Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Skatter
Debattsvepet
Det grundläggande arbetet med att förebygga gängkriminalitet utförs främst av kvinnor – som behöver få bättre betalt. Elpriset, det utlovade gasstödet och behovet av att stärka kulturstödet till landsbygden är andra ämnen på dagens debattsidor.
Kommunal ekonomi
Har kommunen råd att bygga ny simhall? Räcker skatteintäkterna? Måste vi spara? Det är du som förtroendevald som styr – och som måste hitta rätt i nyckeltalsdjungeln.
Dagens Samhälles ekonomiskola del 6 lär dig analysera bokslutet. Du får:
• Måttet som talar om hur sårbar din kommun är.
• Lära dig när läget är illavarslande.
• Så påverkar börsen kommunens ekonomi.
• Viktigaste indikatorn att ha koll på.
Kommunal ekonomi
Det kommunala balanskravet är välbekant – inga underskott. Men lagen ställer faktiskt betydligt högre krav än så: god ekonomisk hushållning.
Men hur god är egentligen hushållningen i kommuner och regioner?
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 5:
• Därför är det dags att glömma målet om överskott på två procent
• Resultatutjämningsreserven – så får den användas
• Åtstramningar att vänta
Kommunal ekonomi
Alla kommuner vill ha fler invånare och öka sina skatteintäkter. Men hur mycket pengar ger nya invånare? Svaret är inte det du tror.
• 3-åringen ger fem gånger mer än en bankdirektör
• Därför överskattas intäkten av nyinflyttade
• Kommunen som går back om en höginkomsttagare flyttar in
Infrastruktur
Sundbybergs nya styre vill införa trängselskatt för att minska biltrafiken. Men det är upp till riksdagen om Sundbyberg blir den tredje kommunen att införa en sådan skatt.
”Att säga nej vore sensationellt korkat”, säger MP:s gruppledare.
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Kommunal ekonomi
Bara 6 miljarder i generella tillskott innebär att de generella statsbidragen realt sett urholkas nästa år. Även skatteintäkterna krymper i värde i den höga inflationen. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog ser stor risk för underskott i ekonomin, särskilt i regionerna.
Kommunal ekonomi
Det ska bli enklare att bryta innovationskritiska metaller och mineral i Sverige, enligt en statlig utredning. Ett steg i detta är en ”gruvpott” för lokalsamhällen. Kommuner ska kunna få upp till 200 miljoner kronor per år.
Debattsvepet
När vi kampanjade för Moderaterna i valrörelsen lovade vi skåningarna ett högkostnadsskydd för elpriset. Det är inte vad regeringen nu har aviserat, skriver bland andra Christian Sonesson och Carina Wutzler. Andra debattämnen: klimatpolitik, arbetskraftsinvandring och kompetensbrist i äldreomsorgen.
Kommunpolitik
För fyra år sedan förlorade Socialdemokraterna för första gången makten i Kiruna. Centerpartiet blev störst och Gunnar Selberg tog över ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Men han är långt ifrån förtjust i rollen. ”Det är på gränsen till sjukt att man väljer att vara i en sådan miljö.”
• Mannen bakom rekordsiffrorna för C om Lööfs strategi
• Så ser han på hårda konflikterna med förvaltningen
• Stora stadsflytten: ”Lite som att flytta till månen”
Kommunal ekonomi
Håkan Sörman har nu mindre än två år på sig för jätteuppdraget att utreda hela utjämningssystemet. Och han är optimistisk om att nå ett svar på största frågan: Är det tillväxthämmande?
• ”Hon har rätt” – Sörman om civilministerns syn på utjämningen
• Därför tror han att han lyckas
• Om egna erfarenheterna av att betala: ”Helt otroligt egentligen”
Gästkrönika
Att miljöförvaltningen i Göteborg mätt buller på fel sätt och debiterat krögarna för kontrollerna riskerar att skada förtroendet för rättsstaten. Men om politikerna snålar på skattemedlen så blir förvaltningen tvungna att jaga debiterbara timmar.
