Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Socialsekreterare
Socialtjänst
Allt fler unga med tunga vapen i hand. I Rinkeby har socialsekreterare flyttat in på polisstationen för att kunna jobba snabbfotat mot gängvåldet. ”Vi har förmodligen förhindrat att ungdomar skjutit eller skjutits till döds”, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.
Både socialtjänst och polis hyllar samverkansmodellen som nu sprids till fler stadsdelar.
Socialtjänst
Kampanjen mot socialtjänsten slår hårt mot både anställda och dem som behöver stöd. Nu uppmanar Vision kommunledningarna att ta ett större grepp kring frågan, eftersom desinformation även sprids av offentliganställda.
”Viktigt att vi skapar en motståndskraft”, säger fackförbundets ordförande Veronica Magnusson.
Skola
Vad bör göras för att färre barn ska lockas in i kriminella gäng? En viktig åtgärd är att knyta socialsekreterare till skolan, anser experter. Men det sker inte ens i hälften av kommunerna med utsatta områden, visar DS granskning.
Integration & segregation
”Den svenska lagstiftningen är inte alls anpassad för den här situationen”, säger socialchefen i Essunga som tagit emot ett helt barnhem på flykt från Ukraina. Kommunen ser över om det går att hålla ihop barnen.
Socialtjänst
En av fjorton socialsekreterare i utsatta områden har undvikit att ingripa på grund av hot eller rädsla. Men det främsta skälet till att barn, unga och vuxna inte tvångsomhändertas är att socialsekreterarna vet att pengar saknas.
Socialtjänst
Kampanjen mot svensk socialtjänst bemöts nu av Socialstyrelsen som lagt ut fakta på sin sajt. ”Ett steg i rätt riktning”, säger ledningsstrateg i Malmö, där föreningar och församlingar med stöd av kommunen försöker korrigera falska påståenden.
Sjukvård
Det behövs förstärkt straffrättsligt skydd för hälso-och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet som utsätts för hot och trakasserier, enligt ett förslag som lämnas över till regeringen.
Socialtjänst
Sekretesslagen hindrar inte socialtjänsten från att ge polisen uppgifter om unga personer när det kan förhindra brott. Ändå avstår socialsekreterare – för att de är rädda att göra fel. Det visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet. ”Lagen är snårig”, säger Hannah Sjöholm vid socialförvaltningen i Malmö.
Socialtjänst
Allt fler kommuner använder sig av algoritmer och automatiserade processer för att handlägga ärenden inom socialtjänsten. Så till exempel Bjuvs kommun, som delar med sig av personuppgifter till sin robotleverantör. Fel, enligt professor Olle Lundin.
Socialtjänst
I biståndsroboten Ernsts programkod gömmer sig något som inte hör hemma där: hundratals namn och personnummer på invånare i Trelleborgs kommun. Nu har koden lämnats ut, utan att sekretessprövas. Har kommunen koll på sin egen kod? Läckan belyser en kontroversiell fråga.
Debatt
Kommunerna brottas med ekonomin och väljer nu att spara på samhällets mest utsatta: barn och unga i behov av stöd. Flera kommuner flyttar hem barn och unga från hvb-hem för att i stället utföra vården i egen regi. Det här är en dålig och kortsiktig strategi, skriver Akademikerförbundet SSR och Vårdföretagarna.
Debatt
Akademikerförbundet SSR skriver den 8 april om kompetensflykten från kommunerna. Från SKL:s sida känner vi igen delar av den bild som SSR målar upp. Men att påstå att kommunerna blöder personal är helt felaktigt, replikerar SKL:s Agneta Jöhnk och Fredrik Lennartsson.
Gästkrönika
Socialsekreterarna pekas ut som Sveriges mottagningsstyrka i debatten om återvändande IS-extremister. Yrkeskåren befinner sig dock redan under press och lär vara måttligt förtjust i att tilldelas rehabiliteringsansvar för en farlig terrorsekts hantlangare.
Debatt
Varje fall där barn farit illa när socialtjänsten brustit är ett misslyckande. Socialtjänsten ska i dag täcka upp på många områden där samhället svikit och räcker inte till. Kommunpolitikerna måste se till att socialtjänsten stärks så att den klarar av sitt kärnuppdrag, men ett tungt ansvar vilar även på riksdag och regering.
