SKR är en förkortning av Sveriges Kommuner och Regioner, vilket är samarbetsorganisationen för alla kommuner och regioner i Sverige. SKR är Sveriges största arbetsgivarorganisation och fungerar som stöd i arbetsgivarfrågor så som kollektivavtal och anställningsvillkor. Vidare arbetar SKR för att främja tillväxt och utveckling på såväl regional som kommunal nivå. Därtill utgör SKR en central kanal för kunskapsutbyte mellan medlemmarna i organisationen. Sveriges Kommuner och Regioner hette tidigare SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, men bytte namn i samband med att regionreformen trädde i kraft 2019 och alla landsting ombildats till regioner. Här hittar du alla våra artiklar, nyheter och reportage om SKR.
Debattsvepet
LO vill att Riksbanken chillar. Regeringen måste omedelbart se över produktionspremien för biogas. Sjuksköterskor uppmanas att inte fästa sig för mycket vid sina arbetsplatser. Det är tre ämnen från dagens debattsvep.
Demokrati
Trots att Vänsterpartiet är näst största parti i SKR:s nya styre går vice ordförandeposten till C. Gruppledaren Emil Broberg (V) är dock mycket nöjd med helheten. ”Vänsterpartiet får en bättre representation än vi någonsin haft i SKR.”
Demokrati
Fullständigt odramatiskt. Så tycker lokala C-toppar om partiets beslut att välja rödgrönt samarbete före Alliansen i SKR. ”Det viktiga är att vi får så mycket inflytande som möjligt och det får vi nu”, säger Mikael Thalin, C-topp i Orsa.
Demokrati
Centerns sidbyte i SKR väcker starka känslor. Pressmeddelandet om det nya rödgröna samarbetet kom som en överraskning, enligt gruppledaren Bengt Germundsson (KD): ”En besvikelse att man lämnar Alliansen på det här sättet.”
Socialtjänst
Det ökade attentatshotet mot Sverige bottnar delvis i den omfattande LVU-kampanjen. Kampanjen har pågått mot Sverige i över ett år, utan att några skarpa åtgärder satts in. ”Det har varit yrvaket”, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision.
Kompetensförsörjning
Det råder motsatsen till en babyboom i Sverige. Nu gör de minskade barnkullarna att kommuner måste anpassa förskoleverksamheten, samtidigt som man måste vara redo för att det kan vända. ”Viktigt att inte förhasta sig”, säger Tina Persson, förskolechef i Eskilstuna.
Kommunal ekonomi
Det kommunala balanskravet är välbekant – inga underskott. Men lagen ställer faktiskt betydligt högre krav än så: god ekonomisk hushållning.
Men hur god är egentligen hushållningen i kommuner och regioner?
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 5:
• Därför är det dags att glömma målet om överskott på två procent
• Resultatutjämningsreserven – så får den användas
• Åtstramningar att vänta
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Juridik
Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken är enligt Gotlands tingsrätt inte att bedöma som terror.
Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.
Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Kommunpolitik
I början av nästa år kommer regeringen att få en lista med alla statliga pålagor på kommuner och regioner som SKR vill få bort. ”Man fortsätter med många detaljstyrande statsbidrag och det är jag kritisk mot”, säger nye ordföranden Peter Danielsson.
Kompetensförsörjning
Den unga kvinna som misstänks ha mördats på ett LSS-boende i Enköping saknade såväl adekvat utbildning som kollegor på plats.
Arbetsmiljöverket som utreder händelsen konstaterar att vissa brister återkommer i branschen. Och att chefers slarv ofta ligger bakom.
Kompetensförsörjning
SKR tonar ner betydelsen av en ny dom som slår fast att det var olagligt för en kommun att ansöka om att få bli jobbmatchare åt Arbetsförmedlingen. ”Domen kan inte användas som prejudicerande utfall som ska tillämpas brett över hela landet”, säger förbundsjurist Helena Linde på SKR.
Kompetensförsörjning
SKR går nu ut och varnar lokala politiker som vunnit valet på löften om höjda löner och sänkt arbetstid. ”Gör inte satsningar som på kort sikt kan verka lockande men på lång sikt är förödande”, säger SKR-chefen Caroline Olsson.