Kommunal ekonomi
Danderyd är en av de tre kommuner som höjt skatten mest sedan valet, visar DS granskning. ”Vi kommer inte att komma ner i de skattesatser vi låg på tidigare”, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kommunal ekonomi
Svag ekonomi inledde mandatperioden – sedan kom pandemin och med den guldregn i form av statliga bidrag. Nu väntar åter tuffare tider. I en serie artiklar granskar DS kommunernas utveckling sedan valet och inleder med ekonomin.
* Så har din kommun förändrats – unik artikel med grafik
* Kommunerna som höjt och sänkt skatten mest
* Varningen från SKR – ”De kommer att få det väldigt tufft”
Debattsvepet
Södertälje ska införa ett nytt kontrollsystem för att förhindra att kommunen anställer personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Psykologer är bekymrade över hårdare tag mot bråkiga elever. Desinformation, avfall och barnomsorg är andra ämnen i debatten.
Kommunal ekonomi
Skatteutjämningssystemet ska moderniseras. Regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté som ska se över systemet i sin helhet.
– Det är viktigt att det finns en bred politisk enighet, säger civilminister Ida Karkiainen (S) till TT.
Kommunal ekonomi
Regeringen sätter av 300 miljoner till kommuner och regioner för att täcka sektorns ökade lånekostnader i år till följd av bankernas nya riskskatt. Men besked saknas kring vilka som kan få bidrag och på vilka grunder pengarna ska betalas ut.
Debattsvepet
Var i stan som flyktingar från Ukraina ska få bo är en het debattfråga i Göteborg denna torsdag. Dessutom debatteras energiomställningen, bostadspolitiken, regeringens skattepolitik och marknadsskolan.
Kommunal ekonomi
Sverige är på väg att bli fattigast i Norden och politiskt slöseri med resurser är orsaken. Det hävdar SKR:s förra chefsekonom Bettina Kashefi. Hon leder Kommissionen för skattenytta – projektet som ska hitta svaret på vad näringslivsprofilen Leif Östling får för skattepengarna.
Kommunal ekonomi
Ekonomin har fått en överraskande skjuts under pandemin vilket betyder oväntat starka skatteintäkter. SKR ser nu att kommunernas och regionernas samlade resultat för 2021 blir historiskt - större än de 54 miljarderna från rekordåret 2020.
• Därför överträffar 2021 alla förväntningar
• Överskotten får SKR att utfärda varning
• Så mycket växer skatteintäkterna
Debattsvepet
Ledande socialdemokrater i Gävleborg och Västernorrland kräver satsning på Nya Ostkustbanan. Emmaus efterlyser mer etik i kommunala investeringar. Dagens debatt handlar också om vad vi får för skattepengarna.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar kommuner för att lyssna på konsulter som guidar till äldreomsorgens momsmiljoner. ”Inte så här systemet är tänkt”.
• Så slår Höganäs ifrån sig kritiken
• Här är kommunerna som utreder bolagisering
Kommunal ekonomi
Idén föddes under flyktingkrisen. Enkelt vara det inte - men lockande. Genom upplägget skulle Höganäs tjäna 12-14 miljoner kronor per år på moms. I praktiken blev det ännu mer. ”Aggressiv skatteplanering” dundrade kritikerna som nu uppges ha tystnat.
• Flera kommuner överväger samma manöver
• ”Vi trodde det var för enkelt för att vara sant”
Debattsvepet
Klimatomställningen diskuteras på debattsidorna. Civilministern kräver att kommun- och regionråd kavlar upp armarna och blir svettiga av arbetet. S-kvinnor kräver fängelsestraff för sexköp och seniora moderater startar nytt förbund.
Kommunal ekonomi
Guldläge - så här många kommuner har inte sänkt skatten sedan finanskrisen 2008. ”Vi har faktiskt tagit ut för mycket i skatt” kommenterar kommunalråd.
• Kommunerna som höjer och sänker skatten.
• Kommunen som sänker mest ligger inte i Stockholm.
• Klyftorna ökar mellan hög- och lågskattekommuner.
Kommunal ekonomi
Den kommunala fastighetsavgiften slår fel. De snabbast växande kommunerna blir allt större förlorare på reformen som vuxit till att fördela 20 miljarder kronor. ”Ett korkat system”, säger ekonomichef. Här är vinnarna och förlorarna på avgiften – hela listan.
* Oväntade effekten av avgiften.
* Annika Wallenskog (SKR): ”Det är en smygförändring”.
