Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Smittskydd
Äldreomsorg
Under sommarens första hälft har covidsmittan åter ökat. För Ånges äldreomsorg har det varit kämpigare än under pandemiåren. Hittills har man haft ett 50-tal covidsmittade bland personal och brukare. Samtidigt är personalen utmattad och läget försvåras av att de nationella restriktionerna för besökare och allmänhet är slopade.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill halvera taxan i kollektivtrafiken, Suicide Zero kräver bättre självmordsförebyggande arbete i kommunerna och Socialdemokraterna i Göteborg vill se språktester för anställda i äldreomsorgen. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Sjukvård
Regioner och kommuner ska vara skyldiga att hjälpa varandra vid kris eller krig, och staten ska kunna peka med hela handen om någon inte vill. Regeringens utredare föreslår också att staten ska kunna besluta om katastroftillstånd.
Kompetensförsörjning
De lättade direktiven om hemkarantän och MSB:s nya lista över personer som undantas från förhållningsreglerna välkomnas av flera kommuner. ”Vi gjorde vår egen lista på nyckelfunktioner direkt i går kväll”, berättar Östersunds kommundirektör.
Arbetsvillkor
Örnsköldsvik väntar inte på Folkhälsomyndigheten utan rekommenderar redan nu sina anställda att jobba hemifrån. ”Vi vill vara proaktiva och ta det här beslutet tidigare”, säger kommundirektör Magnus Haglund.
Gästkrönika
Hade vi i skolorna kunnat agera annorlunda för att minska smittspridningen? Säkert. Men jag hade önskat att vi hade en utbildningsminister som inte bara ville att elever skulle vara i skolan, utan också berättade vad de kan göra för att minska smittspridningen.
Debatt
Gymnasister ska inte behöva börja skolan till hösten utan något som helst skydd. Folkhälsomyndigheten behöver därför skyndsamt besluta om sänkt vaccinationsålder, skriver Region Dalarnas regionstyrelseordförande Ulf Berg (M) och ordföranden för hälso- och sjukvårdsnämnden Sofia Jarl (C).
Sjukvård
Kalmar, Sörmland och Gotland har vaccinerat många som är folkbokförda i andra regioner. Men det är oklart kring hur de ska kompenseras för den så kallade vaccinturismen. ”Regionerna kan inte själva omfördela vaccin”, säger Emma Spak på SKR.
Sjukvård
Jönköping, Degerfors och Lund har infört, eller är i färd med att införa, vistelseförbud på flera platser. Något som ger polisen mandat att bötfälla den som bryter mot pandemilagen. ”Men förbudet ska bara användas när vi bedömer att det minskar smittspridning”, säger Johan Fritz, stadsdirektör i Jönköping.
Sjukvård
Om regeringen hade haft bättre samråd med Sveriges kommuner och regioner (SKR) i början av pandemin hade arbetet blivit effektivare och kommunerna bättre förberedda. Det hävdade SKR:s ordförande Anders Knape (M) när riksdagens konstitutionsutskott (KU) inledde sina utfrågningar om coronahanteringen.
Sjukvård
Sjuka i riskgrupper, myndigheter, kollegor – och vanligt folk som ska till Thailand. Vaccinsamordnare i regionerna får dagligen påtryckningar från personer som vill gå före i kön. ”Vi skulle skapa ett helvete om vi började göra undantag”, säger Tina Mansson Söderlund i Gävleborg.
Debatt
Barnmorskor som möter och vårdar gravida och födande kvinnor bör ingå i den hälso- och sjukvårdspersonal som i nuläget ska prioriteras och vaccineras mot Covid-19. Svenska Barnmorskeförbundet uppmanar regionerna att uppmärksamma gravida kvinnors särskilda behov, skriver förbundets ordförande Eva Nordlund.
Debatt
Skolstängning och distansundervisning har betydande och väl belagda risker och konsekvenser för barn. Samtidigt är nyttan för att begränsa smittspridningen tveksam. Beslut om distansundervisning måste vara en sista och temporär utväg, skriver UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt, Elevernas Riksförbunds ordförande Jennie Gustafsson och professor Stefan Swartling Peterson.
