Få hela storyn
Starta din prenumeration
SKR är en förkortning av Sveriges Kommuner och Regioner, vilket är samarbetsorganisationen för alla kommuner och regioner i Sverige. SKR är Sveriges största arbetsgivarorganisation och fungerar som stöd i arbetsgivarfrågor så som kollektivavtal och anställningsvillkor. Vidare arbetar SKR för att främja tillväxt och utveckling på såväl regional som kommunal nivå. Därtill utgör SKR en central kanal för kunskapsutbyte mellan medlemmarna i organisationen. Sveriges Kommuner och Regioner hette tidigare SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, men bytte namn i samband med att regionreformen trädde i kraft 2019 och alla landsting ombildats till regioner. Här hittar du alla våra artiklar, nyheter och reportage om SKR.
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Kommunpolitik
Helsingborgs socialdemokratiska oppositionsråd hyllar Peter Danielsson (M), som nu väntas bli ordförande för SKR.
”Nu är det inte Helsingborg som är i fokus”, lovar Palle Lundberg, stadsdirektören som också tar klivet till tunga organisationen.
Ledarskap
Peter Danielsson (M) lovar att det inte blir för mycket Helsingborgsperspektiv när han ska leda SKR tillsammans med sin tidigare stadsdirektör. Och är beredd att ta diskussionen om organisationens makt och brist på transparens.
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Arbetsvillkor
Operationspatienter som flygs från Norrbotten till Stockholm och bonusar på 100 000 kronor för flyttade semestrar. Allt mer desperata åtgärder vidtas för att klara sommarbemanningen i vården. ”Läget är värre än någonsin”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Sjukvård
Brist på sociala sammanhang under pandemin, en ohållbar skolmiljö och stress är några av orsakerna till att fler barn och unga mår dåligt i dag.
Sedan 2017 har antalet barn som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökat stadigt, visar en ny kartläggning.
Kommunal ekonomi
Skatteintäkterna växer starkt med 20 miljarder kronor nästa år. Men det räcker inte på långa vägar när kostnadsökningarna ruschar i rekordfart. Dagens Samhälles granskning visar inflationens påverkan på kommunbudgetarna för 2023.
Digitalisering
Vården har digitaliserats utifrån marknadens och bolagens intressen – inte patienternas. Det är slutsatserna i en ny rapport som riktar udden mot SKR. Men organisationen avfärdar kritiken: ”Ett märkligt perspektiv”.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog saknar de långsiktiga beskeden i regeringens vårbudget som lades fram på tisdagen. Och så kritiserar hon nyheten om den tillfälliga satsningen på fler sjuksköterskor: ”Driver kostnaderna.”
Sjukvård
Regeringens och SKR:s plan för hur Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa har sågats av Statskontoret. Nu behövs mer konkreta mål, anser Socialstyrelsens e-hälsoexpert Niklas Eklöf som vill att regioner och kommuner blir mer samspelta i den digitala utvecklingen.
Digitalisering
Allt fler kräver ett nationellt ersättningssystem för primärvården som inkluderar nätläkarna. Men en lösning ser ut att dröja. SKR utreder nu en separat modell för återkommande digitala besök – där vårdgivaren ska ersättas utifrån resultatet.
Integration & segregation
Kommunerna måste få tydliga besked om finansieringen av flyktingmottagandet, skriver SKR till regeringen. I Trelleborg minns politikerna en infekterad konflikt med Migrationsverket 2015: ”Vi blev lovade ersättning som vi aldrig fick”.
Kompetensförsörjning
Arbetsförmedlingen måste samarbeta mer med kommunerna. Det slår statssekreterare Roger Mörtvik (S) på arbetsmarknadsdepartementet fast. ”Kommunerna viktiga aktörer i arbetsmarknadspolitiken”, säger han.
Debattsvepet
Organisationen Sveriges Kommuner och Regioner verkar inte i medborgarnas intresse, anser docent Louise Bringselius och professor Bo Rothstein. Friskolor står redo att ta emot barn på flykt och de som har kö vill få möjlighet att låta flyktingar gå förbi den.
Arbetsvillkor
32 yrkanden för ett hållbart arbetsliv. Det är Vårdförbundets krav i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarsidan håller med om att arbetsmiljön måste lyftas – men där slutar samstämmigheten. ”Ett dilemma för SKR”. Nu väntar slutförhandlingar.