* Ökningar på 300 procent i vissa kommuner.
Organisation
Tranemos kulturchef Juan Ochoa-Echevarria medger att kommunens säkerhetssamordnare borde kopplats in för att stödja den hårt kritiserade kommunpoeten. ”Jag insåg inte vilka dimensioner det här skulle få”, säger han.
Organisation
”Det är inte omöjligt att det här kommer leda till dikter”. Så säger Tranemos kommunpoet efter kritikstormen mot projektet där han under ett års tid ska dikta om kommunen. Men kulturförvaltningen har tvingats till krismöte och tar situationen ”på största allvar”.
Debattsvepet
Forskare menar att sänkta löner ihop med särskilda skatteavdrag är vägen att ge invandrare enkla jobb. Andra inslag i debatten denna onsdag är att ungdomsförbundet kritiserar M-ledningens syn på arbetskraftsinvandringen och att försäljningen av fossila bränslen bör förbjudas.
Upphandling
Nästan alla utländska byggföretag i en ny granskning hade problem med dumpade löner, obetalda skatter eller att man rapporterat felaktigt till olika register. Företagen har jobbat både för privat och offentlig sektor. Nu anmäls 12 av dem till polisen.
Kommunal ekonomi
Besvikelse och genuin förvåning. Det är reaktionen från kommunalråd i Eda och Vilhelmina på nyheten att deras ekonomiskt hårt prövade kommuner inte kan söka statens akutstöd hos kommundelegationen.
Debattsvepet
Forskare föreslår en linje 2 för att komma tillrätta med problemen med hyressättningen. KD vill se över momsreglerna på välfärdsområdet. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat det kommunala vindkraftsvetot, regeringskrisen och demensvården.
Debattsvepet gör ett sommaruppehåll och återkommer måndagen den 16 augusti.
Debattsvepet
Dagens prövning av misstroendeförklaringen mot regeringen debatteras förstås, men också Centerpartiets hållning till vinster i välfärden. Andra ämnen i debatten denna måndag är höghastighetståg, pensionssystemet, skatter och äldrevården.
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Debatt
En nedskräpningsavgift på 800 miljoner kronor föreslås finansiera städningen av engångsplast i Sveriges kommuner, trots att det inte har gjorts någon beräkning av hur mycket städningen faktiskt kostar. Inte heller har det gjorts någon bedömning av hur den ökade kostnaden kommer att belasta återförsäljare och konsumenter, skriver Företagarnas Philip Thunborg och Butikernas Bengt Hedlund.
Gästkrönika
Region Stockholms bokslut för 2020 visar ett överskott på 5,8 miljarder kronor. Regionen har inte höjt skatten. Skatteintäkterna har helt enkelt inte gått till verksamheten. Varje sparad krona år 2020 hade i stället kunnat komma stockholmarna till gagn. Överskottspengar kallas för vinst, men var tusan är vinnarna? Jag ser dryga två miljoner förlorare.
Gästkrönika
När nära nog hela befolkningen ska vaccineras på kort tid kommer inte de befintliga vårdlokalerna att vara tillräckliga eller ens nödvändigtvis önskvärda att använda. Det behövs andra lokaler. Men dagens momsregler gör det svårare för vårdinrättningar att hyra lokaler.
Debatt
Hur mycket de än vill slå ifrån sig kritiken är Kristdemokraterna ansvariga för vad som sker med äldreomsorgen i de kommuner där de sitter i styrande ställning, slutreplikerar de socialdemokratiska oppositionsråden Sara Heelge Vikmång, Khashayar Farmanbar och Mathias Bohman.
Debatt
Statsminister Stefan Löfven (S) påstår att Moderaterna och Kristdemokraterna sänker skatterna i kommunerna under pandemin. Det stämmer inte, men det är något de borde göra, skriver John Norell, förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet
Debatt
Har din kommun en kommunal restaurangskatt? Antagligen, eftersom de flesta kommunernas alkoholavgifter baseras på omsättning. Det är orättvist och gör att skötsamma och framgångsrika restauranger subventionerar slarv och fusk. Växjö avskaffar därför den kommunala restaurangskatten och inför ett mer rättvist system, skriver kommunalrådet Oliver Rosengren (M).