Debatt
Vi måste kraftsamla för att minska smittspridningen och dämpa de negativa effekterna av Covid-19-pandemin i samhället. Utbildad personal och trygga transporter till och från vaccinationen är avgörande för ett effektivt och patientsäkert genomförande av den historiskt stora vaccinationsinsats som startats i Sverige, skriver Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla.
Debatt
Med hänsyn till den kraftigt ökade smittspridningen samt det ökade antalet patienter som vårdas på sjukhus behövs det fler verktyg i verktygslådan. Regeringen behöver fatta ett antal viktiga beslut och ge besked på ett antal kritiska punkter. Det skriver de ytterst ansvariga sjukvårdspolitikerna i landets tre största regioner: liberalerna Anna Starbrink, Jonas Andersson och Gilbert Tribo.
Debatt
En samstämmig mediakör låter – trots det oklara kunskapsläget – påskina att vaccination kommer stoppa pandemin. Men det är inte säkert att vaccinen påverkar smittspridningen, skriver läkaren Nils Littorin som uppmanar mikrobiologer och läkare att förmedla en sund vetenskaplig skepsis.
Gästkrönika
Naturligtvis är smittskydd viktigare än öppna bibliotek och teatrar. Men vi måste också prata om vilket liv vi räddar människor till. Om det blir tomma, ensamma liv utan annan gemenskap än streamade tv-serier.
Debatt
Har politikernas uppfattning om att Sverige har det bästa djurskyddet i världen gjort dem för passiva för att ta tag i de uppenbara problem som vi har framför oss? Sveriges ovilja att agera i minkfrågan är inte bara världsfrånvänt utan också ett otroligt riskfyllt agerande, skriver Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Bergvall.
Debatt
Först när Sveriges kommuner åtgärdar en livsfarlig arbetsmiljö och obefintliga riskbedömningar har kommunal sjukvård möjligheten att erbjuda en god och säker covidvård för våra gamla och sjuka. Så länge detta inte är gjort är sjukhus den enda säkra platsen för vård av patienterna, skriver sjuksköterskan Per-Anders Nordström som representerar nattsjuksköterskorna i hemsjukvården i Alingsås kommun.
Debatt
Om det är något som pandemin visat oss så är det att Sveriges krisberedskap är allt annat än tillräcklig. Det finns därför goda skäl att börja fundera kring Sveriges förmåga att hantera ytterligare en våg av covid-19, skriver Sverigedemokraternas hälso- och sjukvårdspolitiske talesperson Per Ramhorn och riksdagsledamot Clara Aranda.
Debatt
Kommuner och fristående skolhuvudmän upprätthåller inte rekommendationerna för att hålla tillbaka smittspridningen. Varannan lärare har fått ganska eller mycket dåliga förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet, skriver dess ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
I höst behöver Sverige en coronastrategi som skyddar äldre samtidigt som den bidrar till att isoleringen minskar. Regeringen måste snarast se över hur vi i dagsläget kan luckra upp besöksförbudet på ett säkert sätt, skriver 15 kristdemokratiska kommunpolitiker i Stockholmsregionen.
Debatt
I dag används en skoltoalett tre gånger så mycket som en genomsnittlig kontorstoalett, ändå städas de bara hälften så ofta. Sveriges kommuner måste bli betydligt bättre på att upphandla städning inte minst för att minska smittspridningen. Det skriver Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.
Gästkrönika
Äldreboenden med många timanställda har drabbats hårdare av coronaviruset än boenden med trygga anställningar. Att få bort, eller i alla fall minska andelen, timanställda inom omsorgsyrkena borde därför vara varje rimligt partis främsta vallöfte.
Gästkrönika
Var tredje svensk arbetare kan inte åka bort på semestern. De stannar alltid hemma. Samtidigt bor de med sämst inkomster som mest trångt. Under pandemin har det föga förvånande visat sig att ju mer utsatt bostadsområde, desto större smittspridning.
