Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Småföretagande
Debatt
Den offentliga sektorn bör begränsa sin privata näringsverksamhet och i högre utsträckning fokusera på sina kärnuppgifter: välfärd och infrastruktur, skriver Småföretagarna och författarna till rapporten: Öppna upp offentlig näringsverksamhet.
Debatt
Den gigantiska upphandlingsmarknaden behöver skärskådas och utmanas. Inte minst behöver vi ta tillvara all den uppfinningsrikedom och kunskap som finns i svenska småföretag, skriver ledamöterna i Moderata företagarrådet Jörgen Warborn och Anna Jähnke.
Debatt
Under pandemin har det i ett rasande tempo gjorts regelförändringar som tidigare betraktats som i stort sett omöjliga. Nu måste förenklingarna för företagen drivas vidare, skriver Pontus Lindström och Helena Fond, experter på Företagarna.
Debatt
Samhällets stöd i Coronapandemins spår till de svenska företagen har hittills missat en högst betydelsefull del i välfärdssamhället, nämligen alla de enskilda näringsidkare som nu står utan fast mark under fötterna. Statsmakten måste snarast hitta en stödform som gör det möjligt för dem att överleva. Tillförsel av likvida medel krävs, menar Stig Bertilsson (M) kso i Bengtsfors kommun.
Debatt
Företag verkar inte enskilt utan i ett ekosystem. För att skapa bättre förståelse för hur hela Sverige ska uppleva ekonomisk tillväxt lanserar därför Småföretagarnas Riksförbund ett småföretagarindex som kartlägger förutsättningarna för små och medelstora företag i Sveriges kommuner, skriver Nima Sanandaji och Erik Sjölander.
Debatt
Medan de som är anställda kan unna sig en ovanligt lång julledighet har företagare ofta inte samma möjlighet. Är det inte dags att minska på de byråkratiska kraven, så att landets jobbskapare slipper fylla i lika mycket myndighetspapper och i stället kan unna sig lite julstämning, frågar Nima Sanandaji och Erik Sjölander.
Debatt
Företagarna med oro på utvecklingen av myndigheternas service och bemötande gentemot småföretag. Det finns ett omfattande förbättringsarbete som både myndigheterna och politiken behöver ta tag i, skriver Företagarnas näringspolitiska expert Helena Fond med anledning av 2019 års myndighetsranking.
Debatt
Det kokar av befogat missnöje på landsbygden. Det har resulterat i att ”stad och land-tombolan” går på högvarv i politiken. Det är visserligen väldigt positivt att landsbygden – äntligen – tillmäts värde och tillåts vara föremål för politisk förbättringslusta, men myndighetsbyråkrater tillåts samtidigt att bromsa landsbygdens tillväxt, skriver riksdagsledamoten Helena Lindahl (C).
Debatt
Klyftorna växer mellan stad och land i Sverige. Det kan motverkas genom ökade satsningar på infrastruktur i glesbygden och ökat stöd till små och medelstora företag, skriver Carola Gunnarsson, talesperson för sammanhållningspolitiken i Council of European Municipalities and Regions.
Debatt
Idag den 2 maj är det exakt ett år sedan en majoritet i riksdagen beslutade om gårdsförsäljning av öl och vin. Idag anordnas därför ett seminarium i riksdagen för att sätta tryck i frågan. Regeringen har agerat nästan imponerande långsamt sedan beslutet togs, för ingenting har hänt. Riksdagen har redan fattat de beslut som behövs. Nu väntar vi bara på regeringen.
Näringsliv
Om mindre än ett halvår riskerar 80 procent av landets småföretag – som i dag är leverantörer till offentlig sektor – att inte längre kunna göra affärer med den offentliga sektorn, eftersom de inte skickar e-fakturor. Spontant känns det som en mycket onödig konsekvens, skriver Anders Jonsson vd på InExchange.
Demokrati
Inför valet har Företagarna lanserat Kandidatguiden där väljare kan matcha sig mot politiska kandidater. Vi välkomnar Företagarnas viktiga arbete för företagare såsom Kandidatguiden. Vi hamnade på delad förstaplats i ”företagsvänlighet” för socialdemokratiska kandidater och vill här ge vår bild av företagarläget, skriver Nina Bladh och Markus Selin.
Demokrati
Ökad konsumtion av alkohol påverkar folkhälsan negativt, spär på våldsbrotten och ökar missbruket. Givet allt vi vet är det förskräckligt att Alliansen baserar sin politik på ”nyfikenhet” och ”vi tror”-retorik när de genomdriver gårdsförsäljningen, skriver Ungdomens Nykterhetsförbund.
Näringsliv
Företagarna och våra medlemmar är mycket oroade över regeringens och Vänsterpartiets förslag att förmånsbeskatta sjukvårdsförsäkringar. I praktiken är det en skatt som drar undan mattan för mindre arbetsgivare genom att göra det dyrare att teckna sjukvårdsförsäkringar. Vårdskatten måste stoppas.
