Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Skolmat
Upphandling
Det tuffa ekonomiska läget gör att Malmö, en av de kommuner som ligger längst fram när det gäller inköp av ekologisk mat, överväger att minska på ekoambitionerna.
”En ganska tuff verklighet”, konstaterar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).
Debattsvepet
Minst en tredjedel av hyresgästerna i utsatta områden borde få äga sitt boende, skriver företrädare för ett andelsägarbolag. Astma- och allergiförbundet vill att barn med matallergier ska garanteras specialkost i skolan. Varför har skolan inte råd med läroböcker frågar lärare. Andra ämnen på dagens debattsidor är bland annat smärtvården, barnfetma och hbtqi-reformer.
Debatt
I både förskolan och skolan finns en risk för att barn med de allvarligaste allergierna får betala ett högt pris när allt fler anmäler särskilda matönskemål, skriver Astma- och Allergiförbundets Maritha Sedvallson och Kristina Ljungros.
Debatt
Inför den Offentliga måltidens dag vill vi slå ett slag för att de offentliga måltiderna kan öka folkhälsan, skapa större kunskap om mat hos barn och unga samt stärka den svenska matproduktionen, skriver Jordbruksverkets gd Christina Nordin, Livsmedelsverkets gd Annica Sohlström, LRF:s ordförande Palle Borgström och Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft.
Debatt
År 2017 köpte offentlig sektor livsmedel för 9,7 miljarder kronor. I drygt hälften av inköpen användes Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier. Det är bra – men för en hållbar affär krävs även strategisk måltidsplanering, dialog med marknaden och effektiv implementering av avtalen.
Debatt
Bortskurna tumörer, bristande kontroller och allvarliga djurskyddsproblem är historien bakom det omskrivna polska köttet som bland annat serverats i några av Stockholms skolor. Faktum är att skandaler av detta slag skulle kunna undvikas genom en mer ansvarstagande upphandling.
Arbetsvillkor
Skolmåltider som är goda, näringsrika och trevliga skapar förutsättningar för att ta del av skolans pedagogik. Satsningar på bra mat i skolan har en enorm potential för framtidens folkhälsa, miljö och klimat, skriver företrädare för Dietisternas riksförbund.
Kommunpolitik
Att arbeta med allergianpassad kost kräver rutiner och kunskap. Unga Allergikers undersökning visar att det finns stora variationer och att brister i kommunernas arbete . I över 100 kommuner saknas beslut om obligatorisk vidareutbildning för kökspersonal i specialkost och i minst 17 kommuner måste elever, i strid med skollagen, betala för läkarintyg för att få allergianpassad kost.
Kommunpolitik
Mer växtbaserad mat i skolan är ett sätt att både höja kvaliteten på maten, en viktig folkhälsoinsats, ett sätt minska arbetsbelastningen på personalen och ett bra sätt att minska kommunens klimatpåverkan och samtidigt spara pengar. Det skriver vegoentreprenören Gustav Johansson och riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Jens Holm (V).
Kommunpolitik
Det är av största vikt för folkhälsan att alla elever får näringsrika skolmåltider. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Matkuponger gör att många gymnasieelever äter skräpmat till lunch. Vi kräver nu en lagändring som ger även gymnasieelever rätt till näringsriktiga skolmåltider, skriver forskarna bakom uppropet Fetmainitiativet.
Gästkrönika
Lunchkupongerna som friskolor delar ut till sina elever är en del av samma misslyckande som får skolor att locka elever med uppblåsta betyg, gratis datorer eller körkort. Något som borgerligheten hittills endast visat förstrött intresse.
Upphandling
I en nyligen genomförd undersökning bland Sveriges kommuner uppges djurskydd vara den viktigaste prioriteringen vid offentlig upphandling av kött. Samtidigt svarar var fjärde kommun att priset är viktigast. De två kategorierna är sällan förenliga med varandra.
Organisation
Specialkost i förskolan är vanligt. Ofta handlar det om laktosfri kost – trots att laktosintolerans i princip inte förekommer innan skolåldern. Låt de gemensamma resurserna bidra till bättre matkvalitet för alla, istället för att krångla med maten i onödan.
Kommunpolitik
Det serveras tre miljoner offentliga måltider varje dag på förskolor, skolor och äldreboenden. Köttet i maten kommer alltför ofta från djur som inte levt under de goda uppväxtförhållanden som råder i Sverige. Visst borde det kött som lagas i offentliga kök och som köps in för skattepengar följa svenska djurskyddsregler?
Upphandling
Det går inte längre att skylla på lagstiftningen för att välja bort närproducerad och svensk mat i offentliga upphandlingar. Finns viljan så finns möjligheten. Men för att uppnå högsta kvalitet krävs kunskap och uppföljning. Det skriver Ola Göransson, kycklingbonde och ordförande i Svensk Fågel.
Upphandling
Utdelningen av hamburgare utanför skolan i Nyköping måste vara en av de senaste årens mest misslyckade PR-kupper. Inte nog med att manifestationen mot en köttfri dag i skolbespisningen framfördes på ett sätt som milt sagt kan beskrivas som okänsligt. Själva budskapet är dessutom ett rejält skott i foten om syftet är att öka efterfrågan på kött från svenska bönder, skriver centerpartisten Gustav Hemming.
Upphandling
Många föräldrar har tröttnat på den dåliga skolmaten och begär särkost till sina barn. Men ska bra skolmat vara särkost? Nej, den borde vara alla barns, och äldres och sjukas, rätt. Det är därför hög tid att politiker inom kommuner och landsting börjar stå upp för svensk mat, skriver Axel Hansson och Annika Unt Widell.