Debatt
Coronapandemin kan försvåra redan tidigare känd social utsatthet. För personer som lever i hemlöshet kan därför utsattheten förstärkas. Samlade insatser från hela välfärdssystemet kan bidra till att minska smittspridning och säkerställa att det sociala arbetet för personer i hemlöshet är en viktig del i arbetet med pandemin, skriver Socialstyrelsens Olivia Wigzell och Jenny Rehnman.
Debatt
Bland människor över 70 år finns stora variationer i risk för svår covid-19-infektion. I ett akut läge är det motiverat med enkla förhållningsregler för att minska smittan, men det är viktigt att man i nästa skede nyanserar åtgärderna och inte enbart baserar dem på ålder. Dessutom bör man noggrant väga nytta mot risk av långvarig isolering, skriver flera läkare och forskare.
Gästkrönika
I stället för att skälla på studenter som uttrycker sin besvikelse, hur banalt den än må uttryckas, bör en kollektiv ansträngning göras för att hitta former där studentfirandet kan genomföras – utan att offra smittbekämpningen.
Debatt
Brister i äldreomsorgen som tidigare påtalats av bland annat Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), accentueras och blir mer akuta i den situation vi befinner oss i. Om vi kan åtgärda bristerna får vi en äldreomsorg av bättre kvalitet när vardagen återvänder, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
Debatt
De senaste veckorna har det diskutrerats varför coronaviruset sprids i äldreomsorgen, trots den centrala målsättningen att skydda de äldre. Det är nödvändigt att denna diskussion handlar om hur äldreomsorgen är organiserad och villkoren för vårdtagare och personal. Analysen behöver även omfatta hemtjänsten, skriver Mirjam Katzin, doktorand i äldrerätt.
Debatt
Staten måste göra mer för att stödja kommunerna i kampen mot covid-19. Det handlar om allt från att skydda riskgrupper till att få skyddsmateriel på plats och få i gång provtagning för personal i äldreomsorgen. Moderaterna föreslår nu tre åtgärder för att bättre bistå kommunal omsorgsverksamhet, skriver partiledaren Ulf Kristersson.
Gästkrönika
Just nu möter personalen inom äldrevård och sjukvård två stora problem: en enorm brist på skyddsutrustning och ansvariga chefer som mest är intresserade av att skylla ifrån sig. Ansvarsflykt, lögner och undvikande beteende är att leka med elden.
Debatt
Delar av Stockholm har drabbats extra hårt av covid-19. Järvaområdet sticker ut med antal rapporterade fall. Det finns en uppenbar risk att även andra områden som är tätt bebodda kan drabbas av högre smittspridning. Det är därför viktigt att stadshuset engagerar sig i frågan, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm.
Gästkrönika
Regeringens förslag att den skulle få utökade maktbefogenheter för att snabbare kunna bekämpa coronasmittan stoppades i tid. Är det i någon riktning makt ska flyttas så är det från regeringen till riksdagen – inte tvärtom.
Debatt
Vi ska stävja smittspridningen, trycka tillbaka konsekvenserna för företag och samhällsekonomi, men göra det på sätt som är i linje med de demokratiska grundvalar vårt samhälle vilar på. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och gruppledare Johan Pehrson skriver om förslaget att ändra smittskyddslagstiftningen.
Debatt
Att ordna fram munskydd, handsprit och plastförkläden till hemtjänsten eller andningsskydd och visir till sjukvården klarade inte eliten. Mellan oss här nere och de där uppe har förtroendeklyftan redan vuxit till en avgrund, skriver läkaren Nils Littorin.
Gästkrönika
Från och med nu kommer våra besked till landet vara ärligare, men därför också verka osäkrare. Sannolikt befinner vi oss bara i stormens början, och vi har en svår tid framför oss innan epidemin bedarrar, skriver Mats Reimer i sitt alternativa tal till nationen.
Debatt
Om Sonesson och Palmqvist tycker att det är angeläget att mitt i ett nationellt krisläge initiera en debatt kring nuvarande ansvarsfördelning av mottagandet av asylsökande, föreslår Migrationsverket att duon snarast tar kontakt med sina kolleger i riksdagen för att få till stånd en förändring, replikerar Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson.