Kommunpolitik
Akademikerförbundet SSR i Kungsbacka svarar här på artiklar om införandet av artificiell intellligens i Kungsbacka kommuns sociala omhändertagande. Artiklarna var publicerade i Dagens samhälle den 8 mars, den 22 mars och den 12 april 2018.
Gästkrönika
Vi måste diskutera vad vi ska göra när grupperingar börjar rikta allt grövre fysiska hot och utöva våld mot enskilda tjänstemän som ett resultat av deras legitima myndighetsutövning. Malcom Kyeyune skriver om ett välfärdssamhälle som befinner sig på ett sluttande plan.
Socialtjänst
I vårt uppdrag att se över socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter ingår att utreda möjligheten att tillgängliggöra och erbjuda insatser på ett enklare sätt. Vi utreder nu för fullt möjligheten för kommuner att erbjuda insatser utan eller efter en förenklad behovsbedömning, skriver Margareta Winberg i en replik.
Gästkrönika
Hjältar ska hedras och hyllas. Men det är vi andra i samhället som bör se till så att behovet av hjältarna inte är så förtvivlat stort. Om nonchalansen inför varningar om radikalisering hade varit mindre från början, hade det inte varit upp till enskilda socialsekreterare att stå upp mot IS-anhängare.
Stadsbyggnad
Hon hade sökt upp socialtjänsten och jag tänkte i mitt stilla sinne: ”hon borde inte vara här. Bra förutsättningar egentligen – men utan bostad.” Där föll det. Utan bostad, inget jobb, inget … ingen …. Vi socialsekreterare har alla mött dem – för många, alldeles för många, skriver Lena Holmlund, ledamot i Föreningen Sveriges socialchefer och verksam som sektorschef i Göteborgs stad.
Socialtjänst
FN:s barnkonvention väntas bli svensk lag under 2018. Då sätts barnens rättigheter i ännu större fokus än tidigare. Att barnets perspektiv lyfts in i de utredningar socialtjänsten gör har länge varit en självklarhet. I Upplands-Bro kommun har vi tagit ytterligare steg för att öka barns delaktighet och förståelse och vi uppmanar nu fler kommuner att våga släppa in barnen!
Kommunpolitik
Nästan 1 000 socialsekreterare saknas just nu i landets kommuner. Personalbristen gör att oerfarna socionomer får högre ingångslöner och att ett par års erfarenhet kan ge tusentals kronor i lönetillägg. Ändå lyckas åtta av tio kommuner inte fylla vakanserna.
Socialtjänst
Arbetsbelastningen och låga löner har gjort att de anställda inom socialtjänsten flyr. Svårigheten att rekrytera har kostat kommunerna 2,5 miljarder kronor de senaste två åren. Nu kräver Akademikerförbundet SSR lönelyft för erfaren personal.
Arbetsvillkor
Linköpingsmodellen har hyllats av flera regeringar för sin effektivitet. Ändå bidrar nu vårt statliga inspektionssamhälle till att vi tvingas bygga en mur av byråkrati mellan medborgarna och Socialtjänsten – annars riskerar vi miljonbelopp i viten. Så här kan det inte få fortsätta, skriver det besvikna kommunalrådet Christian Gustavsson (M).
Arbetsvillkor
Rekryteringsläget i socialtjänsten är akut. Inom den sociala barn- och ungdomsvården har så gott som alla kommuner svårt att klara av att bemanna verksamheten. Nu måste politikerna i Sveriges socialnämnder ta sitt ansvar.
Socialtjänst
Vi moderater vill skicka en tydlig signal till socialtjänsten. Vi ska ta fram en nationell handlingsplan för att stärka landets socialsekreterare. Det är samtidigt oroande att vänsterregeringen verkar ha slagit sig till ro.
Socialtjänst
En första åtgärd som behövs är en tillfällig paus i flyktingmottagandet. I fjol kom 163 000 asylsökande till Sverige, varav 35 000 ensamkommande barn och ungdomar. Det innebär en stor belastning på bland annat socialtjänsten. Dessutom behövs en översyn av socialtjänstlagen som idag är alltför detaljstyrande.