Näringsliv
Årets Entreprenörskapsbarometer visar att intresset för företagande är sjunkande - i synnerhet i de delar av Sverige där behovet av ett förnyat näringsliv är som störst. Ansvaret för utvecklingen är både den här och den föregående regeringens och nu är det hög tid för politiken att bli konkret och engagerad, menar Småföretagarnas Riksförbunds Leif Svensson och tankesmedjan ECEPR:s Nima Sanandaji.
Upphandling
Många småföretagare vill delta i offentlig upphandling, men tar inte steget på grund av krångel och hinder som i realiteten går att undanröja. Det är tråkigt. För att offentlig sektor ska kunna göra goda inköp för våra gemensamma skattepengar är det viktigt att få in tillräckligt många anbud från intresserade företag, skriver Företagarna.
Näringsliv
Den svenska modellen som premierar storföretagens villkor har spelat ut sin roll. Nu krävs istället att småföretagandet blir enkelt och lättillgängligt. Med hundratusentals nyanlända är integration en av de största utmaningarna vi har. De som vill starta företag som erbjuder enkla tjänster eller produkter måste få möjlighet att göra det, skriver Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund
Näringsliv
Kvotering, vinstbegränsningar och nya hårdare krav vid offentliga upphandlingar. Regeringen försöker öka kontrollen över näringslivet. Men priset för den politiska experimentverkstaden är högt. Politisk osäkerhet är i dag ett stort tillväxthinder för företagen, skriver Siri Steijer på Timbro.
Skatt
Genom de stora europeiska forskningsanläggningar ESS och MAX IV blir Sverige ännu mer attraktivt som kunskapsnation. Anläggningarna är de främsta i sitt slag och kommer att locka forskare från hela världen. Om vi fullt ut ska kunna dra nytta av den möjligheten bör regeringen lyssna på näringslivet både vad gäller beskattningen av personaloptioner och en utvidgning av expertskatten.
Demokrati
Regeringen fryser uppräkningen av assistansersättningen till 1,4 procent årligen till och med 2018. Samtidigt ökar kostnaderna när den lägre arbetsgivaravgiften för unga slopas, vilket innebär kraftigt ökade kostnader för en fjärdedel av branschens medarbetare. Regeringen bäddar därmed för ett svek mot de som är beroende av en fungerande assistans.
Perspektiv
Den svenska välståndsutvecklingen bygger på att vi bejakar dynamik, byggandet av nya företag och samtidigt främjar social rörlighet. Men det kräver i sin tur ett skattesystem som inte kastar grus i maskineriet på nya framgångsrika entreprenörsföretag. Frågan är om de ska tillåtas växa i Sverige eller tvingas utomlands, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.
Demokrati
Regeringens vårbudget innehöll få överraskningar, men desto fler förslag som missgynnar näringslivet. Det är helt fel väg att gå. En politik som syftar till att bibehålla en hög välfärd och förbättra integrationen måste fokusera på företagens villkor och förutsättningar.
Kompetensförsörjning
Det hjälper inte att gång på gång säga att digitaliseringen är ett hot mot jobben. Det är den bara om vi inte gör något. Om vi i stället anpassar lagar, regler och avtalsformer kommer minst lika många nya jobb kunna skapas som de som försvinner när digitaliseringen fortgår.
Integration & segregation
Välfungerande system är viktigare än en myriad av små åtgärder som riskerar att snedvrida konkurrensen på arbetsmarknaden och för företagen. Därför vill vi dra en lans för generella snarare än riktade förbättringar av företagsklimatet, skriver Småföretagarnas Riksförbund i en replik till Centern.
Näringsliv
I stället för att drömma om en ny variant av fondsocialism borde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) fokusera på att göra det mer lönsamt att driva företag. Om hon menar allvar med att vilja öka de anställdas möjligheter att själva deläga företagen de jobbar på borde hon i stället arbeta för att göra personaloptioner mer lönsamma.
Integration & segregation
Det är en missuppfattning att Centerpartiet vill sänka folks löner. De vi pratar om har ingen lön. Vårt förslag syftar till att ge dem ett jobb och en lön, i stället för som i dag fastna i arbetslöshet och bidragsberoende, skriver Emil Källström i en replik.
Integration & segregation
Såväl de borgerliga partierna som regeringen missar det väsentliga i frågan om hur nyanlända och ungdomar bäst kan få jobb och komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Politikerna borde styra upp lärlingsutbildningarna i första hand, och först därefter rikta fokus mot nya experimentella förslag.