Gästkrönika
Coronasmittans första genomgripande konsekvens var att toalettpapperet tog slut i butikerna. Men även om hamstern blivit vårt nya ideal hade långt ifrån alla hamstrat nödvändiga artiklar i tid. Inom sjukvården hade exempelvis ingen tänkt på att bunkra skyddsutrustning.
Debatt
Kommuners och regioners bristande framförhållning när det gäller materiel, skyddsutrustning och personal gör att våra medlemmar och andra professioner i vården riskerar sina egna liv för att rädda andras. Den starka ansvarskänslan gentemot patienterna får inte utnyttjas, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Debatt
De flesta myndigheter vidtar kraftfulla åtgärder för att försöka begränsa smittspridningen av coronaviruset. Men inte Migrationsverket – dess uppdrag verkar vara helt oförändrat, skriver kso Christian Sonesson (M) och arbetsmarknadsnämndens ordförande Karin Palmqvist (M) i Staffanstorps kommun.
Debatt
Du får inte gå till jobbet. Du får inte gå ut och handla. Du kan inte gå på bio. Du kan inte ens gå till gymmet och träna. Din resa måste ställas in. Efter en vecka i karantän börjar flera av oss att klättra på väggarna men för många personer som lever med normbrytande funktionalitet är detta redan vardag sedan länge, skriver Förbundet Unga Rörelsehindrade.
Debatt
Tidskritiska transporter, till exempel livsnödvändig sjukvårdsutrustning och mediciner, måste nu säkras med flygfrakt. Men samtidigt ser vi hur flyget och dess infrastruktur kämpar i motvind, vilket var fallet redan före pandemiutbrottet, skriver Transportföretagen och SAS Cargo.
Gästkrönika
Finns inga räcken så är det väl säkert? Så tycks kommunalrådet i Karlshamn och hustrun som är omsorgschef i Kristianstad ha tänkt när de begav sig iväg på semesterresa till Kanarieöarna – mitt under krisen som spås bli den värsta sedan andra världskriget.
Gästkrönika
Om vi inte lyckas platta ut smittkurvan kommer varken respiratorer eller personal räcka till alla som behöver vård. Läkare kommer att behöva prioritera mellan sina patienter – en del av dem kommer inte att få den intensivvård de behöver för att överleva. Trots det gör inte alla vad de kan för att minska smittspridningen.
Debatt
Det är viktigt att undervisningen påverkas i så liten grad som möjligt när vi ska gå över till distansundervisning. Elevernas rätt till kunskaper får inte åsidosättas. Det ställer stora krav på kommuner och fristående skolor att vara lyhörda för lärarnas arbetssituation och behov, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund.
Debatt
Går det inte att räkna smittade av coronaviruset går det inte räkna ut kurvan och veta när en viss insats ska sättas in. Vi behöver därför veta att den politiska ledningen fattar beslut baserad på all tillgänglig erfarenhet och forskning – inte bara den fakta som företräds av experter som råkar inneha högsta myndighetsämbete, skriver Petra Östergren.
Gästkrönika
För en lekman ter det sig märkvärdigt att debatten kring smittspridning måste fastna på ett märkligt av eller på-stadium. Rimligtvis skulle det exempelvis gå att stänga merparten av skolorna samtidigt som vissa skolor hålls öppna för de barn vars båda föräldrar måste arbeta.
Gästkrönika
Människor blir smittade av att träffa människor. Vi vill inte att människor ska bli smittade och alltså bör vi träffa människor i så liten grad som möjligt. Är du en tjänsteperson och läser det här på jobbet? Gå hem.
Gästkrönika
Smittskydd Stockholms beslut att inte längre testa lindriga misstänkta fall är förståndigt. Fokus måste nu vara på att hålla gränsen runt det mest sårbara: sjukvården och patienterna. Samtidigt ökar detta det individuella ansvaret. Alla måste stanna hemma, vid minsta snuva.
Gästkrönika
Numera verkar folk ha glömt att svininfluensan satte stor press på svensk sjukvård. Vi minns de som måste leva med narkolepsi, men vi kan inte peka ut vilka som Pandemrixvaccinet trots allt räddade livet på.