrönika
För att ge intrycket av att vi vet vad vi sysslar med kallar många av oss våra verksamheter för evidensbaserade. Visst låter det bra, men vad innebär det egentligen frågar Nils Karlsson efter att ha tagit del av Socialstyrelsens definition av ordet evidens.
Kommunpolitik
Barn till frihetsberövade föräldrar får varken det stöd eller hjälp de behöver. Då straffas även barnen för de kriminella handlingar deras föräldrar begått. Nu är det dags att Sverige tar deras rättigheter och behov på allvar – för hela samhällets skull.
Sjukvård
Trots att man vet att det räddar liv har bara sju landsting/regioner infört det HPV-test som ingår i Socialstyrelsens nationella screeningprogram för att upptäcka livmoderhalscancer. Nu måste ansvariga politiker och tjänstemän i övriga landsting införa testet och rädda liv, kräver Nätverket mot gynekologisk cancer.