Hållbarhet
Tre av fyra små- och medelstora företag anser att hållbarhet är en prioriterad fråga, men det är endast omkring hälften som har någon form av hållbarhetsarbete. I Sverige utgör små och medelstora företag över 99 procent av näringslivet. Deras perspektiv bör vara utgångspunkten för hur vi skapar förutsättningar för den privata sektorn att delta i byggandet av ett långsiktigt hållbart samhälle.
Näringsliv
I vår omvärld har en rad smarta reformer för bättre företagsklimat införts. Mycket av detta kan genomföras också i Sverige och främja jobbskapandet. Vad som behövs är insikten om att förändring måste till, och en ödmjuk inställning till att lära av andra.
Näringsliv
Att regeringen vill att statsråd ska kunna vara föräldralediga är bra, men ännu bättre vore om regeringen såg över företagarnas möjligheter att vara både föräldrar och företagare, skriver Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna.
Upphandling
Civilminister Ardalan Shekarabi vill införa sociala krav på företag som deltar i offentlig upphandling. De ska tvingas att sysselsätta personer som står långt från arbetsmarknaden. Detta är feltänkt och leder till minskad och snedvriden konkurrens.
Skola
Sverige behöver kunniga unga företagare och innovativa krafter. Ungdomar som vill förverkliga sina egna idéer, starta eller ta över företag och som vågar tro på sin egen innovationsförmåga. För att inspirera och uppmuntra elever till innovativa tankar som för utvecklingen framåt behövs entreprenörskap i skolan. Det skriver Bo Jansson, Lärarnas Riksförbund tillsammans med Jens Spendrup, Svenskt Näringsliv.
Integration & segregation
I Skåne visar stiftelsen Ester hur invandrarkvinnor kan gå från ett liv i utanförskap till att starta företag och få ett eget arbete. Vår verksamhet borde kunna skalas upp och hjälpa många fler kvinnor. Vi lägger därför fram konkreta förslag som stärker invandrarkvinnors möjligheter att starta och driva eget.
Gästkrönika
Gissa vilka nio av Sveriges 50 största bolag är? I dag sysselsätter de fler personer än de svenska klassikerna Volvo och Ericsson. Sannolikt överraskar svaret inte Ilmar Reepalu som kröner sin politiska karriär med att utreda hur och om dessa storbolag kan skrotas i förtid. \
Gästkrönika
De senaste veckorna har nya chockerande slag drabbat orter som Lund, Mölndal och Katrineholm. Plakatpolitiker använder gärna företagare som syndabockar, men när jobben ryker finns det inga som samma politiker saknar mer. Vad framgångsrika företag betyder för ekonomi och framtidstro i en kommun kan inte överskattas.
Gästkrönika
Med det statliga innovationsrådet och industrikanslern snickrar regeringen ideologiskt konstruerade luftslott av förhoppningar och idéer från 1980-talet. Men det leder inte till fler jobb och högre tillväxt, utan kommer istället förpassas till historien som verkningslös symbolpolitik.
Näringsliv
Alla är överens om att Sverige behöver fler företag och att det ska bli enklare att starta företag. Men ett stort hinder som sällan tas upp är att det saknas tillräckligt socialt skyddsnät för dem som vill starta företag. En ny undersökning bland 500 småföretagare visar att det finns stora brister.
Demokrati
Gårdsförsäljning skapar nya jobb och bidrar till ekonomisk tillväxt och välfärd. Trots detta vill regeringen en gång för alla stänga dörren för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Regeringen låter ideologi gå före sunt förnuft. Denna gång i armkrok med nykterhetsrörelsen och med folkhälsan som klen ursäkt.
Kommunpolitik
I debatten om välfärdsföretagande talas det ofta om stora riskkapitalbolag i vård- och omsorgssektorn. Det glöms bort att de flesta vård- och omsorgsföretag är små och ägarledda företag som ofta drivs av kvinnor. Lägg inte genom ogenomtänkta begränsningar krokben för dem.
Demokrati
Den viktigaste utmaningen för en svensk regering är att hitta nya vägar att möta globaliseringens utmaningar. Alliansregeringens åtta år långa experiment var inte lyckosamt. Hur väl Löfven nu lyckas kommer att vara avgörande för tillväxten och sysselsättningen men också för fascismens eventuella frammarsch i Sverige.
Näringsliv
I svensk politisk debatt omfamnas ofta småföretagen av alla partier ifrån vänster till höger, men verkligheten i många kommuner visar på andra prioriteringar. Inför framtiden bör kommunerna lära av varandras misstag, så att vi slipper se fler exempel på när kommuner driver småföretag som skapar en ojuste konkurrens.
Almedalen
Företagsservicen i landets kommuner spelar en viktig roll för utrikesfödda småföretagare. Men i dag anser tre av fyra kommuner att de insatser de gör för att stärka företagare med utländsk bakgrund inte är tillräckliga. Det visar vår undersökning.