Debattsvepet
Regeringens budget är ämnet i flera debattartiklar i dag. M, SD, KD och L presenterar sina tankar, fackförbund protesterar mot sänkt skatt på reparationer och rektorer konstaterar att satsningen på läromedel inte räcker långt.
Kommunal ekonomi
Lågkonjunkturen kommer att slå hårt mot den kommunala sektorn och nu behövs besked om statliga stödåtgärder, enligt SKR. I en hemställan begär man bland annat att regeringen ser över statsbidragen och ger stöd för höjda elpriser.
Demokrati
En 33-årig man åtalas för terroristbrott för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. Han åtalas även för förberedelse till terroristbrott för planer på att döda Centerledaren Annie Lööf.
Kompetensförsörjning
Stora mörka moln tornar upp sig på SKR:s himmel. Ett är Tidöavtalet – ett direkt hot mot välfärdens personalförsörjning, varnar Jeanette Hedberg. Ett annat är avtalsrörelsen och krav på högre löner mitt i brinnande inflationskris.
Så ska förhandlingschefen navigera i det nya förändrade landskapet.
Kommunal ekonomi
Peter Danielsson (M), ordförande för SKR, saknar tydliga signaler från regeringen om hur landets kommuner och regioner ska klara sig igenom lågkonjunkturen och den påtagliga kompetensbristen i välfärdssektorn. ”Om vi ska ta oss igenom krisen på ett bra sätt så behöver vi kroka arm med staten”, säger han.
Kommunpolitik
Från Stockholms stadshus till att ansvara för regeringens samarbete med kommuner och regioner. Nya civilministern Erik Slottner (KD) om:
• SKR:s roll
• Riktade eller generella statsbidrag
• Digitalisering och hur upphandlingen ska utvecklas
Kommunal ekonomi
Hög ränta och inflationschock – ett tufft 2023 väntar kommunsektorn. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar för att balanskravet kan slå orimligt hårt, vill att regelverket ändras och kräver nu besked av nya regeringen. ”Hur ska man annars någonsin klara en lågkonjunktur?”
Socialtjänst
Är det verkligen effektivt att låta arbetslösa bläddra i platsjournalen och vässa sitt cv? En ny studie ger vägledning om vilka insatser som faktiskt får långtidsarbetslösa i jobb. ”Det gäller att ha fingertoppskänsla”, säger professor Tapio Salonen.
Kommunpolitik
SKR:s förre ordförande Anders Knape friades från misstankarna om sexköp, men har undvikit att tala med medier om sin fortsatta politiska karriär. Tills nu. I Dagens Samhälle berättar han varför han valde att kandidera i valet.
Äldreomsorg
SKR ställer sig kritiskt till slutsatserna i Ivos rapport, som kom med svidande kritik mot äldreomsorgen i landets kommuner.
”Jag hade förväntat mig mer av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kvalitet i deras rapporter”, säger äldresamordnare Greger Bengtsson.
Kommunal ekonomi
Håkan Sörman har nu mindre än två år på sig för jätteuppdraget att utreda hela utjämningssystemet. Och han är optimistisk om att nå ett svar på största frågan: Är det tillväxthämmande?
• ”Hon har rätt” – Sörman om civilministerns syn på utjämningen
• Därför tror han att han lyckas
• Om egna erfarenheterna av att betala: ”Helt otroligt egentligen”
Demokrati
Hon har ifrågasatt om SKR:s roll rimmar med grundlagen. Nu har professor Lena Marcusson fått i uppdrag att utreda statens samverkan med kommuner och regioner.
I DS berättar hon om SKR:s första reaktion och vad hon spetsar in sig på i granskningen.
Stadsbyggnad
Inflation, stigande ränta och ökade byggkostnader försvårar byggande för Sveriges kommuner. Samtidigt behövs allt fler bostäder.
”Kommuner kommer att behöva skjuta upp projekt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Integration & segregation
Vilka insatser för de arbetslösa kan Arbetsförmedlingen be kommunerna att göra, när ska de sättas in och vilken ersättning ska kommunerna få för jobbet? Här saknas tydliga instruktioner, menar SKR.