Debatt
Den föreslagna riskskatten för banker och andra kreditinstitut lägger stora extrakostnader på kommunsektorn. Skatten skulle därmed göra det svårare för många kommuner och regioner att låna till nödvändiga välfärdsinvesteringar, skriver Kommuninvests ordförande Göran Färm (S) och vice ordförande Linda Frohm (M).
Debatt
Högre effektivitet i kommunerna behövs för att dämpa skatteökningar och hålla tillbaka försämringar i välfärden. Effektiva kommuner bör därför premieras med ett nytt statsbidrag, en ”effektivitetsmiljard. Det skriver Anders Norrlid, Magnus Arnek och Tore Melin, författare till en ny ESO-rapport.
Debatt
Mitt under coronakrisen har Finanspolitiska rådet och Omstartskommissionen föreslagit att dagens tre momssatser ska ersättas med en momsnivå. För kollektivtrafiken innebär förslaget att momsen skulle mer än tredubblas. Det kommer att minska kollektivtrafikresandet med 20 procent. I stället för grön omställning får vi en fossil återställare, skriver företrädare för Svensk Kollektivtrafik.
Debatt
Det finns en risk att den tänkta positiva miljöeffekten av skatten på engångsplast uteblir, eftersom skatten skapar incitament att använda material som är miljömässigt sämre. Ett utökat producentansvar och ett pantsystem för engångsartiklar skulle ge bättre effekt, skriver Företagarnas Philip Thunborg och Patrick Krassén.
Debatt
Sedan coronapandemin slog till har transportsektorn varit i kris. Därför behöver skatter och avgifter diskuteras och i många fall göras om, däribland bonus-malussystemet, skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och samhällspolitiska chef Tina Thorsell.
Skatt
Små glesbebodda kommuner har sämre förutsättningar och därför vidgas skattegapet mot stora växande kommuner. En ny rapport från Kommuninvest föreslår ett statligt småkommunstillägg på 12 miljoner kronor för att minska skatteskillnaderna.
Debatt
Det är hög tid att göra något åt gapet mellan kommuner med högst respektive lägst kommunalskatt. Vi föreslår ett tillägg till kommuner med färre än 10 000 invånare – då får hela landet en bättre chans att leva, skriver Kommuninvests Emelie Värja och de tidigare statssekreterarna Sören Häggroth (S) och Dan Ericsson (KD).
Skatt
De kommunala skatteintäkterna kollapsar när lönesumman i år för första gången sedan 1990-talskrisen krymper, enligt SKR:s nya skatteunderlagsprognos. Kommunernas och regionernas skatteintäkter faller med 11 miljarder i år jämfört med beräkningarna före pandemin.
Debatt
Vi kräver att regeringen gör en översyn av lagstiftningen för idéburen välfärd, så att den tar hänsyn till den verklighet som våra medlemmar lever i, skriver bransch- och intresseorganisationen Idéburen välfärds ordförande Kenth Nauclér och generalsekreterare Mimmi von Troil.
Debatt
De flesta politiska åtgärder och investeringar är inte självfinansierade, utan kostar pengar. Därför är alltid den första fråga som måste ställas om samhällsnyttan är större än kostnaden. I fallet rutavdraget verkar så vara fallet, skriver Lars Hultkrantz, seniorprofessor i nationalekonomi, Örebro universitet.
Kommunal ekonomi
2019 blev ännu ett starkt år för kommunekonomin med 17 miljarder i samlad vinst. Men under ytan signalerar många kraftiga problem: hos 116 kommuner räcker skatteintäkter och statsbidrag inte till för att finansiera driften. Se resultatet i din kommun – hela listan.
Debatt
När en kommun höjer skatten påverkas statskassan och de andra kommunerna negativt. Därför bör en kommunalskattebroms införas, så att kommuner som höjer skatten bara får behålla hälften av intäktsökningen, skriver Jacob Lundberg, Timbro.
Debatt
Vi tänker inte ducka för att inrikes transporter står för en tredjedel av utsläppen i Sverige. Vi vill skapa system där bördorna av och fördelarna med en omställning fördelas mer jämlikt över landet. Det skriver LO-ekonomerna Torbjörn Hållö och Åsa-Pia Järliden Bergström samt Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden.