Segregationen i svenska skolor är ett växande problem, vilket bland annat återspeglas i Skolkommissionens slutbetänkande som presenterades 20 april.
Skola
Staten har på fem år lagt närmare 22 miljarder kronor på att skolorna ska bli mer likvärdiga. Enligt Skolverkets utvärdering är det svårt att bedöma om satsningen gett resultat. ”Risk att vi skjuter ut pengar utan kunskap om hur de bäst används”, säger generaldirektören.
Skola
Staten har under fem år satsat nästan 22 miljarder kronor på mer likvärdighet i skolan. Under denna tid har gymnasiebehörigheten bara ökat marginellt och i 84 kommuner har skillnaderna mellan olika skolor vuxit, visar DS granskning.
• Lista: Så stort är gapet mellan skolorna i din kommun
• Störst skillnad i Malmö
• Rektor: ”Ett historiskt lågt resultat”
Skola
Min tro och förhoppning är att SKL nu ställer sig bakom Skolkommissionens förslag. Det skulle innebära ett värdefullt stöd för ambitionen att utjämna villkoren i skolan, med utgångspunkt i elevernas förutsättningar - inte kommunernas!
Integration & segregation
Göteborg är en hårt segregerad skolstad, men vi arbetar metodiskt, stegvis för att öka jämlikheten och motverka segregationen. Nyanlända elever erbjuds exempelvis skolgång en bit från hemmet, skriver Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd i Göteborg.
Skola
Skolor som har lika tuffa förutsättningar får helt olika ersättning per elev från sin hemkommun. Skolans resurser måste fördelas om inte bara utifrån en enskild kommuns förutsättningar utan också mellan landets samtliga skolor.
Skola
När Skolkommissionen i förra veckan presenterade sitt slutbetänkande kom debatten snabbt att reduceras till en enkelspårig tävling bland politiker och opinionsbildare om vem som kunde komma på fyndigast lotteriskämt. Vi tycker att skolan är viktigare än så och att förslagen är värda att ta på allvar.
Kommunpolitik
Att inte låta nyanlända börja skolan på den nivå som passar deras förkunskaper baseras helt på ideologi, och de dåliga skolresultaten som blir följden används av Skolkommissionen som hävstång för politiska lösningar man redan bestämt sig för att driva.
Demokrati
Möjligheten att själv få välja skola är en rättighet. Detta slog Skolkommissionen tydligt fast på torsdagen. Det välkomnar Moderaterna. Däremot säger vi skarpt nej till skolkommissionens förslag att ersätta skolvalet med ett skollotteri. Det är fel fokus och kommer inte leda till att fler elever får bättre kunskaper i den svenska skolan.
Kommunpolitik
Skolkommissionen föreslår att ett av de viktigaste besluten i en ung människas liv ska avgöras genom tombola eller genom att kommunen med tvång ska kunna placera eleven i en grupp med en ”lämplig” social sammansättning. Men att det finns dåliga skolor kan inte mötas med att man ska lotta om vem som ska gå i dem, skriver Christer Nylander (L).
Redaktionskrönika
Skolkommissionen har levererat och därmed har skoldebatten fått bränsle för en bra bit framöver. Sociala medier kokar redan över – av förtrytelse över lottning, förändrad upp- och antagning och andra kontroversiella förslag. På Twitter bråkar Moderater med Socialdemokrater, alltmedan och huvudmän och andra relevanta organisationer pressmeddelar oss sina reaktioner.
Löner & avtal
Lärarlönelyftet behövs för att på sikt få fler att vilja bli och förbli lärare, men tyvärr har genomförandet lett till kritik. Undersökningar visar att där processen varit tydlig och transparent har reformen tagits emot positivt. Det är viktiga lärdomar i de fortsatta samtalen om reformen.