Debatt
Vi når inte målen i Agenda 2030 utan att dra nytta av artificiell Intelligens. AI nyttjas dock alldeles för lite - särskilt i våra kommuner. Det lilla som görs levererar marginellt med värde, hävdar företrädare för Kraftsamling – AI i samhällsbyggnadet.
Skola
Skolor arbetar intensivt för att kunna ta emot ukrainska flyktingbarn. Men att hitta personal med rätt språkkunskaper är svårt. ”Skolledare, rektorer och lärare måste stöttas för att återigen göra sitt bästa i en utmanande situation”, säger Maria Caryll, chef för utbildningssektionen på SKR.
Integration & segregation
Att EU aktiverat massflyktsdirektivet innebär större ansvar för kommunerna. Men exakt hur är oklart. SKR kräver nu tydliga besked om ersättning från staten och bättre information än under flyktingkrisen 2015.
Kompetensförsörjning
Nio av tio kommuner tycker inte att Arbetsförmedlingen hjälper långtidsarbetslösa till jobb. Flera kommuner tvingas nu skjutsa arbetslösa för att de ska kunna besöka en arbetsförmedling. ”En oacceptabel övervältring av uppgifter på kommunerna”, hävdar SKR:s expert.
Debatt
Arbetsmiljön i kommuner, regioner och kommunala företag behöver stärkas. I en ny överenskommelse höjer fack och arbetsgivare ambitionerna. Men regeringen behöver kliva fram och komplettera vår satsning, skriver parterna i en gemensam artikel.
Kommunal ekonomi
Ekonomin har fått en överraskande skjuts under pandemin vilket betyder oväntat starka skatteintäkter. SKR ser nu att kommunernas och regionernas samlade resultat för 2021 blir historiskt - större än de 54 miljarderna från rekordåret 2020.
• Därför överträffar 2021 alla förväntningar
• Överskotten får SKR att utfärda varning
• Så mycket växer skatteintäkterna
Digitalisering
Den juridiska osäkerheten kring molntjänster skapar två läger. DS kartläggning visar hur kommunernas strategier ser ut.
• Lilla Edet lanserar egen lösning: ”Blir ett smörgåsbord”
• Besvikelse i Västerås: ”Gårdagens lösningar”
• Kommuner känner sig övergivna – kritiserar staten
Socialtjänst
Allt färre tar emot ekonomiskt bistånd. Men en högre andel får stödet allt längre.
• Stora skillnader mellan kommunerna - hela listan
• Här har över 60 procent långvarigt bistånd
• Kommun i Västerbotten klarar sig bäst
Arbetsvillkor
10 000-kronorskravet är borta. I den avtalsrörelse som nu rullar i gång mellan Vårdförbundet och SKR står stress och ohållbara arbetstider i fokus. ”Pandemin har absolut en stor betydelse för den här avtalsrörelsen”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Sjukvård
Smittspridningen ökar och vissa sjukhus är hårt belastade. Flera regioner larmar dessutom om hög sjukfrånvaro bland personalen på grund av covid-19. ”Det är en tydligt ansträngd situation”, säger Emma Spak på SKR.
Debatt
SKR är helt överens med Sveriges Yngre Läkares Förening (Sylf) om att det är en viktig fråga att utöka antalet AT-tjänster. Men frågan om dimensionering och genomförande av AT ägs av respektive region, skriver Marie Morell.
Kommunal ekonomi
Ett nytt avtal ger kommunsektorns 1,2 miljoner anställda markant högre tjänstepension från 2023. ”Historiska förbättringar”, enligt Kommunal. Även arbetsgivarsidan är nöjd med uppgörelsen som också innebär bättre villkor för fortbildning, omställning och anställningstrygghet.
Kompetensförsörjning
Unga som varken studerar eller jobbar riskerar isolering och pandemin förvärrar problemen. SKR riktar ny hård kritik mot Arbetsförmedlingen för bristande samverkan. ”Vi får signaler om att Arbetsförmedlingen inte förstår vilket ansvar de har”.
Debatt
SKR gör inte tillräckligt för att få regionerna att erbjuda fler AT-läkarplatser. Argumentet att det råder handledarbrist håller inte – i dag arbetar många handledare i stället med nyutexaminerade läkare som inte har någon AT-tjänst, skriver Sylfs ordförande Madeleine Liljegren.
Debatt
Ett kommunalt partnerskap bidrar med erfarenhetsutbyte som stärker den lokala demokratiutvecklingen i den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen, skriver ICLD:s Johan Lilja och SKR:s Lena Langlet på internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Debatt
Sveriges Kommuner och Regioner vill ställa fem frågor till utredningen om ett statligt huvudmannaskap för skolan. Vi vill med anledning av dessa passa på att skicka med tre följdfrågor, replikerar Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Arbetsvillkor
Efter att ett stort antal barnmorskor sagt upp sig i Stockholm har arbetsgivarsidan varnat för att de använder olovliga stridsåtgärder. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog förklarar var den juridiska gränsen går.
Arbetsvillkor
Ett fyrtiotal kommuner och regioner ligger i startgroparna för att testa en ny metod som kan kapa sjukskrivningarna. ”Vi ser det som ett stöd att identifiera arbetsplatser och medarbetare med risk för hög sjukfrånvaro”, säger arbetsmiljöstrateg Malin Lohela Karlsson på Region Västmanland.
Digitalisering
Ett svenskt ”techunder” kan vara räddningen för små kommuner. Det tror Tech Sveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg som vill att offentlig sektor och näringslivet ska driva digitaliseringen framåt tillsammans.
* Tipset till kommuner: ”Då får du investeringar, riskkapital och pengar in i systemet”.
* Kommun i Skåne får beröm för digitaliseringsarbetet: ”De pratar inte bara”.
Demokrati
Coronakommissionens slutsatser får inte användas för att begränsa det kommunala självstyret. Det menar SKR:s ordförande och medlemmar som försvarar organisationens roll under pandemin. ”Det hade varit otroligt allvarligt om vi suttit med armarna i kors”, säger Anders Knape.
Debatt
Vi vet hur avgörande förändringarna i las är för trygghet och omställning. Därför bör varken Vänsterpartiet som nu, eller andra politiska aktörer, ställa sig i vägen för att lagen ändras, skriver företrädare för Vårdförbundet, Vision, Kommunal och Akademikerförbundet SSR.
Kommunal ekonomi
Låga kostnadsökningar de närmaste åren, men också minskade intäkter när personer i yrkesverksam ålder blir en bristvara. I sin nya ekonomirapport slår SKR fast att den kommunala ekonomin har medvind, men att hinder väntar bakom hörnet. ”Oerhört viktigt att få människor anställningsbara.”
Demokrati
Vid valet nästa år har det gått 20 år sedan Socialdemokraterna senast röstades fram till makten i Region Stockholm. Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) hoppas på ett regionalt januariavtal med C, L och MP men tycker att S behöver vara självkritiska om det inte ska bli fyra år till med moderatlett styre.
Debatt
Långtidsarbetslösheten är uppe på rekordnivåer och Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att få fler att studera på komvux. Det är en bra väg att gå men det räcker inte. Regeringen behöver vidta ytterligare åtgärder för att fler ska klara studierna och få ett jobb, skriver SKR:s Monica Sonde.
Demokrati
Uddevalla tänker överklaga domen som underkänner kommunens återkallande av politiska uppdrag. Kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) vill ha hjälp från SKR i frågan. ”Konsekvensen av domen är att det inte kan uppstå en ny majoritet om det inte varit ett nyval”, säger han.
Arbetsvillkor
På många ställen i landet protesterar de anställda mot de hälsoscheman som kommuner nu inför för att omvandla deltider till heltider. I Lund har parterna efter högljudda protester hittat en lösning. ”Jag ser det som en seger”, säger Kommunals ordförande i Lund, Annika Plym Olson.
Demokrati
Antalet motioner och interpellationer har minskat kraftigt i kommunerna under pandemin. Ett hot mot demokratin som måste hanteras bättre vid en ny kris enligt SKR. ”Det jätteviktigt för det demokratiska samtalet att man inte begränsar möjligheten att lämna motioner och interpellationer”, säger Lena Langlet, chef på SKR.
Arbetsvillkor
SKR, Sobona och de fackliga organisationerna ska nu analysera vad januaripartiernas besked om arbetsrätt och omställning betyder för kommuner och regioner. Sannolikt måste parterna komma överens om ett nytt avtal för kommunsektorn.