Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Skolpolitik
Demokrati
Skolan hamnar i topp när 853 kommunpolitiker rankar sina viktigaste lokala valfrågor. Men tre partier sticker ut och gör en annan prioritering, visar DS kartläggning.
• De tre viktigaste valfrågorna parti för parti.
• Partiet som gått från ”mjuka” till ”hårda” frågor.
• Så kan Ukrainakriget påverka valet lokalt.
Debattsvepet
Att inte testa fullvaccinerade för covid-19 strider mot WHO:s rekommendationer, skriver 22 forskare. Barn- och ungdomskultur, Moderaternas skolpolitik och vinster i välfärden är andra debattämnen på fredagen.
Debattsvepet
Kommunernas säkerhetsbrister orsakar onödiga risker för medborgarna, enligt fyra branschorganisationer.
Moderaterna presenterar på sin stämma ett reformpaket som ska få ordning på Sverige, skriver partiledaren Ulf Kristersson. Partiet anklagas samtidigt för att ha tappat bort skolpolitiken.
Övriga debattämnen: Stefan Löfven (S) om EU och skogen, dieselpris och vårdskuld.
Skola
Om elever i Göteborgs grundskolor ständigt kommer för sent eller glömmer böcker och idrottskläder kan det leda till orosanmälan till socialtjänsten. Politikerna ställer tydliga krav i nytt dokument. ”En lyckad skolgång är ett väldigt bra vaccin mot utanförskap och kriminalitet”, säger Axel Darvik (L).
Integration & segregation
Snart ska en utredning lämna förslag kring hur skolan kan bli mindre segregerad. Obligatoriskt skolval är en allt populärare idé, visar Dagens Samhälles enkät bland ledande lokala skolpolitiker. Flera vill även avskaffa friskolornas köer.
Debatt
Ett parallellskolesystem vi trodde vi avskaffat håller på att växa fram i ny form. Med en sämre skola för fattiga barn och en bättre för de bildade klasserna. I stort sett allt i den marknadsdrivna skolpolitiken ökar på skolsegregationen, skriver Per Sundgren och Sten Svensson.
Debatt
Två av Sveriges tongivande skolpolitiker, Gustav Fridolin (MP) och Jan Björklund (L), har försvunnit från den politiska scenen. Då är det extra viktigt att skolpolitiken inte försvinner från partiledarnivån. I kväll förväntar vi oss att Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni lyfter fram skolpolitiken på främsta plats. Det gör i alla fall väljarna.
Debatt
Var går gränsen för vilka beslut en kommun kan ta om skolornas budget utan att bryta mot lagen? Det ville representanter för Lärarnas riksförbund pröva. ”Vi väntar nu med spänning på svar”, skriver Fredrik Andersson, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Sjöbo kommun.
Perspektiv
Det har blivit en allmän sanning att tidiga insatser alltid ger stor samhällsnytta. Men sanningen är att vi vet väldigt lite om det, skriver professor Lars Hultkrantz som vill se mer samhällsekonomisk analys på skolområdet.
Arbetsvillkor
De regelverk som skolan har att rätta sig efter är glasklara: i utbildningen ska hänsyn tas till elevers olika behov och ge stöd och stimulans så att eleverna utvecklas så långt som möjligt. Så ser det inte ut i den svenska skolan. Otaliga rapporter visar att barns behov av stöd inte tillgodoses.
Kommunpolitik
Elevers och föräldrars förtroende för skolan har försämrats rejält på kort tid. Det är en direkt konsekvens av att Socialdemokraterna i Stockholms stadshus varken har genomfört ekonomiska eller kunskapssatsningar på skolan, skriver Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L).
Demokrati
Om Moderaterna verkligen vill ha en jämlik skola behöver partiet säga ja till de stora jämlikhetssatsningar som regeringen nu genomför, satsningar som på allvar kan bryta segregationen i svensk skola. Det skriver Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S).
Skola
Debatten om mobiltelefoner i klassrummen har blossat upp igen. Men förespråkarna argument håller inte: mobiltelefoner stör, behövs inte i undervisningen och kan strida mot skolans uppdrag. Men på ett sätt kan de ha rätt - det är en fråga om framtiden.
Skola
I en undersökning som Lärarnas Riksförbund har låtit göra svarade 81 procent av de tillfrågade lärarna att staten har bäst förutsättningar att vara huvudman för skolan. Det är heller inte utan goda skäl som lärarna vill ha staten som huvudman igen, skriver Adam Frändelid (V).
Skola
Politiker, tjänstemän, förvaltnings- och koncernledningar måste våga släppa taget och ge rektorerna mandat att leda skolans utveckling. Lita på rektorernas unika kunskaper, uppmanar Alf Solander, rektor för Tumba gymnasium i Botkyrka.
Demokrati
Att MP bara kan räkna upp ökade statliga pengar till skolan och inga konkreta nya åtgärder visar på bristerna i partiets och regeringens skolpolitik. Frustrationen över att så lite händer gör att oppositionen tvingas ta initiativet och i fler fall köra över regeringen.
Demokrati
Regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin har genomfört en rad konkreta åtgärder inom skolområdet, och har goda förutsättningar att fortsätta förbättra skolan och skolresultaten. Det skriver MP:s utbildningspolitiska talesperson efter angreppet mot skolpolitiken.